Ämnesomsättning Flashcards
Vad är katabolism?
Katabolism är nedbrytningen. Makromolekyler bryts ner för att skapa monmerer, eller skapar energirika molekyler som används för att få ATP.
Vad är anabolismen?
Anabolismen är uppbyggnaden av komplicerade polymerer från enkla monomerer. Makromolekyler byggs av enklare beståndsdelar som sakarider och fettsyror, aminosyror, samt nukleotider som hämtas från antingen maten eller kroppen.
Kolhyrater och fett görs till energilagringsmolekyler (Glykogen ochTriglycerider) och transporteras dit de behövs. Men kan också lagras för att användas vid svält.
Vad är kroppen två vanligaste energilager molekyler?
Glykogen = kolhydrat, korttidslager
Triglycerider= lipid, långtidslager
Vad är ATP?
ATP är cellens energi valuta och skapas via cellandningen. ATP består av nukleotider med tre fosfatbindningar som är väldigt energirika, därav får man energi när atp används genom att bindningen bryts.
Vad är GTP?
GTP är som ATP fast har annan nukleotid(kvävebas). GTP bildas i citronsyracykeln och kan användas för att bild ATP.
Vad är Acetyl-CoA?
Acetyl-CoA är “Vägkorsning” i energimetabolismen. Acetyl-CoA är en centralmolekyl för cellens energimetabolism.
Acetyl-CoA skapas när pyruvat går in i mitokondrien.
Kolhydrater, fetter och aminosyror kan alla användas för att skapa Acetyl-CoA. Men det är kolhydrater i första hand som används (glykos → pyruvat genom glykolysen → acetyl-CoA)
(Men det kan också gå andra hållet - att Acetyl-CoA blir aminosyror, fetter och glukos.)
Acetyl-CoA behövs i citronsyracykeln.
Vad är NADH och FADH2 ?
NADH och FADH2 skapas i citronsyracykeln och används till cellandning.
Vad är de centrala vägarna för energimetabolism?
Det finns tre stycken centrala vägar för energimetabolism, Glykolys(i cytosolen) → Citronsyracykeln → Cellandning.
För att köra citroncyracykeln behövs acetyl-CoA (som fås från glykolys) och för att göra cellandning behövs NADH + FADH2 (som fås från citronsyracykeln).
Förklara glykolysen
Glykolysen sker i cytosolen och är omvandligen av glukos till pyruvat med hjälp av enzym (enzymerna kan också vara reglerande). En glucosmolekyl, med sex kol-atomer, omvandlas till två pyruvatjoner, som har tre kol-atomer. Om det finns tillräckligt med syra omvandlas pyruvatjonerna till acetyl-coa när pyrovatet går in i mitokondrien och används i citronsyracykeln. Om det saknas syra skapas istället laktat(mjölksyra) av pyruvatet.
Förklara citronsyracykeln
Citronsyracykeln sker i mitokondrien.
När pyruvat (som bildats i glykolysen) går in i mitokondrien avgår en kol-atom och de bildas acetyl-coa (acetyl-coa skapas också från fettsyror genom betaoxidering och kan även skapas via aminosyror vid behov).
Citronsyracykeln sker i mitokodrien och använder Acetyl-CoA för att skapar NADH + FADH2 (och ATP och lite GTP) dvs energi till elektrontransportkedjan. Citronsyracykeln går i en cykel och har därför minimalt med restprodukter, “restprudukter” går in i cykeln på nytt. Det behövs “bara” producera nya Acetyl-coa för att få den att gå runt.
Förklara citronsyracykeln
Citronsyracykeln sker i mitokondrien.
När pyruvat (som bildats i glykolysen) går in i mitokondrien avgår en kol-atom och de bildas acetyl-coa (acetyl-coa skapas också från fettsyror genom betaoxidering och kan även skapas via aminosyror vid behov).
Citronsyracykeln sker i mitokodrien och använder Acetyl-CoA för att skapar NADH + FADH2 (och ATP och lite GTP) dvs energi till elektrontransportkedjan. Citronsyracykeln går i en cykel och har därför minimalt med restprodukter, “restprudukter” går in i cykeln på nytt. Det behövs “bara” producera nya Acetyl-coa för att få den att gå runt.
Förklara elektrontransportkedja och oxidativ fosforylering
Elektrontransportkedja och oxidativ fosforylering är delar av cellandningen och sker i mitokondrien.
Här förbrukas NADH, FADH2 och syre för att skapa ATP.
Elektrontransport kedjan, som drivs av NADH och FADH2 som åker igeom inne i membranet och gör att de kan pumpa protoner(vätejon, H+) över mitokondriens innremembran och skapar en protongradientler (dvs fler protoner finns på utsidan än insidan,dvs ojämt fördelat). Anledningen till att de pumpar protoner över membranet är för att tillfälligt lagra energi som sedan används i ATP-syntasen, ett enzym som sitter i membranet. Protonerna är utanför membranet för tillfällig lagring av energi. Sedan när ATP-syntasen öppnar sig forsar protonerna igenom då de vill tillbaka till där de finns färre av dom och på så sätt jämna ut sig. När protonerna åker igenom ATP-syntesen skapas energi som sen används för a binda ADP och fosfor och blir ATP.
ADP är en molekyl med två fosfat, när de binds en till fosfat blir det ATP(tre fosfat). ATP används genom att bindningen bryts och frisläpper energi. När ATP har används går det till bara till att vara ADP (då den släppt en fosfat) och kan återanvändas.
Oxidativ fosforylering är när fosfor binder till ADP och blir ATP.
Förklara Glykogen och Triglycerider.
Glykogen: Glykogen skapas av pyruvat skapas av acetyl-CoA. Glykogen är en polysakarid som är grenad och fungerar som ett korttidslager av energi.
Triglycerider (fett): tre fettsyror som sitter på glycerol och blidas från acetyl-CoA. Fungerar som ett långtidslager av energi.
Hur regleras ATP och AMP nivåerna i metabolismen i cellen?
Enzymer kan reglera metabolismen i cellen, och påverka vilka molekyler som förändras, detta gör att de kan anpassa sig beroende på omständigheter.
När energi används i cellen anväds ATP. Då bryts en fosfatbindning och skapar ADP(två fosfat) och AMP(en fosfat). Då reglerar enzymer så “mer jobb” går till nedbrytning av glykogen som bå kan gå in i glykolys och citroncyracykeln (dvs mer ATP bildas).
När man har lite energi i kroppen bryter kropper ner energilagret (glykogen).
När man har har mycket energi finns det mycket ATP och lite ADP+AMP och cellen kan då bygga upp sitt energilager. Då reglerar enzymer så “mindre jobb” läggs på glykogen-nedbrytning, glykolys och citronsyracykel(skapandet av ATP)
Olika delar av metabolismen i kroppen
Lagring: Energi kan lagras i fettceller och i levern som kan distrubetera energin när det behövs.
Skelettmuskler och nervceller är celler som behöver näring. Både skelettmuskler och nervceller har ett jobb att göra, och behöver därför näring. Nervceller måste dick ha glukos då de inte kan ta upp fettsyror.
Hormoner:
- Insulin används vid gott av energi = stimiulerar lagring
- Glukagon används vid ont av energi. = stimulerar levern att bryta ner glykogen och sätta igång glukoneogenes.
- Adrenalinanvänds vid ont av energi = ökad nedbrytning av triglycerider i fettvävnaden och använder fettsyrorna för att bilda mer ATP.