הרשות המבצעת Flashcards
מהי
המבצעת הרשות
הרשות המבצעת היא הזרוע הביצועית של הממשל. לרשות זו יש סמכות ואחריות על הניהול הבירוקרטי היומיומי של המדינה. הממשלה, אחראית על יישום ואכיפה של החוקים שמחוקקת הכנסת, ובכפוף לאופן שבו אלה מפורשים על ידי מערכת המשפט.
סמכות הממשלה
לנהל את כל תחומי החיים של אזרחי המדינה שאותם הוסכמה לנהל לפי הוראה מפורשת של החוק, לקבוע ולהוציא לפועל מדיניות.
תהליך כינון הממשלה
כאשר צריך להרכיב ממשלה מטיל הנשיא את המשימה על אחד הח”כים. במידה ולא הצליח 28 יום הוא רשאי להאריך ב14 יום או להטיל את המשימה על ח”כ אחר. עם הרכבת הממשלה, ראש הממשלה המיועד מציע את שרי ממשלתו ואת קווי היסוד של הממשלה בפני הכנסת ומקבל את אמונה.
תפקיד הממשלה: קביעת מדיניות וביצועה
התפקיד המרכזי של הרשות המבצעת הוא קבלת החלטות, כלומר קביעת מדיניות וקוויה פעולה בכל התחומים הנמצאים תחת אחריות משרדי הממשלה. אחד הכלים המרכזיים לצורך זה הוא התקציב - שהוא למעשה תכנית פעולה, סדר עדיפויות ומטרות לכל משרדי הממשלה.
תפקיד ממשלה: חקיקת משנה
חקיקת משנה נעשית על ידי הרשות המבצעת באמצעות צווים, תקנות חוקי עזר עירוניים וכו’. חקיקה זו היא למעשה קביעה של הוראות משניות שמאפשרות הוצאה לפועל של החוק ומטרותיו, כפי שנקבעו בחקיקה הראשית של הכנסת. חקיקה כזו לא יכולה לסתור חקיקה ראשית והיא נתונה לפיקוח של ועדות הכנסת כמו גם ביהמ”ש, שיכול לפסול אותה בקלות יותר מאשר חקיקה ראשית.
תפקיד הממשלה: סמכות שיורית
סמכות שיורית היא כל מה שלא מוגדר בחור כבאחריות של גוף אחר, נמצא תחת אחריות הממשלה, חריג לחוק שקובע כי הממשלה מוסמכת לעסוק רק בתחומים שהוסמכה לעסוק בהם לפי הוראה מפורשת בחוק. עם זאת, אין לפגוע בזכויות אדם מכוח סמכות שיורית, ולעניין זה לכן נחוצה הסמכה מפורשת בחוק.
תפקיד הממשלה: חקיקת תקנות לשעת חירות
עם קום המדינה הרשות המחוקקת העניקה לרשות המבצעת סמכות לקבוע תקנות חירום על מנת להבטיח את פעילותה התקינה גם בשעת חירום. בכוחן של תקנות משנה לשנות כל חוק, לבטל אותו באופן זמני או להכניס אליו סעיפים חדשים או תנאים חדשים. תקנות החירות יכולות לסתור חוקים קיימים בתנאי שהממשלה קבעה שהתקנות מוצדקות לטובת שעת החירום.
אחריות ממשלתית משותפת
כל חבר בממשלה, כלומר כל שר, אחראי לכל החלטה מהרגע שהיא התקבלה במליאת הממשלה גם אם מלכתחילה התנגד להצעה, על עוד הוא נותר חבר בממשלה וכל עוד ההחלטה עברה- הוא מחויב לה והוא אחראי לה. דבר זה נובע מהרעיון כי הממשלה פועלת כגוף אחד ובשיתוף פעולה, כיוון שלא יתכנו מבחינה פרקטית חילוקי דעות בממשלה שאמורה לקבוע ולהוציא לפועל מדיוניות. בגלל אחריות זו, שר לא יכול להעביר ביקורת פומבית על החלטת ממשלה או להצביע נגדה בכנסת.
אחריות מיניסטריאלית
לכל חבר בממשלה, כלומר לכל שר, ישנה אחריות אישית כלפי הכנסת, הממשלה והציבור בנוגע לנושאים בהם פועל משרדו. אחריות זו כוללת את פעילות המשרד, פעולות עובדיו, חובה לענות על שאילתות והצעות לסדר היום בכנסת ותיקון הבעיות בתחום הפעילות של המשרד. האחריות המדוברת היא אישית פוליטית, ולא משפטית. אחריות אישית משפטית שכן מוטלת על השר מתייחסת למעשים או מחדלים פליליים או שיצרו נזק ציבורי שעשה בעצמו.