Föl Flashcards

1
Q

Varför ges dåliga neonatala föl ofta bredspektrumantibiotika?

A

Dåliga neonatala föl får ofta bredspektrumantibiotika direkt vid ankomst då många har sepsis eller har en stor risk att drabbas av det. Dessutom kommer fölet sättas i en högriskmiljö, så antibiotikan är ett profylaktiskt skydd mot omgivningsbakterierna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

När tar man blododling?

A

Blododling tas vid misstanke om sepsis för att man ska kunna sätta in rätt antibiotika om fölet har sepsis. Provet är det första blodet som tas från kanylen direkt efter kanylläggning för att hålla det sterilt. Man ska aldrig ta blod från en kanyl som inte är nylagd då det finns en risk att få med kontaminerade bakterier. Blododlingsflaskorna, en anaerob och en aerob flaska, öppnas sterilt eller spritas av. Om flaskorna spritas av måste spriten avdunsta innan man tillför blodet då spriten annars kan avdöda bakterierna. Nya sterila handskar används när blodet sprutas i flaskorna. En ny kanyl tas för varje flaska. Analyssvar dröjer upp till en vecka.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad är foalcheck?

A

Foalcheck tas för att undersöka om fölet har antikroppar i blodet, och hur mycket i sådana fall. Vet man säkert att fölet inte har diat behöver provet inte köras, men det är alltid bra att köra i osäkra fall. Till testet kan man använda både plasma, serum och helblod. Det är viktigt att kolla på provets prickar rätt tider då de ka skifta i färg och ge falskt resultat. Under 400 mg/dL är mycket lågt och 400 – 800 mg/dL är lågt. Man vill ha över 800 mg/dL.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

När sätter man in syrgasbehandling?

A

Syrgasbehandling sätts in vid hypoxemi eller vid misstanke om hypoxemi. Tecken på hypoxemi är ansträngd andning, cyanos, missljud vid lungauskultation eller indikation av arteriellt blodprov. Det kan vara svårt att se ansträngd andning om fölet är svagt. Det kan vara normalt att nyfödda föl har missljud på lungorna normalt sett. Så ett missljud kan tyda på nedsatt lungfunktion, men inte nödvändigtvis. Om möjligt bör man lyssna på fölet när den står upp eller ligger på bröst, då den får atelektaser när den ligger på sidan som ger missljud. Ansträngd andning är det vanligaste och säkraste tecknet på respiratoriska problem. Ett normalstort halvlodsföl får ungefär 10 liter syrgas/minut initialt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hur fäster man syrgassonden med tungspatelmetoden?

A

Man börjar med att mäta hur långt in sonden ska föras (nos – ögonvrå) och markerar det på sonden. En bred självhäftande tejp som Optiplast läggs runt nosen. Munnen ska hållas lite öppen när man tejpar så att den inte hamnar för hårt. Två tungspatlar läggs om lott och tejpas ihop. Syrgassonden tejpas fast på spatlarna så att den markerade delen är framför spatlarna. Sonden placeras och tejpas fast på Optiplasen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

När tar man glukosprov på föl?

A

Ett föl som ligger på glukosinfusion eller inte diar tar man glukosprov på regelbundet. Blodprov för glukosmätning kan tas direkt ur en ven eller i munslemhinnan om fölet inte diar eller matas, då kan glukos från mjölken ge falskt resultat. Tas blodprov från kanylen ska ett slask på 10 ml tagits innan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hur tinar och ger man plasma till föl?

A

Plasma tinas i anslutning till att den används i ett 37°C varmt vattenbad tills all plasma är tinad. Tinas plasman för varmt, till exempel i en mikro, kan antikropparna förstöras. Omfrusen plasma kan användas som behandling mot hypoproteinemi, dock aldrig till behandlingar av föl. Vid giva används ett speciellt blod-/plasmaaggregat. Plasman ges långsamt de 5 första minuterna samtidigt som hjärtat auskulteras, på grund av risk för anafylaktisk reaktion, tachykardi och arytmier. Ses ingen reaktion kan man fortsätta att ge enligt ordination. Effekten följs upp med en ny foal-check dagen efter giva.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hur ser omvårdnaden ut för liggande föl?

A

En fölunge som har svårt att syresätta sig ska helst ligga på bröst för att förbättra syresättningen och minska risken för atelektaser. Man kan använda en fölvagga som håller upp fölet i bröstläge. Det är vanligt att fölet får skav från kanten på vaggan, så därför bör armbågarna läggas framför kanten samt polstras. Vaggan kan behöva stöttas upp med filtar på sidorna om den är stor. En kudde läggs över frambenen så att fölet kan vila huvudet mot den. Liggande föl ska vändas en gång i timmen, även föl som ligger i vagga.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hur mycket mjölk ska en sjuk neonatal fölunge få?

A

I en vårdsituation bör neonatala föl matas minst en gång i timmen. En mycket sjuk fölunge får 2,5 % av kroppsvikten vid ankomstdagen och ökas med 2,5 % dagligen om det tolereras. En måttligt sjuk fölunge får 5 % av kroppsvikten vid ankomstdagen och ökas med 2,5 % dagligen om det tolereras. I första hand används stomjölk som fylls upp med mjölkersättning vid behov. Energibehovet möts upp med glukosinfusion.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hur sondmatar man ett föl?

A

Stoet mjölkas och mjölken silas genom en gasväv. Mängden mjölk som fölet ska ha mäts upp i en nappflaska. Fölet läggs i bröstläge eller ställs upp. Med hjälp av en tom spruta aspirerar man i sonden. Får man upp mer än 50 ml har fölet reflux och matningen avvaktas i en timme. Om fölet har reflux två timmar i rad ska veterinär meddelas. Om fölet inte har någon reflux fäster man sprutan med mjölken på sonden och häller i lite i taget. När all mjölk är given sköljs sonden med vatten så att det inte är någon mjölk kvar i den.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad innebär prematuritet/dysmaturitet?

A

En prematur fölunge är född före dygn 320 och visar kliniska tecken på prematuritet. Orsaken kan vara exogen eller endogen. En dysmatur fölunge är född i normal tid men visar tecken på prematuritet. Fölen ser ofta mindre utvecklade ut. Har bullig buktande panna, sladdriga öron som kan hänga ner, mörkröd tunga, silkeslen tunn päls, dålig eller ingen sugreflex och låg födelsevikt. Omogna leder, lungor och tarmar som orsakar olika problem. Vanliga problem är hypoxi till följd av nedsatt syresättning, kolik/diarré då tarmen har svårt att hantera mjölk, hypo- och hyperglykemi, omogna småben i framförallt carpus och hasleder som kan leda till artros på sikt samt veka böjsenor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad är tecken på sepsis hos föl?

A

Vanligast är att fölet är friskt vid födseln och blir sedan långsamt sämre. Symtom som kan ses är dämpat allmäntillstånd, allmän svaghet, inappetens, diarré, tachykardi, tachypné, feber eller hypotermi, intoxikerade slemhinnor, gallor i lederna, periartikulär svullnad och hälta. Sepsis diagnosticeras genom blodprover för blododling i en anaerob och aerob blododlingsflaska. Bredspektrumantibiotika ges i väntan på svar från blododling. Då sepsis gör att åtgången på antikroppar är hög ger man plasma. Spolning av eventuella inblandade leder. Prognosen är relativt god om fölet kommer in i tid, med avvaktande till dåligt om det är sent i förloppet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hur kan kolik se ut hos föl?

A

Vanligast är att mekoniumförstoppning ligger bakom kolik hos unga föl. Vid mekoniumförstoppning ges lavemang. Ett Microlax kan ges av djurägaren. Fungerar inte Microlax kan man ge ett lavemang med acetylcystein som har en upplösande effekt. Detta lavemang är surt och behöver därför buffras. Paraffinoljelavemang är skonsamt och också ett alternativ. Sondning med paraffin kan göras först efter 24 timmars ålder då paraffin kan störa upptaget av kolostrum. En mjuk bädd är viktigt om fölet ligger ner eller rullar. Det är positivt om fölet diar eftersom stomjölk fungerar laxerande. Om fölet inte får dia kan man ha munkorg på den eller ställa fölet i en box bredvid stoet. Bukomfång mäts vid misstanke om tympanism. Upprepade glukosprov på grund av risk för hypoglykemi om fölet diar mindre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad är urinblåseruptur hos föl?

A

Fölet urinerar inte eller urinerar i små mänger då det finns ett visst tryck kvar i blåsan. Buken kan bli päronformad och ett ödem ventralt på buken eller preputium kan ses. Urinblåseruptur kan misstas för kolik, men vid ruptur står fölet mer i urineringställning än vid kolik. Allmäntillståndet kan vara dämpat och fölet kan ha andningssvårigheter/tachypné av trycket från buken mot lungorna. Vid urin i buken sker diffusion av elektrolyter från urinen till systemcirkulationen. Fölurin innehåller höga halter kalium och låga halter av natrium och klorider. Detta kan leda till elektrolytrubbning. Hyperkalemi innebär en risk för bradykardi och arytmier. Måste åtgärdas kirurgiskt. Stabilisering innan narkos för att minska narkosrisken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hur ska man tänka kring diarré hos föl?

A

Diarré hos neonatalt föl ska behandlas som sepsis tills motsatsen är bevisad. Isolering krävs om fölet är mer än 24 timmar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad är rotavirusdiarré?

A

Rotavirus invaderar mikrovilli i tunntarmen. Detta ger försämrad aborption och störd laktasfunktion (laktas bryter ner laktos). Inkubationstiden är kort (2 dagar) och viruset är extremt smittsamt via direkt och indirekt kontakt. Vuxna hästar kan sprida smitta utan att visa symtom. Fölet får diarré, nedsatt allmäntillstånd i olika grader, feber, tecken på dehydrering, och cirkulatorisk påverkan. Fölet isoleras. Fölet ges antibiotika- och magsårsprofylax då viruset skadar tarmslemhinnan och ökar därmed risken för att bakterier når cirkulationen. Eventuellt medicinering med lactras och smärtlindring vid behov. Vätsketerapi. Håll fölet rent och smörj med mjukgörande salva som Vaselin och eventuellt Scheriproct vid analöppningen.

17
Q

Vad är rhodokockpneumoni?

A

Drabbar 1 – 3 (6) månader gamla föl. Smittar framförallt via träck och jord. Smittan orsakar lunginflammation med abscesser. Ofta är det ett smygande förlopp och en del föl kan bli riktigt dåliga över tid. De flesta föl blir dock inte så dåliga att de kommer in på klinik. Om möjligt gör man endoskopi för att ta ett trachealaspirat för bakterieodling. Trachealaspirat kan också tas transtrachealt, det vill säga att man sticker i trachea genom huden.

18
Q

Vad är viktigt att tänka på vid behandling av rhodokockpneumoni?

A

Fölet behandlas med bredspektrumantibiotika som inte ges till andra hästar. Det finns risk för att stoet utvecklar colit om hon kommer i kontaktmed läkemedlet genom exempelvis träck från fölet. Därför ska fölet medicineras utanför boxen. Munnen ska torkas av efteråt. Boxen behöver mockas flera gånger dagligen.