Basale prinsipper for vitenskaplig og kritisk tenking Flashcards

1
Q

Utdyp din kunnskap innen Cognitive Reflection Task

A

Cognitive Reflection Task (CRT) er en psykologisk test designet for å måle en persons evne til å overstyre intuitive og impulsive tankeprosesser til fordel for mer overveide og reflekterende resonnering.
Her er de tre CRT-spørsmålene:
1. En fotballsko og en ball koster til sammen $1.10. Ballen koster $1.00 mer enn skoen. Hvor mye koster skoen?
2. Hvis det tar 5 maskiner 5 minutter å lage 5 widgets, hvor lang tid vil det ta for 100 maskiner å lage 100 widgets?
3. I en innsjø er det en lapp med liljepads. Hver dag dobler lappen seg i størrelse. Hvis det tar 48 dager for lappen å dekke hele innsjøen, hvor lang tid vil det ta for lappen å dekke halvparten av innsjøen?
Mens disse spørsmålene kan gi intuitive svar, krever de korrekte svarene grundig vurdering og refleksjon. Formålet med CRT er å vurdere en persons tilbøyelighet til å engasjere seg i reflekterende tenkning i stedet for å stole på automatiske, intuitive svar.

Når vi tenker ut de intuitive svarene, bruker vi system 1 tenking, her blir svaret feil. Vi må bruke system 2 for å få riktig svar, det krever konsentrasjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Utdyp din kunnskap om bekreftelsesfellen (confirmation bias), herunder Wason Selection task.

A

Bekreftelsesfelle (Confirmation Bias):
Bekreftelsesfellen refererer til en kognitiv skjevhet der mennesker har en tendens til å søke, tolke og huske informasjon på en måte som bekrefter deres eksisterende overbevisninger. Det innebærer å gi mer vekt til informasjon som støtter ens egne meninger, samtidig som man undervurderer eller ignorerer informasjon som motsier dem. Dette fenomenet kan føre til forsterkning av eksisterende overbevisninger, hindre åpenhet for alternative perspektiver, og føre til suboptimal beslutningstaking.
Wason Selection Task:
Wason Selection Task er et eksperiment designet av psykologen Peter Wason for å studere bekreftelsesbias og logisk resonnering. Dette eksperimentet involverer å presentere deltakere med et sett av fire kort, hvor hvert kort har en bokstav på den ene siden og et tall på den andre. Regelen som deltakerne skal teste er at hvis det er en vokal på den ene siden, må det være et partall på den andre siden.
For eksempel:
* A på den ene siden
* 4 på den andre siden
Deltakerne blir bedt om å velge hvilke kort de vil snu for å teste regelen. Forskning viser at mennesker ofte velger kort som bekrefter regelen i stedet for å utfordre den. Dette demonstrerer bekreftelsesbias, da deltakerne søker å bekrefte regelen snarere enn å utforske mulige motbevis.
Wason Selection Task illustrerer hvordan mennesker har en tendens til å søke informasjon som støtter deres hypoteser og undervurdere informasjon som utfordrer dem, noe som er sentralt i bekreftelsesfellen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Forklar eksponensiell vekst

A

Eksponensiell vekst betyr at noe øker veldig raskt over tid. I stedet for å øke med en fast mengde, øker det med en prosentandel av det som allerede er der. For eksempel, hvis noe vokser med 10% hver dag, vil økningen bli større og større fordi den beregnes av den økende totalen. Eksponensiell vekst kan ses i ting som populasjoner, økonomiske investeringer eller teknologisk utvikling. Det er en kraftig vekstmåte som kan føre til store endringer over tid.
La oss si at du investerer 1000 kroner i et fond, og fondet gir deg en årlig avkastning på 5%. Etter ett år har du 1000⋅(1+0.05)=1050 1000⋅(1+0.05)=1050 kroner. Hvis du lar pengene bli i fondet og avkastningen forblir konstant, vil du etter det andre året ha 1050⋅(1+0.05)=1102.501050⋅(1+0.05)=1102.50 kroner, og så videre. Pengene dine vokser eksponentielt, da avkastningen beregnes på grunnlag av den økende totalsummen hvert år. Eksponensiell vekst i fondet kan over tid føre til betydelig økning i sparingen din.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Fortell om hvordan mennesker navigerer mellom kortsiktighet og langsiktighet (Marshmellow testen)

A

Marshmallow-testen illustrerer dette dynamiske samspillet mellom kortsiktig fristelse og langsiktige mål, og hvordan barns evne til å utsette belønning kan være en indikator på senere livsutfall. Den peker på betydningen av selvkontroll og evnen til å balansere umiddelbare ønsker med større langsiktige mål, noe som er relevant for hvordan voksne navigerer gjennom ulike aspekter av livet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Kjenne til forskjellen mellom deskriptive og normative modeller for tenkning

A

Deskriptiv tenking er slik mennesker tenker og normativ tenking er slik vi bør tenke. Den viktigste deskriptive modellen er 2-prosess teorien. Denne handler om system 1 og system 2 tenking, der system 1 går fort og intuitivt, men system 2 krever konsentrasjon og er tidkrevende.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva er modernistisk og postmodernistisk vitenskapssyn?

A

Modernistisk argument er: SKal man gi antibiotika til barn som har vondt i hodet. NEI men skal ikke det. I postmodernistisk filosofi er man kritisk til ideen om objektive sannheter. Eksempel: Hva er problemet med påstanden “ alt er subjektivt”?
Påstanden er også subjektiv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hvorfor er noen problemstillinger tabubelagte?

A

Det gjør det lettere å diskriminere folkegrupper. Det å finne baserater blant annet for kriminalitet der en folkegrupper er overrepresentert kan føre til at folk får et negativt syn på folkegruppen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly