כאב Flashcards
Morphine, Methadone, Codeine, Tramadol, Loperamide, Buprenorphine
אלו אופיואידים, אגוניסטים לקולטן מיו.
מנגנון הפעולה- תרופות שפועלות על המרכז במוח. כשעושים פעילות שגורמת לכאב כמו ריצה, הגוף משחרר אנדורפינים ששומרים עלינו מפני הכאב. אופיואידים נקשרים לרצפטור האנדורפינים ומשככים את הכאב. קולטנים אופיואידים בחוט השדרה ובמוח מגיבים לאנדורפינים. מיו אחראי לשיכוך כאב במוח, תחושת אופוריה, דיכוי נשימה, תלות וסבילות.
שימושים- מורפין נוגד כאב, מטדון עוזר לגמילה מאופיואידים, קודאין נגד שיעול, טרמדול נגד כאב, לופרמיד נגד שלשולים, ובופרנורפין מיועד לטיפול בכאב ולטיפול בנרקומנים.
תופעות לוואי- טשטוש, בלבול וישנוניות, שיתוק מערכת העיכול (בחילה, הקאה ועצירות), היצרות האישון (מיוזיס), כיווץ הספינקטר בשתן, ירידה בקצב לב, ירידה בלחץ דם, דיכוי נשימתי, עלייה בלחץ התוך גולגולתי, הפחתת טונוס שריר הרחם ולכן הארכת משך הלידה, שחרור היסטמין- גורם לתופעות אלרגיה כמו גרד ואסטמה, תלות. נדיר- אי ספיקת כליות.
התוויות נגד- הפרעות או מחלות כרוניות במערכת הנשימה, אבנים בכיס המרה, כאב בטן לא מזוהה, חסימת מעי. בלידה אסור לתת מורפין! יש סכנה לעליית חום בשילוב עם מעכבי MAO.
המורפין היא תרופה יעילה נגד כאב אבל היא מפריעה ללידה ופוגעת בהתכווצויות הרחם. היא עלולה להאריך את משך הלידה או להיכנס לעובר ולהשפיע עליו לדיכוי נשימתי.
טרמדול במינון גבוה עלול לגרום להתכווצויות. זה אופיואיד חלש שנוכל לתת לפני אופיואיד חזק יותר אך הוא יכול לגרום גם לפרכוסים ולכן נימנע ממתן לחולי אפילפסיה. בנוסף התרופה מורידה לחץ דם
Naloxone
אנטגוניסט לקולטן מיו, כלומר מעכב את קולטן מיו.
שימושים- נגד כאב והקטנת עצירות. במקרי הרעלת אופיואידים היות וזה אנטגוניסט לקולטן מיו של האופיואידים.
תופעות לוואי- סכנה לדיכוי נשימתי.
התרופה בעלת זמן מחצית חיים קצר ולכן משך הפעולה שלה קצר.
Ibuprofen, Naproxen, Piroxicam, Indomethacin
אלו תרופות שהן NSAID’s.
מנגנון פעולה- עיכוב באופן הפיך של כל סוגי האנזים COX.
שימושים- שיכוך כאב קל-בינוני, נוגדי דלקת, הקלה על גאוט, הורדת חום, זירוז סגירת הדוקטוס ארטריוסוס בעובר שמחבר בין המערכת הורידית לעורקית ולאחר הלידה הוא נסגר, הקטנת התכווצויות רחם (טיפול בכאבי מחזור וטיפול בהתכווצויות מוקדמות בהריון).
תופעות לוואי- פגיעה בשלמות רירית הקיבה, אפקטים דמויי אסטמה, פגיעה כלייתית, ביטול השפעת PG בכליה, השפעה קרדיו-ווסקולרית.
השימוש יהיה חייב להיות במינון האפקטיבי הנמוך ביותר ולפרק זמן קצר ביותר, אחרת יהיה סיכון לתופעות לוואי. לא מומלץ למתן לקשישים וינתן לחולים סופניים להקלה.
Misoprostol
ממשפחת הNSAIS’s.
מנגנון פעולה- תרופה שהיא סוג של פרוסטגלנדין. זהו תכשיר שניתן בשילוב עם NSAID’s.
שימושים- אפקט נגד דלקת וכאב, הגנה על הקיבה, משמש גם להפלות.
תופעות לוואי- פרוסטגלנדינים עושים כיווץ של הרחם בזמן הריון ולכן גם ישמשו להפלות. בכאבים של מחזור ולכן עלולים להיות כאבי בטן.
Etoricoxib, Celecoxib
אלו תרופות ממשפחת מעכבי הCOX 2- Coxibes.
מנגנון הפעולה- עיכוב הפיך של אנזים COX 2.
שימושים- בעלות אפקט אנטי דלקתי תוך צמצום הרעילות לקיבה.
תופעות לוואי- פגיעה בכליות, קרישיות יתר, כיווץ כלי הדם הכליליים ועלייה בסיכון לאירועים לבביים, העלאת לחץ הדם והקטנת פעילות תרופות הACEI.
אותן תופעות לוואי כמו של NSAID’s ובנוסף גם תופעה של קרישיות יתר.
Dipyrone, Paracetamol
ממשפחת מעכבי COX 3.
מנגנון פעולה- התרופות מעכבות באופן הפיך את COX 3 במוח. הן לא מעכבות את COX 2 ולכן לא יהיה אפקט נוגד דלקת, ולא מעכבות את COX 1 ולכן לא יהיו את כל תופעות הלוואי של הNSAID’s.
שימושים- תרופות נגד כאב וחום.
תופעות לוואי- דיכוי ופגיעה במח העצם עד לאנמיה אפלסטית. פריחה, בצקת וטשטוש, פגיעה כלייתית (נדיר). עלולה להיות הרעלה של פראצטמול.
התוויות נגד- עלול להיות מינון יתר של פראצטמול ביחד עם אלכוהול.
אופטלגין (דיפירון) בIV עלול לגרום לשוק אנאפילקטי כי לתמיסה השפעה מהירה יותר.
הטיפול בהרעלת פראצטמול הוא בחומר הנקרא N-אצטיל ציסטאין.
Aspirin
הוא ממשפחת מעכבי COX.
מנגנון פעולה- מעכב את כל סוגי COX בצורה בלתי הפיכה.
שימושים- דילול דם ומניעת קרישה. נגד דלקת וכאב.
תופעות לוואי- אספירין מעכב את כל סוגי COX בצורה בלתי הפיכה ולכן יהיו את כל תופעות הלוואי- כיב קיבה, אפקטים דמויי אסטמה, פגיעה בכליות, עלייה בלחץ הדם, אי ספיקת לב.
התוויות נגד- אסור למתן כשיהיו כיבים, לא ניתן לילדים כדי למנוע תסמונת Raye.
שימוש באספירין גורם לדימום לא מורגש ודם סמוי בצואה, עלול לגרום לאנמיה ולהטעות בבדיקה לסרטן מעי הגס. עלול לגרום גם לתסמונת Raye.