Begreper og sammenlikning Flashcards

1
Q

Gjør kort rede for Sartoris generalitetsstige

A

Sartori tar utgangspunkt i den klassiske definisjonstradisjonen for å illustrere hvordan vi kan definere en stat / et land som et demokrati. Han bruker en akse kalt «generalitetsstigen» for å illustrere sin teori. Generalitetsstigen tar form av en y-x akse. Hvor y-aksen representerer antall caser, mens x-aksen representerer antall kriterier. Desto færre kriterier man setter for å kunne kalle noe et demokrati, desto flere land vil falle inn under kategorien. Og motsatt, desto flere kriterier man setter, desto færre land/stater møter kriteriene og faller inn under kategorien.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

2) Hvilke hovedstrategier for begrepsutvikling (conceptual innovation) skisseres av Collier og Levitsky?

A

De tar for seg fire ulike stategier for begrepsutvikling. Den første er Satoris generalitetsstige, som tar utgangspunkt i klassiske begreper. Den andre strategien er å bruke innskrenkende subtyper, som tar utgangspunkt i radiale begreper. Den tredje strategien er å presisere definisjonen, og den fjerde å skifte overordnet begrep.
Den første strategien har to hovedmål: å differensiere analytisk og å unngå begrepsstrekking. Den andre strategien bruker ikke-fullstendige versjoner av rotdefinisjonen, og den har færre kriterier. Den tredjestrategien går utpå å anvende de gamle begrepene på nye caser. Mens det fjerde begrepet går ut på å skifte på hva som kan ansees for å være et demokrati.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

På hvilke to måter kan man definere demokrati?

A

En prosessuell definisjon som ser på hvilke demokratiske elementer (f.eks. stemmerett, fri og fullstendige valg, sivile rettigheter og lite korrupsjon og svindel) som er minimumskrav for å kunne kalle noe et demokrati, og en substansiell definisjon som ser på hvilke mål og resultater de ulike elementene må gi (likhet, gjennomslag av folkeviljen).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

(Sartori) Hva er forskjellen på “conseptual traveling” og “conseptual streching”?

A

“Conseptuall traveling” går ut på å anvende etablerte begreper på nye/flere caser, og “conseptual streching” beskriver forvrengingen av begrepet når det ikke er tilpasset caset.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva innebærer en klassisk begrepsforståelse?

A

Begrepsforståelsen kan spores tilbake til Aristoteles.
Logikken i denne begrepsforståelsen er å skulle skille mellom det som er essensielt og det som er tilfeldig.
For å kunne definere noe som et demokrati må det ha de nødvendige og de tilstrekkelige kriteriene.
Denne typen begrepsforståelse fører til: binære kriterier, tydelige grenser, og gir alle casene innad i kategorien “lik status”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva innebærer begrepsforståelsen om familielikhet?

A

Denne begrepsforståelsen setter ingen nødvendige kriterier. Det er altså ikke nødvendig at alle kriterier deles av alle casene i en kategori, men det holder at de er like nok.
Denne typen begrepsforståelse åpner for gradsforskjeller.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hva innebærer en radial begrepsforståelse?

A

I en radial begrepsforståelse behøver ikke casene dele alle kriteriene. Begrepet forankres i en primærkategori, eller en kjerne, og det er dette som skiller den fra familielikhets-forståelsen.
Det er sekundærkategorier som ikke deler alle kriterier med hverandre, men med primærkategorien.
Denne typen forståelse åpner for gradsforskjeller

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly