Frågor 6 Flashcards

1
Q

Hur kan du skydda nacken vid utövandet av
A) sirsasana
B) sarvangasana

A

A) sirsasana: man kan försöka behålla den naturligs kurvaturen så gott det går. Detta har en stötdämpande effekt. Det är viktigt att axlar, vrister, skuldror aktoveras för stt inte nacken o huvud ska belastas för mycket. Även om man inte känner problem till en början kan man fånproblem senare vid felaktigt utförande. Yrsel kan uppstå om nackens linjering inte får tillräckl. Med stabilitet,d skapss mkt tryck. Det är därför brabatt börja lätt med detta o sedsn öla på sekunder så att man succesivt bygger styrka. Mannkan även stånpå något mjukare i nörjan. Delfinen är en bra startövninh för huvudstående.

B) det är viktigt att inte utsätta nacken för onödig belastning här. Det är i denna position vanligt att man tappar den naturliga kurvaturen i kombination med den ökade kroppsvikten och detta vill vi undvika. Vi ska i denna position sträva efter att behålla så mycket av den nsturliga kurvan som möjligt, detta blir en stötdämpande effekt. För att avlasta nacken är det viktigt att fördela vikten över hela skuldergördeln, axlar, armar, skulderblad.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q
  1. A)
    Nnågra rörelser och teknikävningar du kan utöva som förbereder inför dessa positioner (sirsasana, sarvangasana)

B) vilka kroppsdelar/muskler behöver stärkas o ”mjukas upp” etc

C) beskrov vsd som är viktigt linjeringsmässigt

A

2a) för axelstående med stöd; delfinen. Viparita krani-ben mot vägg liggandes på rygg. Man kan även modifiera genom att komma upp halvvägs i brygga) upp med rumpan och stötta händerna på rumpa alt. Placera kloss under böckenet o sedan sträcka benen upp mot taket. Man kan också lägga föera filtar på varandra.

För huvudstående: delfinen. Man kam ävrn börja stå på huvud mot vögg om man är rädd för o falla. Mattan kan va dubbelvikt om d könns böttre för huvud, huvudet behöver vänja sig med tryck, kan kännas obehagligt i början. Man kan öven börja med att komma upp med ett ben i taget för att känna trycket. Hoppa aldrignupp i headstand.

B) det krävs mkt rörlighet och styrka i axlarna, armar, skuldror med möjlighet till både exstension och utåtrotation i axelleden. Är dessa muskler korta o svaga blir det svårt att göra både exstension och utåtrotation i axelleden. Ryggen kommer runda, bröst kollapsa, kroppens tyngd hanna i nackrn vilket vi vill undvika.

C) det är vanligt att förlora den naturliga kurvaturen, förlorar man den blir det för tungt o det kan skada nacken eftersom det blir för mkt belastning. Man ska sträva efter att behålö den naturliga kurvaturen så mlt som möjligt, detta fyller en stötdömpande funktion. Det är viktigt att fördela vilten över hela skuldergördeln, axlar, armar, skulderblad.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Nämn några fysiologiska och mentala positiva effelter vid utövander av upp och ner vända positioner

A

Skapar parasympatisk effekt (tex att man stabiliserar utan att mam behöber tänka på det)
Sänker blodtrycket (först ökar det för att därefter signalera till nervsystemet att sänka trycker, kam ta ca 3min innan det sker)
Ger ökad energi då syretillförseln till hjärnan ökar
Förbättrar cirkulationen
Förbättrar balansen
Inversioner säga även verka för förungring

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Nämn några positiva effekter vid utövandet av simhasana (lejonandning)

A

Ger ökad cirkulation o vitalitet.
Rensr andningsvägarna och fårnigång andningsmuskulaturen.
Bra mot spänningar i köken, nacken, ansiktet
Bra mot huvudvärk
Öppnar halschakrat
Bra mot halsinfektioner

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly