XV. FLOARE ALBASTRA Flashcards
Date despre autor
Mihai Eminescu, este considerat cea mai importanta voce poetica din literatura romana a secolului XIX-lea.
Defineste curentul, cat si ce trasaturi are
-romantism
-aparut la sfarsitul secolului XVIII-lea, inceputul secolului al XIX-lea.
-reactie impotriva clasicismului
-afirma spontanietatea,subiectivitatea, sentimentul si a fanteziei creatoare
-teoreticianul romantismului european este Victor Hugo
Date despre opera
-1872
-1873 - publicata in revista “Convorbiri literare”
Specie literara
-poem filozofic
-elegie
Tema
-iubirea aflata in corelatie cu natura in dubla ipostaza, cea terestra si cea cosminca
Titlu
-motivul central al operei “Floarea albastra”, este un motiv de circulatie universala intalnit in creatia lu Novalis (simbolizeaza iubirea si nostalgia infinitului) si in opera lui Libris (idealul de frumusete feminina), iar la Eminescu “floarea” simbolizeaza viata si frumosul, devine simbolul prezentei feminine angelice, iar epitetul cromatic “albastra” semnifica infinitul, impreuna proiectand iubirea in eternitate.
Prima secventa reprezentativa
A cincea strofa, fiind o invitatie a pretinsei iubite intr-un mediu retras, padurea “Hai in codrul cu verdeata / Und-izvoare plang in vale”.
Astfel, cadrul natural este considerat spatiul perfect pentru asemenea scenariuu de iubire, intrucat este intim si revigorant.
A doua secventa reprezentativa
Ultima strofa, visul de iubire sugerat de persoana indragostita este spulberat: “Si te-ai dus, dulce minune / Si-a murit iubirea noastra”.
Aceasta brusca incheiere a relatiei dintre cei doi ,sugereaza revenirea eului liric in planul realitatii, realizand ca sentimentele exprimate catre fata sunt doar o iluzie, sustinand imposibilitatea implinirii unei iubiri ideale.
Ipostaza masculina, intelege ca geniului ii este refuzata dragostea, iar singuratatea este asociata cu o stare de tristete, conturata in ultimul vers al poemului “Totusi este trist in lume!”
Concluzie
Astfel, se poate argumenta apartenenta operei “Floarea albastra”, de Mihai Eminescu, la romantism, ilustrand prin motive literare precum luna, codrul sau valea, tema imposibilatii implinirii prin iubire, aflata in corelatie cu natura si cu subtema omului superior.
Prozodie
-respecta conventiile traditionale
-masura de 7-8 silabe
-rima imbratisata
-ritm trohaic
-sonoritate melodioasa caldura-gura, frunze-ascunse