Capitolul 5- COMPETENȚELE DE INVESTIGATIE Flashcards

0
Q

Solicitarile de informatii

A

1) Pentru a-si indeplini indatoririle atribuite prin prezentul regulament, Comisia poate, printr-o simpla cerere sau printr-o decizie, sa solicite intreprinderilor sau asociatiilor de intreprinderi sa-i furnizeze toate informatiile necesare.
(2) Atunci cand trimite o simpla cerere de informatii unei intreprinderi sau unei asociatii de intreprinderi, Comisia indica temeiul juridic si scopul acestei cereri, precizeaza informatiile solicitate si stabileste un termen in care trebuie furnizate informatiile, precum si sanctiunile prevazute la articolul 23 pentru furnizarea de informatii inexacte sau care induc in eroare.
(3) Atunci cand Comisia solicita, printr-o decizie, intreprinderilor sau asociatiilor de intreprinderi sa furnizeze informatii, ea indica temeiul juridic si scopul cererii, precizeaza informatiile solicitate si stabileste termenul in care acestea trebuie furnizate. Comisia indica, de asemenea, sanctiunile prevazute la articolul 23 si indica sau aplica sanctiunile prevazute la articolul 24. Comisia indica de asemenea si dreptul de a ataca decizia la Curtea de Justitie.
(4) Obligatia de a furniza informatiile solicitate in numele intreprinderii sau al asociatiei de intreprinderi in cauza revine proprietarilor intreprinderilor sau reprezentantilor acestora si, in cazul persoanelor juridice, societatilor sau asociatiilor care nu au personalitate juridica, persoanelor autorizate sa le reprezinte in temeiul legii sau statutului. Avocatii autorizati in mod corespunzator sa actioneze pot furniza informatiile in numele clientilor lor. Acestia din urma au in continuare intreaga responsabilitate in cazul in care informatiile furnizate sunt incomplete, inexacte sau induc in eroare.
(5) Comisia transmite, fara intarziere, o copie a cererii simple sau a deciziei autoritatii de concurenta a statului membru pe teritoriul caruia se afla sediul intreprinderii sau al asociatiei de intreprinderi si autoritatii de concurenta a statului membru al carui teritoriu este afectat.
(6) La cererea Comisiei, guvernele si autoritatile de concurenta ale statelor membre furnizeaza Comisiei toate informatiile necesare pentru indeplinirea indatoririlor care i-au fost atribuite prin prezentul regulament.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
1
Q

Investigatiile privind sectoarele economice si tipuri de acorduri

A

1) Atunci cand evolutia schimburilor dintre statele membre, rigiditatea preturilor sau alte imprejurari sugereaza posibilitatea restrangerii sau denaturarii concurentei in cadrul pietei comune, Comisia poate initia o investigatie privind un anumit sector al economiei sau un anumit tip de acord in diferite sectoare. Pe parcursul investigatiei, Comisia poate solicita intreprinderilor sau asociatiilor de intreprinderi in cauza sa furnizeze informatiile necesare pentru aplicarea articolelor 81 si 82 din tratat si poate efectua orice inspectie necesara in acest scop.
In special, Comisia poate solicita intreprinderilor sau asociatiilor de intreprinderi in cauza sa ii comunice toate acordurile, deciziile si practicile concertate.
Comisia poate publica un raport cu privire la rezultatele investigatiei privind anumite sectoare ale economiei sau anumite acorduri in mai multe sectoare si sa invite partile interesate sa formuleze observatii.
(2) Articolele 14, 18, 19, 20, 22, 23 si 24 se aplica mutatis mutandis.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Competenta de a lua declaratii

A

1) Pentru a-si indeplini indatoririle atribuite prin prezentul regulament, Comisia poate sa intervieveze orice persoana fizica sau juridica care consimte sa fie intervievata in scopul obtinerii de informatii privind obiectul investigatiei.
(2) Atunci cand interviul prevazut la alineatul (1) are loc in incinta unei intreprinderi, Comisia informeaza autoritatea de concurenta a statului membru pe teritoriul caruia are loc interviul. Daca autoritatea de concurenta a statului membru in cauza solicita, reprezentantii sai oficiali pot asista reprezentantii oficiali si celelalte persoane care ii insotesc, autorizati de Comisie sa desfasoare audierea.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Competentele de inspectie ale Comisiei

A

1) Pentru a-si indeplini indatoririle atribuite prin prezentul regulament, Comisia poate sa desfasoare toate inspectiile necesare la intreprinderi si asociatiile de intreprinderi.
(2) Reprezentantii oficiali si celelalte persoane care ii insotesc, autorizate de Comisie sa desfasoare o inspectie, sunt imputernicite:
(a) sa intre in orice incinte, terenuri si mijloace de transport ale intreprinderilor si asociatiilor de intreprinderi;
(b) sa examineze registrele si alte documente privind activitatea, indiferent de suportul pe care sunt pastrate;
(c) sa ia sau sa obtina, sub orice forma, copii sau extrase din aceste registre si documente;
(d) sa sigileze orice incinte destinate activitatii si orice registre si documente pe perioada inspectiei si in masura necesara inspectiei;
(e) sa ceara oricarui reprezentant sau membru al personalului intreprinderii sau asociatiei de intreprinderi explicatii cu privire la faptele sau documentele legate de obiectul si scopul inspectiei si sa inregistreze raspunsurile acestora.
(3) Reprezentantii oficiali si celelalte persoane care ii insotesc, autorizate de Comisie sa desfasoare o inspectie, isi exercita competentele prin prezentarea unei autorizatii scrise care indica obiectul si scopul inspectiei si sanctiunile prevazute la articolul 23, in cazul in care registrele si celelalte documente solicitate privind activitatea sunt incomplete sau atunci cand raspunsurile la intrebarile adresate in temeiul alineatului (2) din prezentul articol sunt inexacte sau induc in eroare. In timp util inainte de inspectie, Comisia instiinteaza in privinta inspectiei autoritatea de concurenta a statului membru pe teritoriul caruia urmeaza sa se desfasoare inspectia.
(4) Intreprinderile si asociatiile de intreprinderi sunt obligate sa se supuna inspectiilor dispuse de Comisie prin decizie. Decizia indica obiectul si scopul inspectiei, stabileste data la care incepe si indica sanctiunile prevazute la articolele 23 si 24, precum si dreptul de a ataca decizia la Curtea de Justitie. Comisia adopta aceste decizii dupa consultarea autoritatii de concurenta a statului membru pe teritoriul caruia urmeaza sa se desfasoare inspectia.
(5) Reprezentantii oficiali, precum si celelalte persoane autorizate sau desemnate de autoritatea de concurenta a statului membru pe teritoriul caruia urmeaza sa se desfasoare inspectia trebuie, la cererea acestei autoritati sau a Comisiei, sa acorde asistenta in mod activ reprezentantilor oficiali si celorlalte persoane care ii insotesc, autorizate de Comisie. In acest scop, ei beneficiaza de competentele prevazute la alineatul (2).
(6) Atunci cand reprezentantii oficiali si celelalte persoane care ii insotesc, autorizate de Comisie, constata ca o intreprindere se opune inspectiei dispuse in temeiul prezentului articol, statul membru in cauza le acorda asistenta necesara, solicitand, daca este cazul, sprijinul fortelor de ordine sau al unei autoritati publice de aplicare a legii echivalente, astfel incat sa le dea posibilitatea de a desfasura inspectia.
(7) In cazul in care asistenta prevazuta la alineatul (6) presupune autorizarea unei autoritati judiciare in conformitate cu dreptul national, aceasta autorizatie trebuie sa fie solicitata. Autorizatia poate fi de asemenea solicitata si ca masura de precautie.
(8) Atunci cand este solicitata autorizatia mentionata la alineatul (7), autoritatea judiciara nationala verifica daca decizia Comisiei este autentica si daca masurile coercitive preconizate nu sunt nici arbitrare si nici excesive, avand in vedere obiectul inspectiei. Atunci cand verifica proportionalitatea masurilor coercitive, autoritatea judiciara nationala poate solicita Comisiei, direct sau prin intermediul autoritatii de concurenta a statului membru, explicatii detaliate, in special privind motivele care determina Comisia sa suspecteze incalcarea articolelor 81 si 82 din tratat, cat si privind gravitatea incalcarii suspectate si privind natura implicarii intreprinderii in cauza. Totusi, autoritatea judiciara nationala nu poate pune in discutie necesitatea inspectiei si nici nu poate solicita sa i se furnizeze informatii din dosarul Comisiei. Controlul legalitatii deciziei Comisiei este exercitat doar de Curtea de Justitie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Inspectia altor incinte

A

1) In cazul in care exista o suspiciune intemeiata ca registre sau alte documente privind activitatea si obiectul inspectiei, care ar putea fi pertinente pentru a dovedi o incalcare grava a articolului 81 sau a articolului 82 din tratat, sunt pastrate in orice alte incinte, terenuri si mijloace de transport, inclusiv in locuintele directorilor, administratorilor sau ale altor membri ai personalului intreprinderilor sau asociatiilor de intreprinderi in cauza, Comisia poate dispune, printr-o decizie, desfasurarea unei inspectii in aceste incinte, terenuri sau mijloace de transport.
(2) Decizia indica obiectul si scopul inspectiei, stabileste data la care incepe si indica dreptul de a ataca decizia la Curtea de Justitie. Aceasta indica, in special, motivul care a determinat Comisia sa concluzioneze ca exista o suspiciune in sensul alineatului (1). Comisia ia astfel de decizii dupa consultarea autoritatii de concurenta a statului membru pe teritoriul caruia urmeaza sa se desfasoare inspectia.
(3) O decizie adoptata in temeiul alineatului (1) nu poate fi executata fara autorizarea prealabila a autoritatii judiciare nationale a statului membru in cauza. Autoritatea judiciara nationala verifica daca decizia Comisiei este autentica si daca masurile coercitive preconizate nu sunt nici arbitrare si nici excesive, avand in vedere, in special, gravitatea incalcarii suspectate, importanta elementelor de proba cautate, implicarea intreprinderii in cauza si probabilitatea rezonabila ca registrele si documentele privind activitatea care au legatura cu obiectul inspectiei sa fie pastrate in incintele pentru care se solicita autorizatia. Autoritatea judiciara nationala poate solicita Comisiei, direct sau prin intermediul autoritatii de concurenta a statului membru in cauza, explicatii detaliate privind elementele care ii sunt necesare pentru a-i permite sa verifice proportionalitatea masurilor coercitive preconizate.
Totusi, autoritatea judiciara nationala nu poate pune in discutie necesitatea inspectiei si nici nu poate solicita sa i se furnizeze informatii din dosarul Comisiei. Controlul legalitatii deciziei Comisiei este exercitat doar de Curtea de Justitie.
(4) Reprezentantii oficiali si celelalte persoane care ii insotesc, autorizate de Comisie sa desfasoare o inspectie dispusa in conformitate cu alineatul (1) din prezentul articol, au competentele prevazute la articolul 20 alineatul (2) literele (a), (b) si (c). Articolul 20 alineatele (5) si (6) se aplica mutatis mutandis.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Investigatiile autoritatilor de concurenta ale statelor membre

A

1) Autoritatea de concurenta a unui stat membru poate desfasura pe propriul teritoriu orice inspectie sau investigatie in temeiul legislatiei nationale in numele si pentru autoritatea de concurenta a unui alt stat membru, pentru a stabili daca a avut loc o incalcare a articolului 81 sau articolului 82 din tratat. Orice schimb si utilizare a informatiilor obtinute se desfasoara in conformitate cu articolul 12.
(2) La cererea Comisiei, autoritatile de concurenta ale statelor membre intreprind inspectiile pe care Comisia le considera necesare in temeiul articolului 20 alineatul (1) sau pe care le-a dispus printr-o decizie in temeiul articolului 20 alineatul (4). Reprezentantii oficiali ai autoritatilor de concurenta din statele membre responsabili cu desfasurarea acestor inspectii, precum si cei autorizati sau desemnati de aceste autoritati isi exercita competentele in conformitate cu legislatia nationala.
Reprezentantii oficiali si celelalte persoane care ii insotesc, autorizate de catre Comisie, pot sa acorde asistenta reprezentantilor oficiali ai autoritatii in cauza, la cererea Comisiei sau a autoritatii de concurenta a statului membru pe teritoriul caruia urmeaza sa se desfasoare inspectia.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly