Κυτταρική Διαίρεση (Μείωση) Flashcards
Μείωση Ι και Μείωση ΙΙ
Ποιον μηχανισμό αναπαραγωγής χρησιμοποιούν οι μονογονικοί οργανισμοί και ποιον οι αμφιγονικοί οργανισμοί;
Οι μονογονικοί οργανισμοί δινέμουν την γενετική τους πληροφορία μέσω της διαδικασίας τη μίτωσης, γι’ αυτό και κάθε θυγατρικός οργανισμός είναι πιστό αντίγραφο του μητρικού οργανισμού.
Αντίθετα, οι αμφιγονικοί οργανισμοί ανέπτυξαν τους μηχανισμούς της μείωσης και της γονιμοποίησης, με τις οποίες ο νέος οργανισμός προκύπτει από την συνεισφορά δύο γονέων διαφορετικού φύλου.
Τι συμβαίνει κατά τη μείωση;
Κάθε γονέας παράγει τους γαμέτες του, δηλαδή εξειδικευμένα κύτταρα τα οποία φέρουν τον μισό αριθμό χρωμοσωμάτων από τον κανονικό αριθμό του οργανισμού. Οι γαμέτες είναι απλοειδή κύτταρα.
Ποιος είναι ο σκοπός της μίτωσης και ποιος ο σκοπός την μείωσης;
Η μίτωση έχει ως σκοπό την διατήρηση της γενετικής σταθερότητας. Αντίθετα η μείωση έχει ως σκοπό την αύξηση της γενετική ποικιλομορφίας.
Γιατί είναι απαραίτητη η γενετική ποικιλομορφία;
Η γενετική ποικιλομορφία είναι απαραίτητο χαρακτηριστικό για:
1. την προσαρμογή τ ειδών στο εκάστοτε περιβάλλον
2. την εξέλιξη των ειδών
Τι συμβαίνει κατά τη γονιμοποίηση;
Ο αρσενικός γαμέτης (σπερματοζωάριο) και ο θηλυκός γαμέτης (ωάριο) συνενώνονται σε ένα νέο κύτταρο που ονομάζεται το ζυγωτό, το οποίο είναι διπλοειδές. Το ζυγωτό αποτελεί το πρώτο κύτταρο του νέου οργανισμού.
Σε ποια κύτταρα πραγματοποιείται η μείωση;
Η μείωση πραγματοποιείται στα άωρα γεννητικά κύτταρα.
Σε πόσες φάσεις πραγματοποιείται η μείωση;
Η μείωση πραγματοποείται σε δύο φάσεις, την μείωση Ι και την μείωση II
Πόσα νέα κύτταρα παράγονται μετά τις δύο μειωτικές διαιρέσεις στον άνθρωπο, πόσα από αυτά είναι λειτουργικά και πώς ονομάζονται;
Μετά το τέλος των δύο μειωτικών διαιρέσεων προκύπτουν 4 κύτταρα με απλοειδή αριθμό χρωμοσωμάτων, οι γαμέτες.
Στους άνδρες, και οι 4 γαμέτες που παράγονται είναι λειτουργικοί (σπερματοζωάρια) ενώ στις γυναίκες μόνο 1 από τους 4 είναι λειτουργικός (ωάριο). Τα υπόλοιπα 3 ονομάζονται πολικά σωμάτια και είναι
Ποιο είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια στάδιο της 1ης μειωτικής διαίρεσης;
Η πρόφαση Ι.
Τι συμβαίνει κατά την πρόφαση Ι;
- Ξεκινάει η συσπείρωση των χρωμοσωμάτων, τα οποία έχουν διπλασιαστεί κατά την μεσόφαση
- Τα ομόλογα χρωμοσώματα εγκαταλείπουν τις τυχαίες θέσεις τους και τοποθετούνται το ένα απέναντι στο άλλο (σύναψη). Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ ακριβές, διότι οι γενετικές θέσεις των χρωμοσωμάτων είναι η μία απέναντι στην άλλη.
- Πολλές φορές οι μη-αδελφές χρωματίδες δύο ομόλογων χρωμοσωμάτων μπλέκονται μεταξύ τους και δημιουργούν τα χιάσματα, δομές που είναι διακριτές με το οπτικό μικροσκόπιο.
4 Αποδιοργάνωση πυρηνικού φακέλου, καταστροφή πυρηνίσκου, δημιουργία ατράκτου από τους μικροσωληνίσκους των δύο κεντροσωματίων.
Τι ονομάζεται επιχιασμός;
Επιχιασμός ονομάζεται η “ανταλλαγή” χρωμοσωμικών τμημάτων μεταξύ μη αδελφών χρωματίδων ενός ζεύγους ομόλογων χρωμοσωμάτων. Ο επιχιασμός αποτελεί μηχανισμό αύξησης της γενετικής ποικιλομορφίας, καθώς τα χρωμοσώματα ανασυνδυάζονται.
Τι συμβαίνει κατά τη μετάφαση Ι;
Στην μετάφαση Ι, τα ζεύγη ομόλογων χρωμοσωμάτων τοποθετούνται στο ισημερινό επίπεδο με τυχαίο τρόπο. Στην φάση αυτή συμβαίνει ο ανεξάρτητος συνδυασμός χρωμοσωμάτων, που αυξάνει την γενετική ποικιλομορφία.
Τι συμβαίνει κατά την ανάφαση Ι;
Τα ομόλογα χρωμοσώματα διαχωρίζονται και μετακινούνται προς τους αντίθετους πόλους του κυττάρου. Έτσι προκύπτουν 2 κύτταρα με απλοειδή αριθμό χρωμοσωμάτων (διπλασιασμένα).