Week 8 Flashcards
MINI- Mini International Neuropsychiatric Interview
ראיון מובנה שנצמד לקריטריוני ה-DSM עבור ההפרעות המנטליות השונות. MINI מגדיר באופן מדויק את השאלות שצריכות להישאל ואת השאלות שיגיעו בעקבותן בהתאם לתשובות המטופל.
psycho-education
המטופל מקבל מידע על המנגנון העומד בבסיס ההפרעה שהוא סובל ממנה והטיפול המתוכנן.
דה-סנסיתיזציה סיסטמטית- systematic desensitization
טיפול התנהגותי שפותח לטובת טיפול ב-PTSD . בטיפול זה נעשית חשיפה הדרגתית של המטופל לגירויים מהם הוא מפחד/ נמנע, בשיתוף פעולה מלא עם המטופל בנוגע לקצב ועוצמת החשיפה. כיום טיפולים אלו משמשים לטיפול במגוון הפרעות חרדה.
הגל השלישי
התפתחות בטיפולים הקוגניטיביים-התנהגותיים, כוללת טיפולים מבוססי mindfulness ואת גישת ה-ACT (Acceptance and commitment therapy), המבוססים על קשיבות וקבלה של מחשבות, רגשות ודחפים מבלי שישפיעו על ההתנהגות לרעה. ההנחה העומדת בבסיס טיפולים אלו היא שלא ניתן לשלוט במחשבות שלנו, ולכן צריך לקבל את המחשבות ולא לנסות לשנותן.
העברה- transference
תהליך שבו המטופל משליך ומייחס למטפל מחשבות ורגשות שהוא מרגיש כלפי אנשים אחרים מהעבר שלו.
העברה נגדית- countertransference
התגובה של המטפל ל-transference של המטופל, המושפעת מחוויות ומערכות יחסים של המטפל.
הפרעה מנטלית (לפי ה-DSM)
סינדרום- אוסף של סימפטומים, המאופיין בהפרעה משמעותית בקוגניציה, ויסות רגשי או התנהגות שבאים לידי ביטוי בחוסר תפקוד של תהליכים פסיכולוגים, ביולוגים או התפתחותיים העומדים בבסיס התפקוד המנטלי. ההפרעה מלווה בסבל ובחוסר תפקוד משמעותי בפעילויות יום-יומיות.
טיפול ביולוגי
טיפול ביולוגי כולל טיפולים תרופתיים וטיפולים מבוססי גריה חשמלית של המוח. טיפול תרופתי הוא טיפול שניתן ע”י רופא שהתמחה בטיפול בהפרעות נפשיות בלבד, סוג טיפול זה קיים כבר שנים רבות. טיפולים מבוססי גריה חשמלית של המוח הם חדשים יותר. טיפולים אלו משמשים לטיפול כאשר התרופות אינן עוזרות, והם כוללים את טיפול ה-ECT וטיפול באמצעות TMS שפותח לאחרונה.
טיפול נזעי חשמל- ECT- ElectroConvulsive Therapy
טיפול ביולוגי שמתבסס על שימוש בשוקים חשמליים, המסייע במצבים קשים של דכאון. עם זאת, טיפול זה הוא טיפול לא נעים שכולל תופעות לוואי רבות, ביניהן איבוד זכרון.
טיפול פסיכודינמי/ פסיכואנליזה
טיפול שמבוסס על עקרונותיו של פרויד- הדרך לטפל תלויה בהבנת הדחפים והתסביכים הלא מודעים של המטופל, היות שמקור הבעיה הוא הקונפליקט בין התכנים המודעים ולא המודעים. לכן, על פי גישה זו, יש להגיע למידע הלא מודע על מנת לעזור למטופל. בטיפול זה המטופל שוכב על הספה והמטפל מאחוריו על מנת לא להפריע לו. טיפול זה מבוסס על אסוציאציות חופשיות, ניתוח חלומות ופנטזיות, וניתוח יחסים בין המטפל והמטופל. טיפול זה הינו אינטנסיבי וארוך, אך עבר שינויים במהלך השנים כך שיהיה פחות אינטנסיבי.
טיפול פסיכולוגי
טיפול באמצעות שיחה, כולל בתוכו את הטיפול הפסיכודינמי ואת הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי
טיפול בעל היבטים התנהגותיים (מתבססים על פיתוחו של ג’וזף וולפה) והיבטים קוגניטיביים (מתבססים על פיתוחו של אהרון בק). ההיבט ההתנהגותי עוסק בבעיית ההימנעות, וההיבט הקוגניטיבי עוסק בהטיות קוגניטיביות.
מבחן רורשאך
מבחן השלכה שפותח ע”י הרמן רורשאך, כולל 10 כתמי דיו שעבור כל אחד מהם המטופל נדרש להגיד מה הוא רואה בכתם. תשובות המטופל מצויננות כך שבסופו של דבר מתקבלים ציונים עבור מימדים אישיותיים ורגשיים רבים. מבחן זה שנוי במחלוקת בעקבות התוקף והמהימנות שלו הנמוכים שלו.
מבחני השלכה
מבחנים שמתבססים על קיומו של ידע לא מודע בנוגע לבעיה בקרב המטופל, ולכן מבחנים אלו מנסים להגיע לבעיה באופן עקיף ולא באופן ישיר. מבחנים אלו תואמים את הגישה הפסיכודינמית ושואפים להגיע לתכנים הלא מודעים שקשורים לבעיה של המטופל.
מדריך לאבחון וסטטיסטיקה של הפרעות נפשיות - DSM- Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders
מדריך של איגוד הפסיכיאטרים האמריקאי המשמש לאבחון הפרעות מנטליות. ה-DSM מכיל את כל ההפרעות המנטליות בחלוקה לקטגוריות, ועבור כל הפרעה מצוינים הסימפטומים שמאפיינים אותה. ה-DSM הוא תיאורי בלבד ולא מתייחס לאתיולוגיה.