Capitolul 4- COOPERAREA Flashcards

0
Q

Schimbul de informatii

A

1) In scopul aplicarii articolelor 81 si 82 din tratat, Comisia si autoritatile de concurenta ale statelor membre pot sa faca schimb sau sa utilizeze ca mijloc de proba orice element de fapt sau de drept, inclusiv informatii confidentiale.
(2) Informatiile schimbate nu pot fi utilizate ca mijloc de proba decat pentru aplicarea articolului 81 sau 82 din tratat si in scopul pentru care au fost colectate de catre autoritatea care le transmite. Totusi, atunci cand legislatia nationala de concurenta se aplica in aceeasi cauza si in paralel cu dreptul comunitar al concurentei, iar rezultatul nu este diferit, informatiile schimbate in temeiul prezentului articol pot fi folosite si pentru aplicarea dreptului national al concurentei.
(3) Informatiile schimbate in temeiul alineatului (1) pot fi folosite ca mijloc de proba pentru a impune sanctiuni persoanelor fizice atunci cand:
- legislatia autoritatii care le transmite prevede sanctiuni asemanatoare in cazul incalcarii articolului 81 sau articolului 82 din tratat sau, in absenta acestora,
- informatiile au fost obtinute intr-un mod care asigura acelasi nivel de protectie a drepturilor la aparare ale persoanelor fizice ca si cel prevazut de normele nationale ale autoritatii care le primeste. Totusi, in acest caz, informatiile schimbate nu pot fi utilizate de catre autoritatea care le primeste pentru a impune sanctiuni privative de libertate.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
1
Q

Cooperarea dintre Comisie si autoritatile de concurenta ale statelor membre

A

1) Comisia si autoritatile de concurenta ale statelor membre aplica normele comunitare de concurenta in stransa cooperare.
(2) Comisia transmite autoritatilor de concurenta ale statelor membre copii ale celor mai importante documente pe care le-a obtinut in vederea aplicarii articolelor 7, 8, 9, 10 si articolului 29 alineatul (1). La cererea autoritatii de concurenta din statul membru, Comisia ii pune la dispozitie o copie a altor documente existente necesare pentru evaluarea cauzei.
(3) Autoritatile de concurenta ale statelor membre, atunci cand actioneaza in temeiul articolului 81 sau 82 din tratat, informeaza Comisia in scris, inainte sau imediat dupa inceperea primelor masuri formale de investigatie. Aceste informatii pot fi puse de asemenea la dispozitia autoritatilor de concurenta ale altor state membre.
(4) Cel mai tarziu cu 30 de zile inainte de adoptarea unei decizii prin care se solicita incetarea incalcarii, se accepta angajamentele sau se retrage beneficiul unui regulament de exceptare pe categorii, autoritatile de concurenta ale statelor membre informeaza Comisia in aceasta privinta. In acest scop, ele furnizeaza Comisiei un rezumat al cauzei, decizia preconizata sau, in absenta acesteia, oricare alt document care indica modalitatea de actiune intentionata. Aceste informatii pot fi puse de asemenea la dispozitia autoritatilor de concurenta ale celorlalte state membre. La cererea Comisiei, autoritatea de concurenta in cauza pune la dispozitia Comisiei alte documente pe care le detine si care sunt necesare pentru evaluarea cauzei. Informatiile furnizate Comisiei pot fi puse la dispozitia autoritatilor de concurenta ale altor state membre. Autoritatile nationale de concurenta pot, de asemenea, face schimb de informatii necesare pentru evaluarea unei cauze de care se ocupa, in temeiul articolului 81 sau 82 din tratat.
(5) Autoritatile de concurenta din statele membre pot consulta Comisia cu privire la orice cauza care implica aplicarea dreptului comunitar.
(6) Initierea de catre Comisie a procedurilor in vederea adoptarii unei decizii in temeiul capitolului III priveaza autoritatile de concurenta ale statelor membre de competenta lor de a aplica articolele 81 si 82 din tratat. In cazul in care o autoritate de concurenta a unui stat membru analizeaza deja o cauza, Comisia initiaza proceduri numai dupa ce se consulta cu autoritatea nationala de concurenta in cauza.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Suspendarea sau incetarea procedurilor

A

1) Atunci cand autoritatile de concurenta din doua sau mai multe state membre primesc o plangere sau actioneaza din oficiu in temeiul articolului 81 sau 82 din tratat impotriva aceluiasi acord, aceleiasi decizii a unei asociatii sau aceleiasi practici, faptul ca o autoritate se ocupa deja de cauza reprezinta un motiv suficient pentru ca celelalte sa suspende procedurile initiate sau sa respinga plangerea. Comisia poate, de asemenea, sa respinga plangerea pe motiv ca o autoritate de concurenta a unui stat membru se ocupa de respectiva cauza.
(2) Atunci cand o autoritate de concurenta a unui stat membru sau Comisia primeste o plangere impotriva unui acord, a unei decizii a unei asociatii sau a unei practici de care s-a ocupat deja o alta autoritate de concurenta, ea poate sa o respinga.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Comitetul consultativ

A

1) Comisia consulta un Comitet consultativ privind intelegerile si pozitiile dominante inainte de luarea oricarei decizii in temeiul articolelor 7, 8, 9, 10, 23, articolului 24 alineatul (2) si articolului 29 alineatul (1).
(2) Pentru discutarea cauzelor individuale, Comitetul consultativ este format din reprezentanti ai autoritatilor de concurenta ale statelor membre. Pentru intrunirile in care se discuta alte probleme decat cauzele individuale, poate fi desemnat un reprezentant suplimentar competent in domeniul concurentei. Reprezentantii, daca nu pot participa la intruniri, pot fi inlocuiti de alti reprezentanti.
(3) Consultarea poate avea loc in cadrul unei reuniuni convocate si prezidate de Comisie, care are loc nu mai devreme de 14 zile de la trimiterea convocarii impreuna cu un rezumat al cauzei, indicarea celor mai importante documente si un proiect preliminar de decizie. In privinta deciziilor in temeiul articolului 8, reuniunea poate avea loc dupa sapte zile de la trimiterea dispozitivului proiectului de decizie. Atunci cand Comisia trimite convocarea la o reuniune intr-un termen mai scurt decat cele indicate mai sus, reuniunea poate avea loc la data propusa daca nici un stat membru nu formuleaza obiectiuni. Comitetul consultativ emite un aviz scris privind proiectul preliminar de decizie a Comisiei. Comitetul poate emite un aviz chiar daca unii membri sunt absenti sau nu sunt reprezentati. La cererea unuia sau a mai multor membri, pozitiile exprimate in aviz sunt motivate.
(4) Consultarea poate avea loc si prin procedura scrisa. Totusi, Comisia convoaca o intrunire daca un stat membru o solicita. In cazul recurgerii la procedura scrisa, Comisia stabileste un termen limita de cel putin 14 zile, in cursul caruia statele membre urmeaza sa isi prezinte observatiile si sa le transmita tuturor celorlalte state membre. Atunci cand urmeaza sa se adopte decizii in temeiul articolului 8, termenul limita de 14 zile se inlocuieste cu sapte zile. Atunci cand Comisia stabileste un termen limita pentru procedura scrisa mai scurt decat cele precizate anterior, termenul limita propus se aplica in absenta oricarei obiectiuni a statelor membre.
(5) Comisia ia in considerare in cat mai mare masura avizul emis de Comitetul consultativ. Comisia informeaza Comitetul cu privire la modul in care a tinut cont de avizul acestuia.
(6) Atunci cand Comitetul consultativ emite un aviz scris, acesta se anexeaza proiectului de decizie. In cazul in care Comitetul consultativ recomanda publicarea avizului, Comisia realizeaza publicarea tinand cont de interesul legitim al intreprinderilor de a-si proteja secretele de afaceri.
(7) La cererea autoritatii de concurenta a unui stat membru, Comisia include pe ordinea de zi a Comitetului consultativ cauzele de care se ocupa o autoritate de concurenta a unui stat membru in temeiul articolelor 81 si 82 din tratat. Comisia poate sa procedeze astfel si din proprie initiativa. In ambele situatii, Comisia informeaza autoritatea de concurenta in cauza.
Se poate inainta o cerere in special de catre o autoritate de concurenta a unui stat membru in privinta unei cauze, atunci cand Comisia intentioneaza sa initieze o procedura care are efectul mentionat la articolul 11 alineatul (6).
Comitetul consultativ nu emite avize in cauzele de care se ocupa autoritatile de concurenta ale statelor membre. Comitetul consultativ poate discuta si aspecte generale ale dreptului comunitar al concurentei.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Cooperarea cu instantele nationale

A

(1) In procedurile de aplicare a articolului 81 sau articolului 82 din tratat, instantele statelor membre pot solicita Comisiei sa le transmita informatiile pe care le detine sau avizul sau in probleme referitoare la aplicarea normelor comunitare de concurenta.
(2) Statele membre transmit Comisiei o copie a oricarei hotarari scrise a instantelor nationale prin care se decide cu privire la aplicarea articolului 81 sau articolului 82 din tratat. Aceasta copie se transmite fara intarziere dupa ce versiunea integrala a hotararii scrise este comunicata partilor.
(3) Autoritatile de concurenta ale statelor membre, actionand din oficiu, pot inainta observatii scrise instantelor nationale din statul membru respectiv, privind aspecte legate de aplicarea articolului 81 sau 82 din tratat. Cu permisiunea instantei in cauza, autoritatile respective pot de asemenea inainta observatii orale instantelor nationale din statul membru respectiv. Atunci cand aplicarea coerenta a articolului 81 sau 82 din tratat impune acest lucru, Comisia, actionand din oficiu, poate inainta observatii scrise instantelor statelor membre. Cu permisiunea instantei in cauza, Comisia poate formula si observatii orale.
Doar in scopul pregatirii observatiilor lor, autoritatile de concurenta ale statelor membre si Comisia pot solicita instantei competente a statului membru respectiv sa le transmita sau sa le asigure transmiterea oricaror documente necesare pentru evaluarea cauzei.
(4) Prezentul articol nu aduce atingere competentelor mai largi pe care legislatia nationala le confera autoritatilor de concurenta ale statelor membre de a prezenta observatii in fata instantelor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Aplicarea uniforma a dreptului comunitar al concurentei

A

(1) Atunci cand instantele nationale hotarasc in privinta unor acorduri, decizii sau practici in conformitate cu articolul 81 sau articolul 82 din tratat, care fac deja obiectul unei decizii a Comisiei, ele nu pot lua decizii contrare deciziei adoptate de Comisie. Acestea trebuie de asemenea sa evite sa ia decizii care pot intra in conflict cu o decizie preconizata de Comisie in cadrul procedurilor initiate de aceasta. In acest scop, instanta nationala poate evalua daca este necesar sa suspende procedura pe care a initiat-o. Aceasta obligatie nu aduce atingere drepturilor si obligatiilor in temeiul articolului 234 din tratat.
(2) Atunci cand autoritatile de concurenta ale statelor membre decid in privinta unor acorduri, decizii sau practici in temeiul articolului 81 sau articolului 82 din tratat, care fac deja obiectul unei decizii a Comisiei, ele nu pot lua decizii contrare deciziei adoptate de Comisie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly