4.0 Diskusjon Flashcards
Metode diskusjon: Fordeler og ulemper med kvalitative dybdeintervju:
Fordeler og ulemper med kvalitative dybdeintervju:
fordel:
- informantene får snakke fritt. Semi strukturert intervjuade tillater oppfølgingsspørsmål som er tilpasset informantene og gir nyanser av meninger.
- 1-1 intervju: gir detaljer, erfaring, følelser, holdninger, meninger.
- Kan gå tilbake til det intervjuet man hadde, kan se på referansenotater.
- Mulighet til å gjennomføre pilotstudier. tre forskerpar gjorde hver sin pilotstudie for å avdekke endringer.
EKSTRA:
- Generering av rikt data material
ulemper:
- informantens relasjon til forsker påvirker resultatet. Informantene kan pga kjennskap til forskeren føle at de må svare rett enn å si sannheten.
- Foskerens forståelse som farmasistudent. Forskeren kan stille oppfølgingsspørsmål og formulere spørsmålene sine på en ledende måte, på bakgrunn av sin egen forståelse av temaet.
- Forskjeller blant informanter kan gi skjeve funn. Noen informanter ga mye info om hadde sterke meninger, mens andre var tilbakeholdne.
- Forskerens måte å kommunisere på er ulik. Det påvirker flyten og kanskje formuleringen til spørsmålene. Spørs også hvor flink man er til å lese intervjuet og stille oppfølgingsspørsmål.
EKSTRA:
- Tar lang tid å gjennomføre
- Begrenset generaliserbart pga kan ikke inkludere større befolkning
- Skjevhet i hvem man velger
Forskrivning av antibiotika resultat:
-Farmasøytene var fornøyde med gjeldende nasjonale faglige rett.
- vanskelig uten indikasjon. siden man ikke kan kvalitetssikre behandlingen.
- Norske leger gjør ikke bra nok undersøkelse før de skriver. som UVI og ørebetennelse.
mente norske leger er strengere enn utlandet. - mer smal enn bred i norske apotek.
- retningslinjene er bra
- utenlandske bruker mer bred enn smal
Reseptfri ordning:
- Redusere belastning og øke tilgjengelighet av antibiotika til befolkningen.
- majoritet støtter ikke da det reduserer terskel for å få antibiotika. øker bruken.
- lokal er ok, som kloramfenikolgruppen. mente sånt er lett å kjenne igjen. Fordeler da farmasøyter er lavterskel tilgang til fagkompetanse. Mindre kostnader for kunder.
- Men hovedgrunn til at mange ikke støtter er fordi leger diagnostiserer og ikke farmasøyter. Man må ha diagnoseutstyr. Er mangel på farmasøyter i Norge, kan være belastende.
- farmasøyter har ikke nok kunnskap til å diagnostisere men kun behandle. kvaliteten på kunnskapen til farmasøytene er varierende. mange sykdommer kan ha lignende symptomer. burde ha veldig streng sjekkliste og streng overvåkning.
- kunder kan presse farmasøyt til å gi.
- sjekkliste: bias som viagra idag.
- økonomiske fordeler for apotek kan bli fokus og hos kunder.
- kunder kan få kjøpt antibiotika flere steder samme dag.
Nødvendighet av avbrudd og nødekspedering:
- Per regelverket skal man kun levere nøyaktig mengde antibiotika og ta anbrudd for å oppnå det.
- Utlevering av større pakke kan gi økt antibiotikabruk. avbrudd gir sikrere behandling, hindrer feilbruk, fordel for kunder i behandling så de opplever at den er overkommelig.
- avbrudd krever tid og er økonomisk ugunstig. ofte mer aktuelt ved lm mangel.
- norsk befolkning har god kunnskap og leverer tilbake resterende tabletter, og bruker ikke igjen. returkampansje og info øker kunnskapen.
- nødekspedisjon: livsviktig og rekvirent kan ikke nås. at nødekspedisjon ikke er nødvendig viser det uavhengig av utdanningsland. Farmasøytene har en sterk holdning til at antibiotika ikke er legemidler som bør utleveres uten gyldig foreliggende resept.
Fagkompetanse:
- delte meninger om kunnskapsnivå mellom gruppene.
- noen mente utenlandske kunne mer pga studieforløpet og lenger utdanning som gir dypere og bredere kunnskap.
- farmasøyt i utlandet har bredere rolle, nesten som lege og diagnostisere kunder og gir antibiotika. De får kunnskap gjennom slik praksis. Men diagnostiseringen er ikke basert på kvalitetssikker kunnskap, men kan ha økonomiske motiver. er ikke like strengt der og krav til dokumentasjon.
- norge har handlingsplaner, retningslinjer og regelverk for trygg antibiotika bruk. norge har ikke mulighet til å snike forbi reglene for andre motiv som i utlandet.
- utenlandske farmasøyter velger antibiotika basert på egen erfaring. så det kan hende de gir bred for å være sikker på at den tar bakterien.
- Viktig med faglig oppdatering for å kunne veilede kunder.
man er aldri faglig ulært.
Kommunikasjon i kundemøter på apotek:
Nesten ingen forskjeller i måten de gir informasjon.
- standard info ble gitt.
- levere gjenværende til
- råd påvirkes av kunnskap.
- mer kunnskap hos de som kan diagnostisere som de fra utlandet.
- begge er bevisst på farmasøytens rolle
- rådgivning påvirkes av hvor mottakelig kunden er til å ta imot info. de i utlandet har mindre kunnskap og forståelse på medisinske råd og begreper. Mer tiltro til venner og fem enn helsevesen.
- språkbarriere er utfordrende for begge.
- de fra utlandet får kurs Og så videre i norge om åssen de skal jobbe, jobber derfor ganske likt som farmasøyter fra norge.
Feilkilder i utvalget?
- ulik arbeidserfaring i apotek. kan påvirke holdning og kunnskap til antibiotika.
- mengde antibiotika forskrivninger som har blitt eksponert til apotek er en faktor.
- reseptar eller provisor er faktor.
- utdanningslengde påvirker for bachelor.
- lite fra samme land. mange fra ulike land men ikke alle kontinenter For eksempel .
Hva betyr validitet?
Validitet i en bacheloroppgave, og generelt i forskning, handler om i hvilken grad metoder som brukes i studien virkelig måler det de er ment å måle. Handler validitet om påliteligheten og hvor sant funnene i forskningen er. Det er en viktig indikator på kvaliteten og troverdigheten av forskningen.
Skilles mellom intern og ekstern validitet.
Hva betyr validitet?
Validitet i en bacheloroppgave, og generelt i forskning, handler om i hvilken grad metoder som brukes i studien virkelig måler det de er ment å måle. Handler validitet om påliteligheten og hvor sant funnene i forskningen er. Det er en viktig indikator på kvaliteten og troverdigheten av forskningen.
Skilles mellom intern og ekstern validitet.
Hva er intern validitet og ekstern?
Begge referer til ulike kvaliteter av studien.
Intern validitet handler om i hvilken grad metoden undersøker det den har til hensikt å undersøke. Den viser nøyaktighet og troverdighet innenfor studien. Da kan man altså si at de observerte effektene her faktisk er forårsaket av variablene som forsker har målt, og ikke av eksterne faktorer eller feil.
Ekstern validitet: Det handler om i hvilken grad funnene kan generaliseres utover selve studiens kontekst. Handler altså om overførbarhet og om den kan generaliseres til andre mennesker.
Hva kan intern og ekstern validitet påvirkes av?
Intern validitet kan trues av en rekke faktorer, som konfunderende variabler, seleksjonsbias, utvalgsbias, og mange flere.
Ekstern validitet kan trues når utvalget ikke er representativt for den større populasjonen, eller når forskningsforholdene er svært forskjellige fra “virkelige liv” -forhold.
Så i praksis, en studie med høy intern validitet har kontrollert godt for alle potensielle konfunderende variabler, og vi kan derfor være trygge på at effektene vi observerer er reelle. En studie med høy ekstern validitet kan vi tro på at funnene sannsynligvis vil gjelde i mange forskjellige kontekster, ikke bare i forskningsmiljøet.
Hvordan svekke og styrke validitet?
For å styrke validiteten i forskningen din, kan du vurdere følgende:
Metodetriangulering: Ved å bruke mer enn én metode for å samle data (for eksempel intervjuer og observasjoner, eller kvantitative og kvalitative metoder), kan du bekrefte funnene dine fra forskjellige kilder.
Deltakertriangulering: Ved å innhente synspunkter fra et bredt utvalg av deltakere, kan du sikre at du får et bredere og mer balansert perspektiv på problemstillingen du undersøker.
Gjennomsiktighet: Gi en detaljert beskrivelse av metodene dine og begrunnelse for valgene dine. Dette gjør at andre kan bedømme validiteten av forskningen din.
Pilotstudier: Disse kan brukes til å teste og forbedre forskningsinstrumentene dine før du samler inn hoveddelen av dataene dine.
Peer review: La kolleger eller veiledere vurdere arbeidet ditt. Deres tilbakemeldinger kan hjelpe deg med å identifisere potensielle svakheter og forbedre validiteten av studien din.
Faktorer som kan svekke validiteten inkluderer:
Uklare forskningsspørsmål: Hvis forskningsspørsmålene dine ikke er klare og presise, kan det hende at du ikke klarer å måle det du faktisk ønsker å måle.
Datainnsamlingsfeil: Feil i datainnsamlingen kan føre til unøyaktige resultater.
Utvalgsbias: Hvis utvalget ditt ikke er representativt for befolkningen du prøver å studere, kan dette svekke validiteten.
Forskerbias: Hvis forskeren påvirker dataene, enten bevisst eller ubevisst, kan dette påvirke validiteten negativt. Dette kan være gjennom måten spørsmål stilles på, eller hvordan data tolkes.
Manglende reliabilitet: Hvis forskningsmetodene eller instrumentene dine ikke er pålitelige (dvs. de gir ikke konsistente resultater over tid), kan dette også svekke validiteten.
Hva er subjektiv oppfatning?
“Subjektive oppfatninger” refererer til individuelle meninger, opplevelser og tolkninger som kan variere fra person til person. Det er basert på personlige følelser, perspektiver og subjektive tolkninger av en situasjon eller informasjon.
Hva betyr selektiv oppmerksomhet på data?
“Selektiv oppmerksomhet på data” betyr at en person bevisst eller ubevisst velger å fokusere på spesifikke data eller informasjon mens de ignorerer eller nedprioriterer annen relevant informasjon. Dette kan påvirke hvordan noen oppfatter eller tolker situasjoner, da de kan være mer tilbøyelige til å legge mer vekt på data som støtter deres eksisterende synspunkter eller oppfatninger, og ignorere data som motsier dem.
Hva gjorde forskerne for å unngå selektiv oppmerksomhet på data?
For å unngå selektiv oppmerksomhet på data, valgte vi å legge vekk våre subjektive oppfatninger som kan påvirke fortolkninger av funn.
Dette er for å unngå selektiv oppmerksomhet på data som støtter forskerens forhåndsoppfatninger og for å oppnå en høy grad av objektivitet.