עקרון הגבלת השלטון Flashcards
עקרון הגבלת שלטון
השלטון קובע שעל אף הכוח והסמכות שניתנה לשלטון על ידי ציבור הבוחרים - עם הכוח והסמכות חלה על השלטון חובת האחריות. מפני שהשלטון הוא הגוף המרכזי קיים חשש שהשלטון ינצל את מעמדו ואת כוחו ויפגע באזרחים ובזכויות מיעוט בפרט. הגבלת השלטון נועדה להבטיח את המחסומים והמעצורים על מנת למנוע ממנו פגיעות מעין אלו. הדרכים העיקריות למנוע מהשלטון לפעול לרעה כלפי האזרחים הם על ידי הפרדת הרשויות, חוקה וכן על ידי אמצעי פיקוח וביקורת מוסדיים ולא מוסדיים.
עקרון הפרדת הרשויות
הרעיון הוא שכל רשות תפעל בנושא אחד ויהיו לה סמכויות מוגדרות ממנה היא לא יכולה לחרוג, והרשויות משמשות כמפקחות האחת על השנייה כדי לוודא זאת. פיצול הכוח השלטוני לרשויות שונות מהווה ביזור העוצמה למוקדי כוח שונים. המודל המקובל היום הוא של רשות מחוקקת, מבצעת ושופטת. בצורה כזו, הכוח אינו מרוכז אצל גורם שלטוני אחד בלבד, כך שהרשויות מהוות בלמים ואיזונים האחת לשנייה.
חוקה
חוקה היא אוסף של נורמות, חוקים וערכים המאוגדים במסמך בעל תוקף משפטי גבוה מחוקים רגילים. המסמך הזה מטרתו לייצר גבולות לשיח הפוליטי והמשפטי, לכונן כללי משחק בסיסיים לחברה הדמוקרטית הספציפית בה מדובר. חוקות דר”כ עוסקות בשלושה נושאים עיקריים: מבנה השלטון, סמכויותיהן והיחסים ביניהן; ערכים ועקרונות בסיסיים, חזון המדינה והמאפיינים הייחודיים שלה וכן זכויות אדם ואזרח.
מנגנוני פיקוח מוסדיים
מנגנונים פורמליים הם מוסדות רשמיים הקיימים מתוקף חוק המגדיר את תפקידם, מטרתם וסמכותם. גופים כאלה הם למשל הפרלמנט (כחלק מפעולת הפרדת הרשויות, ובעיקר דרך האופוזיציה, ועדות הכנסת, כלים פרלמנטריים כמו שאילתות ) מבקר המדינה, נציב תלונות הציבור, מערכת המשפט ופה יש לנו פיקוח אישי- פלילי. גופים אלה יכולים לפרסם דו”חות, הנחיות או מסמכים או לחוקק חוקים במטרה למנוע מהשלטון לחרוג מסמכויותיו החוקיות ו/או לנצל את כוחו שלא למטרה לשמה נבחר.
מנגנוני פיקוח חוץ מוסדיים
מנגנונים אלה הם גופים פרטיים המעבירים ביקורת באמצעות הפגנות, שביתות, עצרות, עצומות, אמנות או כתיבה במדיות השונות. לגופים אלה אין הסמכה חוקית והם נשענים על יוזמה פרטית של אזרחים או קבוצות. המטרה שלהם היא יצירת לחץ על קובעי מדיניות, הבעת ביקורת פוליטית וחברתית על השלטון וקיום דיון ציבורי, שיהוו תמריץ לשלטון לנהוג בהתאם לחוק.