yer şekilleri Flashcards
düz yerlerin özellikleri
Tarım alanları düzgün ve geniştir.
Tarımda makine kullanımı kolaydır.
Yol yapımı kolay ve yapım maliyeti düşüktür.
Tarımsal nüfus yoğunluğu azdır.
Kısa mesafede iklim ve bitki çeşidi azdır.
Gerçek alan ile iz düşüm alan arasındaki fark fazladır.
türkiyenin en düz bölgesi / şehri
Türkiye’nin düz bölgesi Güneydoğu Anadolu’dur. Daha sonra İç Anadolu gelir. Düz bölümler Konya, Ergene ve Orta Fırat’tır.
yükseltinin fazla olduğu yerlerde..
Sıcaklık ortalamaları düşüktür.
Sıcaklık farkları yüksektir.
Gerçek sıcaklık ile indirgenmiş sıcaklık arasındaki fark fazladır.
Akarsuların akış hızı, aşındırma gücü ve hidroelektrik potansiyelleri fazladır.
Karın yerde kalma süresi uzundur.
en yüksek bölge
Türkiye’nin ortalama en yüksek bölgesi Doğu Anadolu, bölümü ise Yukarı Murat – Van’dır.
en çok yükseltiye sahip bölge ve yer
Türkiye’nin Ortalama olarak en yükseltiye sahip bölgesi Marmara’dır. En yüksek yeri Uludağ’dır. Genel olarak 500 metre ve altında yükseltiler mevcuttur. Bu nedenle Marmara gerek hidroelektrik üretim gerekse potansiyelinde son sıradadır.
kuzey anadolu dağlarının parçaları
Kuzey Anadolu Dağları Karadeniz ve Marmara’da bulunan dağların genel adıdır. Karadeniz’de Kaçkarlar, Giresun Dağları, Canik dağları, Küre, Ilgaz ve Köroğlu Dağları ile Marmara’daki Yıldız Dağları bu sistemin parçalarıdır.
toroslar bölümleri
Toroslar ise batı, Orta ve Güneydoğu Toroslar olarak üçe ayrılır. Batı’da Sultan, Geyik, Bey dağları, Orta’da Aladağlar ve Bolkarlar yer alır.
amanos dağları şekil
amik ovası şekil
Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Amanos ( NUR) dağları oluşum itibariyle kırık dağıdır. Bu dağ horst iken Amik Ovası bir grabendir.
canik dağlarının özelliği
Orta Karadeniz’deki Canik dağları kıyı şeridine göre paralel olmasına rağmen Doğu ve Batı Karadeniz’deki diğer dağlardan yükseltileri az olduğu için ayrılır. Dağların yükseltisi az ve dağlar daha geride olduğundan yağış miktarı azalmış, delta oluşumu kolaylaşmış ve ulaşım iç kesimlere daha kolay gelişmiştir.
kırık dağların özelliği
Dağ oluşumun kırık olması kıyıya dik uzanması gibi bir anlam çıkartmaz. Dağın oluşumu ne olursa olsun kıyı şeridine göre farklı uzanış gösterebilir. Örnek: Menteşe ve Amanos dağları kırık dağlarıdır ve kıyı şeridine göre paralel uzanış gösterirler.
dağlar kıyıya dikse..
Kıyı kesimi ile iç kesimler arasında belirgin sıcaklık, yağış ve bitki örtüsü farkı oluşmaz.
Kıyı ile iç kesimler arasındaki ulaşım maliyetleri az iken ulaşımda geçitler daha az kullanılır.
Kıyının şekli girintili - çıkıntılı olduğundan, koy, körfez, doğal liman ve ada sayısı daha fazladır.
Yamaç yağışları daha az görülür. Yağış miktarı azdır.
Kıta sahanlığı daha geniştir. Bu durumun kıyının sığ olmasına neden olmuştur.
Limanların gelişme bölgesi olan hinterlantları geniştir.
Kıyının gerçek uzunluğu ile kuş uçuşu uzunluğu arasındaki far daha fazladır.
Türkiye’nin volkanizma ile oluşan dağları şunlardır:
İç Anadolu’da: Erciyes, Hasan, Melendiz, Karadağ ve Karacadağ,
Doğu Anadolu’da: Nemrut, Süphan, Tendürek ve Ağrı
Yukarıdaki iki madde de verilen dağların ortak özellikleri uzanış doğrultularının kuzeydoğu – güneybatı yönlü olmasıdır. Bu durum bu doğrultular boyunca uzanan kırık hatlarından volkanik malzemenin çıkmış olmasıdır.
Güneydoğu Anadolu’da: Karacadağ ( Türkiye’nin en yayvan volkanıdır. Magmanın akışkan karakterli olması dağın yükselmesine engel olarak etrafa yayılmasına neden olmuştur).
Ege’de Kula volkanları (Manisa’daki bu arazi aynı zamanda Türkiye’nin en genç volkanik sahasıdır. Kanıt olarak üzerinde Neolitik dönemde yaşayan insanlara ait ayak izlerine rastlanması gösterilebilir ).
UYARI! Uludağ Marmara Bölgesi’nde bulunan bir volkanik birikimdir. Ancak Uludağ volkan değildir. Çünkü Uludağ oluşturan kütle yer altında soğuma ile oluşmuştur. Uludağ bir iç püskürük oluşumdur. Yeryüzünün aşınımı ile kütle açığa çıkmıştır.
NOT! Volkanik sahalar özellikle tarım ve turizm açısından önemlidir. Tarımsal anlamda verimli topraklar oluşturmuşlardır. Özellikle bağcılık ve yumru kök bitkilerin gelişmesi için elverişlidirler. Turizm açısından katkıları ise peribacaları oluşumu ve kış turizmi anlamındadır.
dağlar genellikle neden doğu batı yönünde
Türkiye’deki dağlar genel olarak doğu – batı doğrultuda uzanır. Nedeni kıtaların Anadolu’yu güney – kuzey yönlü sıkıştırmasıdır. Dağların uzanış doğrultusu daha çok doğu – batı yönlü olduğu için;
Akarsular kaynaklarını aldıkları yerlerde daha çok doğu – batı yönlü akış gösterir.
Ana ulaşım ağları yol yapımının daha kolay ve ucuz olduğu vadileri takip eder ve doğu – batı yönlü daha fazla gelişmiştir.
Kuzey ve güneydeki denizel etki iç kesimlere daha az sokulabilmektedir.
platoların geniş alan kaplamasının nedeni
Türkiye’de platoların geniş alan kaplamasının nedeni IV. jeolojik devirde yaşanan toptan yükselme ve akarsu ağının sık olmasıdır. İç Anadolu Bölgesi en fazla plato bulunan bölgedir.
ovaların kirlenme sebepleri
Yoğun zirai ilaç ve gübre kullanımı
Aşırı ve bilinçsiz sulama
Evsel ve endüstriyel atıkların bırakılması
Yerleşim yerlerinin ve sanayi tesislerinin işgali
İnşaat kumu alma amacıyla tesislerin kurulması
karstik ovalar özellikler
Graben alanları çökmeler nedeniyle tektonik ovalar olarak nitelendirilirken karstik ovaların diğer adı polyelerdir. Polyeler sadece karstik erime değil aynı zamanda tektonik çökme sonucu da oluşmuştur. Bu nedenle karma oluşum ovalara örnektir.
Delta ovaları akarsu ağızlarında oluşan kıyı ovaları iken kıyı ovalarının hepsi delta değildir.
Delta ovaları akarsu ağızlarında oluşan kıyı ovaları iken kıyı ovalarının hepsi delta değildir.
aktif fay hatlarının etkilediği özellikler
Türkiye’de aktif fay hatları ile, Depremsellik Sıcak su kaynakları Jeotermal enerji potansiyeli Kaplıca ve ılıcalar Sağlık turizmi Volkanik araziler Tektonik ovalar arasında paralellik vardır.
Türkiye’de tektonizma açısından en durgun yerler şunlardır:
Tuz Gölü ile Mersin arası Güneydoğu Anadolu’nun güneyi Sinop çevresi Ergene çevresi Doğu Karadeniz kıyı kuşağı
Batı Akdeniz’den denize dökülen akarsuların deltası neden yoktur?
Nedeni geçtikleri arazinin karstik olmasıdır. Karstik arazilerde akarsular su içinde eriyebilen kayaçları bünyelerine alırlar bu nedenle alüvyon kıyıya gidemediği için delta oluşumu yoktur.
Aydın kenti nereye kurulmuştur?
Aydın kenti, Aydın Dağları’ndan gelen akarsuların oluşturduğu bir birikinti konisi üzerinde kurulmuştur.
menderes şekli
Menderes adı verilen şekil, akarsuların hem aşındırma hem de biriktirme şeklidir. Akarsular eğimin azaldığı yerlerde hız kazanmak için kıvrımlar yaparlar bunlara menderes adı verilir. Ege’de grabenler içinde akan ırmaklar ile diğer bazı akarsuların delta ovasında menderesler bulunur. Menderesler yapan akarsuların; Eğimi azalmıştır. Akış hızı azalmıştır. Aşındırma gücü azalmıştır. Hidroelektrik potansiyeli azalmıştır. Yük miktarı azalmıştır. Kaynak kısmına göre boyu uzamıştır.
rüzgar şekillendirmesinin fayla olduğu yöreler
Türkiye’nin iç kesimlerinde yaygın olan karasallık nedeniyle yaşanan fiziksel çözülme iç kesimlerde rüzgarın yeryüzünü şekillendirici etkisini artırmıştır. Rüzgar şekillendirmesinin fazla olduğu yörelerin ortak özellikleri şunlardır:
Bitki örtüsü oldukça cılız veya tamamen yok olmuştur.
Kayaçlar fiziksel yolla çözülmüş ve ince taneli hale gelmiştir.
Yer şekilleri rüzgar hızını artıracak şekilde sadedir.
Kuraklık şiddeti fazladır.
rüzgarın şekillendirdiği yerler
Türkiye’de yukarıda verilen şartlara en uygun olan İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da yeryüzünün şekillenmesinde rüzgar belirgin şekildedir. İç Anadolu’da Konya ve kayseri çevresinde, Güneydoğu Anadolu’da güneydeki ovalar bölgesinde şekillendirici etki daha yaygındır. Ayrıca rüzgar etkisiyle delta kenarlarında kumsallar oluşmuştur.