ידע כללי - אישיות Flashcards
חגית נמצאת בטיפול אצל פסיכולוגית אדלריאנית.
במה סביר להניח שהטיפול שלה מתמקד?
א. הגדלת מידת העניין החברתי ותיקון מהלך החיים
ב. חשיפת תכנים לא מודעים והעלאתם למודע
ג. החזרת האני לתפקוד תקין ולשליטה על חיי הנפש
ד. קידום הכוחות הבונים הטמונים בטבע האנושי והגעה לאושר שבמימוש העצמי
הגדלת מידת העניין החברתי ותיקון מהלך החיים
הסבר:
על פי אדלר, האדם הוא יצור חברתי ויש להבין אותו ואת פעולותיו בהקשר זה. אדלר רואה במידת העניין החברתי מדד לבריאות הנפשית ומאמין כי חיי האדם הינם בעלי ערך רק כאשר הם מועילים לחברה. נוירוזה מתפתחת במצב של שאיפה אגוצנטרית לעליונות ומידה נמוכה של עניין חברתי ולכן מטרת הטיפול הינה הגברתו.
מסיח 2 מתייחס למטרות הטיפול הפרוידיאני, במהלכו נעשה שימוש באסוציאציות חופשיות וניתוח חלומות על מנת לחשוף תכנים לא מודעים. מסיח 3 מתייחס למטרת הטיפול לפי הזרם של פסיכולוגית האני, המדגיש את מרכזיות האני כמוקד העיסוק הפסיכואנליטי. מסיח 4 עוסק במטרות הטיפול בהתאם לגישות ההומינסטיות, המדגישות את השאיפה למימוש עצמי , כלומר למיצוי הכישרון והיכולת.
מה מהבאים אינו נכון לגבי האופן הפרטקסי (Parataxis mode) שהזכיר סאליבן?
א. הוא מאפיין את חודשי החיים הראשונים של התינוק
ב. הוא מתאפיין בחשיבה לא הגיונית
ג. הוא מתאפיין בחשיבה המקשרת בין אירועים המתרחשים בצמידות
ד. הוא מאפיין את התינוק החל מהחודש החמישי בחייו
הוא מאפיין את חודשי החיים הראשונים של התינוק
הסבר:
סאליבן) מתאר שלושה אופני התנסות בחוויית העולם, שלפיהם מתפתחות ההכרה והתפיסה של המציאות ושל היחסים הבין אישיים, החל בינקות וכלה בהתבגרות. האופן הפרטקסי מאפיין את התינוק החל מהחודש החמישי לחייו (מסיח 4), ומתבטא בחשיבה לא הגיונית (מסיח 2), המקשרת בין אירועים המתרחשים בצמידות (מסיח 3). את חודשי החיים הראשונים של התינוק מאפיין דווקא האופן הפרוטוטקסי, ולכן תשובה 1 היא הנכונה.
מה מבין התיאורים הבאים מתאים להגדרה של תכונת ציר, לפי גורדון אלפורט ?
א. לפעמים יהושע מאוד מופנם ולפעמים הוא דווקא מתנהג במוחצנות רבה
ב. מה שמניע את יהושע בחיים הוא הצורך באהבה ובאישור של סביבתו
ג. יהושע תמיד הולך במהירות מסחררת
ד. יהושע מאוד נדיב ואכפתי
מה שמניע את יהושע בחיים הוא הצורך באהבה ובאישור של סביבתו
הסבר:
גורדון אלפורט זיהה שלושה סוגי תכונות: הסוג הראשון, תכונת ציר תכונה אחת מרכזית סביבה האדם מארגן את חייו. מבין כל המסיחים, תשובה 2 מתארת את הצורך באהבה ובאישור של הסביבה כתכונה מרכזית סביבה יהושע מארגן את חייו ולכן זוהי התשובה הנכונה. הסוג השני, תכונות מרכזיות קווי אופי עיקריים, כמו נדיבות ואכפתיות, מסיח 4. הסוג השלישי, תכונות משניות מאפיינים ספציפיים העוזרים לבטא את ההתנהגות, אך אינם שימושיים כל כך להבנת האישיות בכללה, כמו הנטייה ללכת במהירות, מסיח 3. מסיח 1 המתאר תנועה בין קטבים של תכונה (מופנמות-מוחצנות) אינו עונה להגדרה של תכונת ציר, מאחר ולא ניתן לדעת האם זוהי התכונה המרכזית של יהושע, אשר סביבה הוא מארגן את חייו.
מה מבין המימדים הבאים אינו נמנה על מודל חמשת הגורמים (five-factor model)?
א. נועם הליכות
ב. מצפוניות
ג. מודעות
ד. פתיחות להתנסויות
מודעות
הסבר:
מודל חמשת הגורמים או בשמו הנוסף מודל חמשת הגדולים מורכב מחמש קטגוריות גדולות של תכונות רבות בעלות נושא מרכזי משותף. כל קטגוריה מהווה מעין ממד בעל שני קטבים. חמשת הממדים הינם: מוחצנות, נועם הליכות, מסיח 1, מצפוניות, מסיח 2, נוירוטיות ופתיחות להתנסויות, מסיח 4. מודעות היא אינה ממד במודל חמשת הגורמים ולכן תשובה 3_ היא התשובה הנכונה.
השלימו את המשפט: לפי פרויד, הארוס והתנטוס נמצאים בבסיסו של _________ ופועלים ברמת _________.
א. האגו ; הלא-מודע
ב. האיד ; הסמוך למודע
ג. האגו ; הסמוך למודע
ד. האיד ; הלא-מודע
האיד ; הלא מודע
הסבר:
הארוס () הוא יצר החיים והאהבה והתנטוס () הוא יצר המוות וההרס. שני הדחפים המנוגדים הללו ניצבים בבסיס האיד (), המבנה הקדום והראשוני ביותר של הנפש, בהתבסס על המודל הטופוגרפי של פרויד. במודל זה, האגו הוא הגורם המקבל את ההחלטות במערכת הנפשית, אשר מתווך בין האיד והסופר-אגו ובשונה מהאיד, הוא אינו מונע על ידי אותם דחפים ראשוניים ולכן מסיחים 1 ו-3 אינם נכונים. הלא-מודע () הוא מחסן הדחפים הרגשיים והראשוניים, אשר הודחקו בשל היותם מאיימים עבור המודע, על הדחפים הללו ניתן למנות את הארוס והתנטוס ולכן מסיח 2 לא נכון, ותשובה 4 היא התשובה הנכונה.
מי מבין ההוגים הבאים טבע את המושג “אם טובה דיה”?
א. דונלד וויניקוט
ב. אנה פרויד
ג. מלאני קליין
ד. היינץ הרטמן
דונלד וויניקוט
הסבר:
דונלד וויניקוט מתאר בתיאוריה שלו את האם הטובה דיה, הנענית לצרכי התינוק באופן סביר ומספקת אותם באופן שיאפשר את המשך התפתחותו, תשובה 1. כל שאר ההוגים לא טבעו את מושג זה ולכן מסיחים 2, 3 ו-4 אינם נכונים.
על מה מהבאים מבוססת בדרך כלל הגישה האידיוגרפית?
א. חקר של תכונות בודדות באישיות
ב. חקר של פתולוגיה באישיות
ג. חקר מקרה
ד. מחקרי שדה (קוואזי)
חקר מקרה
הסבר:
הגישה האידיוגרפית מדגישה את הייחודיות באישיות האדם. מטרתה להבין את אישיות הפרט בשלמותה, על כל מורכבותה והניגודיות שבה. גישה זו מבוססת לרוב על חקר מקרה ומאפיינת את עבודתו של הפסיכולוג הקליני. מסיח 1 הינו האפיון של הגישה הנומותטית אשר מדגישה את המשותף באישיותם של בני אדם. חוקרים בגישה זו אינם מעוניינים באישיות השלמה, אלא בחקר תכונות בודדות. על כן מסיחים 1, 2, ו-4 שגויים.
אל הקליניקה הגיע מטופל הסובל מאימפוטנציה.
כיצד היה פרויד מסביר זאת?
א. בילדותו נהגו הוריו של המטופל להעניש אותו כשהיה מפיל דברים מהשולחן
ב. אביו של המטופל עזב את הבית כשהוא היה בן 5
ג. המטופל גדל בסביבה דלת גירויים
ד. המטופל סבל בילדותו מקשיים לימודיים וחברתיים בבית הספר
אביו של המטופל עזב את הבית כשהוא היה בן 5
הסבר:
לפי מודל השלבים הפסיכוסקסואלים של פרויד, תסכול או פינוק יתר בכל שלב יביא להשקעת יתר של ליבידו, מה שיגרום לכישלון בהתקדמות משלב אחד למשנהו. מצב זה נקרא קיבעון () ויגרום בשלב מאוחר יותר לרגרסיה לאותו שלב. לפי המודל, תסכול הנגרם בשל כישלון בפתרון התסביך האדיפלי עלול להוביל לנוירוזה בבגרות, שתתבטא בעיקר באימפוטנציה או פריג’ידיות. סביר כי מטופל שאביו עזב את הבית בתקופה בה תסביך זה אמור להיפתר, לא הגיע לפתרון מוצלח של הקונפליקט (כיוון שלא התאפשר לו להזדהות עם דמות האב ולהפנים אותה). תובענות מוגזמת מצד ההורים, כמו זו המתוארת במסיח 1, צפויה להוביל לאישיות אנאלית. סביבה דלת גירויים, מסיח 3, עלולה להביא לתסכול במהלך השלב האוראלי שיביא לאישיות אוראלית בעתיד. קשיים לימודיים וחברתיים במהלך שנות החביון, מסיח 4, אינם נמנים על התסכולים אותם מנה פרויד כחלק מהמודל.
השלימו את המשפט: לפי פרויד, ה_________ פועל לפי _________ וממוקם ב _________.
א. איד ; עקרון המציאות ; סמוך למודע
ב. אגו ; עקרון המציאות ; לא מודע
ג. אגו ; עקרון העונג ; מודע
ד. איד ; עקרון העונג ; לא מודע
איד ; עקרון העונג ; לא מודע
הסבר:
לפי התיאוריה הפסיכואנליטית של פרויד, האיד הוא המבנה הקדום והראשוני של הנפש אשר כולל את הדחפים היצריים הבסיסיים ביותר של האדם ולכן פועל לפי עקרון העונג ונמצא לעיתים קרובות בלא מודע. האגו, לעומת זאת, הינו מקבל ההחלטות במערכת הנפשית, המתפתח דרך דחייה של סיפוקים ופועל לפי עקרון המציאות ובמודע.
מסיחים 1, 2 ו-3 אינם תואמים חלוקה זו ולכן אינם נכונים.
על מי מבין הדמויות הבאות ניתן לומר כי הוא בעמדה הסכיזואידית-פרנואידית:
א. עומר שמצייר לאמו ציור אחרי שפיזר את כל הצעצועים שלו
ב. עדי שחושבת שהבן שלה הכי יפה והכי מוצלח מכל הילדים
ג. אור שחושב שכל העובדים במפעל הם אנשים טובים ונהדרים ושהמנהלים במפעל הם אנשים נוראיים וקטנוניים
ד. נועה שאומרת לחבר שלה שלמרות שלפעמים הוא לא מבין אותה, היא עדיין מאוד אוהבת אותו
ג. אור שחושב שכל העובדים במפעל הם אנשים טובים ונהדרים ושהמנהלים במפעל הם אנשים נוראיים וקטנוניים.
הסבר:
לפי מלאני קליין, העמדה הסכיזואידית-פרנואידית מאופיינת בחרדת רדיפה ובתפיסה מפוצלת של העצמי ושל הזולת. תפיסת העולם של התינוק בשלב זה מתבססת על פעולתו של מנגנון הפיצול הפועל כבורר ומבחין בין חלקי אובייקטים חיוביים ושליליים.
אור, שחושב שכל העובדים במפעל הם אנשים טובים ונהדרים ושכל המנהלים במפעל הם אנשים נוראיים וקטנוניים, תשובה 3, מדגים את מנגנון הפיצול. ניתן לראות זאת בכך שאור אינו מסוגל לתפיסה מורכבת של הזולת, אלא שלפי תפיסתו אחרים הם או טובים בלבד (עובדי המפעל) או רעים בלבד (מנהלי המפעל) ולכן זוהי התשובה הנכונה.
עומר אשר מצייר לאמו ציור לאחר שפיזר את כל צעצועיו, מסיח 1, מייצג בהתנהגותו את השאיפה לתיקון, התמודדות חיובית עם רגשות האשמה הדפרסיביים. מאחר ושאיפה זו מייצגת את השלב הדפרסיבי, תשובה זו אינה נכונה.
עדי אשר חושבת שבנה הוא היפה והמוצלח מכל הילדים, מסיח 2, אכן אינה מציגה תפיסה מורכבת של בנה, אך קשה לקבוע כי אידיאליזציה זו נעוצה בהכרח במנגנון הפיצול ולכן גם תשובה זו אינה נכונה.
נועה, אשר אומרת לחברה כי למרות שאינה מבין אותה, היא עדיין מאוד אוהבת אותו, משקפת תפיסה מורכבת של האחר, המתאימה לעמדה הדפרסיבית ולא לעמדה הסכיזואידית-פרנואידית ולכן מסיח 4 אינו נכון גם כן.
מה מהבאים מהווה דוגמא לשימוש במנגנון הגנה של השלכה (Projection) ?
א. אישה שגילתה אצלה גוש בשד, דוחה את הביקור אצל הרופא
ב. דני מתעורר מיוזע כל לילה מחלום חוזר שבו אביו מחזיק בידו את חגורתו
ג. אבי יוצא מראיון עבודה ומסביר שכנראה לא יקבל את העבודה כי מנהל החברה מעדיף להעסיק נשים
ד. רינה, שרוצה להיפרד מהחבר שלה, מדברת עם דינה ואומרת לה: “את יכולה למצוא בן זוג הרבה יותר טוב מהחבר הנוכחי שלך”
רינה, שרוצה להיפרד מהחבר שלה, מדברת עם דינה ואומרת לה: “את יכולה למצוא בן זוג הרבה יותר טוב מהחבר הנוכחי שלך”
הסבר:
×
מגנוני ההגנה מסייעים לפרט להימנע מהכרה מודעת בדחפיו הבלתי מקובלים ובה בעת לתת סיפוק לדחפים אלו בדרכים מקובלות. השלכה היא תופעה במסגרתה תחושות ורגשות בלתי מקובלים של האדם מושלכים על סביבתו, בדיוק כפי שרינה השליכה את רצונה להיפרד מהחבר שלה על דינה. מסיח 1 מתאר שימוש במנגנון ההגנה של הכחשה, המהווה חוסר הכרה במציאות. מסיח 2 מתאר שימוש בהדחקה, שבה אירועים ורגשות מודחקים מהמודע אל המודע, דבר המתבטא לעיתים קרובות בחלומות אודות התוכן המודחק. חלומו של דני מהווה דוגמא להדחקה. מסיח 3 מתאר שימוש ברציונליזציה, המהווה דרך להתמודדות עם חרדה ותסכול ע”י הנמקה מוטעית של תופעה מסוימת. אבי משתמש בהנמקה מוטעית על מנת להתמודד עם חרדתו בעניין הקבלה לעבודה
העמדה הדפרסיבית נקראת כך משום ש:
א. התינוק מנסה להיפרד מהאם (ספרציה) ולכן חווה בדידות
ב. התינוק חושש שהרס את האם ברגשותיו השליליים ועל כן חווה אשמה ואובדן
ג. התינוק מקנא באובייקט על הדברים הטובים שיש בו ולכן חווה תסכול
ד. התינוק מבין שהוא תלוי באימו באופן מוחלט ולכן חש איום על המשך קיומו
התינוק חושש שהרס את האם ברגשותיו השליליים ועל כן חווה אשמה ואובדן
הסבר:
העמדה הדפרסיבית, אותה תיארה מלאני קליין, נקראת כך משום שכאשר התינוק מגלה כי האובייקט הטוב והאובייקט הרע מהווים שניהם חלקים של אותה האם, הוא חושש שהרס את האם באמצעות רגשותיו השליליים כלפיו ולכן חווה תחושת אשמה, אובדן וחוסר תקווה. מסיח 1 אינו נכון משום שהוא עוסק ברעיונות מהתיאוריה של מאהלר ולא מהתיאוריה של קליין. מסיח 3 אינו נכון משום שקנאת התינוק באובייקט מאפיינת את העמדה הסכיזואידית-פרנואידית ומביאה לכך שהתינוק רוצה לשלוט באובייקט. מסיח 4 אינו נכון משום שהיה זה וויניקוט שציין את תחושת התלות המוחלטת של התינוק כגורם אפשרי לתחושה של איום קיומי.
מה מהבאים איננו מהווה את אחד מתשעת הנחות היסוד אשר מנו לארי הייל () ודניאל זיגלר () בנוגע חקר האישיות?
א. פעולה מול תגובה
ב. קוגניציה מול רגש
ג. האדם בר שינוי או לא בר שינוי
ד. חופש מול דטרמיניזם
קוגניציה מול רגש
הסבר:
לארי הייל () ודניאל זיגלר () מנו תשע הנחות בסיסיות בהן נבדלים חוקרים מאסכולות שונות, דבר המביא ליצירת המגוון הגדול של תיאוריות העוסקות באישיות. העיסוק בקוגניציה מול רגש אינו נמנה על עקרונות אלו ולכן תשובה 2 נכונה. מסיחים 1, 3 ו-4 כוללים שלושה מתשעת העקרונות הבסיסיים ולכן נפסלו.