FY06 6-10 Flashcards

1
Q

sähkövirta

A

varattujen hiukkasten liike. johtimeen muodostuva sähkökenttä synnyttää sähkövirran.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

mihin suuntaan elektronit liikkuvat?

A

Sähkökentän synnyn seurauksena vapaat elektronit kaikkialla johteessa alkavat liikkua keskimäärin kohti jännitelähteen positiivista napaa. Vaikka suurin osa elektronien liikkeestä on edelleen järjestäytymätöntä lämpöliikettä, liike jännitelähteen positiivista napaa kohti on hieman yleisempää kuin negatiivista napaa kohti. vastakkainen sähkökentän ja sähkövirran suunnalle

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

sähkövarauksen yksikkö coulombin lisäksi

A

As

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

eriste

A

aine, jossa ei ole vapaita varauksenkuljettajia tai niitä on erittäin vähän. Aineen sähköä eristävä ominaisuus johtuukin liikkuvien varauksenkuljettajien puutteesta, koska eristeaineen elektronit ovat sitoutuneet eristeaineen molekyyleihin. Esimerkiksi posliini ja muovi ovat hyviä eristeitä.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

sähkönjohteet

A

johteessa osa elektroneista pääsee liikkumaan varsin vapaasti paikasta toiseen sekä kappaleesta toiseen johteesta valmistetun johtimen välityksellä. Kaasuissa ja nesteissä sähkövarausta voivat kuljettaa myös ionit.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

puolijohteet

A

niiden sähkönjohtavuus muuttuu esimerkiksi lämpötilan muuttuessa

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

jännitelähde

A

Sen napojen välinen jännite aiheuttaa suljettuun virtapiiriin sähkövirran. ylläpitää sähkövirtaa

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

kulkeeko avoimessa virtapiirissä sähkövirta?

A

ei

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

haarautuva virtapiiri

A

sähkövirta jakautuu haarautumispisteessä kahdeksi sähkövirraksi

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

haarautumaton virtapiiri

A

kummankin lampun läpi kulkee yhtä suuri sähkövirta

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

tasavirta

A

sähkövirta kulkee virtapiirissä koko ajan samaan suuntaan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

sähkövirran mittaus

A

virtamittari tai yleismittari. Virtamittari kytketään aina sarjaan tutkittavan komponentin kuten lampun kanssa siten, että mitattava virta kulkee mittarin läpi. Virtamittarit valmistetaan niin, että niiden sisäinen resistanssi (sähkövirran vastustuskyky) on pieni. Tällöin mittarit vaikuttavat itse mahdollisimman vähän lävitseen kulkevan sähkövirran suuruuteen. Jos virtamittari näyttää sähkövirran arvon negatiivisena, mittari on kytketty väärinpäin

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Kirchhoffin I laki

A

Virtapiirin kuhunkin pisteeseen tulevien sähkövirtojen summa on yhtä suuri kuin siitä lähtevien sähkövirtojen summa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

sähkövirran vaikutukset

A
  • lämpövaikutus
  • kemiallinen vaikutus (Galvanointi on menetelmä, jossa kappale pinnoitetaan sähkökemiallisen prosessin avulla)
  • magneettinen vaikutus (Kun sähkövirta kulkee johtimessa, sen ympärille syntyy magneettikenttä)
  • säteilyvaikutus (tietyissä tapauksissa)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

paristo

A

Paristo on tasajännitelähde, joka tuottaa tasavirtaa. Paristossa tapahtuvat kemialliset reaktiot synnyttävät pariston toiseen napaan (miinusnapaan) elektronien eli negatiivisen varauksen ylimäärän. Toiseen napaan (plusnapaan) syntyy puolestaan elektronien vajaus eli positiivinen varaus. Pariston napojen välillä on potentiaaliero eli jännite

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

jännitteen mittaus

A

Jännitemittari kytketään mitattavan kohteen rinnalle siten, että jännitemittarin plusnapa yhdistetään pariston plusnapaan ja miinusnapa miinusnapaan. Jännitemittari on valmistettu niin, että sen sisäinen resistanssi on suuri, joten mittarin läpi kulkee mahdollisimman pieni sähkövirta. Tällöin mittari ei oleellisesti muuta piirin muissa osissa kulkevan sähkövirran suuruutta. Kun jännitemittari kytketään virtapiirissä olevan laitteen, kuten lampun tai vastuksen napoihin, saadaan mitattua laitteen jännitehäviö

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

jännitehäviö

A

suljetussa virtapiirissä olevan laitteen napojen välinen jännite. Jokaisella virtapiirin komponentilla on jännitehäviö. Komponentissa kuten lampussa tai vastuksessa tapahtuvaa potentiaalin alenemaa kutsutaan myös jännitehäviöksi. Käsitteenä jännitehäviö sisältää oletuksen potentiaalin pienenemisestä, joten edellä mainitussa lampussa tapahtuu 1,5 V jännitehäviö. Jännitehäviö ilmentää sähköenergian muuntumista toiseen muotoon, esimerkiksi lampussa lämpöenergiaksi. Mitä enemmän kappale lämpenee, sitä suurempi on jännitehäviö. Johtimessa tapahtuva jännitehäviö on yleensä hyvin pieni verrattuna muiden virtapiirissä olevien komponenttien jännitehäviöihin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

napajännite

A

Kun jännitelähde, kuten paristo tai akku, liitetään suljettuun virtapiiriin, se aikaansaa sähkövirran. Jännitelähteen sanotaan silloin olevan kuormitettu, ja kuormitetun jännitelähteen napojen välistä jännitettä sanotaan napajännitteeksi U.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

jännite

A

Pariston napojen varauksien ero aiheuttaa napojen välille jännitteen.
Jännitettä saadaan kasvatettua kytkemällä useampi paristo sarjaan. pisteiden potentiaaliero

20
Q

potentiaali

A

Kun siirrytään virtapiirin pisteestä toiseen, tarkastelupisteen potentiaali muuttuu. Potentiaali ilmaisee virtapiirin pisteiden jännitteet sovittuun nollatasoon nähden. Virtapiirin mikä tahansa piste voidaan valita vertailupisteeksi eli potentiaalin nollatasoksi: tämän pisteen potentiaali on sovittu nollaksi eli V = 0 V.

21
Q

miksi potentiaalin muutos johtimissa jätetään usein huomioimatta?

A

johtimissa potentiaalin muutos on niin vähäistä

22
Q

potentiaalin mittaus

A

Virtapiirin minkä tahansa pisteen potentiaali voidaan mitata jännitemittarilla, kun mittarin miinusnapa kytketään sovittuun potentiaalin nollatasoon ja plusnapa tutkittavaan pisteeseen. Tällöin kahden pisteen välinen jännite ilmaistaan pisteiden potentiaalieron avulla.

23
Q

potentiaalikäyrä

A

pisteiden potentiaalit paikan suhteen. Kierretään tarkasteltava virtapiiri sähkövirran suunnassa. Kuvaajan vaaka-akseli kuvaa virtapiiriä piste pisteeltä. Kuvaajan korkeuserot ilmaisevat virtapiirin eri pisteiden väliset jännitteet.

24
Q

Kirchhoffin II laki

A

Suljetussa virtapiirissä potentiaalimuutosten summa on nolla

25
Q

virtapiirin tarkasteleminen sähkövirran suunnassa, jännitelähteen + ja - navat

A

Kun virtapiiriä tarkastellaan sähkövirran suunnassa ja tullaan jännitelähteen miinusnapaan, jännitelähteen kohdalla potentiaali kasvaa napajännitteen verran, mutta jos tullaan jännitelähteen plusnapaan, potentiaali pienenee.

26
Q

virtapiirin tarkastelu sähkövirran suunnassa vs suunnan vastaisesti vastus

A

Kun virtapiiriä tarkastellaan sähkövirran suunnassa, vastuksen kohdalla potentiaali pienenee vastuksen sähkövirran kulkua vastustavan ominaisuuden eli resistanssin takia. Mutta kun tarkastelusuunta on vastakkainen sähkövirran suunnalle, potentiaali kasvaa.

27
Q

resistanssi

A

kuvaa vastuksen tai johtimen kykyä vastustaa sähkövirran kulkua.

28
Q

vastus

A

Komponenttia, jonka tarkoituksena on rajoittaa sähkövirran kulkua tai alentaa virtapiirin tietyn pisteen potentiaalia, kutsutaan vastukseksi

29
Q

muuttuuko resistanssi?

A

ei, jos vastuksen tai metallijohtimen lämpötila ei muutu

30
Q

Ohmin laki

A

Metallilangassa tapahtuva jännitehäviö U on vakiolämpötilassa suoraan verrannollinen langassa kulkevaan sähkövirtaan I eli U = RI, jossa R on langan resistanssi.
Ohmin laki on voimassa vain silloin, kun metallilangan lämpötila pysyy vakiona

31
Q

metallilangan resistanssi

A

Metallilangan resistanssi tietyssä lämpötilassa on R=rho*l/A. yksikkö ohmimetri

32
Q

resistiivisyys

A

kuvaa aineen sähkövirran kulkua vastustavaa ominaisuutta. Kullakin aineella (materiaalilla) on sille ominainen resistiivisyys. riippuu lämpötilasta

33
Q

aineet joiden resistiivisyyden lämpötilakerroin on suuri

A

Aineita, joiden resistiivisyyden lämpötilakerroin on suuri, voidaan käyttää lämpötilan mittaukseen. Lämpötilan muuttuessa virtapiirin resistanssi muuttuu, mikä muuttaa piirissä kulkevaa sähkövirtaa.

34
Q

miksi resistanssi kasvaa lämpötilan kasvaessa?

A

Resistanssin kasvu johtuu siitä, että lämpötilan noustessa johdinmateriaalin rakennehiukkasten satunnainen lämpöliike langassa kasvaa, ja sähkövirran kulku vaikeutuu. Langan jäähtyessä lämpöliike pienenee ja resistanssi pienenee.
Lämpötilan noustessa metallilanka myös lämpölaajenee, eli langan pituus ja poikkipinta-ala kasvavat. Vaikutus on kuitenkin merkityksettömän pieni resistiivisyyden muutokseen verrattuna

35
Q

Metallilangan resistanssin riippuvuus lämpötilasta

A

R=R_20(1+alpha*Deltat)
alpha= resistiivisyyden lämpötilakerroin

36
Q

voiko vastuksen resistanssi riippua valon määrästä tai lämpötilasta?

A

On mahdollista valmistaa vastuksia, joiden resistanssi riippuu lämpötilasta, valon intensiteetistä tai esimerkiksi jonkin voiman aiheuttamasta jännityksestä. Säätövastus on vastus, jonka resistanssia käyttäjä voi muuttaa säätimen avulla. Resistanssin muutos on monien lämpömittarien tai valaistus- ja voimamittarien toiminnan fysikaalinen perusta.

37
Q

PTC-vastus

A

resistanssi kasvaa lämpötilan kasvaessa. PTC-vastusta voidaan käyttää mm. sähkölaitteen ylikuormitussuojana. Kun vastuksen läpi kulkeva sähkövirta alkaa kasvaa liian suureksi, vastus kuumenee ja sen resistanssi kasvaa jyrkästi ja rajoittaa näin sähkövirran kasvua.

38
Q

NTC-vastus

A

resistanssi pienenee lämpötilan kasvaessa. NTC-vastusta voidaan käyttää mm. lämpötila-anturina ja sähkölaitteen alkukäynnistysvirran rajoittamiseen.
Alkulämpötilassa NTC-vastus johtaa huonosti sähköä. Kun NTC-vastus lämpenee sähkövirran vaikutuksesta, se alkaa johtaa sähköä paremmin ja päästää laitteen sähkövirran vähitellen kasvamaan. Jos esimerkiksi sähkölämmityksen alkukäynnistysvirtaa ei rajoiteta, nopeat muutokset sähkönkulutuksessa voivat aiheuttaa kodin valojen välkkymistä tai napsahtelun kuulumista radiosta.

39
Q

sähkölaitteet

A

muuntavat sähkövirran välittämää energiaa haluttuihin energiamuotoihin. Esimerkiksi leivänpaahtimessa vastuslankojen läpi kulkeva sähkövirta kuumentaa vastukset, mikä saa leivät paahtumaan

40
Q

verkkojännite

A

230 V

41
Q

Joulen laki

A

Laite, jonka resistanssi on R ja jonka läpi kulkee sähkövirta I, muuntaa ottamaansa energiaa lämpöenergiaksi teholla P=RI^2
Laite myös kuluttaa energiaa tällä teholla.

42
Q

miksi energiansiirtoverkoissa käytetään suurta jännitettä?

A

Energian siirtoverkoissa käytetään suurta jännitettä, jolloin pienempi sähkövirta riittää tuottamaan tarvittavan siirtotehon (P = UI). Joulen lain mukaan mitä pienempi sähkövirta, sitä vähemmän energiaa muuntuu hukkalämmöksi johtimissa.

43
Q

sähkölaitteen muuntama energia

A

Sähkölaitteen muuntama energia E on laitteen keskimääräisen sähkötehon P ja laitteen käyttöajan t tulo eli E = Pt =UIt

44
Q

hyötysuhde

A

E_tuotto/E_otto

45
Q

sähkölaitteen käyttökustannukset

A

lasketaan kertomalla laitteen kuluttama energia energian hinnalla.
Kun laitteen sähköteho ilmoitetaan kilowatteina (kW) ja käyttöaika tunteina (h), energian yksikkö on kilowattitunti (kWh). Energian hinta ilmoitetaan euroina kilowattituntia kohti.