College 12: Mondiale Rechtvaardigheid / Beitz Flashcards
Wat is de problematische vooronderstelling over mondiale rechtvaardigheid?
We leven in een wereld van autonome staten en als politiek-theoretici moeten we vooral nadenken over de rechtvaardige verdeling van lusten en lasten binnen die staten.
Visie Rawls op mondiale rechtvaardigheid
de wereld is een verzameling van geïsoleerde en autonome samenlevingen.
Kritiek op deze visie van Rawls is dat handel en arbeid tegenwoordig over de grens reizen.
Beitz over mondiale rechtvaardigheid
er is een economische internationale afhankelijkheid van staten van elkaar. Daarom moet er ook over verdeling en rechtvaardigheid internationaal worden nagedacht
Wat moet de oorspronkelijke positie van Rawls dus nog doen?
Oorspronkelijke positie van Rawls moet dus ook kijken naar de internationale samenwerking. Dit zou leiden tot een mondiaal verschilbeginsel: een eerlijke basisstructuur waarbij ongelijkheid tussen landen er alleen is als het ten voordele is van de minstbedeelden.
Mondiaal verschilbeginsel
een eerlijke basisstructuur waarbij ongelijkheid tussen landen alleen rechtvaardig is als het ten voordele is van de minstbedeelden
Twee typen van theorieën van internationale rechtvaardigheid
- Sociaal liberalisme
- Kosmopolitisch liberalisme
Sociaal liberalisme
Rechtvaardigheid moet draaien om de samenlevingen, de staten moeten voor hun burgers zorgen, en de internationale setting is er voor de staten.
Kosmopolitisch liberalisme
Rechtvaardigheid moet draaien om de mensen, het welzijn van de individuen, ongeacht culturele en territoriale grenzen; universele rechtvaardigheid
Internationale setting
- Mondiale armoede / inkomensongelijkheid
- Toenemende internationale afhankelijkheid
- Internationale instituties
- Opkomende mondiale civil society
Two-level conceptie van de internationale orde
Hoort bij sociaal liberalisme
- Staten dragen zorg voor welzijn eigen volk
- Internationale gemeenschap faciliteert via ontwikkeling achtergrondcondities
Rechtvaardigheid en kosmopolitisch liberalisme
welzijn van elke mens is het morele uitgangspunt dat op een onpartijdige wijze moet gelden, d.w.z. onafhankelijk van grenzen van nationale of communitaristische aard.
Rechtvaardigheid moet draaien om de mensen, het welzijn van de individuen, ongeacht culturele en territoriale grenzen; universele rechtvaardigheid
Kernverschil tussen sociaal en kosmopolitisch liberalisme
Sociaal liberalisme bevoordeelt samenlevingen op binnenlands niveau door hen een onafhankelijke ethische status toe te kennen, terwijl kosmopolitisch liberalisme het welzijn van individuen als fundamenteel beschouwt en de waarden van de samenleving interpreteert als afgeleide waarden.
Argumenten voor sociaal liberalisme
- er is geen samenwerking op het mondiale niveau die vergelijkbaar is met een staat. rechtvaardigheid komt niet voor uit handel, maar uit voorziening van goederen of uitkeringssystemen
- de bronnen van achterstand en de oorzaken van armoede zijn primair van binnenlandse aard, door corrupte elites die uit zijn op eigenbelang
- de verantwoordelijkheid van de armoede ligt binnen de staten zelf, dus zij zijn verantwoordelijk om dit aan te pakken. Niet de landen die er niks mee te maken hebben gehad.
Tegenwerpingen van Beitz
- Gaat te veel uit van de status-quo. Er is toenemende internationale samenwerking waar verdeling van lusten en lasten bij komt kijken, dat maakt dat we na moeten denken over mondiale sociale rechtvaardigheid.
- Ontwikkelingslanden hebben minder hulpbronnen dan geindustrialiseerde landen destijdsd hadden. Capaciteit om zich te ontwikkelen hangt ook af van mondiale basisstructuur.
- Stel dat het klopt en dat mondiale herverdeling nutteloos zou zijn gegeven corrupt bestuur: dat wil niet zeggen dat er geen algemene plicht is tot mondiale distributieve rechtvaardigheid.
- staat is niet homogeen, dus er kunnen best corrupte elites zijn, maar de bevolking is daar slachtoffer van.
Waar stopt het samenwerkingsverdrag volgens Rawls
de samenwerking stopt volgens Rawls en zijn generatiegenoten bij de grenzen van de staat