7. Genus, sexualitet och medier Flashcards

1
Q

Vilka fyra sorters feminismer nämner Storey? Definiera dem kort.

A

Radikal: Ett resultat av patriarkatet, där män i grupp har makten över kvinnor i grupp.

Marxistisk: Diskriminering grundar sig på kapitalismen. Dominansen som män har över kvinnor grundar sig på konsekvenserna av kapitalets dominans över arbetet.

Liberal: Mer individnivå. Grundar sig på mäns fördomar om kvinnor, inbäddat i lagar eller uttryckt i exkluderandet av kvinnor i vissa delar av livet/samhället.

Dual: Både radikal och marxistisk i tron på att kvinnoförtryck är ett resultat av en komplex artikulation av både patriarkatet och kapitalismen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Storey redogör för olika feministiska perspektiv inom medievetenskap som tar publiken och den sociala kontexten på allvar, genom att fråga vilka sorts meningar som skapas av de kvinnor som konsumerar film (Stacey), romantiska böcker (Coward, Radway), TV-serier (Ang) och tidningar (Winship, Hermes). Välj (minst) två av dessa genrer och redogör för vad forskarna fann/hittade om hur de undersökta publikerna förhåller sig till de olika texterna (vad de får ut av dem).

A

Film (Stacey)

- Romantiska romaner (Radway) - reading the romance - romantiskt, sexigt - varför
läser de dessa böcker? Drömma sig bort en jobbig vardag, ett sätt att fly, men att de inte köper det helt

- TV (Ang) - t.ex. “Dallas” - världskänd - diskurs → bara dumma tittar på det, ytliga människor – hon sa istället att vissa kollar på det ironiskt, vissa gillade karaktärerna

- Tidningar (Winship; Hermes)
Skräpkultur som folk vill konsumera ändå, reality tv, influencers, Bianca Ingrosso. “lågkultur”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

När du läser Storeys förklaring av postfeminism, ta fasta på hur postfeminism erkänner feminismen som nödvändig men samtidigt avfärdar den som en gammal och förlegad rörelse som inte längre behövs. Förklara det med hjälp av Storeys exempel (överkurs: kom på egna exempel på detta).

A

Finns en syn om att den “gamla” feminismen är outdated och inte behövs längre nu när kvinnor kan själva välja att vara feminister och samtidigt själva skapa sin väg i livet och bestämma själv. Framgångsrika individuella kvinnor som erkänner överflöd av feminism och individuell prestation.

Denna dubbelsidigheten av att avfärda feminismen men också bekräftelse finns i många aspekter av post-feminismen.

**Erkänner feminism som nödvändig–förr
**Post-feminismens populärkultur är inte ett hopp bakåt i tiden då man inte alls var feminist utan ett svar till feminism att den behöver bekräfta att den finns för att kunna avfärda den.

Exempel: SATC
- typiskt postfeministisk show: ekonomiskt oberoende, behövs inte försörjas av män (varken föräldrar eller partners), kraftig konsumtion (skor, mode, uteliv, resor). De har inte svårt för att de är kvinnor (för det mesta), de är go-getters, får vad de vill.

  • Nyliberalismen: inget fokus på strukturella mönster i samhället. Handlar om individen, samtidigt som man tillskriver stereotyper och mallar på hur man ska vara
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Förklara skillnaden på kön (sex) och genus (gender) enligt Butlers teori.

A

Judith Butler introducerade begreppet “performativitet” för att förklara skillnaden mellan kön (sex) och genus (gender):

**Kön (sex): **Det biologiska och anatomiska. Det som vanligtvis tillskrivs som man eller kvinna baserat på fysiska egenskaper.

Genus (gender): En social och kulturell konstruktion av maskulinitet och femininitet. Genus är inte en fast biologisk grund utan snarare något som kontinuerligt skapas och upprepas genom handlingar och uttryck.

Butler menar att genus inte är något intrinsikt bundet till biologiskt kön utan snarare en serie performativa handlingar och presentationer. Genom att utföra kön, upprepar och befäster individer de normer och förväntningar som samhället har kring manlighet och kvinnlighet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hur har internet och sociala medier förändrat förutsättningarna för identitetsskapande?

A

Mångfald och representation: Internet och sociala medier möjliggör en bredare representation och mångfald av identiteter. Individer kan själva konstruera och kommunicera sin identitet på olika sätt.

Anonymitet och pseudonymitet: Många online-plattformar tillåter användare att agera under pseudonymer eller anonymt, vilket kan främja frihet och öppenhet i självuttryck.

Globala gemenskaper: Internet skapar möjligheter för människor att delta i globala gemenskaper och identifiera sig med olika kulturella och intressanta grupper.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hur har den relativa osynlighet och anonymitet som internet erbjuder påverkat människors interaktioner och identitetsskapande online?

A

Minskat socialt tryck: Anonymitet och relativ osynlighet online kan minska det sociala trycket som finns i offline-interaktioner, vilket kan göra det enklare för människor att utforska olika sidor av sin identitet.

Risk för överträdelser: Samtidigt kan relativ osynlighet på internet leda till riskfyllda beteenden och överträdelser, eftersom vissa kanske känner sig befriade från konsekvenserna av sina handlingar.

Skapande av alternativa identiteter: Internet möjliggör skapandet av alternativa identiteter och utforskning av olika självpresentationer, vilket kan vara både befriande och utmanande.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly