Frågor 4 Flashcards

1
Q

Vid utövandet av asanas, nämn några effekter som uppstår när vi strävar efter att hitta kroppens naturliga linjering

A

Med rätt linjering får vi ett neutralt pelvis. Underlättar andning, lättare kontakt med core, djupa magmuskler. Vi kan stanna längre inpositioneena, det skapar mer central känsla både fysiskt och mentalt. Det underlättar flödet för våra nadis (energikanaler) prana kan flöda i våra nadis.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hur skulle du beskriva andemeningen med Ashtanga yogans mantra?

A

Det är att övningen ska bli mer spirituell och att man kan sätta övningen till en högre nivå. Man kan genom att utföra mantrat komma in i ett mer meditativt och fokuserat tillstånd. Genom att utföra övningen kan man sätta en högre kontext till praktiken. Mantrat är en bön till Patanjali. Den innehåller referenser till indisk mytologi och är en hyllning till ”den högsta gurun” och även Patanjali (som anses vara författare till Yoga Sutras, en av de ursprungliga yogatexterna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Sutra 2.4, Sthira-Sukham asanam. Hur översätts denna sitta? Vad skulle du ge för tolkning?

A

Sthira kan översättas till stadig, orörlig, stilla, stabil, lätt, bekväm.
Sukham kan översättas till bekväm, fylld av lätthet, utan ansträngning.
Asam kan översättas till meditation/ställning/position. Behöver vara stabila , lättare för att kunna sitta länge.

Obs!! Orörlig,bekväm,ställning

Min tolkning: är att ett mål med stt praktisera yogan är att den kan ske med så lite ansträngning som möjligt, det ska inte göra ont utan man ska utföra övningar med fokuserad andning som hjälper en igenom positionerna och ställningarna. Man ser till att utföra yogan med lätthet. Fokus på att vara stabil och stadig i både meditationen och i sina asanas. Detta gör även att regelbundenheten i utförandet blir lättare

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Nämn några positiva effekter med att andas med långa djupa andetag (Ujjayi)

A

Fördelar:

  • det renar kroppen och sinnet.
  • lugnande
  • andningen ger energi
  • ökar samtidigt närvaron, självmedvetenhet och ger meditativa kvaliteer.
  • fysiskt i kropp reglerar blodtrycket
  • ökar mängden syre i kropp samt värme
  • man släpper på spänningar genom att använda andningen samt möjliggör att prana (livsenergi) flödar fritt.
  • man får mer energi av andningen
  • känner att man klarar mer
  • hjälper kroppen att hålla jämn rytm i yogautförande

Komplettering:
Skillnaden är att man andas med näsan jämför är med munnen. I bihålorna producerad kväveoxid, kväveoxid har en utvidgande effekt på blodkärlen. När vi andas kommer kväveoxid ner. Större mängd blod kan då syresättas. Flimmerhår renar luften, slemhinnor fuktar luften, lättare att andas fuktig luft mer friktion än om det är torrt. Blodkärlen värmer upp luften.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

En elev har svårt att sträcka armarna upp ovanför huvudet i utkatasana och krigare a och frågar dig vad som ”tar emot” vad ger du för förklaring?

A

Alla leder behöver vara rörliga i axelns leder. Vi har 4leder i axeln. Glenohumeralleden bla. Rörligt och musklerna som drar bak måste ge med sig. Vi behöver även muskler som kan dra inåt.
Det kan vara att man är stekning axelleden om d känns som d tar emot. Då behöver man troligtvis jobba på att bli mer öppen i axelleden. Vi sitter mkt framåtlutade i vardsgen och det tenderar till att göra just detta parti stelt men forts man jobba med rörligheten/yoga så kommer det succesivt att mjukna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Nämn de 6 olika yogatraditionerna

A

Bhaktiyoga:
Hinduisk relegiös övning, utövas mest i bhaktirörelsen.
Anses vara enklaste vägen till Moksah(befrielse) om man jömför med karma,raja, jnana.

Jnanayoga:
Det är hinduismen kunskapens väg till moksah, genom att förstå Atman(ens sjöl inom hibduismen) o brahman(världssjölen) är identiska.
Denna väg är mer komplicerad än övriga o sägs utövas i första hand sv de högre kasten i indien.

Hatahyoga:
Fokus rening av organ.
Huvudfokus rena kropp o element innan man börjar meditera(även idag)
Stort fokus pranayama(andningsövningar, positioner(kroppsställningar) betonar shatkarma (neti,basti,nauli,dhauti, kapalabati,trataka) Swatmara var den person som sammanställde visdomen hatah yoga på sanskrit. Han förklarar då tekniker som asana, pranayama, shatkarma. Swatmars har tagit jort yama(moraliska koder) o niyama(självbegränsningar) som är itg.punkt i de buddisthiska o jainiska systemen såväl somninpatanjalis rajayoga.

Karmayoga:
Fokuserat på karma. Baseras på läran om karma o just utövande av individens handlingar. Tanken är att man kan nå andlig utveckl. Genom osjölviska handlingar. Karmayoga är handlingens vög en form av yoga som finns omnämnd i diktverket bhagavad gita.

Tantra:
Tan=expansion/ frigörelse. Sanskrit.
Utforskar alla typ av aspekter, förnimmelser, energier som går igenom kropp/sinne.tantra går ut på att expandera sinnet o frigöra den slumrande potentiella energin som finns hos människan.

Raja/ashtanga: betyder 8a på sanskrit.
Man brukar beskriva raja som den mer mentala delen av yogan. Man tar uppnolika synsätt av yoga i hinduiska skrifter, ex vedaskrifterna, upanishaderna, bhagavad-gita. Raja beskrivs i patanjalis Yoga Sutras.
Fokus yama(ethics) o Niyama (moral)
Ashtanga betyder 8a på sanskrit. Anga betyder lemmar. Yogamästaren Patanjalo beslriver den 8afaldiga vägen för att uppnå balans och kontrollmöver sinnet. (Ashtangans 8steg till mental harmoni är: yama o niyama, assna, pranayama, pratyhara, dharana, dhyana och samadhi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Svadisthana/ sexualchakrat

Nämn plats på kroppen, organ, körtel, balans/obalans. Nämn några asamas för att balansera chakrat

A

Sitter vid könsorganet.

Körtel: äggstockar, testiklar
Organ: könsorgan, böcken,njurar, urinblåsa,livmoder
Element: vatten

Balans: känner sig kreativ, göra ssker av lust,glädje. Njuter av livet,sinnesro. Kan brytanoss loss från invanda beteendemönster,vanor,tanksr,relayioner. Balans sägs även ge inuitiva krsfter.

Obalans: gynekologisla problem, påverka sexlust, kreativitet. Problem med länd, korsrygg, fötter, besvär med njurar.
Emotionellt beroende onstyrs av plikt?vanor, andra förutsättn.känner rädsla att förlora kontroll,kontrolleras sv sndra. Inga åsikter, slutar njuta av luvet, dokt givene fukk
Ananas: trikonasana, ustrasana, malassns, savasana,duvan

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vilka är hatah yogans sex chatkarmas? Du behöverninte nämna all tekniker inom varje gren. Beskriv kortfattat hur de utövas o vad de har för effekter

A

Shatkarmas är tekniker som man använder inom yoga , mestadels tahahyoga som renar kroppen.
Neti nässköljbing. Man kan anvönda en typ av nässköljare (vanligtvis näskanna) som man häller någon saltlösning o ljunmet vatten i. Rensar bihåla o näsa.

Dhauti-

Nauli- övningar man utför som masserar o störker bukmuskulaturen, syfte att rens stärka tarmsrna o underliv

Basti

Kapalabhati sniffandn

Trataka , övning där man foluserar på levande ljus (1-3meter från) koncentrationsövnikg som ska stärkanonökankomcentrationsförmågan

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly