4.3 - 4.5 Flashcards

1
Q
  1. 3

a. Leg uit hoe pragmatisme een antwoord kan zijn op het explanatory exclusion probleem.

A

We moeten kijken naar de pragmatische kant en oplossen door succesvolle experimenten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

b. Wat is er volgens Kim mis met dit pragmatische antwoord?

A

Het lost niets op op metafysisch niveau.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

c. Leg uit hoe ‘cross-classification’ en een contrafactische benadering van causaliteit een antwoord op het explanatory exclusion probleem kan zijn.

A

Er zijn twee ‘grids’/vlakken waar dingen plaatsvinden: neuraal niveau en mentale niveau.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

d. Leg uit waarom Kim ook dit antwoord afwijst.

A

Dit leidt tot overdeterminatie op filosofisch niveau, ze zijn namelijk verbonden met elkaar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

e. Wat is het verschil tussen causale effectiviteit en causale relevantie? Hoe kan dit een oplossing voor het probleem van explanatory exclusion zijn?

A

Iets dat causaal effectief is gebeurt op microniveau, de vorm van een vierkant is causaal effectief voor het niet passen in het rondje. Het is causaal relevant om te zeggen dat het vierkantje niet erin past omdat het een vierkant is. De breinstaat is causaal effectief, maar de mentale staat is causaal effectief. Het toont een verschuiving van toneel en niveau, maar geen vervanging van verklaring.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q
  1. 4

a. Leg uit waarom Wegner denkt dat bewuste wil slechts een illusie is.

A

Mentale causaliteit is wat wij merken, maar in feite zijn onze keuzes een product van een onbewust keuzemakingsproces. Onze bewuste verklaring volgt op de onbewuste keuze die ons hoofd zendt naar de onbewuste actie, die de actie voert en verklaard wordt met de gedachte, die gebaseerd is op de onbewuste gedachte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q
  1. 5
    a. Waarom denken veel wetenschappers dat het probleem van bewuste veroorzaking van handelingen en het prbleem van vrije wil hetzelfde zijn?
A

Het komt bij hen neer op bewuste en onbewuste keuzes en bij de filosofie op mentale en fysieke staten. Mentale staten zijn op twee manieren definieerbaar, de wetenschap gaat over beide gebieden in één.

(Bewuste veroorzaking van handelingen: je zorgt ervoor dat er iets plaatsvindt bewust met je handelingen. Maar dit supervenieert boven een breinstaat.
Probleem van vrije wil: vrije wil supervenieert als het ware boven het fysieke domein. Het fysieke domein is causaal gesloten, dit betekent dat vrije wil volgens de wetenschap geen interessante discussie is gezien het ten eerste) niets zal toevoegen aan hun (axiomatische) wereldbeeld. Vrije wil is nog een stap boven een intentie: de vraag die de filosoof stelt is de intentie vrij of onvrij bepaald? De wetenschapper sluit de mentale intentie al uit, dus de vraag of deze vrij of onvrij is, sluit hij ook uit. Hiernaast heeft het geen invloed op de fysicaliteit.)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

b. Waarom denken veel filosofen van niet?

A

Wetenschappers veronderstellen dat fysicalisme deterministisch is en sluiten hiermee het vraagstuk over de vrije wil meteen uit. Zij kijken naar onbewuste en bewuste procesessen terwijl de filosofie kijkt naar fysieke en mentale processen. Ze sluiten mentale processen uit en zien ze als fysicalistisch.

“Het filosofische debat betreffende mentale veroorzaking is gecentreerd om het contrast tussen mentale en fysieke toestanden, gebeurtenissen en processen. Het wetenschappelijke debat is gecentreerd rond bewuste en onbewuste processen. Wat wetenschappers doen is mentale veroorzaking gelijkstellen aan bewuste keuze. Dit is een cartesiaanse intuïtie, Descartes zei dat iedere mentale toestand bewust is en vice versa. De ervaring van mentale veroorzaking speelt in de filosofie geen rol, de vraag is of mentale veroorzaking überhaupt een causaal-uitleggende rol kan spelen in een fysicalistisch universum. In de wetenschap zit deze vraag eigenlijk al besloten, de enige vraag die wetenschappers stellen is of mentale veroorzaking op het bewuste of op het onbewuste niveau plaatsvindt. Dit komt omdat wetenschappers veronderstellen dat fysicalisme determinisme veronderstelt, en dus volgens wetenschappers onvrije wil. Bij de filosofen wordt determinisme als uitgangspunt genomen, en toch denken de meeste filosofen dat er zoiets als vrije wil is.” – samenvatting van Cyrus

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly