Boka Innføring i pedagogisk.... Flashcards

1
Q

Kva er forskjell på kvantitativ og kvalitativ metode?

A

Kvalitative metoder er en samlebetegnelse for en familie av metoder som brukes i økende grad fra siste halvdel av forrige århundre. Den kvalitative metodetradisjonen blei eit alternativ til tidligere empirisk metodetradisjon, som da kalles kvantitative metoder. Dei to tradisjonene var i en periode temmelig kritiske mot hverandre, men i dag er det større forståelse for at de to tradisjonene har hver sine sterke og svake sider, og derfor kan utfylle hverandre.

I kvalitative metoder er prosessen og prioriteringane annleis enn i kvantitative metoder både når det gjeld datainnsamling og når det gjelder analyse og tolking av resultat. Mens kvantitative metoder har forsøkt å «objektivisere» prosessene ved å holde en viss distanse mellom forskeren og forsøkspersonene, prioriterer kvalitative metoder nærhet. Denne nærheten, sammen med den fleksibiliteten som følger av at datainnsamlingssituasjonen ikke er så fast strukturert på forhånd, kan gi forskeren tilgang til kunnskap som man ellers vanskelig ville ha kunnet få tak i. Dette kan også gi kunnskap av dypere natur enn den overflatekunnskap som enkelte kvantitative metoder gir. Ved datainnsamlingsmetoder som deltakende observasjon og ustrukturert intervju blir forskeren selv et svært viktig instrument i datainnsamlingen. Han kan utnytte seg selv og sin fagkunnskap også i selve datainnsamlingssituasjonen. Ved datainnsamlingsmetoder som strukturert intervju og systematisk observasjon kan derimot selve datainnsamlingen eventuelt utføres av personer som ikke nødvendigvis har så mye fagkunnskaper, hvis bare de er trent i hvordan datainnsamlingen skal foregå. Forskerens fagkunnskap er ved slike metoder først og fremst av betydning på forhånd når datainnsamlingsinstrumentet lages, og etterpå når resultatene analyseres og tolkes.
Tilsvarende forskjeller mellom kvantitative og kvalitative meto- detradisjoner finnes i noen grad også når det gjelder analyse av data. Forskerens person og de subjektive elementene i analyseprosessen tillegges større positiv betydning innenfor kvalitativ metode. Dette har også sammenheng med at skillet mellom innsamlingsprosess og analyseprosess er mindre tydelig ved kvalitativ metode.

Det er gode grunner til å regne kvalitative og kvantitative meto- der som supplerende i forhold til hverandre. De har hver sine sterke og svake sider, som det er grunn til å vektlegge på forskjel- lig måte avhengig av hva slags problemstilling som skal studeres. Når det skal velges mellom kvalitative og kvantitative metoder i en undersøkelse, er det altså større grunn til å ta valget på basis av vurderinger av hva metodene kan tilby i forhold til problemstillin- gen enn til å la valget tas på et rent vitenskapsfilosofisk grunnlag.

I de senere årene er det også blitt mye mer vanlig å kombinere kvalitative og kvantitative metoder i en og samme undersøkelse. Dette omtales gjerne som «mixed methods».

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Fortell om kritisk rasjonalisme

A

Poppers kritiske rasjonalisme
Karl Popper er sannsynligvis den mest innflytelsesrike moderne vitenskapsfilosof, der han har klargjort sentrale trekk ved den vitenskapelige tenkemåten. Ifølge Popper viser vår rasjonalitet seg i evna til å være kritisk til våre eigne og andre sine oppfatninger. Dette betyr å erkjenne vår egen uvitenhet, og at vi sjølv kan ta feil. Popper ser vitenskapen som en evig søken etter empirisk sannheit med den begrensning at sannheiten aldri fullt ut kan finnes. Dette betyr også at vitenskapene aldri kan gi oss sikker kunnskap i form av teorier og forklaringer, men at vi må nøye oss med foreløpige og ikke endelige svar.

Popper var tidlig kritisk til den logiske positivismen. Han meinte at han ikkje kunne basere vitenskap på reine observasjoner utan for teori, ettersom ein måtte vite kva det var ein skulle observere. Derfor trengte ein begreper som fantes i teoretiske referanserammer.

Popper var einig med Hume i at induktive slutningar som logisk ugyldig, der ein ikkje kunne slutte sikkert frå regelmessigheter i fortida til framtidige observasjonar. Popper mente likevel at Hume tok feil når han hevdet at troen på lovmessigheter følger av vaner og tradisjon. Popper mente at evna til å forvente sammenhenger er ein medfødt egenskap ved mennesket som er forut for det å observere: «Vi forsøker å oppdage likheter og tolke verden ved hjelp av lover oppfunnet av oss. Uten å vente på premissene går vi direkte på konklusjonene. Disse må senere forkastes hvis observasjonene viser at de er gale»> (Popper, 1981, s. 38). Vitenskapelige teorier er ikke fordøyde observasjoner, men begrunnede gjetninger som ikke er blitt motsagt av observasjoner.

Popper forkastet verifikasjonsprinsippet og erstatta det med prinsippet om falsifiserbarhet, som skulle sei kva som faktisk var vitenskap. Sjølv om vi ikkje kan vise at ein teori er sann, kan vi forkaste teorier som er gale, hvis dei ikke stemmer med observasjoner av virkeligheten. Dette har sin årsak i at vi kan slutte at universelle utsagn (hypoteser og teorier) er feilaktige, hvis vi godtar at relevante observasjonsutsagn er sanne (Popper, 1981, s. 56).

Hypoteser er påstandar som direkte eller indirekte kan testast ved hjelp av observasjonar av virkeligheita. Begrepet teori, innebærer ein idé, eller ei forklaring på et fenomen. Teoriar må for å vere vitenskapelege vere falsifiserbare; de må formuleres slik at de i prinsippet kan forkastes.

Poppers kritikk av de store teoriene til Marx, Adler og Freud er interessant i denne sammenheng. Kjernen i hans kritikk er at teorier med ambisjoner om å forklare alt eigentlig ikkje forklarer noko. Grunnen til dette er at hvis enhver tenkelig handling kan forklares av Adlers eller Freuds teorier, så er teoriene ikke falsifiserbare, og dermed ikke-vitenskapelige. Dette betyr likevel ikke at de er uten verdi som inspirasjonskilde for forskere.

Poppers oppskrift for vitenskapen er prøve-og-feile-metoden. Den består i å foreslå dristige teorier som vi gjør vårt beste for å forkaste gjennom empiriske undersøkelser. De teorier som motstår forkasting, beholdes, men oppfattes alltid som prinsipielt usikre. Dette innebærer at alle teorier forblir hypoteser, og at all vitenskapelig kunnskap er prinsipielt usikker. Poppers skjematiske oppskrift for vitenskapelig metode har store likhetstrekk med den hypotetisk-deduktive metoden.

Poppers syn på vitenskapelig kunnskap er på mange måter prisverdig, men ikke uten lyter. Falsifiseringsprinsippet er logisk korrekt, men det forutsetter sanne observasjonsutsagn. Siden observasjoner og målinger i større eller mindre grad vil være beheftet med målefeil, blir også falsifiseringsprinsippet problematisk. Det kan også reises tvil om hvorvidt vitenskapelig framgang skjer gjennom prøving og feiling, slik Popper beskriver.

Begge av Poppers viktigste kritikere, Imre Lakatos og Thomas Kuhn, prøver å gje mer realistiske beskrivelser av vitenskapelig utvikling enn Popper. Lakatos’ bidrag til å videreutvikle Poppers ideer har hatt stor innflytelse også i samfunnsvitenskapene. Lakatos ble etter hvert klar over innvendingene mot Poppers falsifiseringsprinsipp, og han ble også influert av Kuhns syn på vitenskapelig utvikling. Poppers versjon er at vitenskapen utvikles ved at nye teorier erstatter gamle ved prøving og feiling. Men kan dette forenes med en historisk analyse av hvordan vitenskapelig endring faktisk skjer? Flere av de mest kjente teoriene i vitenskapshistorien ville ha blitt avvist i utgangspunktet om falsifiseringsprinsippet skulle følges blindt, blant annet Newtons gravitasjonsteori og Bohrs atomteori (Chalmers, 1999).

Et problem med falsifiseringsprinsippet er hva en skal gjøre når observasjonene ikke stemmer med forventningene fra en teori. Skal hele teorien forkastes, skal deler endres, eller skal en bortforklare det hele ved å vise til metodiske problemer? Lakatos’ forskningsprogrammer er ment å takle dette ved å skille mellom et programs harde kjerne og det beskyttende beltet. Den harde kjernen består av grunnleggende ideer og prinsipper som det ikke stil- les spørsmål ved, og som ikke under noen omstendighet skal endres selv om en hypotese som følger av teorien, må forkastes. Den harde kjernen i Marx’ historiske materialisme er at klassekamp er selve drivkraften i samfunnsend- ringer. I psykoanalysen vil eksistensen av underbevisstheten definitivt høre til den harde kjernen. Det beskyttende beltet består av forutsetninger som gjør det mulig å sette fram hypoteser som kan undersøkes empirisk. For- kasting av hypoteser gir grunnlag for å endre dette beskyttende beltet, men ikke selve kjernen i forskningsprogrammet. I marxistiske analyser kan antall klasser diskuteres, men ikke ideen om klassene som historiens drivkraft.

For å forklare vitenskapelig framgang skiller Lakatos mellom progressive og degenererende forskningsprogrammer. De viktigste kriteriene for å vur- dere et forskningsprograms suksess er hvor rikt det er på ideer til ny forskning, og i hvilken grad det er i stand til å gi nye prediksjoner som bekreftes empirisk. Et progressivt forskningsprogram har en rik og økende mengde ideer til ny forskning, mens degenererende forskningsprogrammer er i ferd med å miste sin energi og må gi tapt overfor progressive forskningsprogrammer.

Ifølge Thomas Kuhn (2002) utvikles vitenskapene i faser: previtenskap – normal vitenskap – krise – revolusjon - normal vitenskap - ny krise og så videre. Previtenskap karakteriseres av strid om hegemoni mellom ulike teoretiske retninger. Ut av kaoset stiger etter hvert et seirende paradigme, og normal vitenskapelig aktivitet kan begynne. Normal vitenskap styres av et paradigme, en pakkeløsning som består av en tilnærming til et forskningsfelt som omfatter relevant kunnskap, teoretiske perspektiver, metoder og teknik- ker. Normal vitenskap består i å løse problemer innenfor en gitt teoretisk ramme som det ikke reises tvil om. Etter hvert vil likevel mengden av negative funn øke, og skape en krise. Utfallet av krisen er en vitenskapelig revolusjon som ender med at forskerne i faget slutter opp om et nytt paradigme. Begre- pet revolusjon er ikke tilfeldig valgt. Kuhn ser likhetene mellom religiøs og politisk konvertering og paradigmeskifter.

Et viktig spørsmål er hva som er grunnlaget for fagfolks «konvertering»> fra ett paradigme til et annet. Her er Kuhn mindre overbevisende. Han påpeker at paradigmer er «inkommensurable» eller ikke sammenliknbare. Det vil si at å utvikle en kritisk test som kan skille mellom dem, ikke bare er vanskelig, men kanskje umulig. Det er mange faktorer som avgjør at ett paradigme blir vurdert som bedre enn et annet. Én forsker liker enkelheten i en ny teori, en annen dens politiske implikasjoner. Nye paradigmer er de gamle overlegne fordi vitenskapssamfunnet sier de er det. Ifølge Kuhn er ingen standard høyere enn enighet blant kolleger. Dette er problematisk fordi majoriteten ikke alltid har rett. Mens Poppers vitenskapelige teorier forankres i empiriske ob- servasjoner av virkeligheten, erstattes dette av Kuhn med et mer relativistisk sannhetskriterium.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Kva etiske omsyn må ein ta som forskar i forhold til andre?

A

NESHS forskningsetiske retningslinjer pålegger forskeren å arbeide ut fra en grunnleggende respekt for menneskeverdet. Ein skal respektere personenes integritet, frihet og medbestemmelse, i tillegg til at dei ikkje skal utsettast for skade eller andre alvorlige belastninger. Dei skal få den informasjonen som er nødvendig for å danne seg ei rimelig forståing av følgene av å delta og hensikten med forskninga.

Forskning krev deltakernes informerte og frie samtykke. Forskeren må sørge for at deltakerne forstår at de har rett til å avbryte deltakelsen utan grunn og uten at dette får negative konsekvenser. Dei som deltek har krav på at den informasjonen de gir om personlige forhold, blir behandlet konfidensielt, og det stilles også strenge krav til korleis innsamla informasjon skal lagrast. Informert samtykke betyr at forskningsdeltakerne informeres om undersøkelsens overordnede formål og om hovedtrekka i designen, og mulige risi- koer og fordeler ved å delta i forskningsprosjektet. Informert samtykke innebærer også spørsmålet om hvor mye informasjon som bør gis, og når.

Etiske problemer i intervjuforskningen oppstår spesielt på grunn av ein kanskje skal «utforske menneskers privatliv og legge beskri- velsene ut i det offentlige» (Birch et al., 2002, s. 1). Etiske problemstillinger preger hele forløpet i en intervjuundersøkelse, og man bør ta hensyn til mulige etiske problem heilt fra begynnelsen av undersøkelsen til den endelige rapporten foreligger. Dette gjeld mellom anna ved tematisering, planlegging, intervjusituasjonen, analysering, vertifisering og rapportering. Identifiserbare personopplysninger innsamlet for ett bestemt forskningsformål skal ikkje utan vidare brukast til anna forskning, og opplysninger om identifiserbare enkeltpersoner skal lagrast forsvarleg.

Forskaren bør på førehand tenke igjennom dei verdispørsmål og etiske dilemmaer som kan oppstå, og kanskje også rådføre seg med erfarne medlemmer av forskningsfellesskapet. Det kan vere nyttig å utarbeide ein etisk protokoll som behandler etiske spørsmål som kan forventes i undersøkelsen. Dette kan bidra til at ein treffer reflekterte valg når undersøkelsen designes, samtidig som ein er oppmerksom på dei kritiske og følsomme spørsmålene som kan dukke opp.

Andre situasjonar ein bør vurdere er:
Hvordan kan man ivareta intervjupersonenes konfidensialitet? Kor viktig er det at intervjupersonene er anonyme? Korleis kan ein skjule intervjupersonenes identitet? Kem vil ha tilgang til intervjua? Kan man forvente juridiske problemer i forhold til intervjupersonenes anonymitet? Hvilke konsekvenser kan studien ha for deltakerne? Vil den eventuelle skade som påføres intervjupersonene, oppveies av eventuelle fordeler? Vil intervjuene berøre terapeutiske problemstillinger, og hvilke forholds- regler kan i så fall tas? Hvilke konsekvenser kan offentliggjøring forventes å ha for intervjuper- sonene og for gruppene de representerer? Hvordan vil forskerens rolle påvirke studien?

Når det forskes på barn og unge, som det gjerne gjøres i peda- gogisk forskning, må man ta hensyn til at de har særlige krav på særskilte hen- beskyttelse. Ein må innhente samtykke både fra foresatte og fra barna. Barn har alltid rett til å nekte å delta i forskning, sjølv om foresatte har gitt samtykke. Men barn kan ha vanskelig for å si nei til voksne, og bruk av informert og frivillig samtykke er vanskeligere når det gjelder barn enn når deltakerne er voksne.

Det er viktig at etiske hensyn gis prioritet når forskning planleg ges og gjennomføres. Den som skal drive forskning, må derfor sette seg nøye inn i de etiske retningslinjer som gjelder, og følge dem. For brukere av forskningsresultater er det viktig å være oppmerksom på at de etiske spillereglene i noen tilfeller medfører at det må tas litt flere forbehold ved tolkingen av resultatene.

NY:
Etiske retningslinjer for forskningsvirksomhet krever at vi utviser redelighet og
nøyaktighet i hvordan vi presenterer forskningsresultatene, og hvordan vi vur- derer andre forskeres arbeid. Det er et grunnleggende prinsipp for vitenskapelig redelighet at vi unngår å plagiere andre forskeres tekster.
NESH (ibid.:27-28) presiserer god hen- visningsskikk på følgende måte: «<Forskere og studenter er forpliktet til å gi mest mulig nøyaktige henvisninger til den litteratur som brukes, enten det er primær- eller sekundærlitteratur. Henvisningene bør vanligvis referere til bestemte kapitler eller sider, slik at andre kan sjekke sitatene og kontrol- lere henvisningene. Det forenkler etterprøving av påstander og argumenta- sjon, inklusive bruk av kilder.» En etisk forsvarlig henvisningsskikk bidrar til å forhindre plagiat, fordi nøyaktige henvisninger øker muligheten for at andre kan kontrollere og etterprøve referanser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva er standardavvik og hva forteller et standardavvik? Kan du gi eksempel på hva dette forteller i en kontekst?

A

Standardavvik er et statistisk mål som angir hvor mye variasjon eller spredning det er i en gruppe data. Det måler hvor mye de enkelte datapunktene i settet avviker fra gjennomsnittet (middelverdien) av dataene. Et lavt standardavvik indikerer at dataene ligger nær gjennomsnittet, mens et høyt standardavvik indikerer at dataene er mer spredt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva er z-skår og hva forteller det? Kan du gi eksempel på hva dette forteller i en kontekst?

A

Z-skår, eller z-score, er et statistisk mål som indikerer hvor mange standardavvik en observasjon er fra gjennomsnittet av en fordeling. Z-skåren er nyttig for å sammenligne forskjellige data punkter fra ulike distribusjoner eller for å vurdere hvor ekstremt et bestemt datapunkt er i forhold til resten av datasettet.

Eksempel:
La oss si at vi har et datasett bestående av karakterene til 10 studenter på en eksamen, der karakterene er som følger: 70, 75, 80, 85, 90, 70, 80, 85, 95, 100.

Gjennomsnitt = 82,5, og standardavviket er 10.

Beregning av z-skår for en student som fikk 90 = 0,75. En z-skår på 0.75 betyr at studentens karakter på 90 er 0.75 standardavvik over gjennomsnittet for klassen. Dette indikerer at studenten presterte bedre enn gjennomsnittet av studentene, men ikke ekstremt mye bedre; det er en over gjennomsnittlig prestasjon.

Hvis z-skåren var negativ, for eksempel -1, ville det indikert at studenten presterte ett standardavvik under gjennomsnittet. Hvis z-skåren var 2, ville det bety at studenten presterte to standardavvik over gjennomsnittet, noe som ville indikere en veldig sterk prestasjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Kva måler og fortel ein korrelasjonskoeffisient?

A

1 tilsvarer pefekt korrelasjon og -1 tilsvarer perfekt negativ korrelasjon, medan 0 tilsvarar ingen. Korrelasjonskoeffisienten i denne oppgåva på 1, tilsvarer altså at det er perfekt korrelasjon ved at om den eine variabelen aukar, så aukar den andre også. At korrelasjonskoeffisienten er 0.635, betyr at det er ein moderat til sterk positiv korrelasjon mellom dei to variablane, ettersom koeffisienten ligger nærmare 1 og 0,5 enn 0 (men samanhengen er likevel ikkje perfekt).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Kva er konfidensintervall? Eksempel:

A

Går det an å finne et intervall på skalaen som er slik at det er for eksempel 95 prosent sikkerhet for at u ligger innenfor dette intervallet? Det går an, og vi kaller et slikt intervall for et 95 % konfidensintervall for gjennomsnittet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Kva betyr det at noko er statistisk signifikant?

A

Eksempel: Ved store utvalg kan normalfordelingsmatematikken brukast, og den fortel at det er 95 prosent sikkert av t vil ligge mellom -1,96 og +1,96 dersom populasjonsgjennomsnitta er like. Det er altså då berre 5 prosent sjanse for at t ligger utanfor +1,96. Dersom t likevel ligger utanfor +&-1,96, seier vi at forskjellen er signifikant på 5% nivå. Det inneber altså at ein så stor forskjell ikkje vil oppstå ved tilfeldigheit meir enn 5 av 100 gangar.
I eksempelet var t=1,07, som altså ligger mellom -1,96 og +1,96. Sjansen for eit slikt resultat når populasjonsgjennomsnitta er like, er større enn 5 prosent, og det betyr at forskjellen ikkje er signifikant på 5% nivå.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Validitet, omgrepsvaliditet, indre validitet …. Ta med alle!!

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Kva er tilfeldig utvalg?

A

Tilfeldig utvalg er kjennetegnet ved at utvalgsmedlemmene trek- kes enkeltvis fra en liste over populasjonsmedlemmer, uten at det legges noen form for føringer eller restriksjoner på trekningen.

Alle mulige utvalg av en viss stør- relse har like stor sjanse til å bli trukket ut. Det er egentlig dette som er definisjonen på et tilfeldig utvalg, men for tolking av resultater er hovedpoenget at hvert populasjonsmedlem har like stor sjanse til å bli med. Det er dette som sikrer oss mot skjeve utvalg

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Kva er stratifisert utvalg? Og kva er klyngeutvalg?

A

Et stratifisert utvalg kjennetegnes av to forhold: populasjonen deles inn i ulike «strata», og det bestemmes hvor mange personer fra hvert stratum som skal være med i utvalget, hvilke personer fra hvert stratum som skal fylle den bestemte kvoten, avgjøres ved loddtrekning.

Vi deler de stratifiserte utvalgene i proporsjonalt stratifiserte og disproporsjonalt stratifiserte utvalg. Proporsjonalt stratifiserte utvalg brukes for å sikre at utvalget blir en så tro kopi av popula- sjonen som mulig i forhold til én eller flere variabler. Vi kan for eksempel velge å sikre at begge kjønn blir representert i utvalget i samme forhold som de er representert i populasjonen. Da sikres det at utvalget blir helt representativt for populasjonen på varia- belen kjønn, samtidig som loddtrekningen sikrer at de kvinner og menn som er med i utvalget, innenfor tilfeldighetens grenser er representative for kvinnene og mennene i populasjonene.

Vi kan også tenke oss at det kan være aktuelt med stratifisering i forhold til variabler som landsdeler, yrkesgrupper, aldersgrupper osv. Dersom stratifisering skal ha noen hensikt, må den variabelen det stratifiseres i forhold til, være viktig for den problemstillingen som studeres. Da vil stratifisering redusere usikkerheten ved gene- ralisering. Det er imidlertid praktisk tungvint å stratifisere i forhold til flere variabler, og det forutsetter at vi vet hvordan de aktuelle variablene er fordelt i populasjonen.

Disproporsjonalt stratifisert utvalg brukes særlig i tilfeller hvor man skal sammenlikne undergrupper som er svært ulikt represen- tert i populasjonen. La oss som eksempel tenke oss at populasjo- nen er en yrkesgruppe hvor kvinner er underrepresentert, og at en hovedproblemstilling for undersøkelsen er å sammenlikne kvinner og menn når det gjelder holdning til dette yrket. Ved et rent tilfeldig utvalg måtte man gjøre utvalget så stort at man var sikker på å få med nok kvinner til å få et representativt resultat for kvinnene, men da ville man få med flere menn enn man egentlig hadde behov for.

omfatte like mange kvinner og menn. Det gir et godt grunnlag for å studere forskjeller mellom kvinner og menn, men et slikt utvalg vil naturligvis ikke være representativt for populasjonen som hel- het. Hvis man ikke bare vil generalisere innenfor hvert kjønn, men også til den samlede populasjon som yrkesgruppen utgjør, må det brukes en vektingsprosedyre.

Det kalles klyngeutvalg når vi velger forsøkspersoner «klynge- vis» i stedet for enkeltvis. Vi kan for eksempel tenke oss at vi av praktiske og økonomiske grunner velger elever klassevis i stedet for enkeltvis. Så lenge utvelgingen av klynger skjer ved loddtrek- ning, er det fortsatt et sannsynlighetsutvalg. Usikkerheten ved generalisering fra et slikt utvalg er imidlertid vanligvis mye større enn om vi valgte like mange elever enkeltvis. Dette kan illustreres ved et ekstremt eksempel, der vi tenker oss at vi vil undersøke triv- selen blant 6.klassingene i en middels stor kommune ved å studere 25 elever. Dette ville naturligvis være et fryktelig lite utvalg for formålet, men eksemplet tjener til å illustrere forskjellen mellom tilfeldig utvalg og klyngeutvalg. Hvis elevene var valgt klyngevis, kan vi tenke oss at alle 25 elevene er fra samme klasse. Hvis de var valgt enkeltvis, ville de være spredt på ulike skoler og klasser. Å ha alle elevene fra samme klasse kan øke usikkerheten ved genera- lisering dramatisk, for da får vi elever som har masse erfaringer som er felles for dem, men som de ikke har felles med resten av 6. klassingene i kommunen. I samme klasse har elevene de samme lærerne, det samme klasserommet, nesten de samme klassekame- ratene osv. I den grad slike forhold påvirker trivsel, vil det gjøre generalisering fra klyngeutvalget mer usikkert enn generalisering fra et tilsvarende stort tilfeldig utvalg.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Kva er ikkje-sannsynlegheitsutvalg?

A

Ikke-sannsynlighetsutvalgene kjennetegnes altså ved at man ikke kjenner de enkelte populasjonsmedlemmenes sjanse for å bli med i utvalget. Dette er en følge av at det ikke inngår loddtrekning i utvelgingsprosedyren.

Det finnes ikke noen standardisert typeinndeling av ikke-sann- synlighetsutvalg. Ulike metodebøker har derfor litt forskjellig inndeling. I dette kapitlet deles ikke-sannsynlighetsutvalgene i to hovedtyper: formålsutvalg og kvoteutvalg.

Det er to grunner til at formålsutvalgene slås sammen i denne boka. For det første er det ikke urimelig å kalle dem alle for for- målsutvalg, ettersom man må kunne regne med at forskere bruker utvalgstyper som de i alle fall selv antar er tjenlige for formålet. For det andre har de det til felles at de er like uegnet som utgangspunkt for statistisk generalisering, og at en eventuell generalisering fra dem må skje skjønnsmessig.

I hvilken utstrekning resultatene fra undersøkelser med for- målsutvalg kan regnes gyldige for en større persongruppe enn den gruppen som virkelig er blitt studert, blir et spørsmål om skjønns- messig vurdering og rasjonale argumenter. Det hører naturligvis til forskerens oppgaver å gi en kritisk argumentasjon på dette punkt. For at vi som lesere også skal kunne bruke vårt skjønn, er det vik- tig at det redegjøres så grundig som mulig for hvordan utvalget er framkommet.

Det spesielle ved kvoteutvalg er at populasjonen deles inn i under- grupper, og at hver undergruppe tildeles en bestemt kvote av for- søkspersoner. Kvoteutvalg likner altså på stratifisert utvalg, men forskjellen er at ved kvoteutvalg trekkes det ikke lodd om hvilke personer som skal fylle kvoten. Hvis vi kvoterer i forhold til kjønn,

får vi altså sikkerhet for at utvalget er representativt når det gjel- der kjønnsfordeling, men vi har ingen garanti for at de kvinner og menn som er med i utvalget, er representative for kvinnene og mennene i populasjonen. Når det gjelder generalisering, har vi bare mulighet til skjønnsmessig vurdering og rasjonal argumentasjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Eit eksempel på korleis forskar eller forskingsobjekta kan bli påverka av å vere med i forsking:

A

Det er imidlertid også viktig å være oppmerksom på at bare det at man vet at man deltar i en undersøkelse, i seg selv er en mulig grunn til at situasjonen kan oppleves som kunstig. La oss bruke klasseromsforskning som eksempel. Et av de store fortrinnene ved klasseromsforskning er at man studerer undervisning i klasserom- met der den naturlig hører hjemme. Men bare det at deltakerne vet at de deltar i forskning, og det at det eventuelt er en observatør til stede i klasserommet, gjør at man studerer ikke lenger et helt naturlig klasserom, men et klasserom som er under observasjon. I hvilken grad lærerens og elevenes handlinger da er de samme som de ville ha vært hvis de ikke hadde vært under observasjon, er et spørsmål som prinsipielt ikke lar seg endelig besvare. Forsk- ning der mennesker er involvert som forsøkspersoner, skjer alltid i en situasjon som er mer eller mindre kunstig. Av hensyn til ytre validitet er det viktig å lage forskningssituasjoner som er så natur- lige som mulig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Kva er gjennomsnitt og median?

A

Sentraltendens brukes som fellesbetegnelse for ulike «gjennom- snittsmål». I dagligtale oppleves kanskje gjennomsnitt som en enty- dig størrelse, men i statistikk har vi bruk for ulike mål for sentral- tendens, avhengig av problemstillingen, av forhold ved fordelingen og av variabelens målenivå.

Det vi til daglig kaller gjennomsnitt, heter i mer presis språk- bruk aritmetisk gjennomsnitt. Det symboliseres gjerne med M (for middelverdi, eller engelsk: mean) eller X. I denne boka brukes X. Som kjent regner vi ut det aritmetiske gjennomsnitt ved å sum- mere alle skårer og dividere på antall skårer.

Median (Mdn) er et annet mål for sentraltendens. Median defineres som det punktet som deler resultatfordelingen i to like store deler, det vil si at det er like mange skårer over medianen som under medianen.

Når vi skal beregne median, ordner vi skårene i rekkefølge og teller fra en kant til vi har fått med oss halvparten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Fortell litt om erkjennelsesteori:

A

Til det er det to ting å si. For det første er det ulike oppfatninger innenfor den filosofiske deldisiplinen som kalles erkjennelsesteori om hvordan vi tilegner oss våre kunnskaper, og for det andre er det også delte meninger om hva man skal forstå med ordet erfaring.

La oss ta det første først. Grovt sett skiller man mellom to hovedoppfatninger innenfor erkjennelsesteorien. Den ene, som ofte kalles empirisme, er egentlig allerede beskrevet ovenfor i og med beskrivelsen av Comtes filosofi. Andre sentrale representanter for denne hovedtradisjonen er de britiske empirister John Locke (1632-1704), David Hume (1711-1776) og George Berkeley (1685- 1753). Lockes påstand om at mennesket kommer til verden som en «tabula rasa», altså en blank tavle, blir ofte trukket fram som et illustrerende eksempel på den vekt man la på sansenes betydning for utvikling og kunnskapstilegnelse.

Den andre hovedtradisjonen innenfor erkjennelsesteorien blir ofte referert til som rasjonalismen (avledet av ratio, som betyr «for- nuft»). Fra filosofihistorien blir særlig Descartes (1596-1650), Spi- noza (1632-1677) og Leibniz (1646-1716) trukket fram som represen- tanter for en slik erkjennelsesteoretisk tilnærming. Rasjonalistene hevder at fornuften er en sikrere kilde til kunnskap enn erfaringen. Man bygger opp kunnskap gjennom logiske eller fornuftige slutnin- ger basert på selvinnlysende sannheter (aksiomer). Rasjonalistene hevder altså at tenkningen i seg selv, uavhengig av erfaring, gir oss sikker kunnskap hvis den følger de logiske spilleregler.

Som antydet ovenfor er det også ulike oppfatninger av hva man skal forstå med ordet erfaring. I dagligspråket snakker vi ofte om erfaring, for eksempel i forbindelse med at vi betegner en frisør eller en snekker som en erfaren fagperson. Vi sikter da til en slags praktisk viten eller fortrolighetskunnskap som denne personen har tilegnet seg gjennom arbeidsprosessen, og vi krever ikke at han skal kunne gjøre teoretisk rede for sin viten (jf. også uttrykket taus kunnskap, se Polanyi, 1967).

De britiske empiristene løsrev erfaringsbegrepet fra en slik til- knytning til praktiske handlinger. Som nevnt ovenfor satte man her likhetstegn mellom erfaring og de sanseinntrykk som danner grunnlaget for erkjennelsen. Dette innebærer at de teorier vi har om verden, for eksempel at jorda er rund eller at jenter er dyktigere i språk enn gutter, skal kunne etterprøves gjennom et direkte møte med de rene sanseinntrykkene. Vi er med andre ord opptatt av om våre påstander stemmer overens med det Comte kalte det positivt gitte, som utlagt betyr det som kan observeres, telles og måles.

De britiske empiristene løsrev erfaringsbegrepet fra en slik til- knytning til praktiske handlinger. Som nevnt ovenfor satte man her likhetstegn mellom erfaring og de sanseinntrykk som danner grunnlaget for erkjennelsen. Dette innebærer at de teorier vi har om verden, for eksempel at jorda er rund eller at jenter er dyktigere i språk enn gutter, skal kunne etterprøves gjennom et direkte møte med de rene sanseinntrykkene. Vi er med andre ord opptatt av om våre påstander stemmer overens med det Comte kalte det positivt gitte, som utlagt betyr det som kan observeres, telles og måles.

For positivistene er det dermed de ytre erfaringer som står i sentrum, de som altså kommer til oss gjennom sanseapparatet. For å bli akseptert som grunnlag for vitenskapelig kunnskap må disse erfaringene tilfredsstille strenge krav til intersubjektivitet, verifi- kasjon, repeterbarhet og generaliserbarhet. Hva dette innebærer, kan vi best få fram gjennom et eksempel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Fortell om positivisme

A

Betegnelsen positivisme har vi fra den franske filosofen Auguste Comte (1798-1857). Den positivistiske filosofi reagerte mot religiøse dogmer og metafysisk spekulasjon og forfektet tilbakevending til observerbare data. Den positivistiske vitenskap skulle frembringe bestemte samfunnslover som ga mulighet for sosial styring.
Gjennom sin klassisk-positivistiske filosofi argumenterer Comte for at vitenskap og erkjennelse må ta utgangs- punkt i erfaringen. Det er med andre ord det våre sanser forteller oss, samt den systematiske bearbeidelse av dette, som skal danne basis for våre kunnskaper. Slik får vi et mest mulig sikkert og objektivt bilde av de fenomener eller deler av virkeligheten som vi ønsker å studere.

Empiri’en er der ute, og vi tar inn sansedataene våra slik dei faktisk er, og så vegen til kunnskap (alt) er gjennom empiri. Det betyr at kva vi kan kalle viten og kunnskap, det må kunne brytast ned (sette det på setningsformel kva noko er kunnskap om. -Det må gi meining). Det er ei analytisk tilnærming til kva kunnskap er. Det må setjast på ein setning, og visst den setningen er meiningslaus (så er det ikkje reelt, og då er det IKKJE viten).

Ifølgje den logiske positivismen skulle all vitskapleg kunnskap finnast ved bruk av ein bestemt metode, og ved at ein følgte noken generelle metodologiske reglar som i stor grad var uavhengige av undersøkelsens innhald og kontekst. Dei vitenskapelige metoders natur var å finne i de avanserte naturvitenskaper. Vitenskapelige utsagn skulle således bygge på observerbare data; det skulle skjelnes skarpt mellom observa- sjonen av data og fortolkningen av dataenes mening. Vitenskapelige kjensgjerninger skulle være utvetydige, intrasubjektivt og intersubjektivt reproduserbare, objektive og kvantifiserbare. Vitenskapelige utsagn skulle være verdinøytrale, kjensgjerninger skulle atskilles fra verdier og vitenskap fra etikk og politikk. Enhver innflytelse fra forskernes subjektivitet skulle elimineres eller minimeres.

Begynner tidleg 18-talet, men slår ut i full blomst i 1920-1930. Blir oppfatta litt som gullstandarden for korleis ein arbeider metodisk. Brynkjær kallar positivisme ein grunntone for all forsking, og det er naturvitenskapen som er idealet.
Det finst berre 1 vitenskapeleg metode.

Sentrale ord i positivismen (dette er kjernen i positivistisk):
Verifikasjon - Det er å bekrefte at noko er sant (å verifisere). For å verifisere noko må det gjerast gjennom empiri. Et utsagn om røynda har BERRE meining, visst det kan verifiserast! Korleis verifiserer ein? Det gjer ein gjennom å gjere empiriske observasjonar. Ein testar utsagna sine gjennom verkelegheita. Dei utsagna som vi testar opp mot røynda, får vi då verifisert, og då er utsagnet sant. OG ut frå dette kan ein generalise. Og då slår den induktive slutninga inn.
Induktiv metode (eller induktiv slutning) - Dei utsagna som vi testar opp mot røynda, får vi då verifisert, og då er utsagnet sant. OG ut frå dette kan ein generalise. Og då slår den induktive slutninga inn. Mange observasjonar som bekrefter det samme. Det er å gå frå enkelte fleire slutningar som viser det same, då kan ein generalisere. Induktiv er å gå frå det partikulære til ein generalisere. Om 55 000 observasjonar av kun svarte ravner, viser at alle desse ravnene er svarte, kan ein dra ein slutning/generalisere om at alle ravn er svarte - fordi ein har sjekka det ut. Dette blir då ei sanning om verkelegheita, fordi ein har observert det.
Kritikk: verifiseringen (Det at vi kan sei noko sant om verkelegheita) og induksjon (å dra ei slutning) blir problematisert.

Positivismen søker å formulere utsagn om verkelegheita som gir meining. Likar ikkje det meiningslause.
Det er 2 formuleringar om verkelegheita - analytiske setningar (dei er logiske i kraft av sin setningsstruktur, dei følgjer eit begreps innhald, det er gitt og ikkje noke ein må teste ut) og syntetiske setningar (som er setningar som seier noke om verkelegheita - dei følgjer ikkje nødvendigvis av begrepet, og då må ein gå til empirien og teste det. Det er for eksempel ikkje gitt eller innbakt i ordet at ein stein er tung, og då må vi gå til empiri’en og teste det ut).
Desse to greiene er grunnleggande for positivismen, og for korleis ein skal arbeide vitenskapeleg.

Kva er det vi då får som ikkje er kunnskap om verkelegheita, og som fell utanfor. Kva er det som ikkje er meiningsfulle utsagn.
Eit meiningsfult utsagn for positivismen, er at ein kan verifisere kunnskapen. Og det gjer ein gjennom observasjon. Er det utsagn som ikkje gir meining for positivismen? Ja, alt som ikkje passer inn i skjemaet overfor oss (tabellen over). Men kva med religion? Kva med moral? Kva med menneskets sinn og det å tru på ein Gud? - Det meiner positivismen gir ingen meining å snakke om. For ein må teste det ut empirisk, og det får ein ikkje testa.
Kan kun stole på kunnskap som ein finner gjennom positivistane sine metodar. Ellers er det ikkje “kunnskap”.

Sentrale trekk ved forståelsesformen i det kvalitative intervju vil i et metodologisk perspektiv fremstå som feilkilder, og inter- vjuet kan derfor – i et positivistisk perspektiv - ikke være en vitenskapelig metode. Selv om samfunnsforskere ofte har betegnet positivistisk forskning som ukritisk, fordi de mener at kritikk av samfunnsvitenskapens historiske og sosiale funksjoner ligger utenfor det vitenskapelige område, skal man huske på at positivistene faktisk har bidratt til å bringe samfunnsforskningen forbi myter og allmenn fornuft. Deres understrekning av at det er nødvendig å bruke og rapportere gjennomsiktige meto- der hvis man skal oppnå vitenskapelige data, gir mulighet for intersubjektiv kontroll og kritikk av forskningsresultater, noe som kan motvirke subjektiv og ideologisk ensidighet i forskningen.

Kritikk av positivismen i samfunnsvitenskapen avvises i dag ofte som stråmann- kritikk. Vitenskapsfilosofer går i dag sjelden - om overhodet - inn for en streng metodologisk positivistisk epistemologi. Men i samfunnsvitenskapene gjør de positivistiske formelle metodereglene seg stadig gjeldende visse steder - i nyere neopositivistiske posisjoner, i mange konvensjonelle metodelærebøker og spesielt i den nye diskurs om evidensbasert praksis, der evidens ofte oppfattes som basert på formalisert, kvantitativ forskning.

17
Q

Fortell om den logiske empirismen:

A

Oppsummert del:
Den logiske empirismen bygde vidare på tankar frå positivismen, og etablerte seg i 1920-åra ved fleire universitet, mellom anna ved Oxford, Cambridge, Wien, Berlin og fleire. etter hvert fikk retningen også betydelig innflytelse på amerikansk tenkning ved at flere av Den logiske empirismens sentrale budskap var at det språket som vitenskapelige utsagn ble uttrykt gjennom, skulle underkastes en kritisk analyse. Logikken var det verktøyet man trengte (jf. betegnelsen logisk empirisme). Ved hjelp av logisk analyse av de forskjellige utsagnene ønsket man å skjelne mellom det man oppfattet som meningsfulle (kognitive) og meningsløse utsagn (nonkognitive).

T.d 3 setningseksempel kan vere: Det er 10 000 meter i 1 mil, Det er 4 menn som held oppe handa, Og kven er den vakraste.

Er kan ein dele informasjonen opp i hovudgrupper. I den første setninga finner ein utsagn som sier noko om forholdet mellom symboler, slik dette er tilfelle innenfor matematikk og logikk. I den andre oppdagar ein ting som ein kan sjekke gjennom observasjon. Sannheit blir dermed en bestemt type relasjon mellom språklige ytringer og forhold i verden (den såkalte korrespondanseteori for sannhet). Kravet om at sannhetsgehalten i et utsagn skal kunne avgjøres ved hjelp av sanseerfaring, står sentralt innenfor den logiske empirismen, og har fått betegnelsen verifikasjonsprinsippet.

Utsagn som ikke oppfyller kriteriene for å kalles meningsfulle (kognitive), karakteriserte de logiske empiristene som meningsløse (nonkognitive) fordi vi ikke ved hjelp av logikk eller sanseerfaring kan ta stilling til deres sannhetsverdi. Påstander om at noen er vakre eller rettferdige kan ikke bekreftes eller avkreftes uten å inn- føre normer for hva man mener med skjønnhet og rettferdighet.

Ifølge den logiske empirismen er målet for vitenskapen å finne fram til kunnskap om lovmessige sammenhenger mellom forhold man observerer. Veien til slike slutninger om lovmessige sammen- henger går gjennom observasjon av enkelthendelser. Dersom vi gjentatte ganger, under varierte observasjonsbetingelser og uten unntak, observerer at et legeme faller til jorden når vi slipper det, eller at frustrerte mennesker blir aggressive, kan det tyde på at vi står overfor et lovmessig forhold mellom de faktorene vi har observert. At to legemer tiltrekker hverandre, eller at frustrasjon fører til aggresjon, er eksempler på allmenne utsagn som vi forsø- ker å underbygge ved hjelp av observasjon av enkelthendelser. En slik induktiv framgangsmåte for å bygge opp generell kunnskap er et tredje vesentlig kjennetegn ved den logiske empirismen, særlig forfektet av sentrale representanter som Carnap og Hempel (ofte referert til som induktivister).

Det er vanlig å hevde at de logiske empirister var opptatt av betrakte virkeligheten som sammensatt av kausale relasjoner mel- lom ulike fenomener. Det er imidlertid problematisk å sette likhets- tegn mellom det de kalte lovmessige sammenhenger og kausale sam- menhenger. Da blir kausalitet simpelthen et uttrykk for statistiske regelmessigheter, og det er et helt annet kausalitetsbegrep enn det som er vanlig i den forskningsmetodiske litteraturen og som omtales.

De logiske empiristene bar på en drøm om at alle vitenskaper - naturvitenskaper, samfunnsvitenskaper og humaniora - en gang i framtida skulle kunne forenes under én fane hvor fysikken fikk en framtredende og modellskapende posisjon. Et slikt såkalt enhets- vitenskapelig program ble forfektet av sentrale vitenskapsfilosofer som Otto Neurath, Rudolf Carnap og Carl Hempel, og man la til grunn at det ikke er prinsipielle og avgjørende logiske eller meto- dologiske forskjeller mellom de forskjellige vitenskapene.

Ting som allereie er oppsummert og tatt med over.

Den klassiske positivismens tanker ble tatt opp og videreført av de logiske empirister, som utgjorde en relativt bred strømning innenfor vitenskapsfilosofien, både geografisk og tematisk.

Den logiske empirismen etablerte seg utover i 1920-årene ved flere av de sentrale universiteter i Europa. Vi nevner Wien, Ber- lin, Warszawa, Oxford og Cambridge, og etter hvert fikk retningen også betydelig innflytelse på amerikansk tenkning ved at flere av Den logiske empirismens sentrale budskap var at det språket som vitenskapelige utsagn ble uttrykt gjennom, skulle underkastes en kritisk analyse. Logikken var det verktøyet man trengte (jf. betegnelsen logisk empirisme). Ved hjelp av logisk analyse av de forskjellige utsagnene ønsket man å skjelne mellom det man oppfattet som meningsfulle (kognitive) og meningsløse utsagn (nonkognitive).

Vi skal forsøke å klargjøre dette skillet gjennom noen eksempler. Utsagn som «<det er fire personer i dette rommet», «majoriteten av lærere i grunnskolen er kvinner», «det er 10 000 meter i en mil»> er eksempler på meningsfulle typer utsagn, mens «det er fire vakre mennesker i dette rommet», «majoriteten av lærere i grunnskolen er rettferdige mot elevene», «det er langt å gå en mil» er eksempler på såkalt meningsløse utsagn.

Mange oppfatter nok de tre sistnevnte utsagn som like menings- fulle som de tre førstnevnte. Ser vi imidlertid nærmere på hva som karakteriserer meningsfulle utsagn, blir skillet klarere. Slike utsagn kan deles opp i to hovedgrupper. I den første hovedgruppen finner man utsagn som sier noe om forholdet mellom symboler, slik dette er tilfelle innenfor matematikk og logikk (analytiske utsagn). At det er 10 000 meter i en mil, sier nettopp dette, nemlig noe om forholdet mellom måleenhetene mil og meter. Den andre hovedgruppen av meningsfulle utsagn kjennetegnes ved at de påstår noe om verden rundt oss som det ved hjelp av sanseerfaring er mulig å avgjøre om er sant eller ikke. Sannhet blir dermed en bestemt type relasjon mellom språklige ytringer og forhold i verden (den såkalte korrespondanseteori for sannhet, jf. kapittel 1). Antallet personer i et rom og andelen personer som rekker opp hånden i en gruppe, er det mulig å finne ut av gjennom enkel observasjon. Kravet om at sannhetsgehalten i et utsagn skal kunne avgjøres ved hjelp av sanseerfaring, står sentralt innenfor den logiske empirismen, og har fått betegnelsen verifikasjonsprinsippet.

Utsagn som ikke oppfyller kriteriene for å kalles meningsfulle (kognitive), karakteriserte de logiske empiristene som meningsløse (nonkognitive) fordi vi ikke ved hjelp av logikk eller sanseerfaring kan ta stilling til deres sannhetsverdi. Påstander om at noen er vakre eller rettferdige kan ikke bekreftes eller avkreftes uten å inn- føre normer for hva man mener med skjønnhet og rettferdighet.

Mer generelt kan man derfor si at de logiske empirister skilte klart mellom kjensgjerninger og vurderinger.

Ifølge den logiske empirismen er målet for vitenskapen å finne fram til kunnskap om lovmessige sammenhenger mellom forhold man observerer. Veien til slike slutninger om lovmessige sammen- henger går gjennom observasjon av enkelthendelser. Dersom vi gjentatte ganger, under varierte observasjonsbetingelser og uten unntak, observerer at et legeme faller til jorden når vi slipper det, eller at frustrerte mennesker blir aggressive, kan det tyde på at vi står overfor et lovmessig forhold mellom de faktorene vi har observert. At to legemer tiltrekker hverandre, eller at frustrasjon fører til aggresjon, er eksempler på allmenne utsagn som vi forsø- ker å underbygge ved hjelp av observasjon av enkelthendelser. En slik induktiv framgangsmåte for å bygge opp generell kunnskap er et tredje vesentlig kjennetegn ved den logiske empirismen, særlig forfektet av sentrale representanter som Carnap og Hempel (ofte referert til som induktivister).

Det er vanlig å hevde at de logiske empirister var opptatt av betrakte virkeligheten som sammensatt av kausale relasjoner mel- lom ulike fenomener. Det er imidlertid problematisk å sette likhets- tegn mellom det de kalte lovmessige sammenhenger og kausale sam- menhenger. Da blir kausalitet simpelthen et uttrykk for statistiske regelmessigheter, og det er et helt annet kausalitetsbegrep enn det som er vanlig i den forskningsmetodiske litteraturen og som omtales.

De logiske empiristene bar på en drøm om at alle vitenskaper - naturvitenskaper, samfunnsvitenskaper og humaniora - en gang i framtida skulle kunne forenes under én fane hvor fysikken fikk en framtredende og modellskapende posisjon. Et slikt såkalt enhets- vitenskapelig program ble forfektet av sentrale vitenskapsfilosofer som Otto Neurath, Rudolf Carnap og Carl Hempel, og man la til grunn at det ikke er prinsipielle og avgjørende logiske eller meto- dologiske forskjeller mellom de forskjellige vitenskapene.

18
Q

Kva er vitskap?

A

Vitskap er:
* Vitenskap er kunnskap som vi har fått gjennom bestemte metodar (vitenskapelege metodar).
* For at det skal reknast som vitenskap, så vil vi tenke at kunnskapen er objektiv (ikkje subjektiv. Den må vere objektiv i ein eller anna forstand, det kan ikkje vere synsing eller private tankar).
* Det må derfor vere ein kunnskap som er generaliserbar (til ei viss grad). Det er likevel ikkje alle metodar ein kan gjere det 100%
Kunnskapen må vere etterprøvbar (på eit eller anna vis).

Vi er framme ved et annet sentralt krav til vitenska- pen, at den må være verdifri. Verdier er noe vi legger inn i virkelig- heten, de er ikke der i utgangspunktet. Skal man få et riktig bilde av verden rundt oss, må man som vitenskapsperson være seg dette bevisst og dermed avholde seg fra å befatte seg med verdispørsmål.

(…)
Ta med at det er ulike syn, positivisme, rasjonalisme, hermeneutikk, fenomenologi, kritisk realisme.

19
Q

Kva er forskjell på epistemologi og ontologi :

A

Ontologi: handlar om kva vi meiner finnes i denne verkelegheita. Kva som er og kva som eksisterer. Det kan handle om livssyn, oppfatnings osv som går ut over det ein kan dokumentere.

Epistemologi: det er læra om erkjennelse. Korleis vi tileignar oss kunnskap. Denne går i retning av metoden - korleis ein skal få kunnskap om noko.

Unngå å blande ontologi og epistemologi. Kva som eksisterer er noko anna enn det vi meiner vi kan tileigne oss kunnskap om det som eksisterer. Dette trenger du ikkje nødvendigvis for å begrunne metode.

20
Q

Fortell om Thomas Kuhn og paradigme:

A

Det er ulike oppfatninger av om Popper i tillegg mente at den vitenskapelige utvikling rent faktisk foregår gjennom en prosess der hypoteser framsettes og eventuelt falsifiseres. Den amerikanske vitenskapshistorikeren og filosofen Thomas Kuhn (1970) oppfattet ham slik, og gjennom vitenskapshis- toriske studier mente han å kunne påvise at en slik beskrivelse ikke er riktig.

Hovedpoenget i Kuhns teori er at vitenskapene utvikler seg sprangvis og diskontinuerlig, ikke gradvis og kontinuerlig. For å illustrere dette nærmere introduserte Kuhn begreper som har fått stor gjennomslagskraft i moderne vitenskapsfilosofi. Enhver epoke domineres av det Kuhn kalte et paradigme. Det er ikke helt enkelt å få tak i hva Kuhn egentlig la i dette begrepet, men det tolkes gjerne i retning av en nærmere bestemt virkelighetsforståelse eller grunn- leggende referanseramme for hva som blir ansett for å være aksep- tabel og fruktbar vitenskapelig kunnskap. Disse referanserammene kan være mer eller mindre uttalt og reflektert i det enkelte forsk- ningsmiljø eller hos den enkelte forsker, men de fungerer likevel retningsgivende for vesentlige valg man foretar, som valg av pro- blemstillinger, teorigrunnlag, forskningsdesign og analysemåter.

En slik periode hvor forskerne relativt ukritisk arbeider innenfor rammene av et bestemt paradigme og nøyer seg med å utdype og finpusse det, kalles en normalvitenskapelig periode. Møter man på uløselige problemer, tilskrives dette forskernes manglende dyktig- het og ikke svakheter ved den forståelse av virkeligheten som ligger til grunn for paradigmet. Står forskningsresultater i motsetning til hverandre, forsøker man gjerne å bortforklare dette eller finne mer eller mindre plausible forklaringer innenfor paradigmets rammer.

Kuhn mente også å kunne påvise epoker hvor det ennå ikke er noe bestemt paradigme som dominerer innenfor et vitenskapsom- råde. En slik previtenskapelig (førparadigmatisk) situasjon hadde man for eksempel i fysikken før Newton mot slutten av 1600-tallet formulerte grunnprinsippene for den teoretiske mekanikken. Disse prinsippene var ment å gjelde ikke bare bevegelser nær jordens overflate, men overhodet all bevegelse i universet. Dette paradig- met ble stående mer eller mindre uimotsagt helt til begynnelsen av 1900-tallet, da det ble avløst av et annet paradigme: Einsteins relativitetsteori.

21
Q

Fortell om Popper og kritisk rasjonalisme:

A

Karl Popper er sannsynligvis den mest innflytelsesrike moderne vitenskapsfilosof, der han har klargjort sentrale trekk ved den vitenskapelige tenkemåten. Ifølge Popper viser vår rasjonalitet seg i evna til å være kritisk til våre eigne og andre sine oppfatninger. Dette betyr å erkjenne vår egen uvitenhet, og at vi sjølv kan ta feil. Popper ser vitenskapen som en evig søken etter empirisk sannheit med den begrensning at sannheiten aldri fullt ut kan finnes. Dette betyr også at vitenskapene aldri kan gi oss sikker kunnskap i form av teorier og forklaringer, men at vi må nøye oss med foreløpige og ikke endelige svar.

Popper var tidlig kritisk til den logiske positivismen. Han meinte at han ikkje kunne basere vitenskap på reine observasjoner utan teori, ettersom ein måtte vite kva det var ein skulle observere. Derfor trengte ein begreper som fantes i teoretiske referanserammer.

Popper var einig med Hume i at induktive slutningar som logisk ugyldig, der ein ikkje kunne slutte sikkert frå regelmessigheter i fortida til framtidige observasjonar. Popper mente likevel at Hume tok feil når han hevdet at troen på lovmessigheter følger av vaner og tradisjon. Popper mente at evna til å forvente sammenhenger er ein medfødt egenskap ved mennesket som er forut for det å observere: «Vi forsøker å oppdage likheter og tolke verden ved hjelp av lover oppfunnet av oss. Uten å vente på premissene går vi direkte på konklusjonene. Disse må senere forkastes hvis observasjonene viser at de er gale»> (Popper, 1981, s. 38). Vitenskapelige teorier er ikke fordøyde observasjoner, men begrunnede gjetninger som ikke er blitt motsagt av observasjoner.

Popper forkastet verifikasjonsprinsippet og erstatta det med prinsippet om falsifiserbarhet, som skulle sei kva som faktisk var vitenskap. Sjølv om vi ikkje kan vise at ein teori er sann, kan vi forkaste teorier som er gale, hvis dei ikke stemmer med observasjoner av virkeligheten. Dette har sin årsak i at vi kan slutte at universelle utsagn (hypoteser og teorier) er feilaktige, hvis vi godtar at relevante observasjonsutsagn er sanne (Popper, 1981, s. 56).

Hypoteser er påstandar som direkte eller indirekte kan testast ved hjelp av observasjonar av virkeligheita. Begrepet teori, innebærer ein idé, eller ei forklaring på et fenomen. Teoriar må for å vere vitenskapelege vere falsifiserbare; de må formuleres slik at de i prinsippet kan forkastes.

Poppers kritikk av de store teoriene til Marx, Adler og Freud er interessant i denne sammenheng. Kjernen i hans kritikk er at teorier med ambisjoner om å forklare alt eigentlig ikkje forklarer noko. Grunnen til dette er at hvis enhver tenkelig handling kan forklares av Adlers eller Freuds teorier, så er teoriene ikke falsifiserbare, og dermed ikke-vitenskapelige. Dette betyr likevel ikke at de er uten verdi som inspirasjonskilde for forskere.

Poppers oppskrift for vitenskapen er prøve-og-feile-metoden. Den består i å foreslå dristige teorier som vi gjør vårt beste for å forkaste gjennom empiriske undersøkelser. De teorier som motstår forkasting, beholdes, men oppfattes alltid som prinsipielt usikre. Dette innebærer at alle teorier forblir hypoteser, og at all vitenskapelig kunnskap er prinsipielt usikker. Poppers skjematiske oppskrift for vitenskapelig metode har store likhetstrekk med den hypotetisk-deduktive metoden.

Poppers syn på vitenskapelig kunnskap er på mange måter prisverdig, men ikke uten lyter. Falsifiseringsprinsippet er logisk korrekt, men det forutsetter sanne observasjonsutsagn. Siden observasjoner og målinger i større eller mindre grad vil være beheftet med målefeil, blir også falsifiseringsprinsippet problematisk. Det kan også reises tvil om hvorvidt vitenskapelig framgang skjer gjennom prøving og feiling, slik Popper beskriver.

Begge av Poppers viktigste kritikere, Imre Lakatos og Thomas Kuhn, prøver å gje mer realistiske beskrivelser av vitenskapelig utvikling enn Popper. Lakatos var oppteken av dei moglege feilkjeldene ved falsibiserbarheitsprinsippet og bidrog til å utvikle vitenskapen. Et problem med falsifiseringsprinsippet er hva en skal gjøre når observasjonene ikke stemmer med forventningene fra en teori. Skal hele teorien forkastes, skal deler endres, eller skal en bortforklare det hele ved å vise til metodiske problemer? Lakatos’ forskningsprogrammer er ment å takle dette ved å skille mellom et programs harde kjerne og det beskyttende beltet. Den harde kjernen består av grunnleggende ideer og prinsipper som det ikke stil- les spørsmål ved, og som ikke under noen omstendighet skal endres selv om en hypotese som følger av teorien, må forkastes.

Ifølge Thomas Kuhn (2002) utvikles vitenskapene i faser: previtenskap – normal vitenskap – krise – revolusjon - normal vitenskap - ny krise og så videre. Previtenskap karakteriseres av strid om hegemoni mellom ulike teoretiske retninger. Ut av kaoset stiger etter hvert et seirende paradigme, og normal vitenskapelig aktivitet kan begynne. Normal vitenskap styres av et paradigme, en pakkeløsning som består av en tilnærming til et forskningsfelt som omfatter relevant kunnskap, teoretiske perspektiver, metoder og teknik- ker. Normal vitenskap består i å løse problemer innenfor en gitt teoretisk ramme som det ikke reises tvil om. Etter hvert vil likevel mengden av negative funn øke, og skape en krise. Utfallet av krisen er en vitenskapelig revolusjon som ender med at forskerne i faget slutter opp om et nytt paradigme. Begre- pet revolusjon er ikke tilfeldig valgt. Kuhn ser likhetene mellom religiøs og politisk konvertering og paradigmeskifter.

Et viktig spørsmål er hva som er grunnlaget for fagfolks «konvertering»> fra ett paradigme til et annet. Her er Kuhn mindre overbevisende. Han påpeker at paradigmer er «inkommensurable» eller ikke sammenliknbare. Det vil si at å utvikle en kritisk test som kan skille mellom dem, ikke bare er vanskelig, men kanskje umulig. Det er mange faktorer som avgjør at ett paradigme blir vurdert som bedre enn et annet. Én forsker liker enkelheten i en ny teori, en annen dens politiske implikasjoner. Nye paradigmer er de gamle overlegne fordi vitenskapssamfunnet sier de er det. Ifølge Kuhn er ingen standard høyere enn enighet blant kolleger. Dette er problematisk fordi majoriteten ikke alltid har rett. Mens Poppers vitenskapelige teorier forankres i empiriske ob- servasjoner av virkeligheten, erstattes dette av Kuhn med et mer relativistisk sannhetskriterium.

Det som står under her er allereie delvis tatt med i avsnittet over.

Begge av Poppers viktigste kritikere, Imre Lakatos og Thomas Kuhn, prøver å gje mer realistiske beskrivelser av vitenskapelig utvikling enn Popper. Lakatos’ bidrag til å videreutvikle Poppers ideer har hatt stor innflytelse også i samfunnsvitenskapene. Lakatos ble etter hvert klar over innvendingene mot Poppers falsifiseringsprinsipp, og han ble også influert av Kuhns syn på vitenskapelig utvikling. Poppers versjon er at vitenskapen utvikles ved at nye teorier erstatter gamle ved prøving og feiling. Men kan dette forenes med en historisk analyse av hvordan vitenskapelig endring faktisk skjer? Flere av de mest kjente teoriene i vitenskapshistorien ville ha blitt avvist i utgangspunktet om falsifiseringsprinsippet skulle følges blindt, blant annet Newtons gravitasjonsteori og Bohrs atomteori (Chalmers, 1999).

Et problem med falsifiseringsprinsippet er hva en skal gjøre når observasjonene ikke stemmer med forventningene fra en teori. Skal hele teorien forkastes, skal deler endres, eller skal en bortforklare det hele ved å vise til metodiske problemer? Lakatos’ forskningsprogrammer er ment å takle dette ved å skille mellom et programs harde kjerne og det beskyttende beltet. Den harde kjernen består av grunnleggende ideer og prinsipper som det ikke stil- les spørsmål ved, og som ikke under noen omstendighet skal endres selv om en hypotese som følger av teorien, må forkastes. Den harde kjernen i Marx’ historiske materialisme er at klassekamp er selve drivkraften i samfunnsend- ringer. I psykoanalysen vil eksistensen av underbevisstheten definitivt høre til den harde kjernen. Det beskyttende beltet består av forutsetninger som gjør det mulig å sette fram hypoteser som kan undersøkes empirisk. For- kasting av hypoteser gir grunnlag for å endre dette beskyttende beltet, men ikke selve kjernen i forskningsprogrammet. I marxistiske analyser kan antall klasser diskuteres, men ikke ideen om klassene som historiens drivkraft.

For å forklare vitenskapelig framgang skiller Lakatos mellom progressive og degenererende forskningsprogrammer. De viktigste kriteriene for å vur- dere et forskningsprograms suksess er hvor rikt det er på ideer til ny forskning, og i hvilken grad det er i stand til å gi nye prediksjoner som bekreftes empirisk. Et progressivt forskningsprogram har en rik og økende mengde ideer til ny forskning, mens degenererende forskningsprogrammer er i ferd med å miste sin energi og må gi tapt overfor progressive forskningsprogrammer.

Ifølge Thomas Kuhn (2002) utvikles vitenskapene i faser: previtenskap – normal vitenskap – krise – revolusjon - normal vitenskap - ny krise og så videre. Previtenskap karakteriseres av strid om hegemoni mellom ulike teoretiske retninger. Ut av kaoset stiger etter hvert et seirende paradigme, og normal vitenskapelig aktivitet kan begynne. Normal vitenskap styres av et paradigme, en pakkeløsning som består av en tilnærming til et forskningsfelt som omfatter relevant kunnskap, teoretiske perspektiver, metoder og teknik- ker. Normal vitenskap består i å løse problemer innenfor en gitt teoretisk ramme som det ikke reises tvil om. Etter hvert vil likevel mengden av negative funn øke, og skape en krise. Utfallet av krisen er en vitenskapelig revolusjon som ender med at forskerne i faget slutter opp om et nytt paradigme. Begre- pet revolusjon er ikke tilfeldig valgt. Kuhn ser likhetene mellom religiøs og politisk konvertering og paradigmeskifter.

Et viktig spørsmål er hva som er grunnlaget for fagfolks «konvertering»> fra ett paradigme til et annet. Her er Kuhn mindre overbevisende. Han påpeker at paradigmer er «inkommensurable» eller ikke sammenliknbare. Det vil si at å utvikle en kritisk test som kan skille mellom dem, ikke bare er vanskelig, men kanskje umulig. Det er mange faktorer som avgjør at ett paradigme blir vurdert som bedre enn et annet. Én forsker liker enkelheten i en ny teori, en annen dens politiske implikasjoner. Nye paradigmer er de gamle overlegne fordi vitenskapssamfunnet sier de er det. Ifølge Kuhn er ingen standard høyere enn enighet blant kolleger. Dette er problematisk fordi majoriteten ikke alltid har rett. Mens Poppers vitenskapelige teorier forankres i empiriske ob- servasjoner av virkeligheten, erstattes dette av Kuhn med et mer relativistisk sannhetskriterium.

22
Q

Fortell om hermeneutikk:

A

Hermeneutikk er læren om fortolkningen av tekster. Fra et hermeneutisk syns- punkt er fortolkningen av mening det sentrale tema i forbindelse med en spesifise- ring av de formene for mening som søkes, og oppmerksomhet overfor de spørsmå- lene som stilles til en tekst. Begrepene samtale og tekst spiller en sentral rolle i den hermeneutiske tradisjonen innenfor humaniora gjennom de siste århundrene, og det legges vekt på tolkerens forhåndskunnskap om en teksts tema. Formålet med hermeneutisk fortolkning er å oppnå gyldig og allmenn forståelse av hva en tekst betyr. Utgangspunktet for hermeneutikken er da også behovet for å finne fram til metoderegler for hvordan man skal fortolke et tekstmateriale.

Basert på den romantiske bevegelsen, bidrog religionsfilosofen Friedrich Schleiermacher (1768-1834) bidro til å utvikle hermeneutikken videre og la avgjerande vekt på det vesentlege i å studere og forstå det enkelte menneske i sin individualitet. En slik forståelse er mulig gjennom en fortolkning av de språklige uttrykka som personen gir seg til kjenne gjennom.

Mer konkret foregår en tekstfortolkning ved en vekselvirkning mellom del og helhet. Dette innebærer at vi forstår delene i en tekst utfra teksten som helhet, men også helheten blir forståelig for oss på bakgrunn av vår forståelse av enkeltdelene.

En slik vekselvirkning mellom del og helhet er et sentralt prin- sipp i den hermeneutiske læren om hvordan vi forstår en tekst, og refereres gjerne til som den hermeneutiske sirkel. Noen velger også å bruke uttrykket hermeneutisk spiral, og sikter da til at veksel- virkningen mellom helhet og del medfører at man forstår det man studerer stadig bedre for hver omdreining man får på spiralen.

Dilthey var empiriker i den forstand at han understreket den betydning våre erfaringer har for den kunnskapen vi tilegner oss.

Den tyske filosofen Hans-Georg Gadamer spilte en vesentlig rolle i utviklingen av nyhermeneutikken, særlig gjennom hovedverket Wahrheit und Methode (1960). Han har ei annleis oppfatning av førforståelsens betydning i tolkingsprosessen enn de tidligere hermeneutikarane, men ein er einige om at fortolkeren alltid går inn i teksten med visse forutsetningar. De klassiske hermeneutikerne mente imidlertid at det er mulig å trekke et skille mellom nødvendige forutsetninger for forståelse, for eksempel at helhet og del må passe sammen, og såkalte fordommer som kan fordreie våre fortolkninger eller ødelegge for oss når vi søker å forstå. For forskeren blir det derfor viktig å bevisstgjøre seg på dette skillet mellom forståelsens ulike komponenter. Det endelige målet blir å gi en objektiv og av den enkelte fortolker mest mulig uav- hengig fortolkning av det objektet man står overfor. En slik rekonstruktiv målsetting har klare paralleller til positivismens krav om intersubjektivitet og objektivitet.

Det har vært hevdet at den hermeneutiske metode egentlig ikke skiller seg vesentlig fra den hypotetisk-deduktive metode, slik vi framstilte den i gjennomgangen av Popper. Den norske filoso- fen Dagfinn Føllesdal hevder for eksempel at den hermeneutiske tilnærmingen ikke er noe annet enn den hypotetisk-deduktive metode anvendt på meningsfullt materiale, det vil si tekster, kunst- verk, handlinger osv. Også i fortolkningen av slike fenomen setter vi fram antagelser om hva som er sentrale anliggender, for så i neste omgang å vende oss til fenomenet for å få undersøkt i hvilken grad tolkningene finner støtte der (jf. Føllesdal mfl., 1986). Andre hevder at vi når fram til tekstens eller avsenderens opprinnelige intensjon gjennom intuitiv innlevelse og empati (se f.eks. Betti, 1967, for en nærmere beskrivelse av hva dette innebærer). Forskjellen mellom disse synspunktene er kanskje ikke så stor som den kan se ut til. Det synes åpenbart at innlevelse og empati kan spille en viktig rolle for å hjelpe forskeren til en antagelse om en teksts opprinnelige inten- sjon. I den grad antagelsene så gjøres om til en påstand eller et forskningsresultat, er det behov for å validere slutningene gjennom å få fram hva som taler for og hva som taler mot at påstanden er riktig (jf. kapittel 1 om hypotesedannende og hypotesetestende forskning).

23
Q

Fortell om kritisk realisme:

A

Habermas og hans såkalte kritiske teori tar altså et oppgjør med den oppfatning at vitenskapen er uavhengig og nøytral, og at de resultatene man oppnår gjennom vitenskapelige studier, kan ses adskilt fra personlige og samfunnsmessige interesser og bindinger. Det er på denne bakgrunnen vi må forstå Habermas når han hevder at det er et nært forhold mellom vitenskap og ideologi. Vitenskapen fungerer ideologisk når den dekker over noe som i virkeligheten er annerledes, for eksempel når man søker å bruke vitenskapelig kunnskap til å underbygge påstander som det egentlig ikke er mulig å gi noe tilfredsstillende vitenskapelig belegg for. Dette ser vi ikke minst i sammenhenger hvor politiske, religiøse og kulturelle makthavere og autoriteter ønsker å legitimere sine holdninger og handlinger rettet mot grupper som de finner det formålstjenlig å undertrykke.

Ved å understreke den nære sammenhengen det er mellom vitenskap og ideologi, tar Habermas ikke bare et oppgjør med det positivistiske synet på vitenskapen og dens funksjon, men også med Gadamers filosofiske hermeneutikk. Gjennom sin fokusering på forforståelsens betydning for enhver erkjennelsesprosess får Gadamer riktignok fram at kunnskapen alltid må relateres til de personlige og sosiale/kulturelle forutsetningene den springer ut av. Men selv om han understreker at den enkelte forsker må ha et refleksivt og mest mulig bevisstgjort forhold til sin egen forforståelse, mangler han begreper for å sette den hermeneutiske prosessen inn i en mer ideologikritisk ramme. Uten en slik ramme vil bevisstgjøringsprosessen bli amputert, ifølge Habermas, fordi man ikke klarer å fange opp sider ved forforståelsen som det er særlig viktig å få bearbeidet. Disse sider ved forforståelsen refererer til grunnleggende sett av verdier og oppfatninger (ideologi) som det kan være svært vanskelig for personen selv å ha et refleksivt for- hold til. Disse ligger så nedfelt i vår (under)bevissthet at de neppe kan avsløres uten gjennom en dyptgripende kommunikativ prosess (diskurs) hvor et vesentlig krav er at den enkelte aktør våger å gjøre seg gjennomskuelig for seg selv og andre. Habermas har også utviklet en rekke andre krav og betingelser som må være oppfylt for at diskursen skal være utviklende og frigjørende for dem som deltar i den, slik at de kan bevege seg mot en rasjonelt begrunnet og tvangs- fri enighet (den såkalte diskursive konsensusteori for sannhet)

24
Q

Fortell om fenomenologi:

A

Fenomenologi omfatter vektlegging av bevissthet og livsverden, åpenhet overfor intervjupersonenes opplevelser, stor vekt på presise beskrivelser, forsøk på å sette forhåndskunnskap i parentes, og en søken etter invariante essensielle betydninger i beskrivelsene. En dialektisk posisjon ser på motsigelsene i et utsagn og deres relasjoner til motsigelsene i den sosiale og materielle verden. Det legges vekt på det nye fremfor status quo, og på den indre relasjonen mellom kunnskap og handling.

Ifølge Giorgi er fenomenologi «studiet av strukturen og variasjonene i strukturen i den bevissthet som en ting, hendelse eller person fremtrer for» (Giorgi, 1975, s. 83).

Innenfor fenomenologisk filosofi er objektivitet uttrykk for troskap mot de undersøkte fenomenene. Målet er å nå frem til en undersøkelse av essenser - fenomenenes vesen - ved å gå fra å beskrive enkeltfenomener til å søke etter deres allmenne vesen.

I fenomenologien må vi vere bevisst på subjektet (deg og meg). Det er noko i mellom møtet mellom subjekt og subjekt. Eit menneske som ein studerer er det samme som deg (nemleg også eit subjekt som fortolkar deg). Fenomenlogien belyser korleis du og eg opplever og erfarer ting her og no.
Du er intensjonal - du har ein intensjon mot det du ønsker å studere.
For at vi skal kunne forstå eit fenomen, så er det viktig for meg og deg, kva subjektiv opplevelese som kjem til uttryk.

Vi har førehandsantakelsar, og så ynskjer vi å beskrive desse fenomena. Språket er viktig for fenomenlogien å løfte fram. Vi uttrykkjer oss gjennom språket - det er det som formidlar meining, det kan vere symbol.

Mesteparten av den kunnskapen som skapes gjennom intervjuforskning, spesielt den fenomenologiske, dreier seg om menneskers opplevelser, ønsker og meninger. Denne formen for kunnskap representerer doxa - for å bruke et ord fra den klassiske greske filosofi. Det vil si at det handler om intervjupersonens opplevelser og meninger, som det i seg selv er interessant og viktig å stifte bekjentskap med.

25
Q

Fortell om semi-strukturert intervju:

A

Et semistrukturert livsverdenintervju brukes når temaer fra dagliglivet skal for- stås ut fra intervjupersonens egne perspektiver. Denne formen for intervju søker å innhente beskrivelser av intervjupersonens livsverden, og særlig fortolkninger av meningen med fenomenene som blir beskrevet. Det ligger nær opp til en sam- tale i dagliglivet, men har som profesjonelt intervju et formål. Både en særegen tilnærming og teknikk er nødvendig. Det er semistrukturert - det er verken en åpen samtale eller en lukket spørreskjemasamtale. Det utføres i overensstemmelse med en intervjuguide som sirkler inn bestemte temaer, og som kan inneholde for- slag til spørsmål. Intervjuet blir som regel transkribert, og den skrevne teksten og lydopptakene utgjør til sammen materialet for den etterfølgende meningsanalysen.

For og imot:
Fenomenologien har vært ytterst betydningsfull for utviklingen av kvali- tativ forskning, ikke minst når det gjelder å etablere trinn og prosedyrer i analysen og dermed bidra til å gjøre kvalitativ forskning til en legitim vitenskapelig aktivitet. Men den har også blitt kritisert for å fremme en indi- vidualistisk og essensialistisk tilnærming til forskning. Kritikerne fokuserer på fenomenologenes interesse for å beskrive det gitte. Samtidig som feno- menologene utviklet sin metode på 1900-tallet, angrep andre filosofer det de betraktet som «myten om det gitte» (Sellars, 1956), og mente at ingenting er gitt, og at enhver forståelse er basert på et perspektiv og bygger på tolkning.

Husserls antakelse om at målet for den fenomenologiske analysen er å blottlegge erfaringers vesen, harmonerer også dårlig med den postmoder- nistiske tenkningens antiessensialisme. Til og med det sentrale erfarings- begrepet har man stilt spørsmål ved og dekonstruert, ikke minst av selve gudfaren for dekonstruksjonen, Jacques Derrida, som hevdet at erfaringen som idé er forbundet med det han kalte nærværsmetafysikk (Derrida, 1970; se også St. Pierre, 2008). Nærværsmetafysikken forankrer kunnskapen i det som er nærværende for et vitende subjekt, men dette er, ifølge poststruk- turalistiske filosofer som Foucault, Deleuze og ikke minst Derrida selv, en illusjon, ettersom det ikke finnes noe stabilt grunnlag vi kan bygge vår kunnskap om verden på, en gang for alle. St. Pierre (2008) går enda lenger og hevder at det ellers viktige kvalitative begrepet stemme (som privilegerer det talende subjektet og hennes historier) tilhører, i likhet med «erfaring» og «<fortelling»>, den tvilsomme nærværsmetafysikken. Hun mener at vi må bevege oss fremover mot en «postkvalitativ» forskning, ettersom selve fore- stillingen om kvalitativ forskning, etter hennes mening, er altfor nært for- bundet med den modernistiske favoriseringen av det vitende subjektet og hennes erfaringer (St. Pierre, 2011).

26
Q

Fortell om intervju

A

Intervjueren har vitenskapelig kompetanse. Han eller hun setter i gang og definerer intervjusituasjonen, bestemmer temaet for intervjuet, stiller spørsmål og beslutter hvilke svar han eller hun vil følge opp, og er også den som avslutter samtalen.

Intervjuet er en enveisdialog. Et intervju er en utspørring som bare går i én retning. Intervjuerens rolle er å spørre, og den intervjuedes rolle er å svare. Intervjuet er en instrumentell dialog. En god samtale er ikke lenger et mål i seg selv, men et middel for forskeren til å få frem beskrivelser, fortellinger og tekster som han eller hun kan fortolke og rapportere i overensstemmelse med sine forskningsinteresser.

Den kvalitative intervjuer oppfordrer intervjupersonene til å beskrive så nøyaktig som mulig det de opplever og føler, og hvordan de handler. Forskerens primære oppgave er å spørre hvorfor intervjupersonene opplever og handler som de gjør.

Intervjuet kan være en manipulerende dialog. Et forskningsintervju kan følge en mer eller mindre skjult dagsorden. Intervjueren ønsker kanskje å få informasjon uten at den intervjuede vet hva intervjueren er ute etter i sitt ble forsøk på å gå «direkte frem på en indirekte måte» (Hamlet, akt II, scene 1). Forskeren har som den «<store fortolker» det privilegium å fortolke og rapportere hva den intervjuede virkelig mente.

Motkontroll. Som reaksjon på intervjuerens dominans vil noen intervjupersoner holde informasjon tilbake eller snakke utenom temaet. Noen kan også begynne å stille forskeren spørsmål og protestere mot hans eller hennes spørsmål og fortolk- ninger eller i sjeldne tilfeller trekke seg fra intervjuet.

Syv hovedtrekk ved intervjukunnskap.* Intervjukunnskap kan karakteriseres som produsert, relasjonell, samtalebasert, kontekstuell, språklig, narrativ og pragmatisk. Desse trekka danner utgangspunkt for ei avklaring av kva som karakteriserer kunnskapen som oppnås via forskningsintervjuet, og for utviklingen av dets kunnskapspotensial. Disse trekkene er ikke bare karakteristiske for intervjukunnskap, men også for objektene.

Eit kvalitativt forskningsintervju bør innehalde både faktaspørsmål og meiningsspørsmål. Det kvalitative intervjuet bør vere kvalitativt, deskriptivt, spesifisert, fokusert ein god mellommenneskeleg situasjon, ei positiv oppleving, det kan også vere prega av fleirtydigheit, prega av forandringar, sensitivitet.

Intervjuer kan ha eksplorative og hypotesetestende formål. Et utforskende intervju er som regel åpent, og strukturen i det er bare i liten grad planlagt på forhånd. I dette tilfellet presenterer intervjueren et spørsmål, et område som skal kartlegges, eller et problemkompleks som skal avdekkes, og følger deretter opp den intervjuedes svar og søker ny informasjon om og nye innfallsvinkler til emnet. Intervjuer som tester hypoteser om gruppeforskjeller, er typisk mer strukturerte. Formuleringen og rekkefølgen av spørsmål kan være mer standardisert for å sammenligne intervjuer fra flere grupper. Hypotesetesting kan også finne sted innenfor rammene av et enkelt intervju, der intervjueren stiller spørsmål for å teste hypoteser om en intervjupersons oppfatning av en problematikk, for eksempel i Bellah og medarbeideres (1985) konfronterende intervju om forpliktelse og individualisme (kapittel 3).

Intervjuer kan også være primært beskrivende og søke å kartlegge sentrale aspekter av intervjupersonens livsverden. I noen intervjuer forsøker en å få frem teoretiske begreper om et emne, for eksempel i Glaser og Strauss’ (1967) grounded theory-tilnærming, for induktivt å utvikle en empirisk «grounded theory» gjennom observasjoner og intervjuer. En intervjuundersøkelse kan også forsøke å teste impli- kasjonene av en teori deduktivt. Intervjuer kan også utføres for å utvikle kunnskap for, og gjennom, kollektive aktiviteter i aksjonsforskning, og det kan også brukes som bakgrunnsmateriale for ytterligere praktiske og teoretiske undersøkelser. Schöns (1987) analyse av den reflekterende praktiker er således basert på intervjuer med pro- fesjonelle, og Sennetts (2004) bok om respekt bygger på omfattende intervjuerfaring.

Vitenskapelig kompetanse, definerer, temaet, spørsmål, avslutter.
Einveisdialog, retning, rolle, instrumentell, samtale, middel.
Den kvalitative intervjuar, primær oppgåve.
Manipulerande dialog, skjult dagsorden, “store fortolkar”.
Holde tilbake informasjon eller sei det dei trur intervjuaren vil høyre.
7 hovudtrekk ved intervjukunnskap, avklaring.
Kvalitativt intervju bør vere…
Eksplorative, åpent.