Boka Enhet og mangfold Flashcards

1
Q

Kva er fasane i forskingsprosessen?

A
  1. Idé
  2. Problemstillinger
  3. Strategi og design
  4. Datainnsamling
  5. Dataanalyse
  6. Rapportering
    (Etiske vurderingar gjerast frå problemstilling, strategi og design, datainnsamling og rapportering).

Tilleggsinfo:
2. Problemstillinga må vere forskbar, interessant, kan delast opp i ulike forskingsspørsmål, kan formast som hypotesar, og henge saman med val av teori og forsking. Problemstillingene uttaler seg gjerne direkte eller indirekte om de enheter og variabler som en empirisk undersøkelse skal bygges på.
Ein anna viktig egenskap ved problemstillinger er hvor generelle de er.

  1. Det neste trinnet er å skaffe til veie datamaterialet. Enten må en benytte fore- liggende data, eller så må dataene samles inn. Foreliggende data spenner fra brev og dagbøker til spørreundersøkelser og registerdata. Brev og dagbøker kan benyttes til både kvalitative og kvantitative innholdsanalyser, mens spør- reundersøkelser, slike som European Social Survey (ESS), og registerdata, er interessante bare i kvantitative forskningsstrategier. I praksis betyr dette at det foreligger mange muligheter for å finne foreliggende kvantitative data, mens mulighetene er små for å finne tilgjengelige data til kvalitative studier.

Hvis relevante data ikke er tilgjengelige, må de samles inn. Til dette bru- ket finnes det en rekke datainnsamlingsteknikker som er skjematisk vist på figur 1.3. Spørreundersøkelser, som jeg skal gå detaljert gjennom i kapittel 9, er strukturert utspørring av store utvalg. De er med andre ord bare egnet for en kvantitativ forskningsstrategi. Datainnsamlingen kan skje ved hjelp av spørreskjema til selvutfylling, ved telefonintervju eller ved personlig intervju (face-to-face). Dybdeintervju (samtaleintervju) er en fleksibel intervjuform tilpasset en kvalitativ forskningsstrategi. Dybdeintervju, som kan beskrives som en målrettet samtale, og som oftest foregår ved at forsker og informant møtes ansikt til ansikt. Feltobservasjon er en typisk kvalitativ datainnsam- lingsteknikk som kanskje er best kjent som antropologenes arbeidsmåte i møte med lokalsamfunn i fjerne land

  1. Før dataene kan analyseres, må de registreres, helst i elektronisk form. Regis- treringen av data fra spørreundersøkelser gjøres i dag på en mer eller mindre automatisk måte. Selvutfyllingsskjemaer leses optisk, og intervjuere regis- trerer svar direkte på en personlig datamaskin.
    I kvalitative undersøkelser er datamatrisen et mindre nyttig bilde. Informa- sjon fra dybdeintervjuer blir gjerne tatt opp på lydbånd eller video, men det hender også at forskeren bare gjør notater underveis. I alle tilfeller skrives de fullstendige intervjuene ut og lagres i elektroniske tekstfiler. Tekstbehand- lingsprogrammer kan benyttes til å søke i tekstfilene, og til å klippe ut biter av tekst fra ulike intervjuer og samle dem i tematiske filer. Det finnes også dataprogrammer som er utviklet for å analysere kvalitative data.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Kort om kvantitativ og kvalitativ metode

A

Vi kan skille mellom to forskningsstrategier, en kvantitativ basert på talldata og en kvalitativ basert på tekstdata. Det vil si at mens kvantitativ metode gir beskrivelser av virkeligheten i tall og tabeller, gir kvalitativ metode tekstlige beskrivelser, for eksempel basert på utskrifter fra intervjuer. En kvantitativ forskningsstrategi krever et relativt stort antall enheter, mens en kvalitativ forskningsstrategi kan være basert på få enheter eller informanter. De fleste ser pragmatisk på valget mellom en kvantitativ og en kvalitativ forsknings- strategi, mens andre begrunner valget med vitenskapsteoretiske standpunkter.

Noen problemstillinger peker klart mot en kvantitativ forskningsstrategi, for eksempel en undersøkelse av sammenhengen mellom utdanningsnivå inntekt. Andre problemstillinger peker like klart i retning av en kvalita- og tiv forskningsstrategi, for eksempel undersøkelser av beslutningsprosesser i politikk eller i organisasjoner. Kvalitativ metode passer også godt til eksplorerende undersøkelser av fenomener og forhold det i liten grad er forsket på.

Forskningsspørsmål som kan peke mot kvalitativ metode, begynner gjerne med hva eller hvordan, der formålet er å beskrive, mens spørsmål om forkla- ringer (hvorfor) trekker i retning av en kvantitativ forskningsstrategi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Gje eksempel på kvantitative design

A

*Eksperimentell
*Tverrsnitt, ett tidspunkt
*Longintudinell, flere tidspunkt
*Case, og komparativ design

Ekspe- rimentell design er den klassiske forskningsdesignen i naturvitenskapene. Eksperimenter er gullstandarden i studier av årsaksforhold, men det stilles sterke krav for troverdige årsaksslutninger. Disse kravene gjør ekte eksperimenter lite aktuelle i samfunnsvitenskapene utenom pedagogikk og psyko- logi. Likevel er kjennskap til eksperimentell design viktig fordi andre designer og statistiske teknikker kan sees på som et forsøk på å gjenskape elementer fra eksperimentet.

Tverrsnittsdesign og longitudinell (langsgående) design bygger begge på tidsdimensjonen. Tverrsnittsdesign er begrenset til ett tidspunkt, oftest studiet av et nåtidig fenomen basert på en spørreundersøkelse, mens longi- tudinell design bygger på data som omfatter flere tidspunkter, for eksem- pel der et utvalg personer følges over tid. Kvantitative casestudier kan være spørreundersøkelser i et lokalsamfunn eller i en bedrift, mens komparativ design er basert på én eller flere caser, som kan være familier, virksomheter, lokalsamfunn eller land.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Gje eksempel på kvalitativ design

A

*Biografisk (narrativ)
*Fenomenologisk
*Empiribasert teori
*Etnografisk

Også kvalitativ design kan klassifiseres på samme måte som kvantitativ design, men dette forteller imidlertid lite om viktige forskjeller mellom kva- litative studier. I stedet er det på figur 1.2 skilt mellom fem typer kvalitativ design eller tilnærminger til kvalitative studier (Creswell, 2007): biografisk og fenomenologisk design, empiribasert teoriutvikling (grounded theory), etnografisk design og casestudier. Det er noen kombinasjoner av strategi og design som er mer typiske enn andre. Et flertall av kvalitative undersøkelser er casestudier. Organisasjonsstudier er typiske eksempler som blant annet kan fokusere på organisasjonskultur, arbeidsmiljø og ledelsesstil. På samme måte er tverrsnittsdesign basert på spørreundersøkelser den hyppigst benyt- tede kvantitative designen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Kva er eit design?

A

En design eller et forskningsopplegg er en grov skisse til hvordan en kon- kret undersøkelse skal utformes. På figur 1.2 er det skilt mellom fem typer kvantitative designer (Bryman, 2012): eksperimentell design, tverrsnitts- design og longitudinell design, casestudie og komparativ design. Ekspe- rimentell design er den klassiske forskningsdesignen i naturvitenskapene. Eksperimenter er gullstandarden i studier av årsaksforhold, men det stilles sterke krav for troverdige årsaksslutninger.

Forskningsspørsmål som kan peke mot kvalitativ metode, begynner gjerne med hva eller hvordan, der formålet er å beskrive, mens spørsmål om forkla- ringer (hvorfor) trekker i retning av en kvantitativ forskningsstrategi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Kva er vitenskap? (undervisningsforklaring vs bok-forklaring)

A

Undervisningsforklaring på vitenskap:
Vitskap er:
* Vitenskap er kunnskap som vi har fått gjennom bestemte metodar (vitenskapelege metodar).
* For at det skal reknast som vitenskap, så vil vi tenke at kunnskapen er objektiv (ikkje subjektiv. Den må vere objektiv i ein eller anna forstand, det kan ikkje vere synsing eller private tankar).
* Det må derfor vere ein kunnskap som er generaliserbar (til ei viss grad). Det er likevel ikkje alle metodar ein kan gjere det 100%
Kunnskapen må vere etterprøvbar (på eit eller anna vis).

Medan boka forklarte det som:
Vitenskap kan overflatisk defineres som systematiske studier av fysiske eller sosiale fenomener. De fleste vitenskapene er empiriske eller erfaringsbaserte, der vitenskapelig kunnskap skapes i et samspill mellom teori og observasjo- ner av virkeligheten. Vitenskapsteori eller vitenskapsfilosofi er refleksjon over vitenskapelig aktivitet.

I vitenskapsteorien finnes det både ulike syn på virkeligheten (ontologi) og ulike kunnskapssyn (epistemologi), som vil kunne gi ulike svar på grunn- leggende vitenskapsteoretiske spørsmål: Hvordan er virkeligheten? Er natur- vitenskapens materie prinsipielt forskjellig fra samfunnsvitenskapenes? Hva er vitenskapelig kunnskap? Finnes det en felles ramme for alle vitenskaper? Hva er en vitenskapelig forklaring? Hvilke forklaringsformer benyttes i sam- funnsvitenskapene?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Kva er logisk positivisme?

A

Betegnelsen positivisme har vi fra den franske filosofen Auguste Comte (1798-1857). Den positivistiske filosofi reagerte mot religiøse dogmer og metafysisk spekulasjon og forfektet tilbakevending til observerbare data. Den positivistiske vitenskap skulle frembringe bestemte samfunnslover som ga mulighet for sosial styring.
Gjennom sin klassisk-positivistiske filosofi argumenterer Comte for at vitenskap og erkjennelse må ta utgangs- punkt i erfaringen. Det er med andre ord det våre sanser forteller oss, samt den systematiske bearbeidelse av dette, som skal danne basis for våre kunnskaper. Slik får vi et mest mulig sikkert og objektivt bilde av de fenomener eller deler av virkeligheten som vi ønsker å studere.

Empiri’en er der ute, og vi tar inn sansedataene våra slik dei faktisk er, og så vegen til kunnskap (alt) er gjennom empiri. Det betyr at kva vi kan kalle viten og kunnskap, det må kunne brytast ned (sette det på setningsformel kva noko er kunnskap om. -Det må gi meining). Det er ei analytisk tilnærming til kva kunnskap er. Det må setjast på ein setning, og visst den setningen er meiningslaus (så er det ikkje reelt, og då er det IKKJE viten).

Ifølgje den logiske positivismen skulle all vitskapleg kunnskap finnast ved bruk av ein bestemt metode, og ved at ein følgte noken generelle metodologiske reglar som i stor grad var uavhengige av undersøkelsens innhald og kontekst. Dei vitenskapelige metoders natur var å finne i de avanserte naturvitenskaper. Vitenskapelige utsagn skulle således bygge på observerbare data; det skulle skjelnes skarpt mellom observa- sjonen av data og fortolkningen av dataenes mening. Vitenskapelige kjensgjerninger skulle være utvetydige, intrasubjektivt og intersubjektivt reproduserbare, objektive og kvantifiserbare. Vitenskapelige utsagn skulle være verdinøytrale, kjensgjerninger skulle atskilles fra verdier og vitenskap fra etikk og politikk. Enhver innflytelse fra forskernes subjektivitet skulle elimineres eller minimeres.

Begynner tidleg 18-talet, men slår ut i full blomst i 1920-1930. Blir oppfatta litt som gullstandarden for korleis ein arbeider metodisk. Brynkjær kallar positivisme ein grunntone for all forsking, og det er naturvitenskapen som er idealet.
Det finst berre 1 vitenskapeleg metode.

Sentrale ord i positivismen (dette er kjernen i positivistisk):
Verifikasjon - Det er å bekrefte at noko er sant (å verifisere). For å verifisere noko må det gjerast gjennom empiri. Et utsagn om røynda har BERRE meining, visst det kan verifiserast! Korleis verifiserer ein? Det gjer ein gjennom å gjere empiriske observasjonar. Ein testar utsagna sine gjennom verkelegheita. Dei utsagna som vi testar opp mot røynda, får vi då verifisert, og då er utsagnet sant. OG ut frå dette kan ein generalise. Og då slår den induktive slutninga inn.
Induktiv metode (eller induktiv slutning) - Dei utsagna som vi testar opp mot røynda, får vi då verifisert, og då er utsagnet sant. OG ut frå dette kan ein generalise. Og då slår den induktive slutninga inn. Mange observasjonar som bekrefter det samme. Det er å gå frå enkelte fleire slutningar som viser det same, då kan ein generalisere. Induktiv er å gå frå det partikulære til ein generalisere. Om 55 000 observasjonar av kun svarte ravner, viser at alle desse ravnene er svarte, kan ein dra ein slutning/generalisere om at alle ravn er svarte - fordi ein har sjekka det ut. Dette blir då ei sanning om verkelegheita, fordi ein har observert det.
Kritikk: verifiseringen (Det at vi kan sei noko sant om verkelegheita) og induksjon (å dra ei slutning) blir problematisert.

Positivismen søker å formulere utsagn om verkelegheita som gir meining. Likar ikkje det meiningslause.
Det er 2 formuleringar om verkelegheita - analytiske setningar (dei er logiske i kraft av sin setningsstruktur, dei følgjer eit begreps innhald, det er gitt og ikkje noke ein må teste ut) og syntetiske setningar (som er setningar som seier noke om verkelegheita - dei følgjer ikkje nødvendigvis av begrepet, og då må ein gå til empirien og teste det. Det er for eksempel ikkje gitt eller innbakt i ordet at ein stein er tung, og då må vi gå til empiri’en og teste det ut).
Desse to greiene er grunnleggande for positivismen, og for korleis ein skal arbeide vitenskapeleg.

Kva er det vi då får som ikkje er kunnskap om verkelegheita, og som fell utanfor. Kva er det som ikkje er meiningsfulle utsagn.
Eit meiningsfult utsagn for positivismen, er at ein kan verifisere kunnskapen. Og det gjer ein gjennom observasjon. Er det utsagn som ikkje gir meining for positivismen? Ja, alt som ikkje passer inn i skjemaet overfor oss (tabellen over). Men kva med religion? Kva med moral? Kva med menneskets sinn og det å tru på ein Gud? - Det meiner positivismen gir ingen meining å snakke om. For ein må teste det ut empirisk, og det får ein ikkje testa.
Kan kun stole på kunnskap som ein finner gjennom positivistane sine metodar. Ellers er det ikkje “kunnskap”.

Sentrale trekk ved forståelsesformen i det kvalitative intervju vil i et metodologisk perspektiv fremstå som feilkilder, og inter- vjuet kan derfor – i et positivistisk perspektiv - ikke være en vitenskapelig metode. Selv om samfunnsforskere ofte har betegnet positivistisk forskning som ukritisk, fordi de mener at kritikk av samfunnsvitenskapens historiske og sosiale funksjoner ligger utenfor det vitenskapelige område, skal man huske på at positivistene faktisk har bidratt til å bringe samfunnsforskningen forbi myter og allmenn fornuft. Deres understrekning av at det er nødvendig å bruke og rapportere gjennomsiktige meto- der hvis man skal oppnå vitenskapelige data, gir mulighet for intersubjektiv kontroll og kritikk av forskningsresultater, noe som kan motvirke subjektiv og ideologisk ensidighet i forskningen.

Kritikk av positivismen i samfunnsvitenskapen avvises i dag ofte som stråmann- kritikk. Vitenskapsfilosofer går i dag sjelden - om overhodet - inn for en streng metodologisk positivistisk epistemologi. Men i samfunnsvitenskapene gjør de positivistiske formelle metodereglene seg stadig gjeldende visse steder - i nyere neopositivistiske posisjoner, i mange konvensjonelle metodelærebøker og spesielt i den nye diskurs om evidensbasert praksis, der evidens ofte oppfattes som basert på formalisert, kvantitativ forskning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Kva var Popper sitt syn på vitenskap? Rasjonalisme (BRUK dette svaret - det er retta)

A

Poppers kritiske rasjonalisme
Karl Popper er sannsynligvis den mest innflytelsesrike moderne vitenskapsfilosof, der han har klargjort sentrale trekk ved den vitenskapelige tenkemåten. Ifølge Popper viser vår rasjonalitet seg i evna til å være kritisk til våre eigne og andre sine oppfatninger. Dette betyr å erkjenne vår egen uvitenhet, og at vi sjølv kan ta feil. Popper ser vitenskapen som en evig søken etter empirisk sannheit med den begrensning at sannheiten aldri fullt ut kan finnes. Dette betyr også at vitenskapene aldri kan gi oss sikker kunnskap i form av teorier og forklaringer, men at vi må nøye oss med foreløpige og ikke endelige svar.

Popper var tidlig kritisk til den logiske positivismen. Han meinte at han ikkje kunne basere vitenskap på reine observasjoner utan for teori, ettersom ein måtte vite kva det var ein skulle observere. Derfor trengte ein begreper som fantes i teoretiske referanserammer.

Popper var einig med Hume i at induktive slutningar som logisk ugyldig, der ein ikkje kunne slutte sikkert frå regelmessigheter i fortida til framtidige observasjonar. Popper mente likevel at Hume tok feil når han hevdet at troen på lovmessigheter følger av vaner og tradisjon. Popper mente at evna til å forvente sammenhenger er ein medfødt egenskap ved mennesket som er forut for det å observere: «Vi forsøker å oppdage likheter og tolke verden ved hjelp av lover oppfunnet av oss. Uten å vente på premissene går vi direkte på konklusjonene. Disse må senere forkastes hvis observasjonene viser at de er gale»> (Popper, 1981, s. 38). Vitenskapelige teorier er ikke fordøyde observasjoner, men begrunnede gjetninger som ikke er blitt motsagt av observasjoner.

Popper forkastet verifikasjonsprinsippet og erstatta det med prinsippet om falsifiserbarhet, som skulle sei kva som faktisk var vitenskap. Sjølv om vi ikkje kan vise at ein teori er sann, kan vi forkaste teorier som er gale, hvis dei ikke stemmer med observasjoner av virkeligheten. Dette har sin årsak i at vi kan slutte at universelle utsagn (hypoteser og teorier) er feilaktige, hvis vi godtar at relevante observasjonsutsagn er sanne (Popper, 1981, s. 56).

Hypoteser er påstandar som direkte eller indirekte kan testast ved hjelp av observasjonar av virkeligheita. Begrepet teori, innebærer ein idé, eller ei forklaring på et fenomen. Teoriar må for å vere vitenskapelege vere falsifiserbare; de må formuleres slik at de i prinsippet kan forkastes.

Poppers kritikk av de store teoriene til Marx, Adler og Freud er interessant i denne sammenheng. Kjernen i hans kritikk er at teorier med ambisjoner om å forklare alt eigentlig ikkje forklarer noko. Grunnen til dette er at hvis enhver tenkelig handling kan forklares av Adlers eller Freuds teorier, så er teoriene ikke falsifiserbare, og dermed ikke-vitenskapelige. Dette betyr likevel ikke at de er uten verdi som inspirasjonskilde for forskere.

Poppers oppskrift for vitenskapen er prøve-og-feile-metoden. Den består i å foreslå dristige teorier som vi gjør vårt beste for å forkaste gjennom empiriske undersøkelser. De teorier som motstår forkasting, beholdes, men oppfattes alltid som prinsipielt usikre. Dette innebærer at alle teorier forblir hypoteser, og at all vitenskapelig kunnskap er prinsipielt usikker. Poppers skjematiske oppskrift for vitenskapelig metode har store likhetstrekk med den hypotetisk-deduktive metoden.

Poppers syn på vitenskapelig kunnskap er på mange måter prisverdig, men ikke uten lyter. Falsifiseringsprinsippet er logisk korrekt, men det forutsetter sanne observasjonsutsagn. Siden observasjoner og målinger i større eller mindre grad vil være beheftet med målefeil, blir også falsifiseringsprinsippet problematisk. Det kan også reises tvil om hvorvidt vitenskapelig framgang skjer gjennom prøving og feiling, slik Popper beskriver.

Begge av Poppers viktigste kritikere, Imre Lakatos og Thomas Kuhn, prøver å gje mer realistiske beskrivelser av vitenskapelig utvikling enn Popper. Lakatos’ bidrag til å videreutvikle Poppers ideer har hatt stor innflytelse også i samfunnsvitenskapene. Lakatos ble etter hvert klar over innvendingene mot Poppers falsifiseringsprinsipp, og han ble også influert av Kuhns syn på vitenskapelig utvikling. Poppers versjon er at vitenskapen utvikles ved at nye teorier erstatter gamle ved prøving og feiling. Men kan dette forenes med en historisk analyse av hvordan vitenskapelig endring faktisk skjer? Flere av de mest kjente teoriene i vitenskapshistorien ville ha blitt avvist i utgangspunktet om falsifiseringsprinsippet skulle følges blindt, blant annet Newtons gravitasjonsteori og Bohrs atomteori (Chalmers, 1999).

Et problem med falsifiseringsprinsippet er hva en skal gjøre når observasjonene ikke stemmer med forventningene fra en teori. Skal hele teorien forkastes, skal deler endres, eller skal en bortforklare det hele ved å vise til metodiske problemer? Lakatos’ forskningsprogrammer er ment å takle dette ved å skille mellom et programs harde kjerne og det beskyttende beltet. Den harde kjernen består av grunnleggende ideer og prinsipper som det ikke stil- les spørsmål ved, og som ikke under noen omstendighet skal endres selv om en hypotese som følger av teorien, må forkastes. Den harde kjernen i Marx’ historiske materialisme er at klassekamp er selve drivkraften i samfunnsend- ringer. I psykoanalysen vil eksistensen av underbevisstheten definitivt høre til den harde kjernen. Det beskyttende beltet består av forutsetninger som gjør det mulig å sette fram hypoteser som kan undersøkes empirisk. For- kasting av hypoteser gir grunnlag for å endre dette beskyttende beltet, men ikke selve kjernen i forskningsprogrammet. I marxistiske analyser kan antall klasser diskuteres, men ikke ideen om klassene som historiens drivkraft.

For å forklare vitenskapelig framgang skiller Lakatos mellom progressive og degenererende forskningsprogrammer. De viktigste kriteriene for å vur- dere et forskningsprograms suksess er hvor rikt det er på ideer til ny forskning, og i hvilken grad det er i stand til å gi nye prediksjoner som bekreftes empirisk. Et progressivt forskningsprogram har en rik og økende mengde ideer til ny forskning, mens degenererende forskningsprogrammer er i ferd med å miste sin energi og må gi tapt overfor progressive forskningsprogrammer.

Ifølge Thomas Kuhn (2002) utvikles vitenskapene i faser: previtenskap – normal vitenskap – krise – revolusjon - normal vitenskap - ny krise og så videre. Previtenskap karakteriseres av strid om hegemoni mellom ulike teoretiske retninger. Ut av kaoset stiger etter hvert et seirende paradigme, og normal vitenskapelig aktivitet kan begynne. Normal vitenskap styres av et paradigme, en pakkeløsning som består av en tilnærming til et forskningsfelt som omfatter relevant kunnskap, teoretiske perspektiver, metoder og teknik- ker. Normal vitenskap består i å løse problemer innenfor en gitt teoretisk ramme som det ikke reises tvil om. Etter hvert vil likevel mengden av negative funn øke, og skape en krise. Utfallet av krisen er en vitenskapelig revolusjon som ender med at forskerne i faget slutter opp om et nytt paradigme. Begre- pet revolusjon er ikke tilfeldig valgt. Kuhn ser likhetene mellom religiøs og politisk konvertering og paradigmeskifter.

Et viktig spørsmål er hva som er grunnlaget for fagfolks «konvertering»> fra ett paradigme til et annet. Her er Kuhn mindre overbevisende. Han påpeker at paradigmer er «inkommensurable» eller ikke sammenliknbare. Det vil si at å utvikle en kritisk test som kan skille mellom dem, ikke bare er vanskelig, men kanskje umulig. Det er mange faktorer som avgjør at ett paradigme blir vurdert som bedre enn et annet. Én forsker liker enkelheten i en ny teori, en annen dens politiske implikasjoner. Nye paradigmer er de gamle overlegne fordi vitenskapssamfunnet sier de er det. Ifølge Kuhn er ingen standard høyere enn enighet blant kolleger. Dette er problematisk fordi majoriteten ikke alltid har rett. Mens Poppers vitenskapelige teorier forankres i empiriske ob- servasjoner av virkeligheten, erstattes dette av Kuhn med et mer relativistisk sannhetskriterium.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Kva er sosial konstruktivisme?

A

Kjernen i sosial konstruktivisme er at den sosiale virkelighet er konstruert og gjenskapes gjennom handlinger og interaksjon mellom mennesker (Berger & Luckmann, 2000). Det vil si at ideer og begreper så vel som organisasjoner og politiske institusjoner er sosiale konstruksjoner, selv om de ofte framtrer som objektiv virkelighet. Det sosialkonstruktivistiske perspektivet kan virke fri- gjørende ved at det påpekes at forhold i samfunnet som vi tar for gitt, egentlig er skapt av oss, og kan forandres (til det bedre).

Ian Hacking (1999) gir gode eksempler på sosial konstruktivisme, for ek- sempel klassifiseringer av mennesker som benyttes i offentlig administra- sjon, i forskning og i privatlivet. Det konstruktivistiske perspektivet kan for det første benyttes til å studere hvordan slike klassifiseringer, for eksempel diagnosen ME, kronisk tretthetssyndrom, har oppstått. En viktig innsikt er at slike klassifiseringer er interaktive. Det vil si at de kan ha konsekvenser

S.43:
for dem som klassifiseres. Å bli gitt en medisinsk diagnose kan gi adgang til visse rettigheter, og kan ha betydning for hvordan de som klassifiseres, ser på seg selv, og hvordan de blir sett på av andre. Et annet eksempel er «<langtids- arbeidsledige». Å bli klassifisert i denne gruppen gir bestemte rettigheter i trygdesystemet, men det har også konsekvenser for hvordan enkeltpersoner blir sett på av andre. Langtidsledig kan bli en merkelapp som kan fungere ne- gativt i omgivelsene, og som kan påvirke den langtidslediges selvoppfatning.

Det konstruktivistiske perspektivet kan også sees på som en motvekt mot et materialistisk syn på verden. Et materialistisk perspektiv vil legge vekt på makt og nasjonale interesser som hoveddrivkreftene i internasjonal politikk. Makt er militær og økonomisk styrke. Nasjonale interesser er rettet mot makt, sikkerhet og rikdom, mens ideer betyr lite. Det konstruktivistiske perspek- tivet retter oppmerksomhet mot ideenes makt (Jackson & Sørensen, 2010, kap. 6). Sosial konstruktivisme er først og fremst et kunnskapssyn eller et metodisk grep. Det viktige er ikke nødvendigvis hvordan verden virkelig er, men hvordan vi oppfatter den. Eller som det er formulert i Thomas-teoremet: «Situasjoner som oppfattes som virkelige, blir virkelige i sine konsekvenser.» Dette er i utgangspunktet en god innsikt, men radikal konstruktivisme heller mot antirealisme og relativisme. Antirealisme består ikke i å benekte at ver- den utenom oss eksisterer, men sier at den bare er tilgjengelig for oss gjennom våre konstruerte bilder av virkeligheten. Siden disse vil variere fra person til person, finnes det på denne måten et uendelig antall mulige sosialt konstru- erte verdener som i prinsippet er likeverdige. Dette har som konsekvens at en empirisk sannhet ikke finnes. Sannheter er relative og kulturavhengige. I de mest ekstreme versjoner av denne relativismen blir det meningsløst å teste teorier mot våre observasjoner av virkeligheten.

En utvilsom fordel med sosial konstruktivisme er at den kan skjerpe vår kritiske sans overfor etablerte «<sannheter>>. En annen fordel er at den stil- ler spørsmål ved klassiske vitenskapelige studier. I de senere årene er det gjennomført mange vitenskapssosiologiske og historiske rekonstruksjoner av naturvitenskapelig og samfunnsvitenskapelig forskning. Undersøkelsene problematiserer det synet at vitenskapelige funn blir «oppdaget» av forske- ren, ved å vise hvordan funn avhenger av den historiske tidsperioden, av det teoretiske perspektivet, av forskerens politiske verdier og av andre forhold.</sannheter>

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Les notat i kapittel 2 i Enhet og mangfold for årsaksforklaringar og formålsforklaringar.

Her er også svar frå AI.

A

Les notat i kapittel 2 i Enhet og mangfold for årsaksforklaringar og formålsforklaringar.

Svar frå AI:
Årsaksforklaringer og formålsforklaringer er to ulike tilnærminger til å forstå årsaker til fenomener, handlinger eller hendelser. Her er en oppsummering og utdyping av begge begrepene:

Årsaksforklaringer
Definisjon:
Årsaksforklaringer søker å identifisere de direkte årsakene til en hendelse eller et fenomen. Dette kan ofte relateres til naturlige årsaker eller faktorer som oppstår før den observerte hendelsen.

Kjennetegn:

Objektive: De bygger ofte på empiriske data og forsøker å være så nøyaktige og kvantitative som mulig.
Kausalitet: Årsaksforklaringer fokuserer på årsak-virkning-forhold. Det handler om å finne ut hva som forårsaket hva.
Naturvitenskapelige tilnærminger: I mange tilfeller anvendes eksperimentelle metoder og observasjoner fra naturvitenskapene, som biologi og fysikk.
Eksempler:

Hvis et tre faller, kan en årsaksforklaring være at det ble svakt på grunn av sykdom eller at det ble ødelagt av sterk vind.
For sykdommer kan årsaksforklaringer peke på mikroorganismer (bakterier/virus) som årsak til infeksjoner.
Formålsforklaringer
Definisjon:
Formålsforklaringer (eller finalitetsforklaringer) går utover det å identifisere hva som forårsaker en handling eller hendelse, og i stedet fokuserer de på hvorfor en handling ble utført - det vil si hva målet eller hensikten bak handlingen var.

Kjennetegn:

Subjektive: De tar hensyn til intensjoner, mål og formål, ofte sett fra en menneskelig eller etisk dimensjon.
Teleologiske: Formålsforklaringer er ofte knyttet til teleologi, som er studiet av formål eller mål. De spør ofte om grunnene bak en handling snarere enn den fysiske årsaken.
Sosiale og kulturelle kontekster: Ofte relevante i sammenhenger som psykologi, sosiologi og humaniora, der menneskelig atferd og beslutningstaking står i sentrum.
Eksempler:

Hvis noen planter en blomst, kan formålsforklaringen være at de ønsker å forbedre estetikk, bidra til miljøet, eller skape et hyggelig miljø.
I samfunnsdebatter kan formålsforklaringer brukes for å forstå atferd som politiske beslutninger, der hensikten kan være å oppnå sosial rettferdighet, økonomisk vekst osv.

DeepAI

AI Chat
AI Image Generator
AI Video
AI Music Generator
Login

AI Chat
AI Chat is an AI chatbot that writes text. You can use it to write stories, messages, or programming code. You can use the AI chatbot as a virtual tutor in almost any subject.

Close

Chat History
Kan du gi meg en oppsummerende og utdypende forklaring på årsaksforklaringer og formålsforklaringer?
Delete
Årsaksforklaringer og formålsforklaringer er to ulike tilnærminger til å forstå årsaker til fenomener, handlinger eller hendelser. Her er en oppsummering og utdyping av begge begrepene:

Årsaksforklaringer
Definisjon:
Årsaksforklaringer søker å identifisere de direkte årsakene til en hendelse eller et fenomen. Dette kan ofte relateres til naturlige årsaker eller faktorer som oppstår før den observerte hendelsen.

Kjennetegn:

Objektive: De bygger ofte på empiriske data og forsøker å være så nøyaktige og kvantitative som mulig.
Kausalitet: Årsaksforklaringer fokuserer på årsak-virkning-forhold. Det handler om å finne ut hva som forårsaket hva.
Naturvitenskapelige tilnærminger: I mange tilfeller anvendes eksperimentelle metoder og observasjoner fra naturvitenskapene, som biologi og fysikk.
Eksempler:

Hvis et tre faller, kan en årsaksforklaring være at det ble svakt på grunn av sykdom eller at det ble ødelagt av sterk vind.
For sykdommer kan årsaksforklaringer peke på mikroorganismer (bakterier/virus) som årsak til infeksjoner.
Formålsforklaringer
Definisjon:
Formålsforklaringer (eller finalitetsforklaringer) går utover det å identifisere hva som forårsaker en handling eller hendelse, og i stedet fokuserer de på hvorfor en handling ble utført - det vil si hva målet eller hensikten bak handlingen var.

Kjennetegn:

Subjektive: De tar hensyn til intensjoner, mål og formål, ofte sett fra en menneskelig eller etisk dimensjon.
Teleologiske: Formålsforklaringer er ofte knyttet til teleologi, som er studiet av formål eller mål. De spør ofte om grunnene bak en handling snarere enn den fysiske årsaken.
Sosiale og kulturelle kontekster: Ofte relevante i sammenhenger som psykologi, sosiologi og humaniora, der menneskelig atferd og beslutningstaking står i sentrum.
Eksempler:

Hvis noen planter en blomst, kan formålsforklaringen være at de ønsker å forbedre estetikk, bidra til miljøet, eller skape et hyggelig miljø.
I samfunnsdebatter kan formålsforklaringer brukes for å forstå atferd som politiske beslutninger, der hensikten kan være å oppnå sosial rettferdighet, økonomisk vekst osv.
Sammenligning
Fokus: Årsaksforklaringer er mer rettet mot “hvordan” og “hva” som skjedde, mens formålsforklaringer er mer rettet mot “hvorfor” noe skjedde.
Tiltak: Årsaksforklaringer er typisk mer kvantitative, mens formålsforklaringer er mer kvalitative og krever en dypere forståelse av menneskelige motiver.
Bruk: Forskjellige disipliner kan ha forskjellig fokus; naturvitenskapene bruker ofte årsaksforklaringer, mens samfunnsvitenskapene kan veie tyngre på formålsforklaringer.
Både årsaks- og formålsforklaringer er viktige for en helhetlig forståelse av fenomener, og de kan ofte supplere hverandre i analyser og diskusjoner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Kva er NESH?

A

Den nasjonale forskningsetiske komité for samfunnsvitenskap og huma- niora, juss og teologi (NESH) er et faglig uavhengig rådgivende organ med hovedoppgave å sørge for forskningsetiske retningslinjer som fremmer god og ansvarlig forskning.

Forskeren er forpliktet til å følge anerkjente forskningsetiske normer. Dette innebærer blant annet å reflektere over og kunne redegjøre for hvordan egne og holdninger kan påvirke valg av tema, datakilder og tolkninger. verdier.
Både forskerne og forskningsinstitusjonene har ansvar for å sikre faglig fri- het og forskningens uavhengighet, spesielt når temaet er kontroversielt eller når strategiske eller kommersielle hensyn legger press og føringer på forskningen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Forskingsetikklova

A

Lov om organisering av forskningsetisk arbeid (forskningsetikkloven) 2017 Den nye forskningsetikkloven (lov om organisering av forskningsetisk ar- beid), som trådte i kraft i 2017, bekrefter først forskeres aktsomhetsplikt. For- skere skal sikre at all forsknings skjer i henhold til anerkjente forskningsetiske normer i alle faser av forskningsprosjekter og forskningsrelaterte aktiviteter. Det viktigste ved den nye loven er likevel at den stiller nye krav til forsknings- institusjonene. Ifølge § 5 skal forskningsinstitusjonene sikre at forskningen skjer i samsvar med anerkjente forskningsetiske normer, og de har ansvar for nødvendig opplæring av kandidater og ansatte i anerkjente forskningsetiske normer og at alle som utfører eller deltar i forskningen, er kjent med fors- kningsetiske normer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Kva krav er det til samtykke?

A

Hovedregelen er at forskningsprosjekter som inkluderer personer, krever deltakernes informerte og frie samtykke. Fritt samtykke betyr at det ikke skal legges press på deltakerne, eller at nekting ikke skal medføre negative sank- sjoner. Forskningsdeltakerne skal gis tilstrekkelig informasjon om prosjektets formål, hva slags informasjon som skal samles inn, hvem som får tilgang til informasjonen, hvordan resultatene er tenkt brukt, og om følgene av å delta i forskningsprosjektet. Informasjonen skal gis på en nøytral måte, i en form som er forståelig for deltakerne, og det skal opplyses at det er frivillig å delta. Dette krever at de som deltar, må være kompetente og forstå hensikten med prosjektet samt konsekvensene av egen deltakelse. I medisinsk behandlings- forskning er normalt kravet at forsøkspersonene gir aktivt samtykke gjennom at de skriver under på en samtykkeerklæring.

Forskeren skal gi forskningsdeltakerne tilstrekkelig informasjon om forskningsfeltet, forskningens formål, hvem som har finansiert prosjektet, hvem som får tilgang til informasjonen, hvordan resultatene er tenkt brukt, og om følgene av å delta i forskningsprosjektet. Samtykke og informasjonsplikt

Når forskningen omhandler personopplysninger, må forskeren både informere og innhente samtykke fra dem som deltar i forskningen eller er gjenstand for forskning. Samtykket må være fritt, informert og uttrykkelig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Oppsummert, kva er nokre omsyn forskaren må ta?

A

NESHS forskningsetiske retningslinjer pålegger forskeren å arbeide ut fra en grunnleggende respekt for menneskeverdet. Ein skal respektere personenes integritet, frihet og medbestemmelse, i tillegg til at dei ikkje skal utsettast for skade eller andre alvorlige belastninger. Dei skal få den informasjonen som er nødvendig for å danne seg ei rimelig forståing av følgene av å delta og hensikten med forskninga.

Forskning krev deltakernes informerte og frie samtykke. Forskeren må sørge for at deltakerne forstår at de har rett til å avbryte deltakelsen utan grunn og uten at dette får negative konsekvenser. Dei som deltek har krav på at den informasjonen de gir om personlige forhold, blir behandlet konfidensielt, og det stilles også strenge krav til korleis innsamla informasjon skal lagrast. Informert samtykke betyr at forskningsdeltakerne informeres om undersøkelsens overordnede formål og om hovedtrekka i designen, og mulige risi- koer og fordeler ved å delta i forskningsprosjektet. Informert samtykke innebærer også spørsmålet om hvor mye informasjon som bør gis, og når.

Etiske problemer i intervjuforskningen oppstår spesielt på grunn av ein kanskje skal «utforske menneskers privatliv og legge beskri- velsene ut i det offentlige» (Birch et al., 2002, s. 1). Etiske problemstillinger preger hele forløpet i en intervjuundersøkelse, og man bør ta hensyn til mulige etiske problem heilt fra begynnelsen av undersøkelsen til den endelige rapporten foreligger. Dette gjeld mellom anna ved tematisering, planlegging, intervjusituasjonen, analysering, vertifisering og rapportering. Identifiserbare personopplysninger innsamlet for ett bestemt forskningsformål skal ikkje utan vidare brukast til anna forskning, og opplysninger om identifiserbare enkeltpersoner skal lagrast forsvarleg.

Forskaren bør på førehand tenke igjennom dei verdispørsmål og etiske dilemmaer som kan oppstå, og kanskje også rådføre seg med erfarne medlemmer av forskningsfellesskapet. Det kan vere nyttig å utarbeide ein etisk protokoll som behandler etiske spørsmål som kan forventes i undersøkelsen. Dette kan bidra til at ein treffer reflekterte valg når undersøkelsen designes, samtidig som ein er oppmerksom på dei kritiske og følsomme spørsmålene som kan dukke opp.

Andre situasjonar ein bør vurdere er:
Hvordan kan man ivareta intervjupersonenes konfidensialitet? Kor viktig er det at intervjupersonene er anonyme? Korleis kan ein skjule intervjupersonenes identitet? Kem vil ha tilgang til intervjua? Kan man forvente juridiske problemer i forhold til intervjupersonenes anonymitet? Hvilke konsekvenser kan studien ha for deltakerne? Vil den eventuelle skade som påføres intervjupersonene, oppveies av eventuelle fordeler? Vil intervjuene berøre terapeutiske problemstillinger, og hvilke forholds- regler kan i så fall tas? Hvilke konsekvenser kan offentliggjøring forventes å ha for intervjuper- sonene og for gruppene de representerer? Hvordan vil forskerens rolle påvirke studien?

Når det forskes på barn og unge, som det gjerne gjøres i peda- gogisk forskning, må man ta hensyn til at de har særlige krav på særskilte hen- beskyttelse. Ein må innhente samtykke både fra foresatte og fra barna. Barn har alltid rett til å nekte å delta i forskning, sjølv om foresatte har gitt samtykke. Men barn kan ha vanskelig for å si nei til voksne, og bruk av informert og frivillig samtykke er vanskeligere når det gjelder barn enn når deltakerne er voksne.

Det er viktig at etiske hensyn gis prioritet når forskning planleg ges og gjennomføres. Den som skal drive forskning, må derfor sette seg nøye inn i de etiske retningslinjer som gjelder, og følge dem. For brukere av forskningsresultater er det viktig å være oppmerksom på at de etiske spillereglene i noen tilfeller medfører at det må tas litt flere forbehold ved tolkingen av resultatene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Korleis skal ein behandle personlege opplysningar? Og korleis skal ein forhalde seg til meldeplikt?

A

Personopplysningsloven § 31 stiller krav om at elektronisk behandling av per- sonopplysninger er meldepliktig til Datatilsynet. For institusjoner med per- sonvernombud er meldeplikten til Datatilsynet erstattet med en meldeplikt til personvernombudet. Dette kan være lokale personvernombud, eller fors- kningsinstitusjonene kan også la Personvernombudet for forskning ved Norsk senter for forskningsdata (NSD) ivareta oppgaven.

Med personopplysninger forstås opplysninger som direkte eller indirekte kan identifisere enkeltpersoner. En person vil være direkte identifiserbar gjennom navn eller personnummer og indirekte identifiserbar hvis det er mulig å identifisere vedkommende gjennom et sett bakgrunnsopplysninger, slik som alder, kjønn, yrke og bosted.

Merk at loven også skiller mellom ikke-sensitive og sensitive person- opplysninger, og mellom lagring i manuelle og elektroniske registre. Ikke- sensitive personopplysninger som behandles elektronisk, og sensitive per- sonopplysninger som bare skal behandles i manuelle registre, er i hovedsak meldepliktige. Behandling av sensitive personopplysninger i elektroniske re- gistre krever konsesjon fra Datatilsynet. Sensitive personopplysninger omfat- ter blant annet opplysninger om helse, rase, tro, politisk tilhørighet, straffbare handlinger og seksuelle forhold.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Kva betyr det at opplysningar skal behandlast konfidensielt?

A

Et hovedprinsipp er at alle opplysninger som samles inn i et forsknings- prosjekt, skal behandles konfidensielt. Det vil si at opplysningene blir pre- sentert på en måte som gjør at informantene eller respondentene ikke kan identifiseres. Å sikre konfidensialitet kan være et problem i kvalitative fors- kningsopplegg, der dataene for eksempel samles inn gjennom feltarbeid i en bedrift. Her må en ta stilling til om navnet på bedriften skal offentliggjøres. Dette bør en ta opp med bedriften. Det er også vanlig at sitater fra intervjuer med ansatte i bedriften flettes inn i rapporter og artikler som publiseres. Da er det selvsagt at en bytter ut informantenes navn, men en må også passe på at ikke den samlede sitatmengden gjør personene identifiserbare.

17
Q

Oppsummert (av deg sjølv), nemn ting som er viktig i forskingsetikk:

A

Samtykke, konfidensialitet, god oppbevaring og lagring av opplysningane, forskningsetikklova(?), god hevisning, sørg for å ikkje ha plagiat.

forskningsdeltakernes autonomi, integritet, frihet og medbestemmelse.

Ansvaret for å informere
Forskeren skal gi forskningsdeltakerne tilstrekkelig informasjon om forskningsfeltet, forskningens formål, hvem som har finansiert prosjektet, hvem som får tilgang til informasjonen, hvordan resultatene er tenkt brukt, og om følgene av å delta i forskningsprosjektet. Samtykke og informasjonsplikt

Når forskningen omhandler personopplysninger, må forskeren både informere og innhente samtykke fra dem som deltar i forskningen eller er gjenstand for forskning. Samtykket må være fritt, informert og uttrykkelig.

Konfidensialitet
Forskeren skal som hovedregel behandle innsamlet informasjon om personlige forhold konfidensielt og fortrolig. Personlige opplysninger skal vanligvis være avidentifisert, mens publisering og formidling av forskningsmaterialet vanligvis skal være anonymisert. I bestemte situasjoner må forskeren likevel balansere taushetsplikt og meldeplikt. Begrenset gjenbruk

Identifiserbare personopplysninger innsamlet for ett bestemt forskningsformål kan ikke uten videre benyttes til annen forskning. 

Lagring av personopplysninger
Opplysninger om identifiserbare enkeltpersoner skal lagres forsvarlig. 

Ansvaret for å unngå alvorlig skade
Forskeren har ansvar for å unngå at forskningsdeltakerne blir utsatt for alvorlig fysisk skade eller andre alvorlige eller urimelige belastninger som en følge av forskningen.

Hensynet til beskyttelse av barn:
Barn og unge som deltar i forskning, har særlige krav på beskyttelse. Hensynet til privatliv og familieliv

Forskeren skal vise respekt for individets privatliv og familieliv. Informanter har krav på å kunne kontrollere om sensitiv informasjon om dem selv skal gjøres tilgjengelig for andre (NESH, 2016, S. 12-21).
18
Q

Kva er måling?

A

Måling ved hjelp av spørs- mål i spørreundersøkelser er langt mer unøyaktige enn naturvitenskapenes måleinstrumenter. Dette betyr at måling slik det forstås her, har en videre betydning enn i dagligtalen. Min definisjon er inspirert av Stevens’ (1946) klassiske artikkel: Måling er å knytte tall til egenskaper ved analyseenheter etter en regel. Det vil si at måling innebærer å tallfeste. En enda videre defini- sjon bygger på den ideen at måling forankrer teorier til virkeligheten: Måling er å knytte målbare indikatorer til teoretiske begreper. På denne måten kan måling bygge broer over gapet mellom teori og virkelighet ved å gjøre teorier testbare i empiriske undersøkelser (Blalock, 1968).

S.94:
Noen egenskaper er direkte målbare, mens andre bare kan måles indirekte. Kjønn og alder er eksempler på den første typen. Egenskaper som er latente bare indirekte målbare, slik som holdninger og verdier, er langt vanske- ligere å måle. Et eksempel er etnisk toleranse, som er et nyttig begrep eller en merkelapp på en lang rekke mentale bilder som har med holdninger og handlinger overfor mennesker av ulik etnisitet å gjøre. Slike begreper mot- svarer ikke noen gjenstand, men er laget av oss. På engelsk går dette tydelig fram ved at slike begreper benevnes som «constructs».

Direkte målbare egenskaper kan måles med klassifisering, mens egen- skaper som bare kan måles indirekte, måles best ved bruk av sammensatte mål. Det siste kalles også måling ved skalering.

19
Q

Kva er dei 4 vanlegaste målenivåa?

A

Variabler blir målt med ulik presisjon, og presisjonsnivået er grunnlaget for klassifiseringer av variabler i målenivåer. Slike klassifiseringer er nyttige når en skal velge statistiske analyseteknikker som er tilpasset variablenes må- lenivå, og de er nyttige for å forstå informasjonen som ligger i tallene. Den mest kjente klassifiseringen har fire målenivåer: nominal, ordinal, intervall og forholdstallsnivåene (Stevens, 1946). Det som avgjør en variabels målenivå, er relasjonene mellom variabelens verdier. I noen variabler er for eksempel verdiene bare merkelapper, mens det i andre tilfeller gir mening å beregne gjennomsnitt av verdiene. Egenskapene til målenivåene er kumulative. Det si at de mer avanserte også har egenskapene til de lavere målenivåene.

Frå undervisningstime:
Nominal (ulike kategoriar, men som ikkje kan rangordnast): bever (er ein art, medan rev er ein anna), man, brunost, Ole, spelar nr 3 på laget. - Desse er her ettersom (spelar nr 3 er berre eit slags namn på ein spelar). Ting som er namn eller ein betegnelse på noko - det er nominal (fortel ikkje noko om kor ein er plassert på bana eller noko slikt).
Ordinal-nivå: (Kan rangordnast, men det er ikkje lik intervall alle plassar på skalaen): Karakteren 5, sterk, snill, av og til, Karakteren A (A er bedre enn B osv, men det er ikkje sikkert at kategorien A er like brei som kategorien B - det er altså ikkje like intervall, men dei er rangordna).
Intervallnivå: (der betyr 0 0, du kan ikkje ha noko som er negativt) Litt avhengig av skalaen for om det er på intervallnivå eller ikkje: 20 grader, år 2020
Forholdstalsnivå (rationivå): 14 cm, 13,2 kg (sjå på tala og rekne med det).

20
Q

Kva er reliabilitet og validitet?

A

Høy reliabilitet, eller pålitelighet, innebærer at gjentatte målinger med samme måleinstrument gir samme resultat. Høy validitet vil si at en faktisk måler det en vil måle. Denne typen validitet kalles også begrepsvaliditet for å skille det fra betydningen av validitet i eksperimentell design.

Validitet er det mest generelle av de to begrepene. Høy reliabilitet er en forutsetning for høy validitet. En kan si at reliabilitet er et rent empirisk spørs- mål, mens validitet i tillegg krever en teoretisk vurdering. Spørsmålet om validitet må alltid referere til den teoretiske sammenhengen begrepet brukes i.

Vi skal skille mellom tre måter å vurdere dataenes reliabilitet på. Den første er basert på allmenn kildekritikk. Hvis vi bruker en foreliggende inter- vjuundersøkelse fra Statistisk sentralbyrå, må vi sette oss inn i hvordan disse dataene ble samlet inn. Blant annet vil vi se grundig på hvordan spørsmålene som er relevante for oss, er formulert, for å spore mulige feilkilder. Reliabi- liteten vil påvirkes av den kvalitetsmessige kontrollen av data: nøyaktighet i dataregistreringen, søking etter feil og retting av disse. For mål basert på en klassifisering er dette den vanligste måten å vurdere reliabiliteten på.

En annen generell måte å vurdere reliabilitet på er test-retest-teknikken, som kan benyttes for alle typer mål. Teknikken går ut på å måle graden av sam- svar eller korrelasjon mellom to gjentatte målinger av samme variabel. En kan godt si at samsvaret mellom gjentatte målinger er kjernen i reliabilitetsbegrepet. Hovedproblemet med test-retest-teknikken er at vi sjelden har anledning til å gjenta målinger fordi det for eksempel vil innebære å sende ut et spørreskjema på nytt. I tillegg til at dette kan bli dyrt, er det ikke rimelig å forvente at et utvalg personer skal fylle ut samme skjema med kort tids mellomrom. Et tilleggspro- blem er at hvis tidsrommet ikke er svært kort, kan det ha skjedd reell endring, for eksempel at en person har fått økt tillit til rettsvesenet. Dette vil gi mangel på samsvar, uten at det kan forklares av målefeil. Den tredje måten å vurdere relia- bilitet på er avgrenset til tverrsnittsdata. Teknikken bygger på å måle graden av intern konsistens mellom indikatorene som skal inngå i en indeks (Carmines & Zeller, 1979). Intern konsistens måles med Cronbachs alfa, en statistisk størrelse som varierer fra 0 til 1. En indeks har en tilfredsstillende reliabilitet hvis alfa har en høy verdi, helst over 0,70. Jo sterkere sammenhenger mellom indikatorene, og jo flere de er, jo bedre blir reliabiliteten målt med Cronbachs alfa.

Høy begrepsvaliditet («contruct validity») innebærer at vi faktisk måler det teoretiske begrepet vi ønsker å måle. Mens reliabilitet går på egenskaper ved de målte indikatorene, går validitet på relasjonen mellom indikatorene og det teoretiske begrepet. Validitet er også et gradsspørsmål, men det kan ikke like enkelt uttrykkes i tall slik som reliabilitet. Validitet vurderes på en rekke måter og har fått navn som ulike typer validitet: umiddelbar validitet, innholdsvaliditet og kriterierelatert validitet (Netemeyer mfl., 2003). Å un- dersøke umiddelbar validitet vil ganske enkelt si å gi en skjønnsmessig vurde- ring av om indikatorene, spørsmålene om tillit, fanger inn begrepet politisk tillit. Vanligvis er teoretiske begreper rikere på meningsinnhold enn det som kan fanges inn av enkle spørsmål. Ved operasjonaliseringen må rikdommen i det teoretiske begrepet reduseres for å gjøre det empirisk håndterlig. Derfor vil det sjelden være fullt samsvar mellom teoretisk og operasjonell validitet. Dette er kjernen i begrepet innholdsvaliditet (content validity). God inn- holdsvaliditet vil si at utvalget av indikatorer gir en rimelig dekning av de viktigste aspektene av begrepet. Kriteriene er forskerens subjektive vurdering. På figur 5.4 er lav innholdsvaliditet illustrert i venstre del. De tre indikatorene dekker bare et snevert aspekt av begrepet. Et eksempel vil være om vi måler politisk tillit ved utelukkende å ta med spørsmål om tillit til ulike sider ved Stortingets arbeid. I den høyre delen av figuren ser vi at de tre indikatorene gir en bedre dekning av bredden i begrepet.

21
Q

Kva er validitet, begrepsvaliditet og innhaldsvaliditet?

A

Høy begrepsvaliditet («contruct validity») innebærer at vi faktisk måler det teoretiske begrepet vi ønsker å måle. Mens reliabilitet går på egenskaper ved de målte indikatorene, går validitet på relasjonen mellom indikatorene og det teoretiske begrepet. Validitet er også et gradsspørsmål, men det kan ikke like enkelt uttrykkes i tall slik som reliabilitet. Validitet vurderes på en rekke måter og har fått navn som ulike typer validitet: umiddelbar validitet, innholdsvaliditet og kriterierelatert validitet (Netemeyer mfl., 2003). Å un- dersøke umiddelbar validitet vil ganske enkelt si å gi en skjønnsmessig vurde- ring av om indikatorene, spørsmålene om tillit, fanger inn begrepet politisk tillit. Vanligvis er teoretiske begreper rikere på meningsinnhold enn det som kan fanges inn av enkle spørsmål. Ved operasjonaliseringen må rikdommen i det teoretiske begrepet reduseres for å gjøre det empirisk håndterlig. Derfor vil det sjelden være fullt samsvar mellom teoretisk og operasjonell validitet. Dette er kjernen i begrepet innholdsvaliditet (content validity). God inn- holdsvaliditet vil si at utvalget av indikatorer gir en rimelig dekning av de viktigste aspektene av begrepet. Kriteriene er forskerens subjektive vurdering. På figur 5.4 er lav innholdsvaliditet illustrert i venstre del. De tre indikatorene dekker bare et snevert aspekt av begrepet. Et eksempel vil være om vi måler politisk tillit ved utelukkende å ta med spørsmål om tillit til ulike sider ved Stortingets arbeid. I den høyre delen av figuren ser vi at de tre indikatorene gir en bedre dekning av bredden i begrepet.

22
Q

Frå denne boka, kva er forskjell på kvalitativ og kvantitativ forskningsstil?

A

Oppsummert er forskjellane (sjå bilde på s.110 i kap 6):

Kvalitativ metode: En sosialt konstruert verden, Oppdage begrep, lage teori (induktiv), Formålsforklaringer, Små utvalg av case, Nærhet til de(t) som studeres, Naturlige omgivelser, Fleksibel, Tekstdata og Uformelle analyseteknikker.

Kvantitativ metode: En objektiv sosial verden, Teoristyrt + starter med begrep (deduktiv), Årsaksforklaringer, Store representative utvalg, Avstand til de(t) som studeres, Kunstige omgivelser, Strukturert, Talldata og Statistiske analyseteknikker.

En kvan- titativ forskningsstrategi bygger på at sosiale fenomener viser en så stor stabilitet at måling og kvantitativ beskrivelse er meningsfylt. En kvalitativ forskningsstrategi bygger på at den sosiale verdenen konstrueres gjennom

S.110:
individers handlinger. Dette betyr at sosiale fenomener varierer etter kontek- sten de opptrer i. De er heller ikke stabile, men er i kontinuerlig endring. En kvantitativ forskningsstrategi er gjerne teoristyrt, eller deduktiv. Forskeren stiller spørsmål og avleder hypoteser fra ett eller flere teoretiske perspektiver som er relevant for det fenomenet som studeres. Variabler sees på som må- linger av begreper hentet fra teorier. En kvalitativ forskningsstrategi er oftest induktiv. Den kvalitative forskeren setter seg først nøye inn i informantenes situasjon for eksempel gjennom dybdeintervju. På dette grunnlaget forsøker forskeren å finne nøkkelbegreper som kan benyttes til å forstå informantenes situasjon eller handlinger. Mens årsaksforklaringer er sentrale i en kvantitativ forskningsstrategi, er søken etter mening og formålsforklaringer typisk i en kvalitativ forskningsstrategi.

Et annet karakteristisk skille mellom kvalitativ og kvantitativ metode er av- standen til det fenomenet som studeres. I kvalitativ metode legges det vekt på nærhet og observasjon av et fåtall studieobjekter i sine naturlige omgivelser. Feltobservasjon er et typisk eksempel på dette. I kvantitativ metode er forske- ren gjerne langt fra dem som studeres. Spørreundersøkelser basert på store utvalg gjør nærhet umulig. Det kreves en stor stab av intervjuere for å kunne gjennomføre datainnsamlingen. Med andre ord er en kvalitativ forsknings- strategi basert på rik og dyp informasjon om et lite antall analyseenheter, mens kvantitative undersøkelser går i bredden ved at de registrerer sammenliknbar og strukturert informasjon i et stort utvalg. I kvalitativ metode registreres eller overføres data til tekst, for eksempel utskrifter fra intervjuer som analyseres med uformelle teknikker, mens kvantitativ metode fyller da- tamatrisen med tall som analyseres ved hjelp av statistiske analyseteknikker. Denne stiliserte beskrivelsen av forskjeller mellom kvantitativ og kvalitativ metode er i praksis for enkel. Selvsagt finnes det kvalitative undersøkelser som er teoristyrte, og like selvsagt er det at kvantitative forskere kan oppdage nye sammenhenger eller nye fruktbare begreper.

23
Q

Kva er reliabilitet? (Forklaringa er henta frå undervisning):

A

Reliabilitet (pålitelegheit) - kan vi stole på resultata? (lite systematiske målefeil). Gjentatte målingar med same måleinsturment gir same måleresultat.

Høg reliabilitet er ein føresetnad for validitet. Reliabilitet er reint empirisk spørsmål, mens validitet krever teoretisk vurdering/argumentasjon i tillegg.

Det handlar om:
*Konsistens (for eksempel innad i ein skala/en intervjuguide/et observasjonsskjema - indre samanheng mellom indikatorar). Kan målast vhjå Cronbach Alpha koeffisienten.
*Stabilitet (kor avhengig er resultata av tilfeldige kontekstbetingelsar, for eksempel dagsform, humør o.l)
*Nøyaktigheit (kor godt er måleinstrumentet vårt - personlege faktorar spelar inn også her) -> observatør/vurdererreliabilitet
*Ekvivalens (korleis avheng svara av type oppgåver/spørsmål som stillast - fare for feiltolking osv.?). Kan målast vhjå ekvivalenskoeffisient Spearman-Brown.

Eksempel på ting som kan påverke reliabilitet er for eksempel at det ikkje er representativt utvalg, respondentens humør/merksemd o.l.

Det er 3 måtar å vurdere reliabilitet på:
1. Allmenn kjeldekritikk (sjå på korleis dataene er samla inn, spørsmåla er formulerte o.l.)
2. Test-retest (to gjentatte målingar av same variabel)
3. Intern konsistens (mellom indikatorar i ein indeks)

24
Q

Kva er validitet? (Forklaringa er henta frå undervisninga)

A

Validitet (gyldigheit) - målar vi faktisk det vi ønsker å måle? (treffsikkerheit).Høg reliabilitet er ein føresetnad for validitet (eller at noko som vere gyldig).

Ting som kan påverke validitet er systematiske målefeil, til dømes vridde spørsmål, feil ved måleinstrument, irrelevante spørsmål o.l.

Validitet er ein eigenskap ved slutningane (“property of inferences”), men validering er ein prosess som handlar om å sjekke, argumentere fram og begrunne validiteten. Framgangsmpte vil då variere i kvalitativ og kvantitativ forsking.

4 typar validitet i kvantitativ forsking (Kleven, 2008):
*Konstrukt/begrepsvaliditet - forhold mellom indikator og konstrukt. “Frå kva vi har sett til kva vi kaller det vi har sett”.
- (Ulike typar konstrukt-/begrepsvaliditet (Ringdal, 2018)
1. Umiddelbar validitet (face validity) - skjønssmessig, umiddelbar vurdering av om spørsmålene/indikatorene ser ut til å fange opp det vi ønsker å maåle.
2. Innholdsvaliditet (content validity) - korvidt målet dekker dei viktigaste aspekta ved begrepet (er det for snevert eller for vidt?)
3. Kriterievaliditet (sjelden praktisk mulig - krever en slags “fasit”)
4. Nomologisk validitet - korvidt et mål fungerer i praksis)

*Statistisk validitet - om kovariasjon mellom variablar. “Tilfeldig eller reell samanheng?”

*Indre validitet - om årsakssamanhengar (kausalitet). “Fra kovariasjon til årsak-virkning”.
(Kan ein stole på tolkinga som fremsetjast om relasjon mellom variablar=
I kvantitativ forsking handlar dette ofte om kausalitet-årsaksforklaringar (og ikkje berre statistisk samanheng/kovariasjon/korrelasjon))

*Ytre validitet - om generaliserbarhet. “Frå vår kontekst/tid/person til andre kontekstar/tider/personar”

Operasjonalisering er viktig for alle formar for validitet.
*Vi skil mellom teoretiske og operasjonelle definisjonar
Eksempel: motivasjon
*Teoretisk kan motivasjon definerast som: “de biologiske, psykologiske og sosiale faktorene som aktiverer, gir retning til og opprettholder atferd i ulike grader av intensitet for å oppnå et mål.”
*Så må vi finne ulike indikatorer/spørsmål som plasserer enhetene på ulike verdier av variabelen. -> samansette mål.

25
Q

Kva er forskingsdesign og kva er eksempel på dei?

A

En design eller et forskningsopplegg er forskerens plan eller skisse for en undersøkelse. Tabell 6.2 viser fem typer design: eksperimentell design, tverr- snittdesign, longitudinell design, casedesign og komparativ design, klassi- fisert etter de to forskningsstrategiene.

Eksperimentet er den klassiske design for å undersøke årsakssammen- henger. Eksperimenter benyttes ofte i medisinsk forskning og noen ganger i pedagogikk og psykologi, men sjelden i sosiologi og statsvitenskap. Et enkelt eksperiment består av én eksperiment- og én kontrollgruppe. Årsaksrekke- følgen mellom X og Y sikres ved at forskeren manipulerer årsaksvariabelen X, og mulige effekter av andre forklaringsvariabler elimineres gjennom rando- misering. Randomisering vil i praksis si å fordele forsøkspersonene tilfeldig på de to gruppene. Dette sikrer at gruppene er ekvivalente i utgangspunktet. Hvis også årsaksmekanismene er klarlagt, kan årsaksslutninger gjøres.

Det finnes mange varianter av eksperimentell design, men kravene til ekte eksperimenter er vanskelige å tilfredsstille i samfunnsvitenskapene. Imidlertid har surveyeksperimenter basert på spørreundersøkelser ført til en sterk økning i bruk av eksperimenter både i statsvitenskap og i medieforskning.

Tverrsnittsdesign og longitudinell (langsgående) design er to måter å benytte tidsdimensjonen på. Tverrsnittsdesign (cross-sectional design) er basert på ett tidspunkt, mens longitudinell design følger én eller flere analyseenheter eller caser over tid.

Tverrsnittsdesign benyttes mye i kvantitative forskningsstrategier basert på spørreundersøkelser. Kvalitative anvendelser er gjerne basert på dybde- intervjuer med et lite antall informanter. Alle målinger eller intervjuer skjer i et avgrenset tidsrom, og hensikten er først og fremst å beskrive forhold i nåtid. Data registreres bare én gang for hver analyseenhet, som kan være personer, organisasjoner, kommuner eller land. Kvantitative tverrsnittsstudier basert på spørreundersøkelser er det overlegent mest brukte forskningsopplegget i so- siologi, og det brukes hyppig også i andre samfunnsfag. En spørreundersøkelse (survey) er en standardisert utspørring av et stort representativt utvalg av perso- ner. Det er vanlig å benytte en type sannsynlighetsutvelging som gir muligheter for statistisk generalisering av resultatene til populasjonen utvalget er hentet fra.

I longitudinell design registreres data for de samme analyseenhetene flere ganger, med kortere eller lengre tidsrom. Hensikten med longitudinell er å studere endring og stabilitet, eller følge en prosess over tid (Menard, 2002). Longitudinell design kan være prospektiv eller retrospektiv.

Casestudier og komparativ design benyttes både i kvalitative og kvanti- tative forskningsstrategier. Grunnen til at de behandles sammen, er at begge typene design bygger på et lite antall caser (analyseenheter), som kan være individer, familier, virksomheter, organisasjoner eller land. Casestudier er først og fremst benyttet i en kvalitativ forskningsstrategi, mens komparative studier også er hyppig benyttet i kvantitativ forskning.

Litt forenklet kan vi skille mellom unike og komparative casestudier. Unike casestudier spenner fra analyser av historiske hendelser og beslutnin- ger til studier av enkeltpersoner, familier og virksomheter. Denne typen case- studie bør ifølge Stake (1995) fange inn kompleksiteten i en case: fokusere på det unike snarere enn på det generelle. Likevel kan også unike casestudier benyttes til å illustrere teoretiske fenomener, eller være utgangspunkt for teo- rikonstruksjon.

Det er viktig å være klar over at en godt kan samle inn informasjon om mange underenheter i en casestudie av en organisasjon eller bedrift. Et ek- sempel er en arbeidsmiljøundersøkelse i en bedrift. Vanligvis er slike under- søkelser basert på flere typer data: spørreskjemaer til arbeidere, intervjuere med arbeidere og ledere. Det er fokuseringen på bedriften som en helhet som gjør det til en casestudie. Denne varianten av casestudier kan også bygge på en kvantitativ forskningsstrategi, eller en flermetodedesign.

Hovedideen i komparative opplegg er å finne en teoretisk interessant sammenlikning mellom to eller flere caser. Den tradisjonelle betydningen er tverrnasjonale eller tverrkulturelle studier der to eller flere land sammen- liknes, men begrepet kan også brukes i en videre betydning som en sam- menlikning av ulike typer makroenheter som organisasjoner, virksomheter og lokalsamfunn. Tverrnasjonale opplegg er imidlertid spesielt interessante fordi særtrekk ved for eksempel det norske samfunnet lettere kommer til syne gjennom sammenlikning med andre land.

En kvantitativ forskningsstrategi kan benyttes selv om antallet caser er få, hvis den kvantitative analysen utføres på underenhetene. Et eksempel på dette er sammenlikning av sosiale forskjeller i helse i to land basert på

S.115:
spørreundersøkelser. Beskrivelse av helseforskjellene krever en kvantitativ analyse, mens det komparative perspektivet kommer til uttrykk i beskri- velse av institusjonelle forskjeller som kan forklare helseforskjellene mel- lom de to landene. Hvis både antall underenheter (mikroenheter) og antall (makroenheter) er stort, kan en kvantitativ flernivåanalyse være en aktuell design.

25
Q

Kva er operasjonalisering? (kort forklart sjølv)

A

Det finst mange teoretiske begrep. Det finst teoretiske definisjonar på begrepet. Å operasjonalisere vil set å gå frå det teoretiske begrepa og så tar du det ned slik at det er målbart i din undersøkelse. F.eks brukar ein i sin undersøkelse at ein skal “måle” einsemd. Då må ein då operasjonalisere begrepet, og finne ut korleis ein kan “måle einsemd”. Dermed er operasjonalisering viktig for validitet. Det er det praktiske, kva handlingar ein praktisk gjer for å definere omgrepet “einsemd”.

26
Q

Kva er eksperimentelle design?

A

Eksperimentet er den klassiske vitenskapelige designen for å avdekke årsaks- sammenhenger. Ingeniørers forsøk, medisineres intervensjonsstudier og psykologers eksperimenter er alle varianter av eksperimentell design.

I 1980-årene førte bruken av eksperimenter i sosialpsykologi til økt interesse for eksperimentell metode, men laboratorieeksperimentenes kunstige kontekster og bruk av lite representative utvalg av forsøkspersoner hemmet utbredelsen i sosiologi og statsvitenskap. Den økte bruken av surveyeksperimenter, spesielt i statsviten- skap og medieforskning de senere årene, har imidlertid ført til en revitalise- ring av bruk av eksperimenter i samfunnsvitenskapene. Den viktigste forde- len med bruk av eksperimenter er muligheten til å kunne studere effekten av en isolert årsak gjennom eksperimentell manipulering (Iyengar, 2011a).

Typer eksperimentell design
Et viktig skille går mellom kvasieksperimenter og ekte eksperimenter. Hver av disse hovedtypene kan igjen deles inn i en rekke varianter. En annen dimen- sjon er hvor eksperimentet foregår. Hovedskillet går mellom laboratorieek- sperimenter og felteksperimenter. Fire enkle designer, alle med en årsaksfaktor (X), er illustrert på figur 7.1. Designene 1-2 er kvasieksperimenter, og 3–4 er ekte eksperimenter. Hovedforskjellen ligger i bruk av randomisering i de ekte eksperimentene. Randomisering vil si å fordele forsøkspersonene tilfeldig på eksperiment- og kontrollgruppe. Randomisering kontrollerer for alle andre (konfunderende) variabler. Ved bruk av randomisering vil det bare være tilfeldige forskjeller mellom eksperiment- og kontrollgruppe ved ekspe- rimentets start. Med andre ord er det stor sannsynlighet for at de to gruppene er like i utgangspunktet. Merk at randomisering ikke krever at utvalget av forsøkspersoner er tilfeldig trukket. Det er tilstrekkelig at utvalget fordeles tilfeldig på eksperiment- og kontrollgruppen. Likevel er tilfeldig utvelging av det samlede utvalget den beste måten å sikre på at resultatene lar seg genera- lisere til en klart definert populasjon (ytre validitet).

Ulike typar eksperimentelle design: Randomisert kontrollert studie (RCT), Faktoriell design, Kvasieksperimentelt design, Langsgående design, Tverrsnittdesign, Single-case design, Cluster-randomisert design.

27
Q

Kva er metodisk triangulering?

A

Metodisk triangulering inneber å kompensere for svakheitene i ein metode/tilnærming ved å benytte også ein eller fleire andre metoder/tilnærminger.

28
Q

Kva er mixed methods?

A
29
Q

Kva er tidsdesign?

A

Tidsdimensjonen kan benyttes til å beskrive og for- klare endring. Tidsdesign omfatter tverrsnittsdesign og longitudinell design (figur 8.1). Tverrsnittsdesign innebærer innsamling av data på ett tidspunkt, ofte basert på spørreundersøkelser. Forskning basert på longitudinell design åpner for å studere sosial endring, individuelle karrierer og livsbaner på en måte som ikke er mulig i tverrsnittsundersøkelser.

Longitudinell design har to hovedformål: å beskrive og forklare stabilitet og endring. Denne typen design er basert på gjentatte målinger av et fenomen over tid. Mer presist har longitudinell design tre kjennetegn: Data samles inn på (eller om) minst to tidspunkter, enhetene er de samme, eller i alle fall sam- menliknbare, og analysen må være basert på sammenlikning av data over tid (Menard, 2002). Det er en mangfoldig designfamilie som tilfredsstiller disse tre kravene. Grovt sett kan en skille mellom tre hovedtyper av longitudinell design: gjentatte tverrsnittsundersøkelser, prospektive undersøkelser (pane- ler) og retrospektive undersøkelser. Longitudinell design, spesielt prospektive opplegg, er et langt bedre grunnlag for årsaksanalyser enn tverrsnittsundersøkelser, fordi tidsrekkefølgen mellom variabler kan fastlegges entydig, i det minste for avgrensede tidsrom.

30
Q

Kva er ein spørreundersøkelse (survey)?

A

Oversiktsstudier, eller survey-forskning, er en samlebetegnelse på kvantitative forskningsdesign der datainnsamlingen foregår ved bruk av strukturerte spørreskjema gjennomført som dialogbaserte intervju, telefon-intervju eller ved utsendte spørreskjemaer. Bruk av spørreskjema er nesten uløselig knyttet til survey som forskningsdesign.
I survey-undersøkelser er einingane oftast enkeltpersoner, men kan også være grupper av individer, som en husstand, ein skuleklasse eller ei bedrift. Kva einingar populasjonen omfatter, heng saman med problemstillingar undersøkelsen skal finne svar på.
Spørreundersøkelse definerast som “en systematisk metode for å samle inn data fra et utvalg personer for å gi en statistisk beskrivelse av den populasjonen utvalget er hentet fra” (Ringdal, 2018, s.191).

Det er nødvendig å være klar over forskjellen på et åpent ustrukturert samtaleintervju og et survey-intervju. Samtaleintervjuet går i dybden og brukes fortrinnsvis i kvalitative studier. Det stillast primært åpne spørsmål, og spørsmåla skal dekke mange variabler. Det brukes vanligvis intervjuguide ved samtaleintervju, men graden av standardisering kan variere.

I survey-intervjuet benyttes gjerne et strukturert spørreskjema som presenteres likt for alle respondentene. På samme måte som for postale eller digitalt administrerte spørreskjemaer brukes primært lukkede spørsmål. Det vil si spørsmål med faste svaralternativer. Høy grad av standardisering skal hindre målefeil.

Ved besøksintervju er det fleire forhold som kan påvirke intervjusituasjonen. Slike forhold kan være knyttet til intervjueren, respondenten eller ramma rundt intervjuet. Intervjueffekter kan i enkelte tilfeller være posi- tive, men vanligvis ser vi på intervjueffekter som uønsket fordi de kan påvirke måleresultatet.

Spørreskjemaer for selvutfylling er fortsatt den mest brukte innsamlingsmetoden innenfor survey-forskning, og nettbasert administrering av survey-opplegg for slik selvutfylling er vanlig.

I et forskningsprosjekt der innsamlingen av data skal skje gjennom bruk av postalt spørreskjema, er det flere forhold som innebærer potensielle feilkilder. Gruppert kan feilkildene være knyttet til:
* utvelging av enhetene (respondentene) og frafall
* selve spørreskjemaet
* opplegg for innsamling
* databehandlingen

Haraldsen lister opp fire egenskaper ved selve spørreskjemaet og fire aspekter ved innsamlingsopplegget som han mener vil være bestemmende for den svarprosenten og den svarkvaliteten du får:

Skjemaegenskaper:
*Spørsmålsomfang
*Spørsmålsinnhold
*Skjemastruktur
*Skjemautforming

Innsamlingsopplegg:
*Rekrutteringsteknikker
*Skjemaadministrasjon
*Sikkerhetsrutiner
*Kontaktform
*Skjemaegenskaper

Ett av de virkelig kritiske punktene er kravet om at du og helst alle respondentene forstår spørsmålene på samme måte. For å oppnå dette er det helt nødvendig å forhåndsteste spørreskjemaet.

I spørreskjemaundersøkelser er det mest vanlig å bruke lukkede spørsmålsformer.

Vi må alltid regne med frafall i surveyer. Om svarprosenten ligger mellom 60 prosent og 70 prosent, regnes det som tilfredsstillende. Et spesielt metodisk problem ligger i å finne ut hva som karakteriserer de personer eller grupper som ikke svarer. Herunder også om de er passive eller aktive nektere. Aktive nektere er de som av ulike årsaker ikke vil svare på spørs- målet. Skal datamaterialet deles i undergrupper, er det flere som angir ca. 20 einingar som minste antall for statistisk analyse.

31
Q

Kan du kort gje eksempel på fasane i ein spørreundersøkelse?

A
  1. Formål, problemstilling
  2. Velge datainnsamlingsteknikk ELLER Velge utvalgsrammen
  3. Lage og teste spørreskjemaet ELLER Planlegge og trekke utvalget
  4. Gjennomføre feltarbeidet
  5. Kode, redigere og vekte data
  6. Utarbeide dokumentasjon
  7. Datafil klar til analyse
32
Q

Nemn teknikker for trekking av utvalg

A

Sannsynlighetsutvelging, Enkel tilfeldig trekking (ETT), Stratifisering og Klyngeutvelging

33
Q

Kva er standardaavvik og kva fortel det? (Spør ai)

A
34
Q

Kva er Z-skår? Og kva fortel det? (Spør ai)

A
35
Q

Kva er korrelasjon?

A

Korrelasjon betyr statistisk sammenheng mellom to variabler. Korrelasjons- mål gir et tallmessig uttrykk for styrken og noen ganger også retningen i sammenhengen. Slike mål fyller flere funksjoner. De kan brukes til å beskrive sammenhenger mellom variabler i et utvalg, til å estimere korrelasjoner i populasjonen, til reliabilitetsmål og til å måle effektstørrelse (Chen & Popo- vich, 2002).

Alle korrelasjonsmål som vil bli gjennomgått i dette kapittelet, er symme- triske, det vil si at korrelasjonen mellom X og Y er lik korrelasjonen mellom Y og X. Med andre ord er det ikke nødvendig å skille mellom uavhengige og avhengige variabler, selv om målene også brukes i situasjoner der en ser på X som en mulig årsak til Y. Korrelasjoner kan være et ledd i kjeden som underbygger en årsakshypotese, men en kan ikke slutte fra korrelasjoner til årsaker. Korrelasjoner kan for eksempel stamme fra spuriøse eller tilfeldige sammenhenger. Det finnes mange korrelasjonsmål å velge mellom, men det er til god hjelp at variablenes målenivåer ordner valgmulighetene.