Week 2 Flashcards

1
Q

HvJ Commissie tegen Italië

A

Vrij verkeer van goederen

GOEDEREN zijn alle op geld waardeerbare zaken welke voorwerp kunnen vormen van handelstransacties.

Ook de regels inzake het GEBRUIK VAN PRODUCTEN kunnen worden gezien als een maatregel van gelijke werking en zijn in principe in strijd met art. 34 VWEU.
- bijv: gebruiksbeperking

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

HvJ Commissie tegen Duitsland

A

Een HEFFING kan NIET ALS HEFFING VAN GELIJKE WERKING als DOUANERECHT worden gekwalificeerd, als er is voldaan aan de volgende vier voorwaarden:

  1. De heffingen OVERSCHRIJDEN NIET DE WERKELIJKE KOSTEN van de controles ter zake waarvan zij worden toegepast.
  2. De verrichte controles zijn voor ALLE betrokken producten in de gemeenschap VERPLICHT GESTELD en UNIFORM.
  3. Zij zijn door het gemeenschapsrecht IN HET ALGEMEEN BELANG VAN DE GEMEENSCHAP voorgeschreven.
  4. Zij BEVORDEREN HET VRIJE GOEDERENVERKEER, met name doordat zij hinderpalen neutraliseren die door eenzijdige controlemaatregelen overeenkomstig art. 36 VWEU kunnen zijn opgeworpen.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

HvJ Bauhuis tegen Nederland

A

art. 30 VWEU: binnen de Unie zijn douanerechten en ook heffingen van gelijke werking in beginsel verboden → twee uitzonderingen (komen op dit moment niet veel voor):

Heffing voor reële/werkelijke kosten van door Europese wetgeving opgelegde keuringen

Andere uitzondering: vergoedingen voor door de overheid verleende diensten (Commissie t. Luxemburg)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

HvJ Humblot

A

110 VWEU: fiscaal discriminatieverbod = verboden om binnenlandse belastingen te gebruiken om te discrimineren

Casus: Frankrijk had autobelasting op auto’s met hogere PK veel hoger gemaakt dan de belasting op auto’s met een lagere PK. Belemmering omdat de auto’s die in Frankrijk werden geproduceerd allemaal onder het lagere belastingtarief zouden vallen! Vooral de Duitse auto’s vielen onder het hogere belastingtarief.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

HvJ Procureur du Roi tegen Benoît en Gustave Dassonvile

A

Maatregelen van gelijke werking

Casus: invoer van Schotse whiskey in België → België stelde dat de whiskeys een certificaat van authenticiteit moesten hebben. De whiskeys werden echter via Frankrijk geïmporteerd. Frankrijk had dit vereiste niet gesteld. Toen ondernemingen dus de whiskey dus naar België wilden exporteren, was dat niet mogelijk omdat de whiskey niet het vereiste certificaat had.

Hof: ‘Iedere OVERHEIDSMAATREGEL die DIRECT OF INDIRECT, DAADWERKELIJK OF POTENTIEEL de intracommunautaire HANDEL KAN BELEMMEREN is een maatregel van gelijke werking en is in beginsel verboden’
GEEN DISCRIMINATIE vereist!
Ruime interpretatie

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

HvJ Keck en Mithouard

A

Maatregel van gelijke werking
ONDERSCHEID tussen:
PRODUCTEISEN = maatregel van gelijke werking
en
VERKOOPMODALITEITEN = GEEN mvgw
TENZIJ (dus wel):
NIET toepasselijk voor ALLE MARKTDEELNEMERS
NIET feitelijk en rechtens DEZELFDE INVLOED op nationale en buitenlandse producten

Veel zaken zoals bovenstaande Sunday trading hebben geleid tot deze uitspraak.
Casus: ondernemer wilde goederen in Frankrijk verkopen tegen verlies, om op die manier veel producten te verkopen en een deel van de markt toe bemachtigen.

Bijzondere uitspraak: een van de enige keren dat het Hof heeft aangegeven dat het zelf een wijziging aanbrengt in hun eerder gemaakte rechtspraak.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

HvJ Eugen Schmidberger, Internationale Transporte und Planzüge tegen Oostenrijk

A

Tegenwoordig zijn de mensenrechten van belang bij het afwegen van rechtvaardigingsgronden ex 36 VWEU.

Casus: Schmidberger is een internationaal transportbedrijf dat schade heeft geleden door een wegblokkade van de Brennerweg die door een Oostenrijkse vereniging voor milieubescherming was georganiseerd. De Oostenrijkse autoriteiten waren ingelicht en er was een omleiding geregeld. De autoriteiten hebben de blokkade niet gehinderd, omdat de vereniging manifesteerde in hun vrijheid van vergadering en meningsuiting en deze volgens de autoriteiten zwaarder moest wegen dan de vrijheid van meningsuiting.

Het Hof gaf aan dat gekeken moet worden IN WELKE MATE DE MENSENRECHTEN EEN RECHTVAARDIGING KUNNEN VORMEN voor de situatie die een inbreuk maakt op het recht op vrij verkeer van goederen.

In casu was de schending proportioneel, omdat het ging om een korte blokkade die tijdig bekend werd gemaakt en er was een omleiding geregeld.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

HvJ Deutscher Apothekerverband tegen DocMorris

A

Maatregel van gelijke werking

Casus: Nederlandse apotheek in Landgraven bood medicijnen aan via een internet webshop. In Duitsland mochten medicijnen o.g.v. volksgezondheid alleen in een winkel verkocht mochten worden en niet online.

Hof: maatregel is geschikt en noodzakelijk (voor medicijnen op recept). De maatregel ging te ver. Handelsbelemmering om de Duitsemarkt te bevoorraden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

HvJ Commissie tegen Luxemburg

A

art. 30 VWEU: binnen de Unie zijn douanerechten en ook heffingen van gelijke werking in beginsel verboden → twee uitzonderingen (komen op dit moment niet veel voor):

Vergoedingen voor daadwerkelijke, vrijwillige door de overheid verleende dienst aan de importeur of de exporteur
bijvoorbeeld: opslag van goederen die gekeurd worden

Andere uitzondering: reële kosten voor keuringen opgelegd door EU wetgeving (Bauhuis)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

HvJ Cassis de Dijon
(Rewe-Zentral)
par 14 RR

A

Maatregelen van gelijke werking

Casus: Cassis de Dijon is een alcoholische drank die in Frankrijk wordt geproduceerd en naar Duitsland werd ingevoerd. In Duitsland mogen sterke dranken slechts verkocht worden wanneer zij een alcoholpercentage hebben van 25%. Cassis de Dijon had een lager percentage en dus mocht deze niet worden verkocht in Duitsland.

Hof heeft het PRINCIPE VAN WEDERZIJDSE ERKENNING (verbreding, par. 14) gecreëerd. Zodra een goed GEPRODUCEERD WORDT EN OP DE MARKT WORDT GEBRACHT VOLGENS DE REGELS VAN EEN LIDSTAAT, dan mag er in beginsel GEEN HINDER zijn om dat goed in een andere lidstaat op de markt te brengen. De tweede lidstaat kan dan niet nóg meer voorschriften loslaten op het product.

Hof heeft de RULE OF REASON als tweede vorm van rechtvaardigingsgronden geformuleerd (beperking, par. 8): ‘Belemmeringen van het intracommunautaire verkeer als gevolg van DISPARITEITEN (verschillen) van de nationale wettelijke regelingen op de verhandeling van de betrokken producten, MOETEN WORDEN AANVAARD VOOR ZOVER DRINGENDE BEHOEFTEN, onder meer verband houdend met […] ze NOODZAKELIJK maken.
- de doeltreffendheid der fiscale controles
- de bescherming van de volksgezondheid
- de eerlijkheid van de handelstransacties
- de bescherming van de consumenten ze noodzakelijk maken.
Deze objectieve rechtvaardigingsgronden zijn NIET LIMITATIEF (in tegenstelling tot de limitatieve opsomming in 36 VWEU) → ‘onder meer’

NIET BIJ MAATREGELEN DIE DIRECT ONDERSCHEID MAKEN TUSSEN NATIONALITEITEN! Hof heeft bevestigd dat er maatregelen met en zonder onderscheid zijn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

De Agostini

voorbeeld maatregel van gelijke werking

A

In Zweden was een totaal verbod op advertenties/reclames op televisie voor bepaalde producten, in dit geval jeugdmagazines over dinosaurussen. Het bedrijf De Agostini stelde dat omdat zij geconfronteerd werden met het advertentieverbod, het voor hen onmogelijk werd om een positie te verwerven op de Zweedse markt.

Hof: in beginsel kunnen regels met betrekking tot advertenties worden gezien als rechtmatige regels m.b.t. verkoopmodaliteiten, maar zodra het gaat om een totaal verbod, dan is dat niet in overeenstemming met par. 16 van de zaak Keck en is er alsnog sprake van een maatregel van gelijke werking.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

HvJ Conegate

voorbeeld maatregel van gelijke werking

A

Casus: in het VK geldde een verbod op invoer van ‘opblaasbare poppen van kennelijk seksuele aard en andere erotische voorwerpen’. Deze voorwerpen werden in beslag genomen bij import. Het VK stelde dat nodig was voor de legitieme doelstelling van de openbare zedelijkheid, maar het Hof ging daar niet in mee.

Hof: ‘Bijgevolg kan een lidstaat niet met een beroep op de openbare zedelijkheid de invoer van bepaalde, uit andere lidstaat afkomstige goederen verbieden, wanneer zijn wetgeving de vervaardiging of het in de handel brengen van dezelfde goederen op zijn grondgebied niet verbiedt.’
Het VK kon niet aan de ene kant zeggen dat de goederen niet mochten worden ingevoerd, terwijl er geen verbod was voor Britse producenten om dezelfde goederen te produceren en op de markt te brengen. Er is dan sprake van een maatregel van gelijke werking.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Tedeschi

A

Wanneer er HARMONISATIE is, mag je GEEN BEROEP MEER DOEN OP VWEU.

Voor zover de verordening
de nationale regelgeving dekt mag de lidstaat derhalve NIET MEER RECHTVAARDIGEN, zelfs als aan alle voorwaarden
voldaan is.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly