college 1 Flashcards
introductie van de psychologie
Wilhelm Wundt
Onderzoeken van het bewustzijn en de basiselementen. Hij ontwikkelde een methode om de snelheid van het maken van keuzes te meten en hiermee bewustzijn te observeren. Hij gebruikte introspectie.
introspectie
Een techniek waarbij iemand in zichzelf kijkt om erachter te komen wat hij/zij voelt. (Wilhelm Wundt)
Edward Titchener
Student van Wilhelm Wundt. Hij gebruikte structuralisme. Hij had ‘helderheid’ aan de basiselementen toegevoegd.
structuralisme
Manier om op basis van introspectie de structuur van het bewustzijn te definiëren. Dit wordt gedaan door complexe processen in te delen in drie elementen: sensaties, beelden en gevoelens.
basiselementen van het bewustzijn
helderheid, kwaliteit en intensiteit (van stimuli)
de beschrijving van gevoelens van Wilhelm Wundt (3 categorieën)
pleasure/displeasure, tension/relaxation, excitement or depression
Hermann Ebinghaus
Geloofde dat het analyseren van het bewustzijn dmv introspectie niet zo belangrijk als de capaciteit en het limiet van geheugen en denken. Hij vormde de basis van wat we nu weten over geheugen.
Gestalt psychologists
Waren het niet eens met Wilhem Mundt. Ze geloofden dat het indelen van bewustzijn in componant parts niet helemaal juist was. Ze zeiden dat de gehele vorm (gestalt) van het bewustzijn niet hetzelfde was. Bv een film, de duizenden foto’s zijn niet hetzelfde als de foto’s die achter elkaar af worden gespeeld om een film te vormen.
psychoanalyse
Van Sigmund Freud. Hij geloofde dat alle gedrag voortkwam uit psychologische processen, vooral door mentale conflicten die onbewust gebeuren.
William James
Was het niet eens met Wundt en Titchener. Bewustzijn moest niet ingedeeld worden in delen die niet zonder elkaar functioneerden. Hij ging uit van het functionalisme aan de hand van the theory of evolution.
behaviorisme
Van Skinner en Watson. Focust op hoe gedrag wordt aangeleerd.
Functionalisme
Focust op de rol van het bewustzijn op het maken van besluiten en het oplossen van problemen etc., wat evolutionair handig is.