16.3 + 16.5 + 16.8 Flashcards
kolonisatie
verwijst naar vestiging en groei van microbe in een omgeving
infectie
als micriobe een parasitaire relatie met de gastheer heeft
subklinisch
infectie, maar er zijn geen symptomen
wat is primaire infectie
Dit is de eerste infectie die optreedt wanneer een ziekteverwekker, zoals een virus, bacterie, schimmel of parasiet, voor het eerst het lichaam binnendringt en een ziekte veroorzaakt.
wat is secundaire infectie
Een secundaire infectie is een tweede infectie die optreedt tijdens of na een primaire infectie. Deze infectie wordt vaak veroorzaakt doordat het immuunsysteem verzwakt is door de primaire infectie, waardoor het lichaam vatbaarder is voor andere ziekteverwekkers.
voorbeeld
Voorbeeld: Na een griepinfectie (primaire infectie) kan iemand een bacteriële longontsteking ontwikkelen als secundaire infectie. Dit komt doordat het immuunsysteem verzwakt is door de griep, waardoor de bacteriën de kans krijgen om zich te vermenigvuldigen en een nieuwe infectie te veroorzaken.
wat is primaire pathogeen
Een primaire pathogeen (of primair ziekteverwekker) is een micro-organisme dat in staat is om ziekte te veroorzaken bij gezonde mensen, zelfs als hun immuunsysteem goed functioneert.
Primaire pathogenen kunnen daarentegen iedereen ziek maken, ongeacht de gezondheidstoestand.
wat is opportunistische pathogeen
Opportunistische pathogenen veroorzaken meestal alleen ziekte bij mensen met een verzwakt immuunsysteem of andere onderliggende gezondheidsproblemen.
wat is virulentie
Virulentie is een term die de mate van schadelijkheid of ziekteverwekkend vermogen van een micro-organisme beschrijft, zoals een bacterie, virus, schimmel of parasiet. Het geeft aan hoe ernstig de infectie of ziekte is die een pathogeen (ziekteverwekker) kan veroorzaken. Een micro-organisme met een hoge virulentie veroorzaakt vaak ernstigere symptomen en heeft een grotere kans om het lichaam te beschadigen.
communicabele of contagieuze ziekten
besmettelijke ziekten die van ene gastheer op de andere worden overgedragen
infectieuze dosis
aantal microben dat nodig is om een infectie veroorzaken.
welke fasen infectieziekten
- incubatietijd
- ziekte
- herstel
wat gebeurt in incubatietijd
dit is intro van microbe bij vatbare gastheer en optreden van tekenen en symptomen. Deze periode verschilt per pathogeen.
prodormale fase
dit is voorafgaan de ziekte fase, zijn vage symptomen (gevoel van ziek zijn)
wat doet lichaam om herinfectie te voorkomen
geheugenlymfocyten en antilichamen aangemaakt om herinfectie met zelfde microbe voorkomen
Acute infecties
symptomen die snel ontstaan maar kort aanhouden, keelpijn