Capitolul 3- DECIZIILE COMISIEI Flashcards
Masuri provizorii
(1) In caz de urgenta determinata de riscul unui prejudiciu grav si ireparabil adus concurentei, Comisia, actionand din oficiu, poate, printr-o decizie, pe baza constatarii prima facie a incalcarii, sa dispuna masuri provizorii.
(2) O decizie adoptata in temeiul alineatului (1) se aplica pe o durata determinata si poate fi reinnoita in masura in care este necesar si adecvat.
Constatarea si incetarea incalcarii
(1) Atunci cand Comisia, actionand ca urmare a unei plangeri sau din oficiu, constata ca exista o incalcare a articolului 81 sau 82 din tratat, poate solicita printr-o decizie intreprinderilor si asociatiilor de intreprinderi in cauza sa inceteze respectiva incalcare. In acest scop, Comisia le poate impune orice masuri corective comportamentale sau structurale care sunt proportionale cu incalcarea comisa si necesare pentru incetarea efectiva a incalcarii. Masurile corective structurale nu ar trebui impuse decat atunci cand nu exista o masura corectiva comportamentala la fel de eficienta, sau atunci cand o masura corectiva comportamentala la fel de eficienta ar fi mai oneroasa pentru intreprinderea in cauza decat o masura corectiva structurala. Atunci cand Comisia are un interes legitim de a actiona in acest mod, aceasta poate de asemenea constata ca s-a comis o incalcare in trecut.
(2) Pot depune o plangere in sensul alineatului (1) persoanele fizice sau juridice care au un interes legitim si statele membre
Angajamente
(1) Atunci cand Comisia intentioneaza sa adopte o decizie care impune incetarea incalcarii, iar intreprinderile propun angajamente pentru a raspunde preocuparilor exprimate de Comisie in evaluarea sa preliminara, Comisia poate, printr-o decizie, sa faca respectivele angajamente obligatorii pentru intreprinderi. O astfel de decizie poate fi adoptata pe o durata determinata si poate concluziona ca nu mai exista motive pentru actiunea Comisiei.
(2) Comisia poate, la cerere sau din oficiu, sa redeschida procedura:
(a) in cazul in care intervine o schimbare esentiala privind oricare dintre faptele pe care s-a fundamentat decizia;
(b) in cazul in care intreprinderile in cauza actioneaza contrar angajamentelor luate sau
(c) in cazul in care decizia a fost fundamentata pe informatii incomplete, inexacte sau care induc in eroare, furnizate de parti.
Constatarea neaplicarii
Atunci cand interesul public comunitar privind aplicarea articolelor 81 si 82 din tratat o impune, Comisia, actionand din oficiu, poate sa constate, printr-o decizie, ca articolul 81 din tratat nu este aplicabil unui acord, unei decizii a unei asociatii de intreprinderi sau unei practici concertate, fie pentru ca nu sunt indeplinite conditiile prevazute la articolul 81 alineatul (1) din tratat, fie pentru ca sunt indeplinite conditiile prevazute la articolul 81 alineatul (3) din tratat.
In mod similar, Comisia poate sa faca o astfel de constatare cu privire la articolul 82 din tratat.