Dispozitii generale Flashcards
Descrieti rolul asociatiilor de proprietari
In scopul exercitarii drepturilor si obligatiilor ce le revin asupra partilor comune in cazul condminiilor se organizeaza si functioneaza asociatii de proprietari in conditiile legi.
Asociatiile de propietari legal constituite se pot oganiza in federatii, uniuni sau legi la nivel local, judetean sau national.
constituie condominii:
1. cladiri cu mai multe locuinte sau spatii cu alta destinatie in care exista parti comune.
2. cladiri multietajate , un tronson cu una sau mai multe scari in cazul in care se pot delimita partile comune.
3. ansambluri imobiliare cu constructii amplasate insiruit, cuplat sau izolat cu locuinte si/sau spatii cu alta destinatie in care exista proprietati individuale si proprietati comune!
Care sunt reglementarile prezentei legi asupra unitatilor de proprietate imobiliara
Definitie: unitatile de proprietate imobiliara reprezinta proprietarea individuala ( care constituie bunul principal) la care se adauga si cota parte indiviza din proprietaea comuna.
Unitatea proprietate imobiliara din condominii se supune prevederilor prezentei legi ca o entitate individuala.
Niciun act de dispozitie nu poate ca obiect exclusiv de reglementare cota parte indiviza din proprietatea comuna fortata decat o data cu instrainarea locuintei sau spatiului cu alta destinatie care reprezinta bunul principal.
partile comune din condominiu si drepturile asupra acestora, pot face parte dintr-un partaj, doar daca cu incetat sa mai fie destinate folosirii comune!
Dovada dreptului de proprietate si a celorlate drepturi reale asupra unitatii de proprietate imobiliara se face conform codului civil.
In cazul unitatilor de proprietate imobiliara cu mai mult de un proprietar, raporturile dintre proprietare sunt reglementate de dispozitiile dreptului comun.
Care sunt dispozitiile privind inscrierea condominiului la oficiul de cadastru
inscriere condominiului se face respectand art. 26 din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare ( 7/1996)
Inscrierea se face la cererea unui proprietar din condominiu sau a asociatiei de proprietare si se face la biroul de cadastru si reclama imobiliara din circumscriptia in care se situeaza aceasta.
condominiul se identifica cu numar postal sau dupa caz cu nr. cadastral si nr. de carte funciara.
(1) Pentru imobilul cu construcție condominiu, din care unele părți sunt comune indivize, iar restul sunt individuale, se întocmește o carte funciară a terenului, o carte funciară colectivă pentru întreaga construcție și câte o carte funciară individuală pentru fiecare proprietate individuală care poate fi reprezentată din apartamente sau spații cu altă destinație decât cea de locuință; prin asimilare, poate fi definit condominiu și un tronson cu una sau mai multe scări, din cadrul clădirii de locuit, în condițiile în care se poate delimita proprietatea comună.
(2) Dreptul de proprietate comună forțată și perpetuă pe părțile comune ale unui imobil se valorifică numai împreună cu dreptul de proprietate exclusivă care poartă asupra acestuia sau a unei părți determinate din acesta.
Care sunt dispozitiile cu privire la cartea tehnica a cladirilor
Unitatile care sunt detinatoare ale cartilor tehnice ale cladirilor sunt obliga sa le elibereze asociatiilor de proprietari cu titlu gratuit la solicitarea acestora.
Unitatile care au in arhiva proiectele tehnice ale cladirilor sunt obligate sa emita copiii Asociatiilor de proprietare. Costul emiterii copiilor fiind suportat de AP.
in lipsa proiectului tehnic sau aul cartii tehnice a cladirilor, asociatiile de proprietari au obligatia reconstiturii acestora conform prevederilor legale,