Àcids nucleids Flashcards

1
Q

<p>Nucleòtids</p>

A
<p>Són molècules orgàniques formades per la unió covalent d'una pentosa (monosacàrid), una base nitrogenada i un grup fosfat. El nucleòsid és la part del nucleòtid formada per la base nitrogenada i la pentosa.
PENTOSA+BNITROGENADA+FOSFAT = NUCLEÒTID
PENTOSA+BNITROGENADA = NUCLEÒSID
IMATGE
</p>
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Estructura dels àcids nucleids

A

Estructura primaria: fa referència al polímer lineal, és a dir a la seqüència de nucleòtids. En aquesta estructura està continguda l’informació genètica de l’organisme. Els nucleòtids s’uneixen per enllaç fosfodièster (OH del caboni 3 amb fosfat del carboni 5).
Les unions pentosa-fosfat tenen sentit direccional. Per convenu l’extrem 5’ (fosforilat) és el primer i el 3’ (OH lliure) l’últim.
Estructura secundària:
-> ADN: l’estructura secundària de l’ADN és una estructura en doble hèlix. Per tan, l’ADN és una molècula bicatenària, està formada per 2 cadenes disposades de forma antiparal·lela i amb les bases nitrogenades enfrontades i complementades (A-T,C-G). El ADN tipus B és el més abundant i és el que té l’estructura descrita per Watson i Crick.
FormaB: 3,4nm/10pb. Hi ha estabilització a través de ponts d’hidrogen entre bases complementàries. Interaccions hidrofòbiques entre bases adjacents i hidrofíbiques amb grups fosfats(-).
IMATGE
-> ARN: a diferència del ADN; les molècules del ARN són una cadena simple i no acostumen a formar dobles hèlix extenses. Hi ha 3 tipus de RNA: ARNm(missatger), ARNr(ribosòmic) i ARNe(transferència).
Estructures superiors:
-ADN: en les cèl·lules eucariotes el DNA està enrollat al voltant d’hitomes formant “fibres en collarets de perles”.
L’estructura superior s’anomena cromasoma i el màxim de compactació del DNA s’assoleix durant l’etapa de la metafase de la divisió cel·lular.
En les cèl·lules procariotes hi ha únicament una molècla de DNA circular, de doble cadena i sense histones. Es troba en forma superenrotllada.
A part del DNA cromosònic també podem trobar ADN extracromosàmic en:
1)DNA d’rgànuls citoplasmàtic de la cèl·lula:
·DNA mitocondrial
·DNA plastidial
2)DNA integrat en elements no indispensables ni constnats:
·Plasmidis (el DNA circular bicaternari es replica independentment dels cromosomes de l’haste).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly