הרשות המחוקקת Flashcards
מהי הרשות המחוקקת
הרשות המחוקקת היא הפרלמנט, בישראל היא הכנסת.
קואליציה - עבודת הכנסת
המצב בו הסיעה הגדולה ביותר בכנסת לא מהווה את הרוב - היא נדרשת לצרף אליה מפלגות אחרות כדי לקבל את הסמכות להרכיב את הרשות המבצעת ולקבל את אמון הכנסת. הגוף המשותף שנוצר בהובלת המפלגה שצירפה את יתר המפלגות נקרא “קואליציה” . קואליציה היא הברית בין כל המפלגות השותפות המסדיר את בעלי התפקידים, קווי היסוד והמדיניות שהממשלה תקדם על ידם.
אופוזיציה - עבודת הכנסת
כלל המפלגות שאינן חברות בקואליציה, שלא התאגדו לשיתוף פעולה בגוף המחוקק עם מפלגת השלטון והמפלגות שתומכות בה. חברי האופוזיציה בהכרת מהווים מיעוט בתוך חברי הפרלמנט כיוון שהקואליציה היא תמיד הרוב. מטרת האופוזיציה היא לייצג בפרלמנט את עמדותיו של המיעוט שלא זכה לייצוג בשלטון, לבקר את השלטון ולנסות להפילו במסגרת הכללים הקבועים לכך בחוק ובחוקה (אי אמון).
ועדות הכנסת - עבודת הכנסת
ועדות הכנסת מהוות חלק משמעותי מעבודתם של חברי הכנסת. בהן מתקיים דיון מקצועי ומעמיק לפי תחומי העיסוק. בכנסת יש 12 ועדות קבועות וניתן להקים ועדות מיוחדות לנושאים שעולים על סדר היום. הרכב הוועדות נקבע באופן התואם לגודלן היחסי של סיעות הכנסת. ראשות חלק מהועדות נקבע לפי הסכמים קואליציוניים, והשאר לפי ועדה מסדרת. (ועדות לדוג’ - ועדת הכנסת, ועדת כספים, ועדת הכלכלה).
מליאת הכנסת - עבודת הכנסת
ההתכנסות של כלל חברי הכנסת לשם ישיבת עבודה, שלא במסגרת הוועדות השונות. הישיבות מתקיימות באולם המליטה שבבניין הכנסת. באולם זה מתקיימים הדיונים המרכזיים על סדר יומה של הכנסת. מתקיימות הצבעות, נאומים, הצבעות אי אמון, שאילתות, הצעות לסדר היום ופרובוקציות מדי פעם.
הכנסת מייצגת את העם - תפקידי הכנסת
הכנסת כוללת 120 נציגים שנבחרו על ידי הציבור לייצג את עמדותיהם, דעותיהם והשקפת עולמם. הנציגים בכנסת מבטאים את עקרון שלטון העם - שכן הם פועלים בשם העם למען העם.
הכנסת כרשות מחוקקת - תפקידי הכנסת
הכנסת היא הגוף המוסמך הישראל לחוקק חוקים הקובעים מה מותר ומה אסור לאזרחים ולרשויות. החוקים מחייבים את כל האזרחים ואת שלושת הרשויות (מבצעת, שופטת ומחוקקת) באופן שוויוני. החקיקה מתבצעת באמצעות חקיקה ראשית הנקבעת על ידי חברי הכנסת במטרה להחליט על הוראות החוק. הממשלה מוסיפה על החקיקה הראשית חקיקת משנה שתוסיף תקנות וצווים לחוק ובלבד שלא תסתור את החקיקה הראשית.
הכנסת כרשות מכוננת - קביעת חוקי יסוד - תפקידי הכנסת
לכנסת יש שלושה תפקידי ראשיים: הכנסת כרשות מחוקקת, כרשות מפקחת וכרשות מכוננת. כמו שלמדנו, בישראל הכנסת משמשת גם כגוף המכונן את החוקה, באמצעות כתיבת חוקי היסוד.
הכנסת כרשות מבקרת ומפקחת - תפקידי הכנסת
כנציגת העם, לכנסת אמצעים רבים לפיקוח על עבודת הממשלה ולביקורת על פעולותיה
הצבעת אי אמון - הכנסת כרשות מבקרת ומפקחת - תפקידי הכנסת
באמצעות הצבעת אי אמון אפשר לפעול להחלפת השלטון הקיים תוך הצעה לשלטון חלופי המוסכם על ידי רוב חברי הכנסת.
אישור תקציב -הכנסת כרשות מבקרת ומפקחת - תפקידי הכנסת
במידה והכנסת לא מאשרת ברוב קולות את ההצעה לתקציב שמציעה הממשלה - הכנסת תתפזר.
דרישות מידע מהממשלה - הכנסת כרשות מבקרת ומפקחת - תפקידי הכנסת
חברי הכנסת יכולים לדרוש מידע מחברי הממשלה באמצעות ועדות, הצעות לסדר היום ושאילתות.
הצעה לסדר היום - הכנסת כרשות מבקרת ומפקחת - תפקידי הכנסת
כל חבר כנסת רשאי לבקש לדון במליאה בנושא מסוים.
הופעת ראש הממשלה בכנסת - הכנסת כרשות מבקרת ומפקחת - תפקידי הכנסת
חברי הכנסת יכולים לחייב את ראש הממשלה להופיע במליאה בתנאי שחתמו על כך 40 חברי כנסת.
ועדות חקירה פרלמנטריות - הכנסת כרשות מבקרת ומפקחת - תפקידי הכנסת
פורום של בעלי תפקידים במגזר הציבורי שהתמנו לקור סוגיה ציבורית ספציפית ולהציע התמודדות עמה.