8. Psihopatologia Flashcards
Psihopatologia în perspectivă evoluționistă
Una din temele majore ale evoluției este modul în care organismele sunt într-o relație strânsă cu mediul în care trăiesc.
Oamenii sunt mai puțin dezvoltați la naștere și ca atare sunt mai sensibili la schimbările din mediu pe măsură ce continuă să evolueze.
Un alt element al complexității umane este abilitatea de a reflecta asupra propriei persoane și a lumii.
Lumea interioară a gândurilor și sentimentelor devine un alt ”mediu” în care locuim.
Uneori ceea ce ar trebui să ducă la supraviețuire, sexualitate și relații sociale de succes conduce la interacțiuni care reduc interconectarea strânsă dintre persoană și mediul intern sau extern => psihopatologie.
Ce este psihopatologia?
Procesele implicate sunt dezadaptative și nu în interesul individului
Procesele cauzează distres
Procesele reprezintă o deviere de la normele culturale și statistice
Persoana are dificultăți în a se conecta cu mediul și cu sine însuși
Tiparele de gândire, emoțiile și comportamentele sunt rigide și inflexibile: mai puține alternative percepute →libertate scăzută
De cât timp, în decursul istoriei umanității, există o anume problemă psihopatologică? De ce continuă să existe?
Ex. Schizofrenia: un studiu OMS a examinat prezența schizofreniei într-un număr mare de țări cu configurații rasiale și culturale
foarte diferite
Rezultate: în ciuda background-urilor culturale și rasiale diferite, experiența schizofreniei era remarcabil de similară în țările studiate
Riscul de a dezvolta schizofrenie era
similar în populațiile investigate: 1%. Evoluția în timp a tulburării era și ea foarte similară, cu primele semne apărând la începutul vârstei adulte
Luate împreună, aceste fapte ar sugera că schizofrenia a făcut întotdeauna parte din experiența umană.
Psihopatologia ca mecanism de protecție
La fel cum durerea este un sistem de avertisment al organismului pentru a-l proteja de distrugerea țesuturilor, poate că și anxietatea a evoluat pentru a proteja individul de alte tipuri de amenințări.
Anxietate socială: expresia ei în mediul extern individului afectat este similară cu ceea ce se întâmplă în interacțiunile de dominanță ale primatelor.
Este posibil ca anxietatea să își fi avut
originea în structurile de dominanță => dacă este așa, ne așteptăm să existe niște relații cu procese sexuale instinctuale, cum e cazul dominanței; într-adevăr simptomele de anxietate socială încep să se manifeste chiar înainte de pubertate.
PTSD => Efectul Garcia
Psihopatologia ca exagerare a unui proces normal
Procesele atenționale de bază: într-o varietate de situații e protectiv să scanăm mediul pentru pericole. Dacă acest comportament este exagerat, așa cum se întâmplă în unele tulburări de anxietate, cu o scanare continuă a mediului, limitează funcționarea individului
Psihopatologia reflectă lipsa de funcționare a unui proces normal = când rețelele fiziologice nu funcționează corect sau le lipsește un element critic.
Mai mult, uneori trăsături care par pozitive sunt asociate cu rezultate negative: procesele genetice asociate cu creativitatea și inteligența ar putea fi relaționate și cu psihopatologia
Tulburări de personalitate
O abordare rigidă a relațiilor sociale
Psihopații (antisocial): manipulativi, centrați pe sine, fără empatie, nu simt remușcare, lipsiți de onestitate
Histrionicii: în căutarea continuă a atenției, emoționali în reacțiile lor, manipulativi în relațiile interpersonale
- atât psihopații, cât și histrionicii reprezintă două strategii adaptative diferite în relație cu sexualitatea - ”trișorii”
Cel mai frecvent, bărbați psihopați și femei histrionice → tulburările rezultă din strategii reproductive diferite
Un ”trișor” bărbat într-o relație sexuală ar trebui să fie capabil să convingă femeia să se reproducă înșelând-o în același timp cu privire la angajamentul lui și la disponibilitatea de a oferi resurse pentru creșterea descendenților
O ”trișoare” femeie ar exagera nevoia ei pentru bărbat și s-ar prezenta ca fiind neajutorată, pentru a primi atenție și resurse în plus - De asemenea ar fi dispusă să pună nevoile ei înaintea celor ale urmașilor mergând chiar până la a-i abandona
Dovezi ale psihopatologiei la speciile non-umane (baw mici)
Activity anorexia in rats – șobolanii care sunt supuși unui regim strict de mâncare (simulând condiții adverse), dar au libertatea de a folosi “roata” pt. exerciții vor face acest lucru până la pierdere severă în greutate sau chiar moarte
Rhesus macaque – masculii devin hiperactivi ca răspuns la restricții alimentare pe termen lung
Comportamente OCD – în situații stresante, multe specii de câini au comportamente repetitive stereotipe – canine compulsive disorder
Adicții – în cazul compușilor zaharoși – șobolani de laborator
Depresia la animale – learned helplesness – M. Seligman – câini, pisici, pești, primate mici
Stres în cazul animalelor – babuinii care sunt în poziții ierarhice inferioare au niveluri crescute de cortizol sangvin
Psihopatologia universală
Inuiții din Alaska de NV, și Yoruba din Nigeria tropicală rurală
Procesele disfuncționale asociate schizofreniei sunt universale, și majoritatea aveau nume distincte pentru ele.
- varietate de denumiri
Boala mentală nu este un concept creat cultural, ci o parte a condiției umane, atât ca prevalență, cât și ca recunoaștere.
Dezvoltarea fricilor dintr-o perspectivă evoluționistă
Există o componentă genetică a unor fobii, dar nu toată lumea se teme de aceleași lucruri, ceea ce ar sugera un aspect de dezvoltare.
- maimutica de laborator cu sarpele
Pentru o varietate de situații, frica poate fi învățată prin observație, dar doar în relație cu obiecte cu relevanță evoluționistă.
Tulburarea obsesiv - compulsivă evolutionist
Mai multe studii au sugerat că OCD se găsește în toată lumea la rate similare, deși mai frecvent la femei.
OCD rezultă din exagerarea unor trăsături normale, care pot să fie evidențiate pe o traiectorie de dezvoltare.
4 teme ontogenetice ale răspunsului la stres (toate pot fi legate și de o dezvoltare normală)
1. Pierdere similară cu atașamentul anxios (obsesia: cineva important pentru individ ar putea să fie pierdut; compulsia: verificatul pentru a vedea dacă persoana este ok sau crearea unor situații în care nu este expusă niciunui risc).
2. Securitatea fizică în mediul persoanei (compulsia: persoana verifică dacă obiectele sunt la locul lor)
3. Curățenie mediului din jur (obsesia: lucrurile din jur sunt murdare și asta va duce la boli sau alte evenimente negative; compulsia: curățatul obsesiv).
4. Frica de a fi deprivat de resurse sau obiecte care sunt importante pentru el/ea (compulsia: hoarding sau încercarea de a preveni orice situație în care s-ar putea confrunta cu o pierdere).
Tulburarea obsesiv-compulsivă: modele animale
Aceste comportamente ajută organismul să supraviețuiască și să se reproducă → adaptative.
- patternurile fixe de comportament sunt repetate frecvent în condiții de traumă, stres sau în medii non-naturale ca și în captivitate → se presupune că ele sunt o încercare a organismului de a reduce stresul.
- La multe specii, inclusiv oameni, patternuri repetitive (legănat, mângâiat/grooming, vocalizări) sunt observate în perioade de stres.
- Aceste procese repetitive, despre care se consideră că ar sta la baza OCD implică ganglionii bazali, o arie mai primitivă a creierului
Ce e autismul?
Probleme în 3 arii cheie: funcționarea socială, comunicarea, restricții în comportamente și interese (stereotipii).
Teoriile evolutioniste ale autismului
- The extreme male brain
- The extreme imprinted brain
The extreme male brain (Baron-Cohen)
Indivizii afectați sunt mai focalizați pe sistematizare decât pe empatizare
Bărbații, în medie, par să aibă creiere mai focalizate pe sistematizare decât femeile (de ex., sunt mai interesați și mai buni la analiza variabilelor într-un sistem și la derivarea regulilor care guvernează comportamentul unui sistem). => În mediul EEA, bărbații cu abilități bine dezvoltate de sistematizare și abilități subdezvoltate de empatizare ar fi putut să aibă un avantaj față de alți bărbați. Empatizarea ar fi putut fi dezavantajoasă în situații în care rivalii trebuiau eliminați și în situații în care trebuia tolerată singurătatea (de exemplu, în timp ce era departe de grup la o vânătoare)
Femeile par să aibă creiere mai focalizate pe empatizare, adica sunt mai abile în a infera stările mentale ale altora și de a răspunde acestor stări mentale => In mediul EEA empatizarea putea să fie mai importantă din cauza activitităților de îngrijire a copiilor, stabilirea de noi prietenii (femeile își găseau de cele mai multe ori prietenii în grupuri noi), bârfele, inferarea gândurilor unui posibil partener (pentru a descoperi dacă este dispus să investească în urmași)
The extreme imprinted brain
Genomic imprinting : expresia genelor doar de la unul din cei doi cromozomi parentali
Genele exprimate patern tind să promoveze creșterea fetală, iar cele exprimate matern tind să suprime creșterea fetală.
-tata => este benefic ca mama să investească cât de mult posibil în copil.
-mama => este important să își conserve resursele, este benefic pentru ea să investească în copil doar atât cât este necesar
TSA reflectă funcții cerebrale materne reduse și funcții cerebrale paterne accentuate => TSA este extrema cu fitness redus a unei condiții benefice pentru tată.