Förhållanden mellan EU-rätt och medlemsstaternas rätt Flashcards
Direkt effekt
1) Van Gend en Loos.
2) Direkt effekt går ut på att unionsrätten ger upphov till rättigheter och skyldigheter som enskilda kan åberopa i medlemsstaterna.
3) rättigheterna inte enbart uppkommer då detta uttryckligen sägs i fördraget, utan även på grund av de skyldigheter som fördraget ålägger medlemsstaterna och gemenskapens institutioner.
Van Gend en Loos fallet
1) Konstaterades att EEG var en rättsordning av sui generis-natur.
2) Fallet handlar om FEUF 18 direkt tillämplighet i nationell domstol när det tvistades om tull på import från Tyskland.
3) I fallet ansågs det att fördragets mål inte kunde uppnås endast enligt ömsesidiga förpliktelser och att fördraget är direkt riktat till folket och borde därmed vara tillämpliga i den nationella rätten.
4) Domstolen ansåg även att tolkning av fördraget måste göras av EU-domstolen.
5) Därmed är gemenskapen en ny rättsordning som medlemsländerna har gett vissa delar av sin suveränitet till
6) Artikeln ger upphov till individuella rättigheter som måste skyddas av de nationella domstolarna inte endast utav direkt nämning i fördragen utan även av de förpliktelser som fördraget har på stater.
7) Även om bestämmelsen var riktat mot staten ansåg domstolen att det var inget hinder för att individer kunde direkt hänföra till EU-rätten.
8) Domen innehåller även riktlinjer kring processrätten enligt vilket det är kommissionen och andra stater som kan stämma ett land till rätten som inte följt EU-rätten.
rättsordning av sui generis-natur
Medlemsländerna har begränsat sin suveränitet och genom det skapat unionsrätten som är något mer och annat än nationella lagstiftning
EU-rättens företräde
principen om företräde kristalliseras i fallet Costa mot ENEL från 1964.12 I domen betonar domstolen att europarätten har prioritet i förhållande till den nationella lagstiftningen. I normkonflikter bör europarätten ges företräde, så att motstridiga nationella normer inte får tillämpas
fallet Costa mot ENEL
1) Fallet handlade om en advokat som vägrade betala elräkning till ENEL som blivit nationaliserat av regeringen i Italen. Advokaten hävdade att den nationella lagen stridit mot EU-rätten och den gemensamma marknaden. Italien hävdade att privat person inte kunde åberopa EU-rätt på grund av nationell lag.
2) Domstolen dömde i och för sig på till regeringens fördel men ansåg att de även handlat fel
3) Principen om företräde argumenterades genom: EU-rätten är en skild ordning som blivit införlivat i den nationella ordningen, Länder har begränsat och gett sin suveränitet bort, gemenskapen har skapat ett regelverk som är tillämplig på stater och dess medborgare.
4) Fallet kunde inte tillämpa den nationella lagstiftningen enligt lex posterior utan borde använda lex superior.
5) EU-rättens direkta effekt upprepades även i domen
Lex posterior derogat legi priori
På basis av allmänna rättsteoretiska regler om rättskällornas hierarki tillämpas i huvudregel nyare lagstiftning i stället för äldre.
lex superior derogat legi inferiori
hierarkiskt högre normen ges företräde gentemot den hierarkiskt lägre
Direkt tillämplighet
1) nationella lagstiftningsåtgärder inte måste tas för att EU-rätten skall gälla i den nationella rätten.
2) Principen har bekräftats i fallet Simmental.
3) direkt tillämplighet innebär att gemenskapsrättsreglerna skall tillämpas fullt ut och på ett enhetligt sätt i alla medlemsstater från och med dagen för reglernas ikraftträdande och under hela giltighetstiden.
4) Nationella domstolar har enligt Simmenthal-avgörandet skyldighet att omedelbart tillämpa gemenskapsrätten på ett sätt som överensstämmer med EG-domstolens rättspraxis.
5) Motstridiga bestämmelser skall inte beaktas
Simmental
1) Fallet handlade om att EU-domstolen blev tvungen att ta ställning till huruvida tillämpning av bestämmelse var möjligt då den stred mot en senare nationell stiftad bestämmelse. EU bestämmelsen var sekundärrätt och handlade om den inre marknaden. Italiens regering ansåg att importören skulle borda betala en hälsoskyddsanmälan med stöd av senare stiftad nationell lag.
2) Domstolen ansåg att enligt direkt tillämplighet skall gemenskapsrättigheterna tillämpas fullt ut och på ett enhetligt sätt från den dagen den trätt till kraft och under hela giltighetstiden.
3) Nationell lagstiftning som är i strid med EU-rätt skall inte beaktas och ny lagstiftning som är i strid får inte stiftas
Vertikal direkt effekt
Man kan åberopa EU-rätt mot den offentliga makten
Horisontell direkt effekt
Man kan åberopa EU-rätt mot andra privata individer
Direkt tillämplighet samband med direk effekt
Alla rättsakter som är direkt tillämpliga har inte direkt effekt
Primär rätten har direkt tillämplighet och oftast direkt effekt. Primärrättens direkta tillämplighet har bekräftats i EU-domstolens praxis.
Förordningar tillämplighet och effekt
direkt tillämpliga och kan oftast ha direkt effekt, både horisontellt och vertikalt
Direktiv tillämplighet och effekt
inte enligt huvudregel direkt tillämpliga men kan ha direkt effekt i vertikala förhållande. Estoppel gäller i direkt effekt
Estoppel
staten kan inte åberopa direktiv mot individer, men individer kan