C4. Limitele aplicării legeii penale. Activitatea legii penale. Flashcards

1
Q

Principiul activității legii penale.

A

Dispozițiile unei legi penale se aplică unei fapte concrete, ca regulă generală, numai în măsura în care această lege era în vigoare la momentul săvârșirii faptei penale. (art. 3, C.pen.)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Intrarea în vigoare a legii.

A

Legile intră în vigoare la 3 zile de la publicarea lor în Monitorul Oficial sau la o dată ulterioară prevăzută în cuprinsul acesteia.
O.U.G.- urile intră în vigoare la data publicării lor în M.Of.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Ieșirea din vigoare a legii penale.

A

A. Abrogarea.
a. expresă - legea nouă prevede în mod explicit că legea veche sau o dispoziție a acesteia se abrogă; poate fi parțială sau totală; poate fi concretă sau generică.
b. tacită - înlocuirea unei dispoziții cu o altă prevedere legală, care disciplinează exact aceeași materie, în același cadru și cu aceeași substanță ca și legea veche, astfel încât este de la sine înțeles că legea nouă înlătură implicit legea veche; poate fi totală sau parțială.
condiții: cele două norme să reglementeze aceeași materie, să aibă aceeași destinatari, să existe o contradicție sau o incompatibilitate între scopurile celor două norme.

B. Ajungerea la termen;

C. Pierderea aplicabilității cu titlu temporar (concursul de calificări; normele în alb în normele completatoare dispar).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Determinarea momentului comiterii infracțiunii.

A

A. Infracțiuni a căror urmare se produce în momentul comiterii acțiunii prevăzute de norma de incriminare - momentul în care a avut loc acțiunea;

B. Infracțiunile de rezultat - momentul săvârșirii infracțiunii este momentul comiterii actului de executare (teoria acțiunii);

C. Infracțiuni omisive - se consideră săvârșite la momentul prevăzut de lege sau la ultimul moment la care persoana putea ieși din pasivitate; dacă nu se va putea stabili acest moment se va aplica legea penală mai favorabilă;

D. Infracțiuni cu durată de consumare:

a. infracțiunea continuă, continuată sau de obicei se consideră săvârșită la momentul epuizării;
b. infracțiunea progresivă se consideră săvârșită la momentul comiterii acțiunii.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Principiul neretroactivității legii penale. Regula.

A

Art. 15 alin (2), Constituția României: legea dispune numai pentru viitor cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile.
Vizează legea penală incriminatoare și orice altă lege care poate agrava situația inculpatului.
Infracțiunea continuă, continuată sau de obicei: dacă săvârșirea faptei a început sub legea veche, care nu o incrimina, și a continuat sub imperiul legii noi, infracțiunea va fi sancționată, dar numai pentru actele comise din momentul intrării în vigoare a legii noi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Aplicarea în timp a RIL-urilor ÎCCJ.

A

Nu se aplică interdicția aplicării retroactive.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Excepții de la principiul neretroactivității.

A

Orice dispoziție cu caracter penal cuprinsă în legi sau decrete, intervenită ulterior comiterii faptei și care, prin efectele sale, duce la crearea unei situații mai ușoare pentru făptuitor.
Nu se aplică legilor de procedură penală. Acestea sunt supuse regulii aplicării imediate a legii noi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly