Κεφάλαιο 6: Μεταλλάξεις Flashcards
Τι είναι οι μεταλλάξεις και πώς προκαλούνται;
Μεταλλάξεις είναι οι αλλαγές στην αλληλουχία του DNA, οι οποίες δημιουργούν συνήθως ένα διαφορετικό φαινότυπο χωρίς αυτό να είναι πάντοτε απαραίτητο.
Σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται οι μεταλλάξεις;
Οι μεταλλάξεις διαχωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες ανάλογα με την έκταση της αλλαγής. Αυτές είναι οι γονιδιακές και οι χρωμοσωμικές. Οι γονιδιακές μεταλλάξεις αφορούν μικρό αριθμό βάσεων στις οποίες συμβαίνει αντικατάσταση, προσθήκη ή έλλειψη διαδοχικών βάσεων. Οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες αφορούν αλλαγές σε μεγαλύτερο τμήμα του χρωμοσώματος.
Ποιος είναι ο ρόλος των μεταλλάξεων και σε ποια κύτταρα μπορούν να γίνουν;
Οι μεταλλάξεις συμβάλλουν στην δημιουργία γενετικής ποικιλότητας στον πληθυσμό και ευθύνονται για πολλές κληρονομικές ασθένειες καθώς και για πολλές περιπτώσεις καρκίνου. Μεταλλάξεις μπορούν να συμβούν σε οποιοδήποτε γεννητικό ή σωματικό κύτταρο. Μόνο οι μεταλλάξεις των γεννητικών κυττάρων μπορούν να μεταβιβαστούν από τη μια γενιά στην επόμενη. Ωστόσο οι σωματικές μεταλλάξεις αποτελούν αποτελούν την πλειονότητα των μεταλλάξεων, δεδομένου ότι ένας ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από 10^13 περίπου σωματικά κύτταρα.
Ποιοι άλλοι παράγοντες αφορούν την γενετική ποικιλομορφία πέρα από τις μεταλλάξεις;
Άλλοι παράγοντες που αφορούν την γενετική ποικιλομορφία είναι η μείωση με τον επιχιασμό στην πρόφαση Ι και τον ανεξάρτητο συνδυασμό των χρωμοσωμάτων στην μετάφαση ΙΙ, καθώς και η γονιμοποίηση.
Ποια είναι τα αποτελέσματα αντικατάστασης βάσης στον υποκινητή ενός γονιδίου;
~Εάν γίνει στον υποκινητή του γονιδίου είναι πιθανόν η DNA πολυμεράση να είναι ανίκανη να προσδεθεί στον υποκινητή του γονιδίου και να ξεκινήσει την μεταγραφή με αποτέλεσμα να μην εκφραστεί το γονίδιο.
Ποια είναι τα αποτελέσματα αντικατάστασης βάσης στην 5’ αμετάφραστη περιοχή του γονιδίου;
~Εάν γίνει στην 5’ αμετάφραστη περιοχή του γονιδίου, είναι πιθανόν να μην πραγματοποιείται η μετάφραση εάν τροποποιηθεί η αλληλουχία στην οποία το mRNA προσδένεται με το rRNA της μικρής ριβοσωμικής υπομονάδας για την δημιουργία του συμπλόκου έναρξης της πρωτεϊνοσύνθεσης
Ποια είναι τα αποτελέσματα αντικατάστασης βάσης στο κωδικόνιο έναρξης του γονιδίου;
~Εάν γίνει στο κωδικόνιο έναρξης του γονιδίου: είτε δεν θα ξεκινήσει η πρωτεϊνοσύνθεση λόγω αδυναμίαςδημιουργίας του συμπλόκου έναρξης, είτε θα ξεκινήσει από ένα επόμεο κωδικόνιο 5’AUG 3’ που αναγνωρίζεται ως κωδικόνιο έναρξης με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια μικρότερη αλυσίδα.
Ποια είναι τα αποτελέσματα αντικατάστασης βάσης σε κωδικόνιο που κωδικοποιεί αμινοξύ;
~Μπορεί να δημιουργηθεί συνώνυμο κωδικόνιο, που δεν θα επιφέρει καμία αλλαγή στην πολυπεπτιδική αλυσίδα, λόγω του εκφυλισμού του γενετικού κώδικα. (σιωπηλή)
~Μπορεί να δημιουργηθεί κωδικόνιο που κωδικοποιεί άλλο αμινοξύ. Το νέο αμινοξύ μπορεί να μην αλλάζει την λειτουργικότητα και την στερεοδιάταξη της πολυπεπτιδικής αλυσίδας (ουδέτερη) ή μπορεί το νέο αμινοξύ να βρίσκεται στο ενεργό κέντρο ενός ενζύμου ή κοντά σε αυτό, τότε η ενεργότητά του μπορεί να ελαττωθεί ή να μηδενιστεί. (επιβλαβής)
~Μπορεί να δημιουργηθεί κωδικόνιο λήξης με αποτέλεσμα τον πρόωρο τερματισμός της σύνθεσης πολυπεπτιδικής αλυσίδας (ουδέτερη ή επιβλαβής)
Ποια είναι τα αποτελέσματα αντικατάστασης βάσης σε κωδικόνιο λήξης;
~Μπορεί να δημιουργηθεί εκ νέου κωδικόνιο λήξης που δεν θα έχει καμία αλλαγή στην πολυπετιδική αλυσίδα, λόγω του εκφυλισμού του γενετικού κώδικα.
~Μπορεί να δημιουργηθεί κωδικόνιο που κωδικοποιεί αμινοξύ, οπότε θα επιμηκυνθεί η πολυπεπτιδική αλυσίδα, με αποτέλεσμα το πρωτεϊνικό μόριο είτε να χάσει την λειτουργικότητά του είτε αυτή να ελαττωθεί.
Ποια είναι τα αποτελέσματα αντικατάστασης βάσης στο εσωτερικό εσωνίου ενός ασυνεχούς γονιδίου;
Δεν παρατηρείται καμία αλλαγή στην παραγόμενη πολυπεπτιδική αλυσίδα
Ποια είναι τα αποτελέσματα προσθήκης ή έλλειψης βάσεων;
Αλλαγές στον αριθμό των βάσεων έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση μεταλλαγμένων φαινοτύπων. Η προσθήκη ή έλλειψη διαδοχικών βάσεων σε αριθμό πολλαπλάσιο του 3 δημιουργεί αντίστοιχα προσθήκη ή έλλειψη ενός ή περισσότερων αμινοξέων, που μπορεί να έχει ήπιο ή σοβαρό αντίκτυπο στο πρωτεϊνικό προϊόν. Αν ο αριθμός των βάσεων είναι διαφορετικός των πολλαπλασίων του τρία, η αλληλουχία των αμινοξέων δεν εμφανίζει πλέον πολλές ομοιότητες με το φυσιολογικό.
Γιατί οι μεταλλάξεις δεν είναι πάντοτε βλαβερές;
Μερικές μεταλλάξεις είναι και ευνοϊκές για τον οργανισμό, καθώς χωρίς τις μεταλλάξεις η γενετική ποικιλομορφία θα περιοριζόταν αρκετά και η εξέλιξη όπως την γνωρίζουμε σήμερα δεν θα είχε συμβεί. Οι μεταλλάξεις που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό θεωρούνται επιβλαβείς, όμως αυτές που έχουν ελάχιστη επίδραση στον οργανισμό χαρακτηρίζονται ως ουδέτερες. Υπάρχουν μεταλλάξεις που δεν οδηγούν σε αλλαγή της αλληλουχίας των αμινοξέων λόγω του εκφυλισμού του γενετικού κώδικα, οι οποίες ονομάζονται σιωπηλές.
Ποιοι παράγοντες προκαλούν μεταλλάξεις;
Οι μεταλλάξεις που εμφανίζονται αιφνίδια μέσα στον πληθυσμό ονομάζονται αυτόματες και προέρχονται από λάθη που γίνονται κατά την αντιγραφή του DNA ή κατά τον διαχωρισμό των χρωμοσωμάτων (μείωση ή μίτωση). Όλες οι μεταλλάξεις δεν δημιουργούνται αυτόματα, αλλά πολλές από αυτές μπορούν να προκληθούν από παράγοντες του περιβάλλοντος που ονομάζονται μεταλλαξογόνοι. Τέτοιο παράγοντες είναι διάφοροι τύποι ακτινοβολιών, όπως η Χ και η γ- ακτινοβολία, καθώς και η υπεριώδης και κοσμική ακτινοβολία. Μεταλλάξεις μπορούν να προκληθούν και από μερικές χημικές ουσίες, όπως η φορμαλδεϋδη, οι χρωστικές, κυκλικοί αρωματικοί υδοργονάνθρακες και η καφεΐνη.
Γιατί δεν εμφανίζονται τόσο συχνά μεταλλάξεις στα κύτταρά μας;
Τα κύτταρα περιέχουν πάρα πολλά ένζυμα που αναγνωρίζουν βλάβες και τις επιδιορθώνουν. Τέτοια ένζυμα είναι οι DNA πολυμεράσες και τα επιδιορθωτικά ένζυμα. Περισσότερα από το 99.99% των λαθών της αντιγραφής επιδιορθώνονται με αυτόν τον τρόπο.
Τι είναι οι αιμοσφαιρίνες και ποιες οι κατηγορίες τους;
Αιμοσφαιρίνη είναι η κύρια πρωτεΐνη που υπάρχει στα ερυθρά αιμοσφαίρια του ανθρώπου. Κάθε μόριο αιμοσφαιρίνης έχει σφαιρικό σχήμα στον χώρο και αποτελείται από 4 πολυπεπτιδικές αλυσίδες ανά δύο όμοιες, καθεμιά από τις οποίες συνδέεται με μία ομάδα αίμης.
Η κύρια αιμοσφαιρίνη κατά την εμβρυϊκή ηλικία είναι η HbF (F: fetal) με σύσταση α2γ2. Η κύρια αιμοσφαιρίνη κατά την ενήλικη ζωή είναι η HbA (A: adult) με σύσταση α2β2 και μικρές ποσότητες μιας άλλης αιμοσφαιρίνης της HbA2 με σύσταση α2δ2. Τα ενήλικα άτομα συνθέτουν επίσης μια πολύ μικρή ποσότητα (<1%) της HbF