Egg Flashcards

1
Q

Er egg en bra råvare? Hva inneholder egget?

A

Ja, egg er en veldig bra råvare. Og det er noe av det mest næringsrike du kan spise. Egg inneholder alt, unntatt vitamin C’.
Egg er en fin kilde til protein, og inneholder i tillegg vitamin A, B, D, E og K. Egg er også rik på mineraler og inneholder både jern, kalsium, natrium, kalium magnesium, fosfor, sink og selen. I tillegg kan man bruke egg til veldig mye forskjellig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Er det forskjell på næringsinnholdet i plomme og hvitte?

A

Ja, det er forskjell. Hvis man måler proteinene i lik mengde plomme og hvitte er det plommen som er mest rik på proteiner. Men siden det er mer hvitte enn plomme i et egg så er det hvitten som er mest næringsrik på grunn av mengdeforskjellen.
Egg hviten er bare ‘rik’ på natrium og kalium. Plommen inne holder vitamin A, D, E, folat, kalsium, selen og fosfor. Så det er viktig og spise plommen i egget!

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvilke egenskaper har egg og hvordan kan vi bruke disse i matlagingen vår?

A

Egg har mange egenskaper. Den kan heve: Det er spesielt eggehvitens egenskaper til å danne titusenvis av mikroskopiske luftbobler under pisking som gjør at vi får bakverket til å heve. I tillegg øker eggehvitens evne til å holde på luften ved at vi tilsetter sukker eller salt.

Tykne: Eggets evne til å koagulere (stivne) gjør at vi kan tykne supper, sauser og kremer med egg. Det er eggeplommen som tykner ved oppvarming. Langsom oppvarming senker koaguleringstemperaturen. Temperaturen må ikke bli for høy, slik at eggeplommen “skiller” seg.

Binde: Pannekakerøren er et godt eksempel på egg som bindemiddel. Jo flere egg vi har i røren, jo mer melk kan vi tilsette, og vi får den tynneste og fineste pannekake. Det er plommens molekyler som har evne til å binde andre molekyler til en fast forbindelse.

Emulgere: Eggeplommen har også evne til å absorbere fett, slik at vi får en emulsjon eller en finfordeling av fettet. Fettet i eggeplommen kalles lecitin, og det er lecitinet som gir egget sin emulgerende effekt. Glanse bakst: Egg blir også brukt til å gi gjærbakst en gyllenblank overflate.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvordan kan vi tilberede egg?

A

Vi kan tilberede egg, ved å enten koke eller steke de. Når man steker pleier man vanligvis å steke egget eller lage omelett. Når man koker egget pleier man ofte å koke det helt, (enten hardt kokt eller bløt kokt) eller posjerte egg.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvordan bør egg oppbevares?

A

Hvis man spiser mye egg, er det ingenting i veien for å ha eggene stående på kjøkkenbenken. Der holder de seg fint i minst en uke. Men om du bare spiser egg en sjelden gang, bør eggene oppbevares i pakken sin i kjøleskaptemperatur (ca. 4°C).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva er grunnen til at egg kan holde seg i flere måneder etter holdbarhetsdato?

A

Grunnen til at egg kan holde seg flere måneder etter holdbarhetsdatoen er fordi datostemplingen er satt etter EUs regler som er best før 28 dager. Grunnen til det er fordi land rundt i EU har et problem med salmonella. Derfor hvis eggende har for lang datostempling vil salmonella bakterien utvikle seg og dermed når folk spiser den gjøre dem syke. Siden vi ikke har et salmonella problem i Norge kan egg holde seg flere måneder etter holdbarhets datoen siden vi ikke har et salmonella problem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hva er viktig å være klar over når det gjelder salmonella og egg?

A

I andre land er det mer vanlig at egg inneholder Salmonella, og det anbefales derfor ikke å spise rå egg og produkter med rå egg når man reiser utenlands. Salmonella drepes ved koking og steking. Det er derfor viktig å gjennomkoke eller steke egg som ikke er norske, det vil si at egget ikke skal ha flytende plomme.
Salmonella er

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Du får kjøpt ulike egg i butikken, men hva er egentlig forskjellen på egg fra frittgående høner, økologisk egg og egg fra burhøns?

A

Forskjellen på egg fra frittgående høner, økologiske egg og egg fra burhøns er at de lever på forskjellige måter og noen ganger får litt forskjellige for. Men alle hønene i Norge har tilgang på
vagler, rede og strø, får friskt vann og fôr, og får tett oppfølging fra bonden.

Burhøns: Hønene skal idag holdes i miljøbur eller berikede bur. Det betyr at de skal ha tilgang til verpekasse å legge egg i, en kasse med sand som de kan bade i, vaglepinne til å sitte på og noe å kvesse nebb og klør på.

Frittgående høner: Frittgående høner slipper å sitte i bur, men holdes i stedet i store haller hvor de kan vandre omkring. Problemet med å ha mange høner i store haller, er at det er vanskeligere å oppdage hvis noen av dem blir syke eller hakket på av andre. Dødeligheten blant frittgående høner er noe høyere enn i de tradisjonelle burene som nå er forbudt.

Økologiske egg: Økologisk hønsehold tar mer hensyn til hønas naturlige atferd. Fuglene skal ikke holdes i bur, men være frittgående.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly