EU:s institutioner Flashcards
Artikel 13 FEU
Unionens instutitioner
1) Unionen skall ha en institutionell ram med syfte att främja dess värderingar, sträva efter att förverkliga dess mål, tjäna dess egna, dess medborgares och medlemsstaternas intressen, samt att säkerställa konsekvens, effektivitet och kontinuitet i dess politik oh verksamhet.
2) Artikeln säger även vilka unionens 7 institutioner är: Europaparlamentet, Europeiska rådet, Rådet, Europeiska kommissionen, Europeiska unionens domstol, Europeiska centralbanken och Revisionsrätten.
3) De får och skall agera inom ramen för de befogenheter som tilldelats till dem genom fördragen, i enlighet med de förfaranden, villkor och mål som där anges.
4) Europaparlamentet, rådet och kommissionen bistås av en ekonomisk och social kommitté och en regionkommitté, vilka har rådgivande funktioner.
Artikel 13.2 FEU lojalitetsprincipen?
institutionernas förpliktelse att lojalt samarbeta med varandra
Förhållandet mellan institutionerna
1) Förhållandena mellan unionens olika institutioner är inte helt enkel eller klar. Fördelningen av kompetens mellan dem är komplicerad och unionens organisation följer ingen klar maktfördelningslära.
2) Tredelningen av makten hittas inte i EU
Montesquieu idé
den verkställande, den lagstiftande och den dömande makten
om den tredelade makten förekommer inte i EU och förhållanden mellan institutionerna är inte helt klara
Europeiska rådet sammansättning
1) ska bestå av medlemsstaternas stats- eller regeringschefer samt av sin ordförande och kommissionens ordförande. Unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik ska delta i dess arbete.
2) Ett lands representant kan vara president eller statsminister.
3) Personerna byts också allteftersom de politiska uppgifterna delas på nytt i medlemsländerna, oftast efter nationella parlamentsval.
Europeiska rådets ordförande
1) saknar beslutande funktion och deltar inte i Europeiska rådets omröstningar.
2) Ordföranden representerar unionen vid internationella förhandlingar på statschefsnivå.
3) Ordföranden är inte själv någon av medlemsstaternas stats- eller regeringschefer.
4) Mandatperioden är två och ett halvt år och ordföranden kan väljas om en gång
Europeiska rådet sammanträdande
Europeiska rådet ska sammanträda två gånger per halvår efter kallelse av sin ordförande.
Om dagordningen kräver det, kan Europeiska rådets medlemmar besluta att var och en biträds av en minister och, när det gäller kommissionens ordförande, av en ledamot av kommissionen.
Om situationen kräver det, ska ordföranden sammankalla ett extra möte i Europeiska rådet.
Primärs rättsliga reglering artikel 15 FEU
- Europeiska rådet ska ge unionen de impulser som behövs för dess utveckling och bestämma dess allmänna politiska riktlinjer och prioriteringar. Det ska inte ha någon lagstiftande funktion.
- Personerna byts också allteftersom de politiska uppgifterna delas på nytt i medlemsländerna, oftast efter nationella parlamentsval.
- Europeiska rådet ska sammanträda två gånger per halvår efter kallelse av sin ordförande. Om dagordningen kräver det, kan Europeiska rådets medlemmar besluta att var och en biträds av en minister och, när det gäller kommissionens ordförande, av en ledamot av kommissionen. Om situationen kräver det, ska ordföranden sammankalla ett extra möte i Europeiska rådet.
- Europeiska rådet ska besluta med konsensus, om inte annat föreskrivs i fördragen
- Europeiska rådets ordförande ska:
a) leda Europeiska rådets arbete och driva det framåt,
b) säkerställa förberedelserna av och kontinuiteten i Europeiska rådets arbete i samarbete med kommissionens ordförande och på grundval av arbetet i rådet i konstellationen allmänna frågor,
c)verka för att underlätta sammanhållning och konsensus inom Europeiska rådet,
d) lägga fram en rapport för Europaparlamentet efter varje möte i Europeiska rådet.
Rådets ordförande
1) Europeiska rådets ordförande ska på sin nivå och i denna egenskap representera unionen utåt i de frågor som omfattas av den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken, utan att de befogenheter åsidosätts som har tilldelats unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik.
2) Europeiska rådets ordförande får inte inneha ett nationellt mandat.
Europeiska rådets uppgifter
1) att fastställa EU:s allmänna politiska riktlinjer. Europeiska rådet bestämmer om unionens politiska agenda. Europeiska rådet strävar till att jämka samman medlemsstaternas olika politiska prioriteringar och utveckla det politiska samarbetet mellan staterna.
2) Europeiska rådet fastställa unionens gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik på basis av EU:s strategiska och militära intressen. Denna uppgift hör alltså inte till unionens egen självständiga kompetens, utan medlemsstaternas representanter har högsta bestämmanderätt över dessa frågor.
3) Har ej lagstiftningsmakt.
4) Förutom dessa har Europeiska rådet också som uppgift att nominera och utse personer till vissa EU-topposter vid till exempel kommissionen och centralbanken.
Artikel 48.6 FEU
Ändring av fördragen
Traditionellt har Europeiska rådet också haft en stor roll i ändringen av fördragen
Artikel 42.2 FEU
Försvaret och rådet
Omfattar den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken den gradvisa utformningen av unionens gemensamma försvarspolitik. Detta beslutas i slutet helt av Europeiska rådet med enhälligt beslut
Artikel 18 FEU
Ordförande
Rådet utnämner med kvalificerad majoritet och kommissionens ordförande Unionens höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik. Europeiska rådet kan avbryta den höga representantens mandatperiod i enlighet med samma förfarande.
Europeiska rådet beslutfattande
1) sammanträder minst 1 gång i kvartalet där beslut görs av representanterna genom konsensus, men ibland kan kvalificerad majoritet räcka.
2) Beslut sker i huvudsak genom konsensus. I vissa specifika situationer kan besluten ske med kvalificerad majoritet. Vid omröstningar deltar inte rådets ordförande eller kommissionens ordförande.
3) För varje fråga som Europeiska rådet behandlar kan det alltid be EU-kommissionen att lägga fram ett förslag. Det kan också överlämna frågan till ministerrådet
Artikel 82.3 FEUF
”om en rådsmedlem anser att ett utkast till direktiv enligt punkt 2 skulle negativt påverka grundläggande aspekter av dennes straffrättsliga system, får den rådsmedlemmen begära att utkastet till direktiv överlämnas till Europeiska rådet. I detta fall ska det ordinarie lagstiftningsförfarandet tillfälligt upphävas. Efter diskussion, och om konsensus uppnås, ska Europeiska rådet inom fyra månader från det tillfälliga upphävandet hänskjuta utkastet till rådet, varvid det tillfälliga upphävandet av det ordinarie lagstiftningsförfarandet avbryts. Om ingen enighet uppnås och om minst nio medlemsstater önskar upprätta ett fördjupat samarbete på grundval av utkastet till direktiv, ska de inom samma tidsfrist underrätta Europaparlamentet, rådet och kommissionen om detta. I detta fall ska det bemyndigande att inleda ett fördjupat samarbete enligt artikel 20.2 i fördraget om Europeiska unionen och artikel 329.1 i det här fördraget anses vara beviljat och bestämmelserna om fördjupat samarbete ska tillämpas.”
Nödbromsförfarandet i straffrättsliga frågor
Enligt artikel 82.3 FEUF kan Europeiska rådet i vissa situationer få rollen som appellationsdomstol an Europaparlamentet och rådet genom direktiv (enligt ordinarie lagstiftningsförfarande) fastställa minimiregler för att underlätta det ömsesidiga erkännandet av domar och rättsliga avgöranden samt polissamarbete och straffrättsliga frågor.
Artikel 82.2 FEUF
minimiregler för att underlätta det ömsesidiga erkännandet av domar
Europeiska rådet och Europarlamentet genom direktiv fastställa minimiregler för att underlätta ömsesidigt erkännande av domar och rättsliga avgöranden samt polissamarbete och straffrättsliga frågor
Samansättning av EU rådet
1) Rådet består av en företrädare på ministernivå från varje medlemsland och varierar beroende på vilket ärende behandlas
2) Representanterna skall beakta regeringens anvisningar och är bemyndigade att fatta bindande beslut. Besluten skall även göras med tanke på Unionens bästa.
3) Rådet har ett generalsekretariat
4) I rådet ingår också en kommitté, som kallas Coreper
Rådets generalsekreterare
tar hand om förvaltningen av Europeiska rådet och rådets anslag, Sekretariatet sköter också om personaladministrationen, materialupphandlingen, den praktiska förberedelsen av möten och arkiveringen av handlingar
Coreper = ”De ständiga representanternas kommitté”
1) består av ambassadörer som arbetar på rådet och förbereder ärenden och beslut samt kontrollerar också politikens enhetlighet och efterlevnaden av regelverket kring budgeten
2) Sammankallningar kan ske i Coreper 1 och 2. Vid 1 behandlas endast tekniska detaljer och små saker av ambassadörer. Vid 2 behandlas viktiga ärenden av representanterna
Eu rpdets uppgifter
- Lagstiftning = Rådets kanske viktigaste uppgift är lagstiftning. Rådet delar lagstiftningsmakten (gällande sekundärlagstiftning) tillsammans med parlamentet
- Delegering till kommissionen = Rådet kan, tillsammans med parlamentet, ge kommissionen befogenhet att ge andra bestämmelser än lagstiftningsakter
- Ekonomiskpolitiska uppgifter = Rådet koordinerar medlemsländernas gemensamma ekonomiska politik
- Uppgifter som hör till utrikes- och säkerhetspolitiken = Rådet behandlar frågor om förhållanden till icke-medlemsländer och internationella organisationer
- Internationella avtal = Rådet ingår på EU:s vägnar internationella avtal med länder utanför EU och med internationella organisationer
- Uppgifter som hör till budgeten = Rådet och parlamentet fastställer unionens årliga budget enligt artikel 314 FEUF
- Personaladministrativa uppgifter = Rådet behandlar EU-tjänstemännens arbetsvillkor, anställning och tjänsteregler
- Straffrättsligt och polisiärt samarbete = Rådet koordinerar medlemsländernas verksamhet och tar i bruk mekanismer för straffrättsligt och polisiärt samarbete
Europeiska kommissionen
Unionens verkställande organ vars uppgift är att föreslå nya lagar och se till att de följs, genomföra unionens politik och företräda unionen internationellt
Sammansättning av den europeiska kommissionen
1) 27 kommissionärer (en från varje land), en huvud- och vice ordförande.
2) Mandatperioden är fem år
3) representerar inte sitt medlemsland i arbete.
4) Val på basis av artikel 17.7 FEUF
5) Europeiska rådet väljer en kandidat till ordförande som måste accepteras av parlamentet
6) Ordföranden väljer resten av medlemmarna och med godkännande av först rådet och sedan parlamentet blir de valda
mängden kommissionärer har kritiserats och enligt Artikel 17.5 borde antalet vara mindre om det så beslutas, dock har inte detta gjorts
Artikel 245 FEUF och 17.3 FEU
skall kommissionärerna vara helt oavhängiga
Artikel 17.7 FEU
valet av kommissionärer skall basera på deras skicklighet och kunskap om EU
Artikel 17.8 FEU
Kommissionen ansvar kollektivt inför parlamentet
Kommissionen och parlamentet
1) Parlamentet måste hållas uppdaterad på vad kommissionen gör
2) kommissionen måste lämna en sammanfattande rapport och en rapport om budgetens genomförande till parlamentet varje år.
3) Vid förlorat förtroende av parlamentet avgår hela kommissionen och enskilda kommissionärer behandlas internt om de gjort någonting fel (kollektivt ansvar)
4) Det är EU-domstolen som fattar beslut i dessa fall på begäran av rådet eller kommissionen.
kommissionens arbetsordning
”Europeiska unionens allmänna intressen och representerar unionen vid t.ex. förhandling av handelsavtal mellan EU och tredjeländer. Den har befogenhet att framföra lagstiftningsinitiativ och säkerställer att unionens fördrag och lagar tillämpas. Europeiska kommissionen förvaltar och genomför EU:s politik. Den verkställer även budgeten.”
Sammanträden av komissionen
Vanligtvis möte 1 gång per vecka, ordförande kan sammankalla extra möte för att diskutera en viss fråga, eller om det har inträffat något särskilt.
Arbete i kommissionen
1) Kommissionen skall arbeta som ett kollegium, alla bär lika ansvar och enighet skall strävas efter.
2) Vid röstning är alla röster lika värda och majoritet måste nås
Artikel 17.6 FEU
ordföranden skall skapa riktlinjer för kommissionens verksamhet
Kommissionens ordförande
1) artikel 17.6 FEU.
2) Ordföranden är även ansvarig för interna organisation och att den fungerar effektivt.
3) skapar dagordningen för möten
4) Ordföranden skall också utse vice ordförande bland kommissionens ledamöter, med undantag av unionens höga representant för utrikes frågor
5) Han eller hon har som uppgift att företräda kommissionen. Generalsekreteraren bistår ordföranden i vissa funktioner.
6) artikel 248 FEUF Varje kommissionär har sitt eget område som tilldelats av ordföranden
Kommissionens kabinetter
Varje kommissionär har även sitt eget kabinett. Består av tjänstemän som kommissionären själv utnämnt. Speciellt kabinettschefen har ofta väsentligt inflytande
Komissionen huvudsakliga uppgifter
1) Utarbetande av lagstiftning
2) Verkställande och administrativa uppgifter
3) Tillämpning av fördragen samt övervakning av EU-lagstiftningens efterlevnad tillsammans med EU-domstolen
4) Företrädande av EU i internationella sammanhang
Utarbetande av lagstiftning
1) Driva unionens allmänna intressen genom att initiera lagstiftning.
2) Kommissionen har nästan monopol (undantag aritkel 30 FEU och 241 FEUF) på initiering av lagstiftning och lobbning riktas därmed mot dem
3) Vid omtvistade ärenden skapas först en grönbok med förslag på handlingar, därefter en vit bok med konkreta undersökningar och fakta och först då skapas ett lagförslag
Verkställande och administrativa uppgifter
1) Parlamentet och rådet kan delegera befogenheter för lagstiftning och verkställande av åtgärder till kommissionen
2) Kommissionen samlar ihop alla del budgeter och presenterar ett budgetförslag till parlamentet och rådet.
3) Kommissionens uppgift är att sammanställa dessa beräkningar i ett budgetförslag, som också får innehålla avvikande beräkningar