1. Galvos smegenų dangalai Flashcards

1
Q

Kietasis galvos smegenų dangalas, dura mater encephali

A

yra tvirta, kieta, blizgančiu paviršiumi fibrozinio audinioplėvė.Jisiškloja smegeninės vidinį paviršių, jame daug kraujagyslių bei nervų, jis atstoja antkaulį.
Kietasis dangalas per didžiąją pakauškaulio angą nusileidžia įstuburo kanalą, taip pat nutįsta galvinių nervų paviršiais ir pereina į jų makštis.
Didysis smegenų pjautuvas
Smegenėlių pjautuvą
Smegenėlių padangtė
Turkiškojo balno diafragma
Trišakio mazgo ertmė
Kietojo smegenų dangalo ančiai. Jie susidaro, kai ties minėtų darinių kraštais kietasis dangalas suskyla į dviplokšteles, tarp kurių atsiranda endoteliu iškloti įvairaus dydžio kanalai.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Voratinklinis galvos smegenų dangalas

A

yra po kietuoju dangalu, nuo jo atskirtas subdurinio tarpo. Tai – plona,skaidri jungiamojo audinio plėvė, iš abiejų pusių išklota plokščiomis ląstelėmis.Joje yra nedaug kraujagyslių ir nervų. Kai kur voratinklinis dangalas sustorėjęs.Šiose vietose jo paviršiuje susidaro pilkai rausvos spalvos, spenelių formos iškilimai, vadinami voratinklinio dangalo gaureliais. Kietasis dangalas virš voratinklinio dangalo gaurelių yra suplonėjęs. Voratinklinio dangalo gaureliai dalyvauja smegenų skysčio apytakoje. Pro jas smegenų skystis teka į veninę sistemą.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Švelnusis galvos smegenų dangalas

A

yra plonas, silpnas puriojo jungiamojo audinio dangalas, betarpiškai liečiantis smegenų paviršių. Jis sudarytas iš dviejų lapų, tarp kurių eina kraujagyslės, maitinančios smegenis. Švelniojo dangalo klostės plyšiais lenda gilyn į smegenų skilvelius, kur sudaro gyslinius rezginius.Voratinklinis dangalas liečia tik labiau iškilusias smegenų dalis, todėl tarp jo ir švelniojo dangalo lieka povoratinklinis tarpas. Povoratinklinėje ertmėje yra smegenų skysčio, kuris čia iš skilvelių suteka per ketvirtojo skilvelio
šonines ir vidurinę angas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Kietojo smegenų dangalo ančiai

A

Viršutinis strėlinis antis
Apatinis strėlinis antis
Teisusis antis
Skersinis antis
Aktais antis
Viršutinis uolos antis
Pamatinis antis
Pakaušinis antis

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly