Capitolul 1- Principii Flashcards

0
Q

Sarcina probei

A

In orice procedura nationala sau comunitara de aplicare a articolelor 81 si 82 din tratat, sarcina probei unei incalcari a articolului 81 alineatul (1) sau a articolului 82 din tratat revine partii sau autoritatii care invoca incalcarea. Intreprinderii sau asociatiei de intreprinderi care invoca beneficiul articolului 81 alineatul (3) din tratat ii revine sarcina de a dovedi ca sunt indeplinite conditiile din respectivul alineat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
1
Q

Aplicarea articolelor 81 si 82 din tratat

A

1) Acordurile, deciziile si practicile concertate mentionate la articolul 81 alineatul (1) din tratat, care nu indeplinesc conditiile prevazute la articolul 81 alineatul (3) din tratat, sunt interzise, fara a fi nevoie de o decizie prealabila in acest sens.
(2) Acordurile, deciziile si practicile concertate mentionate la articolul 81 alineatul (1) din tratat, care indeplinesc conditiile prevazute la articolul 81 alineatul (3) din tratat, nu sunt interzise, fara a fi nevoie de o decizie prealabila in acest sens.
(3) Folosirea in mod abuziv a unei pozitii dominante mentionata la articolul 82 din tratat este interzisa, fara a fi nevoie de o decizie prealabila in acest sens.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Raportul dintre articolele 81 si 82 din tratat si legislatiile nationale de concurenta

A

(1) Atunci cand autoritatile de concurenta ale statelor membre sau instantele nationale aplica legislatia nationala de concurenta acordurilor, deciziilor asociatiilor de intreprinderi sau practicilor concertate in sensul articolului 81 alineatul (1) din tratat, care pot afecta comertul dintre statele membre in sensul acestei dispozitii, ele aplica de asemenea articolul 81 din tratat acestor acorduri, decizii sau practici concertate. Atunci cand autoritatile de concurenta ale statelor membre sau instantele nationale aplica legislatia nationala de concurenta oricarui abuz interzis de articolul 82 din tratat, acestea aplica de asemenea articolul 82 din tratat.
(2) Aplicarea legislatiei nationale de concurenta nu poate genera interzicerea acordurilor, deciziilor asociatiilor de intreprinderi sau a practicilor concertate care pot aduce atingere comertului dintre statele membre, dar care nu restrang concurenta in sensul articolului 81 alineatul (1) din tratat, sau care indeplinesc conditiile articolului 81 alineatul (3) din tratat sau care intra sub incidenta unui regulament de aplicare a articolului 81 alineatul (3) din tratat. Prezentul regulament nu impiedica statele membre sa adopte si sa aplice pe teritoriul lor o legislatie nationala mai stricta care interzice sau sanctioneaza conduita unilaterala adoptata de intreprinderi.
(3) Fara a aduce atingere principiilor generale si altor dispozitii de drept comunitar, alineatele (1) si (2) nu se aplica atunci cand autoritatile de concurenta si instantele statelor membre aplica legislatia nationala privind controlul concentrarilor economice si nici nu impiedica aplicarea dispozitiilor de drept national care urmaresc, in mod predominant, un obiectiv diferit de cel urmarit de articolele 81 si 82 din tratat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly