3.4 - Hvornår har revisor ret og/eller pligt til at bryde sin tavshedspligt? Flashcards
Hvad indebærer revisors tavshedspligt?
Revisor har som udgangspunkt hverken ret eller pligt til at udlevere regnskaber og andet regnskabsmateriale til andre end klienten, idet dette er klientens ejendom.
Revisor skal respektere fortroligheden af informationer opnået som et led i professionelle og forretningsmæssige forbindelser og må ikke videregive sådanne informationer til tredjemand uden behørig og specifik tilladelse hertil, medmindre der er en juridisk eller professionel ret eller pligt hertil.
Af hvilken bestemmelse fremgår revisors tavshedspligt?
Straffelovens §§ 152-152f, der finder tilsvarende anvendelse på revisorer og disses medarbejdere, jf. revisorlovens § 30, stk. 1.
Hvad er omfattet af tavshedspligten
FVL § 27: enkeltpersoners private, herunder økonomiske, forhold og 2) tekniske indretninger eller fremgangsmåder og så videre, og så videre.
Kendte oplysninger er ikke beskyttet. Men hvis disse kædes sammen med beskyttede oplysninger, vil det kunne begrunde et ansvar for revisor.
F.eks. revisor oplyser klients kreditrating i banken (= overtrædelse af tavshedspligt eftersom de ikke kan udledes af regnskabet.
Hvornår har revisor pligt til at bryde sin tavshedspligt?
Brud på tavshedspligten → KUN når der er lovhjemmel til dette!
hjemmel i STRL → §152e - Ret og pligt til at bryde tavshedspligten. “..er forpligtet til at videregive oplysningen”
f.eks. RL § 18 - pligt til at oplyse grund til fratrædelse. (pligt til at bryde tavshedspligt).
Revisor må videregive oplysninger til kvalitetskontrollanten og erhvervsstyrelsen RL § 35 og ved erhvervsstyrelsens ”undersøgelser” RL §§ 38-39
Økonomisk kriminalitet RL § 22.
Hvidvaskloven
Hvad siger § 170, stk 3?
Vidnepligten har forrang (for tavshedspligten), medmindre retten bestemmer, at hensynet til tavshedspligten konkret er mere tungtvejende.
Straffelovens § 152
Den, som virker eller har virket i offentlig tjeneste eller hverv, og som uberettiget videregiver eller udnytter fortrolige oplysninger, hvortil den pågældende i den forbindelse har fået kendskab, straffes med bøde eller fængsel indtil 6 måneder.
Straf for at bryde tavshedspligten?
straffes med bøde eller fængsel indtil 6 måneder.
Særligt grove tilfælde (f.eks. egen interesse) op til 2 års fængsel.