Diabetes Mellitus deel 1 Flashcards
Wat is Diabetes?
Een stofwisselingsziekte die wordt gekenmerkt door een hoog glucosegehalte in het bloed op elk moment van de dag (chronische hyperglykemie)
Wat is insuline?
een hormoon dat wordt aangemaakt in de b-cellen in de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier. Ze hebben een sleutelrol in de glucoseregulatie - zijn de sleutel die de cel openmaakt om glucose te ontvangen uit het bloed
Wat zijn de 2 taken van de pancreas?
- exocriene functie: Verteringssappen of spijsverteringsenzymen aanmaken
(o.a. nodig voor afbraak koolhydraten) - endocriene functie
Eilandjes van Langerhans produceren hormonen
a. Alfacellen maken glucagon (verhoging
bloedglucosewaarde)
b. Bètacellen maken insuline (verlaging
bloedglucosewaarde)
wat zijn de criteria voor diagnose DM?
- Hyperglykemische klachten en een
willekeurige bloedglucose > 11,1
mmol/l - Hyperglykemische klachten en een
nuchtere bloedglucose > 7,0 mmol/l - Een nuchtere bloedglucose > 7,0
mmol/l op twee verschillende dagen
Wanneer is er sprake van prediabetes wanneer je meet in de capillairen?
Nuchter tussen 5,6-6,1 mmol/l (capillair) prediabetes actievere controles want verhoogd risico op DM.
OGTT alleen bij zwangerschapsdiabetes; nu vooral testen met nuchtere waarde.
Hoe kunnen de verschillende soorten DM globaal worden onderverdeeld?
- Diabetes 1: auto-immuun en LADA (op volwassen leeftijd pas) - insulinedeficiëntie
- Diabetes 2: insulineresistentie
- Zwangerschapsdiabetes –> OGTT; ook insulineresistentie
- Overig/type 3: monogenetische (MODY) etc. –> insulineresistentie door genen
Wat is idiopathische DMT1?
vorm waarbij de oorzaak van bètacel destructie onbekend is
Wat is de time course van de ontwikkeling van diabetes 1?
begint met een genetische aanleg voor DMT1, waardoor het afweersysteem dus een gevoeligheid heeft om auto-immuniteit te ontwikkelen. Als er een trigger is (bijv een virus dat lijkt op deeltjes in EvL) worden er antistoffen gemaakt die eigenlijk bedoeld zijn voor het virus maar ook passen op de cellen van de EvL. Hierdoor worden deze ook aangevallen en blijven er steeds minder betacellen over –> subklinische betadysfunctie. Wanneer nog maar 45% van totaal aantal betacellen functioneert: DM en is er sprake van hyperglykemie.
Wat is ketoacidose?
Wanneer er geen glucose naar de cellen kan door insulinedeficiëntie en de cellen zo geen energie krijgen. Het lichaam gaat dan vetzuren verbranden waarbij ketonen vrijkomen. Het bloed wordt hierdoor zuur (daling pH). Acute klacht vooral bij DMT1
Wat zijn symptomen van ketoacidose?
polydipsie (veel dorst), polyurie (veel plassen), vermoeid, veel afvallen, misselijk, overgeven, buikpijn, verminderd bewustzijn en uitputting, snelle en diepe ademhaling (Kussmaul; sneller ademhalen als compensatiereactie verzuurt bloed) en adem die ruikt naar acetongeur; uitdrogingsverschijnselen (ingevallen ogen, dorst, donkere urine)
Wat is Diabetes 1?
diabetes die wordt veroorzaakt door een auto-immuunreactie tegen de betacellen van de EvL waardoor er uiteindelijk geen insuline meer wordt gemaakt. Dit veroorzaakt een insulinedeficiëntie. Acuut en flink ziek (dorst, gewichtsverlies, infecties). Ontstaat op jonge leeftijd (9% van DM heeft DM1), door erfelijke vatbaarheid en omgevingsfactoren.
Wat is Diabetes 2?
Te hoge bloedglucose door insulineresistentie (cellen zijn ongevoelig/minder gevoelig voor insuline). Deze resistentie komt vooral door erfelijke vatbaarheid en onvoldoende beweging. Er is sprake van een disbalans in vraag en aanbod van insuline: de insulineproductie kan niet tegenop de verhoogde behoefte aan insuline. Er is dus een relatief tekort aan insuline (meer insuline nodig, maar pancreas kan niet voldoen aan de vraag); geleidelijk verloop
Waardoor kunnen cellen in de EvL kapot gaan bij resistentie (DM2)?
- betadysfunctie: de alvleesklier produceert altijd maximaal en raakt uiteindelijk uitgeput. Door de uitputting gaan de EvL kapot (ipv door auto-immuunreactie) - bij patiënten die altijd al onder behandeling waren
Kan er ketoacidose optreden bij insulineresistentie Type 2? Wanneer wel/niet?
Ja bij patiënten met betaceldysfunctie waarbij de EvL uitgeput raakt en dus kapot gaat, wanneer ze de hele dag geen insuline krijgen. Bij enkel resistentie is er NOOIT ketoacidose omdat het lichaam nog een klein beetje insuline aanmaakt.
Wat is glucosetoxiciteit?
wanneer hele hoge bloedglucosewaarden zorgt voor tijdelijke verlamming van de alvleesklier. De insulinespiegel is dan bij D2 heel laag. Dit komt vooral voor in de acute fase - wanneer een D2 patiënt de diagnose krijgt; door medicatie kan de bloedglucose normaliseren en de alvleesklier tot rust komen en weer voldoende insuline maken.