Bonding Flashcards
Varför är det svårare att binda till dentin än emalj?
Emalj ca. 96 % oorgansikt material. När vi ska bonda använder vi oss utav ets för att få bort material som ligger runt emaljprismorna. Med oorgansikt material kan vi åstadkomma en yta där primer lätt kan få retention. Vi får en hög ytenergi.
Dentin 70 % oorganiskt + 25 % organiskt. Det organiska materialet varierar beroende på avstånd till pulpa samt med åldern, vilket resulterar i att det blir svårt att veta exakt komposition. Dentintubulin är vätskefyllda. På grund av vätskan anses dentinet vara hydrofilt medan de flesta kompositmaterial anses vara hydrofoba.
För att lyckas med bindning till dentin måste bonding systemet uppfylla ett antal krav, oavsett antal flaskor. Nämn 4 av dessa krav och motivera dem.
krävs delvis ett bibehållande, alternativt en preparering av kollagenmatrix. Ger infästning
Materialet ska ha hydrofoba/fila så att foba adhesiven och fila ytan skall binda.
God vätning
Avlägsna smear-lay
Primer
Primern är ett lågmolekylärt medel, exempelvis Resin, som är en monomerblandning (metaakrylater). Resin består av monomerer med låg molekylvikt. I primern ryms yttermera ett lösningsmedel, bestående av en alkohol, aceton och vatten. Blästras bort för att undvika luftbubblor.
Adhesiv
Adhesiv är motsvarande ett högmolekylärt Resin, vars funktion syftar till att möjliggöra bindning mellan kompositen och primers. Adhesiven har en hydrofob karaktär och innehåller difunktionella metaakrylater. Adhesiven binder till primern och möjliggör ett “lås” mot tanden, som fyllningsmaterialet fäster mot.
Totalets
Syrabehandlar tandytan (både emalj och dentin) med 30-35% forsforsyra. Emaljen i 20 sek och dentin 10-15 sek beroende på tandens ålder (längre tid ju äldre tand).
Etsar bort en del av tandens oorganiska substans vilket frilägger de kollagena fibrerna. Det kollagena nätverket som sedan fungerar som mikroretention då primern och adhesivet kan rinna ner runt fibrerna. Efter att syran har verkat så ska den noga sköljas bort med vatten lika länge som etsningen pågått(viktigt att spola bort eftersom det senare kan komma att störa polymerisationen pga dess låga pH.
Självets
Sammankopplas syran direkt med primer och/eller adhesiv. Man får en surgjord primer (2-stegs självetsande system) eller surgjord primer+adhesiv (1-stegs självetsande system). Detta innebär att vi förbehandlar ytan genom att endast etsa emaljen i 20 sekunder men inte dentinet. Om dentinet etsas i första steget så kommer för mycket hydroxyapatit att avlägsnas eftersom dentin har en lägre mineraliseringsgrad än emalj. När emaljen är färdigetsad blästrar vi bort etsen och låter tanden vara torr (detta eftersom den surgjorda primern i sig innehåller substanser som återfuktar kollagenet). Därefter surgjorda primern (och adhesivet beroende systemval) på både emaljen och dentinet under den tid som fabrikanten rekommenderar. Därefter bör man vara noga med att blästra bort lösningsmedlet innan man kan gå vidare med att lägga på adhesivet (2-stegs självetsande system) eller ljushärda direkt eftersom adhesivet redan finns på plats (1-stegs självetsande system).
Varför är lätt att binda till emalj?
Emalj består av mycket oorganiskt material
Det är lätt binda mikromekaniskt till emalj
Varför är det svårt att binda till dentin?
Dentin består av oorganisk och organisk material
Dentin har dentin kanaler
Dentin är hydrofilt
Dentinet ändrar struktur beroende av läge och ålder
Varför ska du återfukta dentinytan när man arbetar med totalets system?
Förhindra kollagenkollaps
Ökar ytenergin och vätbarheten
Varför ska man inte etsa dentinet när man jobbar med självetsande system?
Man tar bort förutsättningarna för kemisk bindning
Man ökar risken för frisättning av MMP’aser (enzymer)
Primerns funktion i dentinbondingssystem?
Väta ytan
Göra ytan mer hydrofob
Vilka faktorer ger primern sin funktion?
Det innehåller lösningsmedel och amififla molekyler
Varför finns 2-HEMA vanligen i dentala primers?
Den innehåller en hydroxylgrupp
Skillnad mellan primer i totalets och självets?
Självets Innehåller monomerer med fosfat eller karboxylatgrupper som kan binda kemiskt till Hap. Och monomerer som ger primern ett lägre pH.
Varför ska man blästra bort lösningsmedlet ca 7-10 sek efter du lagt primern?
Det finns risk för vattenupptag från dentintubuli.
Risk för kollagennedbrytning.
Kan också lägga sig mellan polymerkedjorna och ge mindre tvärbindningar.