biologia 5 Flashcards
kerro ihmisen rakenteiden ja toiminnan muuttumisesta evoluution aikana
vanhimmat ihmisen fossiilit on löydetty noin 300 000 vuotta sitten. Evoluution aikana ihmisen aivoissa mm koossa on tapahtunut muutoksia. Sen seurauksena ihmisen aivojen toiminta ja koko ovat kehittyneet muihin eläviin olentoihin nähden. Peruselintoiminnot eivät ole muuttuneet alkuajoista, vaikka ihminen on muokannut voimakkaasti elinympäristöään
mitkä taidot on meillä parempia kuin muilla kädellisillä
ongelmaratkaisutaidot ja tietoisuus omasta itsestä
kerro ihmisen solusta ja sen synnystä
ihmisen solut on peräisin hedelmöittyneestä munasolusta. hedelmöittyneestä munasolusta kehittyy monisoluinen yksilö lukuisten mitoottisten solunjakautumisten ja soluissa tapahtuvien muutosten seurauksena. Monisoluisen yksilön kehitys sisältää sarjoja samanlaisia ja peräkkäisiä tapahtumaketjuja.
kerro ihmisen koko solun elämänkerta ja toiminta
ihmiselle syntyy soluja hedelmöittymisen seurauksena, jonka mahdollistaa munasolun ja siittiön yhdistyminen. Tsygootti eli hedelmöittynyt munasolu käy läpi monenlaisia vaiheita, joka loppujen lopuksi mahdollistaa solun jakautumisen moniksi uusiksi soluiksi. Tätä kutsutaan mitoosioksi. Solujen jakautumisen ja lisääntymisen jälkeen ihmisen solut alkavat erilaistua erilaisiksi solutyypeiksi. Tämä mahdollistaa eri soluille ominaisia piirteitä, joiden ansiosta niillä on erilaiset tehtävät kehossa. soluja voi erikoistua muun muassa lihassoluihin, hermosoluihin, epiteelikudossoluihin. Koska on erilaisia solutyyppejä, niin se myös mahdollistaa niiden toimimisen yhdessä monimutkaisissa tapahtumissa. sitten kun solut ovat erikoistuneet omalle tehtävälleen, niin ne alkvat toimimaan tehtäviensä mukaisesti. osa soluista voi esimerkiksi imeä ravintoaineita tai tuottaa viestintää muiden solujen kanssa. Solujen elinkaari ei ole ikuisesti kestävä, joten ne joutuvat jakautumaan todella monia kertoja ennen niiden lopullista kuolemista. tapahtuu siis meoosi, jossa solut puolittuvat keskenään. Solut kuolevat, kun niiden elinikä tuöee täyteen. Se tulee täyteen, kun solut eivät pysty enään jakautumaan ja tekemään tehtäviänsä. Lopulta ne kuolevat apoptoosiin, jota kutsutaan solukuolemaksi.
Miksi kutsutaan hedelmöittynyttä munasolua
tsygootti
mitoosio eli
solun jakautuminen
mistä elimet muodostuu
useammasta kuin yhdestä kudostyypistä ja tosi usein ne muodostuu kaikista neljästä kudostyypistä.
elimistö
koostuu elimistä, jotka tekevät samaa työtä yhteistyössä keskenään. Niitä on esim hengityselimistö ja verenkiertoelimistö. Hyvänä esimerkkinä verenkirto kuljettaa hengityelistön kautta otetun hapen soluille.
selitä kantasolu
solu, joka pystyy jakaantumalla tuottamaan uusia kantasoluja sekä erilaistumaan toisenlaisiksi soluiksi.
mitä nykyään kantasoluista saadaan tehtyä laboratorioissa
sydänlihassoluja, haiman soluja, jotka erittää insuliinia ja miniaivoja
kerro ihmisen kantasolujen erilaistumisesta ihmisalkiolla
kun ihmisalkion solut on täysikäisiä, eli tällä tarkoitetaan, että hedelmöittynyt munasolu on jakautunut 4-5 kertaa, niin ne voivat erilaistua. Varhaisen alkion solut ovat vielä todella monikykyisiä. Niistä pystyy syntymään mitä tahansa soluja istukan soluja lukuunottamatta. Tämän jälkeen alkio voi jakautua kahteen osaan, muodostaen kuin identtiset kaksoset. Mitä enemmän alkio kehittyy, sitä enemmän sen kyky erilaistua eri solutyypeiksi vähenee.
kerro aikuisen kantasoluista
myös aikuisilla on soluja, joilla on mahdollisuus jakautumiseen. Ne kuitenkin poikkeavat esim alkion soluihin nähden. Ne pystyvät vain erikoistumaan vaan tietyntyyppisiksi soluiksi. Ja niillä on tärkeä tehtävä esim kudosten uusimisessa.
missä ihmisellä ja nisäkkäillä on kantasoluja
luuytimessä, ihossa ja keskushermostossa
mihin tarvittaan solujen toimimista yhdessä
esim sydämmen supistumiseen, sillä siinä tarvitaan tarvitaan miljoonien sydänlihassolujen yhteistyötä ja vuorovaikutusta muihin soluihin.
selitä viestintäaineet
Viestintäaineet, eli signaalimolekyylejä tai viestintäaineita, ovat kemiallisia yhdisteitä, jotka mahdollistavat solujen ja elinjärjestelmien välisen kommunikaation. Ne myös ohjaa solun erilaistumista ja solukuolemaa
mitä erilaisia viestintäaineita on
hormonit: viesiaineita, jotka erittyy umpirauhasista, myös yksittäisitä, että soluryhmistä. Umpirauhasissa syntyneet hormonit kulkee veren mukana ympäri kehoa, mutta vaikuttavat vain tietyissä paikoissa, jotka sijaitsevat kaukana toisistaan
kasvutekijät: samantyylisiä kuin hormonit, jotka lisäävät ja hillitsevät solujen jakautumista. Kasvutekijä (tai kasvuhormoni) on biologinen yhdiste, joka vaikuttaa solujen kasvuun, jakautumiseen ja erilaistumiseen. Kasvutekijät ovat tyypillisesti proteiineja tai glykoproteiineja, ja niitä tuotetaan erilaisten solujen ja kudosten, kuten endokriinisten rauhasten, kautta. Kasvutekijöitä on monenlaisia, ja ne voivat vaikuttaa eri solutyyppeihin eri tavoin.
Neurotransmitters: Nämä ovat viestintäaineita, joita käytetään hermosoluissa signaalien siirtämiseen synapsien kautta.
miten viestiaineet vaikuttavat soluihin
Viestin saatuaan solu pystyy jakautumaan, muuttumaan, vaihtaa paikkaansa tai jopa kuolla. Se vaikuttaa myös proteiinisynteesin käynnistymisen soluissa eli joka on biologinen prosessi, jossa solu tuottaa proteiineja DNA:n emäsjärjestyksen mukaisesti. Osa viestintäaineista voi esim kieltää geenin toiminnan
vaste
vasteeksi kutsutaan kun solu reagoi viestiaineen antamaan käskyyn.
miten se onnistuu, että solut pystyvät vaikuttamaan toistensa toimintaan?
koska viestiaineet ovat kiinnittyneet solujen reseptoreihin.
homeostasia eli
keho ylläpitää sisäistä tasapainoa
miten elimistö saa ylläpidettyä sisäistä tasapainoa
solujen yhteisen viestinnän avulla. esim Kehon lämpötilan säätely tapahtuu esim hikoilun ja verenkierron avulla. ja myös Verensokerin sääteleminen: Haima tuottaa insuliinia ja glukagonia, jotka säätelevät verensokeritasoja. Kun verensokeri nousee, insuliini vapautuu, ja kun se laskee, glukagonia vapautuu nostamaan tasoa.
mihin janon tunne perustuu?
tapahtuu kun veri väkevöittyy esimerkiksi hikoilun takia, jollojn sitä nestettä lähtee kehosta. Tieto väkevöittymisestä kulkee aivon janokeskukseen ja se saa ainakin toivottavasti ihmisen juomaan.
kerro apoptoosista
se on solkuolema, jossa tarpeettomat solut kuolevat tieltä pois. Apoptoosista on se hyöty esim aikuisella ihmisellä, että se merkitsee kudosten uusiutumisessa eli esim ihon suhteen
miksi syöpä leviää niin nopeaa
koska syövän solut eivät osaa reagoida solujen lähettämiin viesteihin, joten s elevittäytyy ympäri ihmisen kehoa ja jopa kudoksiin.
mistä syöpä johtuu?
solujen jakautuminen hallittomattomasti kaikissa syöpätyypeissä on seurausta viestinnän häisiöistä. Elimistön normaalit ja hyvinvoivat solut voivat muuttua syöpäsoluiksi, esim jos niihin kohdistuu lyhytaaltoista ionisoivaa säteilyä tai ne joutu alttiiksi mutaatiota aiheuttaville aineille.
karsinogeeni eli
syöpää aiheuttavia tekijöitä
miksi syöpä on iäkkäillä ihmisillä yleisempää
koska kun ikää tulee, niin myös puolustusjärjestelmän toiminta heikkenee ja DNA muutosten määrä lisääntyy.
mitä hoitomuotoja on
jos etäpesäkkeitä ei ole levinnyt, niin voidaan tehdä leikkaus. Mutta toisissa tapauksissa mm: systostaatteja ja sädehoitoa. Systostaatti estää soluja jakautumasta ja sädehoito tuhoaa jakautumisessa olevia soluja. Kantasolujen ottaminen käyttöön syöpähoidoissa ja syöpäsoluja tunnistavia täsmälääkkeitä parhaillaan kehitetään.
mitä hyötyä parisiteestä on
ihmisen lapsuusikä on todella pitkä verrattuna monen muun yksilön lapsuusvuosiin. Tämä vaatii lapsista hyvin huolehtemisen, jotta ne selviävät aikuisuuteen asti. Kun molemmat vanhemmat osallistuu lapsen kasvattamiseen ja hoitamiseen, niin lapsen selviytyminen on suuremman todennäköisyyden varassa. Tämä takia esim ihminen ei saa paljon jälkeläisiä, kuin esimerkiksi joku kala. Ihminen hoitaa jälkeläisensä hyvin ja mahdollistaa tämän säilymisen
mitä tarkoittaa : Fyysinen sukupuolinen kypsyys
tarkoittaa sitä, että yksilöllä on mahdollisuus tulla vanhemmaksi sukupuoli yhteyden johdosta
miten murrosikä käynnistyy
hypotalamus alkaa erittämään aivolisäkkeen sukupuolihormonien eritystä kiihdyttävää ainetta, jonka seurauksena follitropiini( FSH) ja lutropiini( LH) määrä lisääntyy veressä. Nämä hormonit käynnistää sukuelimissä kasvun ja sukupuolihormonien erityksen sukurauhasissa
mitä LH JA FSH tekee miehen kehossa ja mihin testosteronin määrän lisääntyminen kehossa johtaa?
LH vaikuttaa mieshormonien eritykseen kiveksissä. Testosteronin määrän lisääntyminen vaikuttaa miehen kohdalla sukuelinten kasvuun, sekä miehelle tyypillisten sukupuoliominaisuuksien kehitykseen. Mm äänen madaltuminen ja lihakset kasvaa.
FSH hormooni vaikuttaa siittiöiden kehitykseen kiveksissä
Mitä LH JA FSH tekee naisen kehossa ja mihin ne johtaa
Tytöllä aivolisäkkeen FSH:n eritys alkaa murrosiässä, joka johtaa munasolujen kypsymiseen ja munasarjojen estrogeenituotantoon. Tämän estrogeenin tuotannon seurauksena naisen tyypilliset piirteet alkaa muokkautumaan. Esim: rintojen kasvu, rasvakudoksen lisääntyminen ja kuukautiset.
LH saa taas aikaan ovulaation eli munasolun irtoamisen, keltarauhasen synnyn ja ketltarauhashormonin eli progesteronin erityksen
mitä kuuluu miehen ulkoisin ja sisäisiin elimiin
sisäiset: kivekset, lisäkivekset ja siemenjohtimet
ulkoiset: siitin ja kivespussit
miten siittiötuotanto onnistuu?
se täytyy tapahtua pariastetta huoneenlämpötilan alapuolella, jonka takia kivekset sijaitsee kiveispusseissa.
miten erektio tapahtuu
siittimen paisuvaisten ontelut täyttyvät verellä, jolloin siitin kasvaa ja jäykistyy. Tätä kutsutaan erektioksi.
kerro kiveksien rakenteesta ja toiminnasta
kiveksistä löytyysatoja ohuita ja kiemuraisia siementiehyitä ja niiden välissä olevia välisoluja. Siementiehyissä olevista siittiöiden kantasoluista syntyy meioosin tuloksena siittiöitä ja välisolut tuottaa testosteronia. Siementiehyiden seinämissä sijaitsee tukisoluja, jotka pitää huolen siittiön ravinnonsaannista ja säätelee niiden kypsymistä.
miten siittiöitä syntyy
niitä syntyy, kun siementiehyissä olevista kantasoluista Kantasolu jakautuu ja siitä syntyneestä tytärsolusta syntyy uusi kantasolu ja se toinen tytärsolu kehittyy siittiöksi.
kerro siittiöiden kulusta miehen sisällä
kypsyminen kestää ensin 10 viikkoa. Samalla kun ne kypsyy, niin ne kulkeutuvat kohti siementiehyen onteloa. Kun siittiöt ovat kypsät, niin ne irtoavat ja kulkevat kiveksistä lisäkiveksiin. Ne on siellä 2-3 viikkoa, jonka aikana ne valmistautuvat olemaan liikkumis ja hedelmöitys kykyisiä. Sieltä ne sitten jatkaa vielä siemenjohtimeen
kerro siittiösolun rakenne
kolme osaa: pää,keskirakenne ja häntä. Päässä sijaitsee isän geenit ja tuma
keskikappaleessa on paljon mitokondrioita ja häntä vaan on
on myös kärkipiste pään päässä, jonka sisällä on entsyymejä.
siemensyöksy eli
siittiöt tällöin työntyvät siemenjohdinta pitkin virtsaputkeen ja täältä sitten ulos. Tämä neste sisältää eritteitä, joissa on mm limaa ja sokereita
mitä naisen ulkoisiin ja sisäisiin sukuelimiin kuuluu
ulkoiset: klitoris ja isot/pienet häpyhuulet
sisäiset: Munasarjat, munanjohtimet, kohtu ja emätin
kerro kuukautiskierron vaiheista
kuukautiskieeron keskimääräinen pituus on 28 vuorokautta ja sen puolvälissä tapahtuu ovulaatio. Hypotalamuksen erittämä hormoni aiheuttaa hormonierityksen.
Ensimmäistä päivää kutsutaan kuukautisvuodon alkamispäiväksi. Kuukautisvuoto syntyy siitä, että munasolu ei ole hedelmöittynyt. Myös vuodon mukana poistuu paksuuntunutta limakalvoa ja verta
Munasarjoissa kypsyy monta munasolua samana aikaan, mutta vain yksi kypsyy kokonaan kuukaudessa.
14 päiv’n kohdalla estrogeenin määrän nousu laukaisee Lh:ta ja FSH:ta enemmän kuin aiemmin ja tämä saa loppujen lopuksi aikaan ovulaation eli toisin sanottuna munasolun irtoamisen. Kun munasolu on irronnut, niin se muuttuu keltarauhaseksi, joka alkaa erittämään keltarauhashormonia. Tämän eritys saavuttaa huippunsa 10 päivää ovulaation jälkeen. Sitten kun keltarauhashormonien ja estrogeenin määrä vähenee, jolloin aletaan taas erittämään enemmän FSH:ta ja LH:ta ja silloin kierto alkaa alusta
miten hedelmöitys tapahtuu
monia satoja miljoonia siitiöitä päätyy naisen kehon sisälle, joista vaan parisataa selviää selviää munanjohtimeen, jossa mahdollinen hedelmöitys tapahtuu. Jotta hedelmöitys onnistuu, niin siittiön vielä täytyy tämän jälkeen tunkeutua munasolua peittävän solu-proteiinikerroksen läpi. Jos ja kun yksi siittiöistä on syövyttänyt entsyymiensä avulla reiän munasolun pintaan ja päässyt sisälle, niin samalla muilta siittiöiltä estyy pääsy munasolun sisälle. Sen jälkeen jakautuminen munasolussa jatkuu, jonka jälkeen siittiön ja munasolun haploidiset tumat yhdistyy ja kromosomiluvusta tulee kaksinkertainen
diploidinen selitä
kromosomiluvusta tulee kaksinkertainen
miten ihmisen sukupuoli määräytyy?
jos hedelmöityksen aikana saadaan kaksi x kromosomia, se tarkoittaa, että sukurauhasesta syntyy munasarjat ja jos sieltä tulee y kromosomi, niin sitten kivekset
millä tavalla äidin hormonitoiminta muuttuu kehossa, kun munasolu on hedelmöittynyt?
Munarakkulasta kehittyy keltarauhanen, joka erittää progesteronia alku raskauden aikana. Sitten kun istukka on kehittynyt raskauden edetessä, niin sen solut erittää useita hormoneja esim HCG hormonia
progesteroni eli
istukan erittämä hormoni, joka pitää yllä raskaustilaa sen pohjalta, että kohdun limakalvo pysyy paksuna ja uutta evoluutioita ei tapahdu
mitä vaiheita yksilönkehityksessä on
solunjakautumisvaihe,alkiovaihe ja varsinaiseen sikiönkehitykseen. Solunjakautumisen lopusta alkaa alkiovaihe, joka kestää 8 viikon ikään asti, jonka jälkeen alkaa varsinainen sikiönkehitys. Yksilönkehitys kestää 38 viikkoa, mutta 40 viikkoa kuukautisten alkamisen mukaan.
kehitysgeeni eli
geeni, joka ohjaa yksilön kehitystä, solujen välistä viestintää ja erilaistumista. Ihmisen yksilönkehityksern taustalla on alkioajoilta muodostunut pohjapiirrustus, joka toimii pohjana sikiön kolmiuloitteiselle kehitykselle.
yksilönkehityksen oleelliset tapahtumat KERRO
- Kolmiulotteisuuden synty, joka tapahtuu ensimmäisellä kolmannella
- Muotoutuminen eli elinten ja ruumiinosien synty, joka tapahtuu ensimmäisellä kolmannella
- solujen erilaistuminen erilaisiksi solutyypeiksi, joka tapahtuu suurimmaksi osaksi ensimmäisellä kolmannella
- solujen määrän kasvu, joka kasvaa koko raskauden ajan
mikä vaikuttaa muotoutumiseen kehitysvaiheessa?
kasvutekijät. Esim, jos äiti käyttää alkoholia, niin viestijärjestöön tulee häiriö, joka näkyy myös yksilön kehityksessä
alkiorakkula eli
kohtuun monien vaiheiden kautta tullutta solurypälettä kutsutaan tällä nimellä
apoptoosi
ohjelmoitunut solukuolema, joka poistaa alkiosta ylimääräiset solut
selitä hermosto ja sen tehtävä
kehon järjestelmä, jonka päätehtävä kehossa on välittää tietoa ja säätää kehon toimintaa. esim:
Tiedonvälitys: Hermosto kerää aistitietoa ympäristöstä (esimerkiksi näkö, kuulo, tunto) ja välittää sen aivoihin, joissa se käsitellään.
Reagointi: Aivot käsittelevät vastaanotettua tietoa ja antavat ohjeita, jotka vaikuttavat kehon toimintaan. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi lihasten supistumista tai rauhasten toimintaa.
Säätely: Hermosto säätelee kehon eri järjestelmiä, kuten hengitystä, sydämen sykettä ja ruoansulatusta, ja se osallistuu myös homeostaasiin, eli kehon sisäisten olosuhteiden tasapainottamiseen.
Oppiminen ja muisti: Hermosto mahdollistaa oppimisen, muistamisen ja kokemusten käsittelyn, mikä on tärkeää käyttäytymiselle ja vuorovaikutukselle.
Liikkeen hallinta: Hermosto koordinoi liikkeitä ja motorisia toimintoja, mikä mahdollistaa sekä tahdonalaiset että tahattomat liikkeet.
miten sisäinen tasapaino ja elinten toiminnan säätely tapahtuu
hermoston ja hormonien välityksellä. Hermoston tehtävä on säädellä nopean informaation välitystä ja hormonien taas hidasta säätelyä.
kerro hermostollisesta viestinnästä
se on sähköistä ja kemiaallista. Viestejä kuljettavat hermosolut eli neutronit, jotka siirtävät impulsseja suurella voimalla eteenpäin. Monet näistä hermosoluista muodostavat yhdessä hermon.
kerro hermoston rakenteesta
Se koostuu pitkistä haaraantuneista hermosuluista ja hermotukisoluista.Rakenteesta löytyy tuojahaarakkeita, solukeskus eli sooma, viejähaarakkeita, myeliinituppi.
tuojahaarakkeet selitä
toinen nimitys dendriitit. Ne ottaa vastaan toisilta hermosoluilta viestejä ja lähettävät niitä eteenpäin kohti solukeskusta. Ne on todella haaroittuneita ja todella lyhyitä
solukeskus selitä
ylempänä olevien tuojahaarakkeiden ympärillä oleva sooma, jossa sijaitsee yms tuma ja erilaiset soluelimet, esim mitokondriot. Myös jonkinlainen osa välittäjäaineista valmistetaan solukeskuksessa.
viejähaarake selitä
sen toinen nimi on aksoni ja se välittää hermoimpulssit poispäin solukeskuksen luota. Se on rakenteeltaan pidempi osa.
myeliinituppi selitä
se on hermostonsolun rakenne, joka koostuu hermotukisoluista. Se on kerros viejähaarakkeiden ympärillä ja se nopeuttaa kulkevan impulssin kulkua. Se myös auttaa mahdollista vaurioitunutta viejähaaraketta uusiutumaan
liikehermosolun loppu osa selitä
liikehermosolun rakenteen lopussa oleva osa, jossa viejähaarakkeiden laajentuneet päät muodostavat hermopäätteitä, jotka muutetaan myös sähköinen impulssi kemialliseksi.
mitä eri tyyppisiä hermosoluja on?
liikehermosolu, tuntohermosolu ja välittävä hermosolu
sensoriset hermot
tarkoitetaan tuntohermoja, jotka on yhteydessä aistinelimiin. Ne välittää viestejä keskushermostolle, sekä sisä, että ulkopuolelta.
motoriset hermot selitä
tarkoitetaan liikehermoja, jotka on yhteydessä lihaksiin ja tällöin ne välittää toimintakäskyjä keskushermostosta.
selitä hermorata
hermosolujen muodostama hermosolujen ketju
kerro hermoimpulssin synnystä
Jotta hermoimpulssi syntyy tarvitaan aistiensoluja kohtaan tuleva todella voimakas ärsytys esimerkiksi valon osuminen verkkokalvon aistinsoluun.
mikä vaikuttaa hermoimpulssin voimakkaaseen reaktioon
se, että mitä tiheämmin niitä peräkkäisiä impulsseja hermosolussa kulkee.
lepojännite
toinen nimitys lepotila, joka tarkoittaa yksinkertaisesti, että soluun ei ko´hdistu jännitteitä, jonka ansiosta se saa levähdettyä.
miten hermosoluissa viestit kulkee
ne kulkee aina samaan suntaan. Se menee seuraavan kaavan kautta: tuojahaarakkeista viesti lähtee solukeskusta kohti ja sieltä viesti lähtee eteenpäin viejähaarakkeita pitkin.
minkälainen on hermosolujen uusiutuminen
rajallista.
toimintajännite
paikallista ja hetkellistä jännitemuutosta solukalvon sisä ja ulkopuolella kutsutaan tällä nimellä.
hermoradat eli
ne on solujen järjestelmä, joka mahdollistaa hermostollisen viestinnän tapahtumisen elimistössä. Ne on toisinsanottuna soluketjuja.
selitä mikä on synapsi ja missä synapseja on
synapsi on hermosolun viejähaarakkeen ja toisen hermosolun tuojahaarakkeen välistä liitosta kutsutaan synapsiksi. Sitä esiintyy hermosolujen välissä ja esim lihassolun välissä.
synapsirakko eli
Synapsirakko, eli synapsiväli, on pieni tila kahden hermosolun (neuronin) välillä, jossa tapahtuu viestin siirto hermoimpulssista toiseen soluun.
mitä välittäjäaineita on ja kerro niiden kaikkien tehtävät
asetyylikoliini: Esetyylikoliini (asetyylikoliini) on tärkeä neurotransmitteri, joka sijaitsee pääasiassa hermostossa, erityisesti keskushermostossa ja ääreishermostossa. Se säätelee yms lihasten supistumista, vireystilaa ja oppimista
dopamiini: sijaitsee aivoissa ja se säätelee mielihyvää ja oppimista
gamma-aminovoihappo eli GABA: keskushermostossa sijaitsee ja se estää impulssien kulkua
Glutamaatti sijaitsee aivoissa ja se kiihdyttää erilaisten impulssien kulkua
glysiini: selkäytimessä sijaitsee ja se estää impulssien kulkua
noradrenaliini sijaitsee sympaattisessa hermostossa ja se kiihdyttää impulssien kulkua esim stressin aikana
serotoniini aivoissa ja se säätelee mielialaa ja ruokahalua.
mitä jos hermostoon vähäkäytteinen
silloin se heikentää synapseja ja se näkyy etenkin vanhuusiällä esim huonolla muistilla.
mitä keskus ja ääreishermostossa on.
keskus= aivot ja selkäydin. Ja aivot on siellä se päätoiminnallinen elin. Aivot käsittelee niihin varastoitunutta tietoa ja sen perusteella säätelee elimistön toimintaa.
ääreishermosto= kkostuu kaikesta mikä on keskushermoston ulkopuolella eli esim liike ja tuntohermoista. liikehermostojen tehtävänä on viedä viestejä kaikille elimistön lihaksille ja tuntohermot taas tuovat viestiä aistinsoluista.
kerro keskushermoston kehittymisestä
Keskushermosto kehittyy näin sanotun lapsen pitkän lapsuusajan aikana, jolloin aivot kehittyy. Hermosoluja syntyy jo sikiö vaiheessa, mutta suurin osa tuhoutuu apoptoosissa, mutta ne jäljelle jääneet muodostamaan paljon synapseja syntymän jälkeen ja hermosto alkaa kehittymään koko lapsuus ja nuoruusajan. Hermosto pystyy myös muokkautumaan aikuisuusiällä.
Ensimmäisen elinvuoden aikana aivojen paino kaksinkertaistuu ja ne saavuttaa aikuisen aivojen koon lapsen ollessa 3v.
Murrosiässä aivot ovat suuressa mylleryksessä otsalohkon alueella. Murrosiässä olevien tunnekuohujen seuraksena myös sukupuolihormonien eritys lisääntyy voimakkaasti.
Aivpjen lopullinen perusrakenne on valmis noin 29 vuoden iässä. Mutta tämänkin jälkeen aivot muokkautuu koko eliniän ajan.
selkäydin eli
keskushermostoon kuuluva osa, joka välittää hermoimpulsseja aivojen ja ääreishermoston välillä.
mitkä peittävät aivoja, mitkä peittää selkäydintä ja mitkä muut suojaa keskushermostoa
aivot: kallon luut
selkäydin: selkänikamat
muu keskushermosto: aivo-selkäydinkalvot ja aivo-selkäydinneste.
kerro aivoselkaydinnesteen tehtävästä
se toimii iskunvaimentajana, huolehtii joltain osin keskushermoston solujen ravinnonsaannista ja huuhtelee aivoista pois kuona-aineita, eli kehon aineenvaihdunnasta syntyviä jätteitä tai haitallisia yhdisteitä, jotka on poistettava elimistöstä sen normaalin toiminnan ylläpitämiseksi.
misttä aivot kkostuvat
sadasta miljardista toisiinsa kytkeytyneistä hermosoluista ja lukuisista hermotukisoluista
miten aivot tarvitsee nergiaa ja miten ne sitä saavat
ne tarvitsee eneriaa todella paljon ja ne saavat sitä eniten glukoosista, jonka takia normaali veren glukoosipitoisuus on aivojen toiminnalle välttämätön.
kerro verinesteen tehtävästä
se säätelee aineiden kulkua verenkierrosta aivosoluihin. se myös sisältää immuunijärjestelmän soluja, jotka auttaa torjumaan infektioita
Mihin osiin aivo voidaan jakaa
isoaivot,pikkuaivot,väliaivot ja aivorunko
kerro isoaivoista
90 prosenttia aivojen painosta. Ne on voimakkaasti poimittuneita. Poimujen pintaa peittää aivokuori, jota kutsutaan nimellä cortex. Se on harmaata ainetta, joka muodostuu hermonsolujen solukeskuksista. Aivokuoren alla on valkeaa ainetta.
Isoaivoissa on 2 aivopuoliskoa, jotka yhdistyvät aivokurkiaisen radat. Molemmat puolet jakautuu 4:jään osaan
takaivojen alueella Löytyy otsalohko, joka säätelee puheen tuottamista
ohimolohko, joka perustuu kuulemiseen ja äänen tunnistamiseen
päälaenlohko käsittelee kehoon tulevia erilaisia ärsykkeitä esim kipuärskykkeitä.
takaraivolohko muodostaa kuvan silmistä tulevasta informaatiosta
Etuaivojen alueella on tyvitumakkeita, jotka osallistuu liikkeen säätelyyn, ohimolohkossa sijaitseva mantelitumake tunteiden käsittelyyn ja hippokampus on tärkeä uusien asioiden oppimisen kannalta.
kerro pikkuaivoista
runsaasti poimuttuneet aivojen osa, joka osallistuu lihasliikkeiden säätelyyn. Pikkuaivot on evoluution aikana kehittynyt kookkaiksi. Kun isoaivo lähettää viestin muualle kehoon tulevasta liikkeestä niin se lähtee heti ekana pikkuaivoille. Näin se osaa vaikuttaa tilanteeseen myös
kerro väliaivoista
ne koostuu talamuksesta,hypotalamuksesta, aivolisäkkeestä ja käpyrauhasestA
TALAMUS SELITÄ
informaation väliasema aivojen aistinelimissä