Week 6 Sensation And Perception Flashcards
Absolute threshold - absolute drempel
De absolute drempel is een maatstaf voor gevoeligheid.
Psychofysici verwijzen naar de zwakste detecteerbare stimulus van een bepaald type als de absolute drempel voor dat type stimulus.
Amplitude
Dit is de amplitude of intensiteit van het geluid, die we horen als de luidheid van het geluid. Geluidsamplitude wordt meestal gemeten in logaritmische drukeenheden die decibels (dB) worden genoemd.
Basilar membrane - basilaire membraan
De bodem van het binnenkanaal vormt het basilaire membraan, waarop zich de receptorcellen voor het gehoor bevinden, haarcellen genoemd.
Cochlea - slakkenhuis
slakkenhuis, een opgerolde structuur waar transductie plaatsvindt. Zoals weergegeven in de gedeeltelijk uitgerolde weergave in figuur 6.14, bevat het slakkenhuis een met vloeistof gevuld buitenste kanaal, dat begint bij het ovale venster, naar de punt van het slakkenhuis loopt en dan weer terugloopt om te eindigen bij een ander membraan, het ronde venster. Ingeklemd tussen de uitgaande en inkomende delen van het buitenste kanaal is een andere met vloeistof gevulde buis, het binnenste kanaal.
Difference threshold - de verschildrempel
De verschildrempel hangt af van de omvang van de oorspronkelijke stimulans
Een andere maatstaf voor gevoeligheid is de verschildrempel, gedefinieerd als het minimale verschil in grootte (of intensiteit) tussen twee stimuli dat nodig is voor de persoon om ze als verschillend te detecteren.
Frequency - frequentie
Naast het variëren in amplitude, variëren geluidsgolven in frequentie, wat we horen als de toonhoogte van het geluid. De frequentie van een geluid is de snelheid waarmee de moleculen lucht of een ander medium heen en weer bewegen. De frequentie wordt gemeten in hertz (Hz), wat het aantal volledige golven (of cycli) per seconde is dat door de geluidsbron wordt gegenereerd.
Gate-control theory -
De modulatie van pijn
De ervaring van pijn hangt niet alleen af van de fysieke stimulus of de schadelijke effecten ervan, maar ook van andere omstandigheden die bestaan op het moment dat de stimulus of schade optreedt. Dezelfde mate van wonden die iemand ervaart, kan de ene keer ondragelijk pijnlijk aanvoelen en de andere keer nauwelijks worden opgemerkt. De gate-control theory of pain heeft tot doel een dergelijke variabiliteit te verklaren. De theorie stelt dat de ervaring van pijn afhangt van de mate waarin input van sensorische pijnneuronen door een neurale “poort” kan gaan en hogere pijncentra in de hersenen kan bereiken.
Hair cells - trilharen
De bodem van het binnenkanaal vormt het basilaire membraan, waarop zich de receptorcellen voor het gehoor bevinden, haarcellen genoemd. Er zijn vier rijen haarcellen (drie buitenste rijen en één binnenste rij), elke rij loopt over de lengte van het basilaire membraan. Kleine haartjes (trilharen) steken uit elke haarcel in het binnenkanaal en liggen tegen het tectoriale membraan. Aan het andere uiteinde van zijn haren vormt elke haarcel synapsen met verschillende auditieve neuronen, waarvan de axonen de gehoorzenuw (achtste hersenzenuw) vormen, die naar de hersenen loopt.
Inner ear - binnenoor
Het ovale venster scheidt het middenoor van het binnenoor, dat voornamelijk bestaat uit het slakkenhuis, een opgerolde structuur waar transductie plaatsvindt. Zoals weergegeven in de gedeeltelijk uitgerolde weergave in figuur 6.14, bevat het slakkenhuis een met vloeistof gevuld buitenste kanaal, dat begint bij het ovale venster, naar de punt van het slakkenhuis loopt en dan weer terugloopt om te eindigen bij een ander membraan, het ronde venster.
Jnd just noticeable difference - merkbare verschil
Een andere maatstaf voor gevoeligheid is de verschildrempel, gedefinieerd als het minimale verschil in grootte (of intensiteit) tussen twee stimuli dat nodig is voor de persoon om ze als verschillend te detecteren. De verschildrempel wordt ook wel het net merkbare verschil genoemd, afgekort jnd (just-noticeable difference).
Middle ear - middenoor
Het middenoor is een met lucht gevulde holte, gescheiden van het buitenoor door het trommelvlies (technisch het trommelvlies genoemd).
Olfaction - reukzin
Het menselijke reukvermogen, of reukzin, is veel minder gevoelig dan dat van veel dieren (mensen hebben bijvoorbeeld ongeveer 500 genen die betrokken zijn bij reukzin, terwijl muizen 1.300 hebben), maar het is nog steeds opmerkelijk gevoelig en nuttig.
Outer ear - buitenoor
Het buitenoor bestaat uit de oorschelp, de flap van huid en kraakbeen die het zichtbare deel van het oor vormt, en de gehoorgang, de opening in het hoofd die eindigt bij het trommelvlies.
Perception - gewaarwording
Gewaarwording (perceptie) verwijst daarentegen naar de meer complexe organisatie van sensorische informatie in de hersenen en naar de zinvolle interpretaties die eruit worden gehaald (bijv. ‘Dit is sterke koffie’, ‘Mijn wekker gaat af’ of ‘Dat object is een appel ”). De studie van waarneming is dus nauwer verbonden met de studie van de hersenen, het denken en het geheugen dan de studie van sensatie.
Pheromone - feromoon
Een feromoon is een chemische stof die wordt afgegeven door een dier en inwerkt op andere leden van zijn soort om een specifieke gedrags- of fysiologische reactie te bevorderen.