Week 6 Flashcards

1
Q

HvJ Altmark

A

art. 106 VWEU: verbod op onverenigbare STAATSSTEUN
3. De steun of het voordeel verschaft een NIET-MARKTCONFORM VOORDEEL (= zou middels de normale marktwerking niet zijn verkrijgen)

UITZONDERING = REDELIJKE VERGOEDING VOOR DIENSTEN VAN ALGEMEEN ECONOMISCH BELANG,

INDIEN:
- DAADWERKELIJK BELAST met uitvoering van duidelijk afgebakend DAEB

  • compensatie is OBJECTIEF en DOORZICHTIG
  • compensatie NIET HOGER DAN KOSTEN van uitoefening van taak en REDELIJKE WINST (efficiëntie)
  • openbare aanbesteding of raming kosten op basis van gemiddelde, goed beheerde onderneming =
  • Als iets AANBESTEED is, dan wordt de COMPENSATIE geacht MARKTCONFORM en REDELIJK te zijn.
  • Als iets NIET is aanbesteed, dan wordt gekeken of de kosten en redelijke winst zich VERHOUDEN tot de kosten en winst van een GEMIDDELDE, GOED BEHEERDE ONDERNEMING

Indien voldaan aan de voorwaarden = GEEN VOORDEEL!

LET OP: Altmark uitzondering: DE MINIMIS regeling = niet aan Altmark toetsen wanneer de steun MINDER dan 500.000 is in DRIE JAAR

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

HvJ Mitteldeutsche Flughafen and Flughafen Leipzig-Halle v. Commissie

A

art. 107 VWEU: staatssteun

VOORBEELD
ONDERNEMING is begunstigde
Het AANLEGGEN VAN INFRASTRUCTUUR (landings- en startbaan) is een ECONOMISCHE ACTIVITEIT, wanneer de infrastructuur (LATER) GEBRUIKT wordt voor een economische activiteit

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Besluit van de Commissie, 24 mei 2017, SA.46530, Slovakia National football stadium

A

art. 107 VWEU: staatssteun
voorbeeld dat het ook goed kan gaan

De overheid had netjes gehandeld en is bij de EC langsgegaan om de steun van tevoren te overleggen. EC is positief ingesteld over het bieden van hulp.

De overheid bood steun voor de constructie van een nieuw nationaal voetbalstadion in Slowakije middels twee steunmaatregelen: financiële steun voor de constructie en een garantie dat het stadion terugverkocht kon worden aan de overheid als het niet voldoende rendement haalde binnen bepaalde tijd. Geen enkele private partij wilde het stadion bouwen, dus zonder steun was het er niet gekomen. Daarnaast was het geld redelijk in verhouding met de kosten voor de constructie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

HvJ Congregación de Escuelas Pías

A

art. 107 VWEU: staatssteun

VOORBEELD
ONDERNEMING is begunstigde
Een kerk is ook een onderneming voor de ONDERDELEN VAN DE KERK DIE EEN ECONOMISCHE DIENST verrichten

Casus: Spaanse kerk vroeg een vrijstelling aan voor belasting die ze moesten betalen over een vergunning om de aula te verbouwen, want kerken hoeven geen belasting te betalen, maar zou dit staatssteun zijn?

Hof: zuiver kerkelijke activiteiten (geen economische activiteit), onderwijs dat betaald wordt door de staat (geen economische activiteit)
en andere diensten zoals kinderopvang die wel economische activiteit inhouden

Spaanse rechter moest oordelen of de aula zou worden gebruikt voor publiek onderwijs (geen onderwijs) of economische activiteiten (dan zijn ze een onderneming en konden ze geen vrijstelling ontvangen want dat zou staatssteun zijn)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

HvJ Corbeau

A

art. 106 lid 2 VWEU: uitzondering mededingingsrecht voor ondernemingen belast met beheer van DIENSTEN VAN ALGEMEEN ECONOMISCH BELANG

De WINST GEMAAKT MET HET VERRICHTEN VAN EEN DAEB mag NIET GEÏNVESTEERD worden in diensten waarvoor het bedrijf geen exclusief recht heeft verkregen en waarvoor zij dus concurrent zijn.

De uitsluiting van het mededingingsrecht is NIET GERECHTVAARDIGD als dit leidt tot KRUISSUBSIDIËRING tussen rendabele (steden) en minder rendabele gebieden (platteland).

casus: postbezorging is DAEB, winst postbezorging mag niet gebruikt worden om pakketbezorging in verlies draaiende gebieden te subsidiëren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

HvJ CIF

par 49-50

A

Mededingingsregels gericht tot de overheid

NUTTIG EFFECT REGEL (overheid mag niets doen wat in gaat tegen het nuttige effect van de mededingingsregels op ondernemingen) heeft rechtstreekse werking.

(casus: Italiaanse overheid richtte een consortium, een vereniging van tijdelijke aard op, voor de luciferfabrikanten. Het consortium had een handelsmonopolie en ging prijzen en quota vaststellen)

Niet alleen de nationale rechters, maar OOK DE NATIONALE MEDEDINGINGSAUTORITEITEN zijn verplicht de NUTTIG EFFECT regel toe te passen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly