Week 8 Processes Of Learning Flashcards
Westermarck effect
De Finse antropoloog Edward Westermarck (1891) merkte op dat mensen in alle culturen die van jongs af aan samen zijn grootgebracht zelden trouwen, of het nu broers of zussen, neven of niet-verwante adoptie- of pleegbroers en -zussen zijn. Hij stelde voor dat de vroege vertrouwdheid van samen opgroeien resulteert in een gebrek aan seksuele aantrekkingskracht wanneer de kinderen adolescenten en volwassenen worden.
Kinderen Taiwan en Kiboets.
Behavior analysis - gedragsanalyse
In navolging van de traditie van Skinner, gebruikt het gebied van gedragsanalyse principes van operante conditionering om gedrag te voorspellen. Bedenk uit eerder in dit hoofdstuk dat bij operante conditionering discriminatie en generalisatie dienen als indicatoren voor de vraag of het subject begrip van concepten heeft verworven.
Behaviorism -
Sommigen volgden een denkrichting die bekend staat als behaviorisme, die termen vermeed die verwijzen naar mentale entiteiten (gedachten, emoties, motieven, enz.), omdat dergelijke entiteiten niet direct kunnen worden waargenomen. Gedragsdeskundigen waren van mening dat de psychologie zich moest concentreren op de relatie tussen waarneembare gebeurtenissen in de omgeving (stimuli) en waarneembare gedragsreacties op die gebeurtenissen (reacties)
Classical conditionering -
Pavlov noemde de stimulus (in dit geval het belgeluid) een geconditioneerde stimulus, en hij noemde de reactie op die stimulus (speekselvloed) een geconditioneerde respons. Evenzo worden de oorspronkelijke stimulus (voedsel in de mond) en respons (speekselvloed) respectievelijk een ongeconditioneerde stimulus en ongeconditioneerde respons genoemd. Zie figuur 8.2 voor een diagram van de basisprocedure van Pavlov en een mogelijkheid om al deze termen te bekijken. De procedure wordt tegenwoordig klassieke conditionering of soms Pavloviaanse conditionering genoemd.
Learning
Voor onze doeleinden kunnen we het breed definiëren als elk proces waardoor een ervaring op een bepaald moment het gedrag van een persoon in de toekomst kan veranderen. Ervaring in deze definitie verwijst naar alle effecten van de omgeving die worden gemedieerd door de sensorische systemen van het individu (zicht, gehoor, aanraking, enzovoort). Gedrag in de toekomst verwijst naar elk volgend gedrag dat geen deel uitmaakt van de onmiddellijke reactie van het individu op de zintuiglijke stimulatie tijdens de leerervaring.
Classical conditionering
Klassieke conditionering is een vorm van leren waarbij organismen gebeurtenissen leren voorspellen op basis van relaties tussen gebeurtenissen. In de meest elementaire vorm is klassieke conditionering een leerproces dat nieuwe reflexen creëert. Een reflex is een eenvoudige, relatief automatische stimulus-responsreeks die wordt gemedieerd door het zenuwstelsel.
Habituation
Een eenvoudig effect van ervaring op reflexen is gewenning (habituatie), gedefinieerd als een afname van de omvang van een reflexieve respons wanneer de stimulus meerdere keren achter elkaar wordt herhaald. Simpel gezegd, gewenning treedt op als we ergens aan wennen. Gewenning is een van de eenvoudigste vormen van leren.
De procedure en algemeenheid van klassieke conditionering
Pavlov noemde de stimulus (in dit geval het belgeluid) een geconditioneerde stimulus, en hij noemde de reactie op die stimulus (speekselvloed) een geconditioneerde respons. Evenzo worden de oorspronkelijke stimulus (voedsel in de mond) en respons (speekselvloed) respectievelijk een ongeconditioneerde stimulus en ongeconditioneerde respons genoemd. Zie figuur 8.2 voor een diagram van de basisprocedure van Pavlov en een mogelijkheid om al deze termen te bekijken.
Discrimination training
Generalisatie tussen twee stimuli kan worden afgeschaft als de reactie op de ene wordt versterkt terwijl de reactie op de andere wordt gedoofd, een procedure die discriminatietraining wordt genoemd. Als voorbeeld gebruikte de groep van Pavlov een hond wiens conditionering voor het zien van een zwart vierkant was veralgemeend naar een grijs vierkant. Na een reeks proeven waarbij presentaties van het grijze vierkant nooit werden gevolgd door voedsel en presentaties van het zwarte vierkant altijd werden gevolgd door voedsel, stopte de hond met kwijlen naar het grijze vierkant maar bleef kwijlen naar het zwarte vierkant. De onderzoekers zetten deze procedure voort met steeds donkerdere grijstinten, totdat ze de hond uiteindelijk conditioneerden om een zwart vierkant te onderscheiden van een grijs vierkant dat zo bijna zwart was dat een menselijke waarnemer moeite had om ze uit elkaar te houden.
Theorie van de klassieke conditionering
FIGUUR 8.4 - Vergelijking van SR- en S-S-theorieën van klassieke conditionering. Volgens de SR-theorie produceert conditionering een directe binding tussen de geconditioneerde stimulus en de respons. Volgens de SS- theorie produceert conditionering een band tussen de geconditioneerde stimulus en een mentale representatie van de ongeconditioneerde stimulus, die op zijn beurt de respons produceert. Ondersteuning voor de SS-theorie komt van experimenten die aantonen dat het verzwakken van de ongeconditioneerde respons (door gewenning), na conditionering, ook de geconditioneerde respons verzwakt.
Watsons klassieke demonstratie van angstconditionering
FIGUUR 8.6 - Kleine Albert met Watson, Rayner en harige dieren. Voorafgaand aan de conditioneringservaring speelde de 11 maanden oude Albert vrolijk met een levende laboratoriumrat (links). Nadat hij was geconditioneerd om angstig op de rat te reageren, huilde hij ook bij het zien van andere harige objecten, waaronder een konijn, waardoor hij generalisatie vertoonde (rechts).
Drug tolerance / Geconditioneerde reacties als oorzaken van medicijntolerantie
Shepard Siegel en zijn collega’s in Canada hebben aangetoond dat het fenomeen van medicijntolerantie op zijn minst gedeeltelijk afhangt van conditionering. Geneesmiddeltolerantie verwijst naar de afname van fysiologische en gedragseffecten die optreden bij sommige medicijnen wanneer ze herhaaldelijk worden ingenomen. Vanwege tolerantie moeten mensen die regelmatig een medicijn nemen hun dosis in de loop van de tijd verhogen om de oorspronkelijke effecten te blijven bereiken. Tot op zekere hoogte is tolerantie het resultaat van langdurige opbouw van fysiologische systemen in het lichaam die helpen de effecten van het medicijn tegen te gaan. Het is echter ook tot op zekere hoogte het gevolg van conditionering.
Operant Conditioning
Als de honden van Pavlov een manier hadden gehad om de levering van voedsel in hun mond te beheersen, zouden ze zeker meer hebben gedaan dan kwijlen; ze zouden een hendel hebben ingedrukt, een zak hebben opengebeten of alles hebben gedaan wat nodig was om aan het voedsel te komen. Dergelijke acties worden operante responsen genoemd omdat ze op de wereld werken om enig effect te produceren. Ze worden ook instrumentele reacties genoemd omdat ze functioneren als instrumenten, of hulpmiddelen, om enige verandering in de omgeving teweeg te brengen. Het proces waarbij mensen of andere dieren leren om operante reacties te maken, wordt operante conditionering of instrumentele conditionering genoemd. Operante conditionering kan worden gedefinieerd als een leerproces waarbij het effect of gevolg van een reactie de toekomstige productiesnelheid van die reactie beïnvloedt. In het algemeen nemen operante reacties die effecten produceren die gunstig zijn voor het dier in snelheid toe, en die welke effecten produceren die ongunstig zijn voor het dier, nemen in snelheid af.
Thorndike’s Law of Effect
Thorndike daarentegen produceerde leren door de consequentie van een bepaald aspect van het gedrag van het dier te veranderen. De katten van Thorndike hadden, in tegenstelling tot de honden van Pavlov, enige controle over hun omgeving. Ze konden meer doen dan alleen voorspellen wanneer er voedsel zou komen; ze zouden er op eigen kracht toegang toe kunnen krijgen. Mede op basis van zijn puzzelbox-experimenten formuleerde Thorndike (1898) de wet van effect, die in het kort als volgt kan worden weergegeven: Reacties die in een bepaalde situatie een bevredigend effect hebben, zullen in die situatie vaker voorkomen, en reacties die een onaangenaam effect hebben, zullen in die situatie minder voorkomen.
Skinner
Skinner (1938) stelde de term bekrachtiger voor, als vervanging voor woorden als tevredenheid en beloning, om te verwijzen naar een stimulusverandering die volgt op een respons en de daaropvolgende frequentie van die respons verhoogt. Skinner gaf de voorkeur aan deze term omdat het geen aannames doet over iets dat in de geest gebeurt; het verwijst alleen naar het effect dat de presentatie van de stimulus heeft op het daaropvolgende gedrag van het dier. Dus, in een typisch Skinner-box-experiment, is de afgifte van een voedselkorrel of een druppel water na een reactie op het indrukken van een hendel een bekrachtiger.