Week 4 Flashcards
HvJ Vlassopoulou
par 15-20
Indien een bepaalde BEROEPSKWALIFICATIE NIET IS GEDEKT DOOR DE RICHTLIJN, dan kan het ook worden gedekt onder het VWEU, via het Vlassopoulou arrest.
Casus: Griekse advocaat had rechten gestudeerd in Athene en Duitsland. Had een aantal jaar gewerkt als juridisch adviseur in Duitsland. Haar verzoek om zich in te schrijven als advocaat in Duitsland werd afgekeurd. De rechtsvraag in het geding was: MET WELKE OMSTANDIGHEDEN MOET REKENING WORDEN GEHOUDEN wanneer een diploma/beroepskwalificatie ERKEND moet worden in een andere lidstaat?
15: Wanneer nationale kwalificatievereisten zonder discriminatie (o.g.v. nationaliteit) worden toegepast, kunnen zij nog steeds het recht van vestiging belemmeren. Dit kan het geval zijn, wanneer in de nationale voorschriften GEEN REKENING WORDT GEHOUDEN met door de betrokkene reeds IN EEN ANDERE LIDSTAAT VERWORVEN KENNIS en bekwaamheden.
16: Een lidstaat moet dus REKENING HOUDEN MET: DIPLOMA’S, certificaten en andere titels die de betrokkene met het oog op de uitoefening van hetzelfde beroep in een andere lidstaat heeft verworven, door de uit die diploma’s blijkende BEKWAAMHEDEN TE VERGELIJKEN MET DE VERLANGDE KENNIS EN ERVARING op grond van de nationale regeling.
17: Deze onderzoeksprocedure moet de lidstaat er OBJECTIEF VAN OVERTUIGEN dat de kennis en BEKWAAMHEDEN ZO NIET IDENTIEK, DAN GELIJKWAARDIG ZIJN aan die welke uit het binnenlandse diploma blijken. Bij deze beoordeling van de gelijkwaardigheid van het buitenlandse diploma mag uitsluitend worden GELET OP HET NIVEAU van de kennis en bekwaamheden dat de houder ervan mag worden geacht te bezitten, REKENING HOUDEND MET DE AARD EN DUUR VAN DE STUDIE en de praktijkopleiding waarvan het de voltooiing bewijst.
18: Een lidstaat MAG ook rekening houden met OBJECTIEVE VERSCHILLEN met betrekking tot zowel het RECHTSKADER van het betrokken beroep in de lidstaat van herkomst als het WERKTERREIN ervan. In het geval van het beroep van advocaat mag een lidstaat derhalve overgaan tot een vergelijkend onderzoek van de diploma’s, rekening houdend met de tussen de betrokken nationale rechtsordes vastgestelde verschillen.
19: Wanneer het vergelijkend onderzoek tot de conclusie leidt, dat de kennis en bekwaamheden OVEREENKOMEN, dan MOET DE LIDSTAAT ERKENNEN, dat dit diploma voldoet aan de gestelde voorwaarden.
Wanneer echter blijkt dat de kennis en bekwaamheden GEDEELTELIJK OVEREENKOMEN, dan mag de lidstaat BEWIJS verlangen, dat de persoon de ONTBREKENDE KENNIS HEEFT VERWORVEN.
20: De lidstaat MAG BEOORDELEN of de verworven kennis VOLSTAAT voor het bewijs.
(par 15-20)
HvJ X tegen Appingedam
PREJUDICIELE VRAGEN OVER DE UITLEG VAN DE DIENSTENRICHTLIJN
art. 2 lid 2 sub c DRL: uitzondering van elektronische communicatie netwerken is NIET VAN TOEPASSING OP HET LEGGEN VAN KABELS
art. 4 punt 1 DRL: DIENST = activiteit bestaande in DETAILHANDEL IN GOEDEREN
Hoofdstuk III van de DRL betreffende de vrijheid van VESTIGING is mede van toepassing op een situatie waarvan ALLE RELEVANTE ASPECTEN ZICH BINNEN EEN LIDSTAAT AFSPELEN.
art. 15 lid 1 DRL: lidstaat onderzoekt of rechtstelsel eisen bevat die AAN EVALUATIE moeten worden onderworpen - niet aan in de weg staat dat voorschriften van een bestemmingsplan van een gemeente de activiteit bestaande in niet-volumineuze detailhandel in geografische gebieden buiten het stadscentrum van die gemeente verbieden, MITS ALLE IN ART. 15 LID 3 DRL GENOEMDE VOORWAARDEN VERVULD ZIJN. Het is aan de verwijzende rechterlijke instantie om dat te verifiëren.
HvJ Gebhard
par 27
par 37
Casus: een Duitse advocaat had een aantal zaken in Milaan en wilde zich inschrijven bij de Italiaanse orde van advocaten. De rechtsvraag die opkwam was of het hier ging om een DIENSTVERLENING OF VESTIGING?
art. 49 VWEU: vrijheid van vestiging
= het DUURZAAM DEELNEMEN aan het ECONOMISCH LEVEN van een andere lidstaat en daar VOORDEEL uit halen
////////////////////////////////////////////////////////////////////////
art. 57 VWEU: omschrijving van een DIENST= TIJDELIJK KARAKTER
HvJ (par. 27): het tijdelijk karakter moet worden bepaald aan de hand van:
- DUUR van de dienst
- FREQUENTIE van de dienst
- PERIODICITEIT of CONTINUÏTEIT van de dienst
Het tijdelijk karakter van de dienst SLUIT NIET UIT, dat een dienstverrichter zich in de lidstaat van ontvangst voorziet van een zekere INFRASTRUCTUUR (daaronder begrepen een kantoor of kabinet), WANNEER DIT NOODZAKELIJK IS om de betrokken dienst te kunnen verrichten.
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////
par. 37
BELEMMERING = een nationale maatregel die de UITOEFENING van de in de Verdragen gewaarborgde VRIJHEDEN KUNNEN BELEMMEREN
- GEEN DISCRIMINATIE vereist
- DUAL BURDEN kan zelf een belemmering zijn
HvJ Kohll v Union des caisses de maladie
Vrij verkeer van MEDISCHE DIENSTEN en VESTIGING
Casus: Luxemburger wilde in Trier orthodontie voor zijn dochter regelen. Hij had hier geen toestemming voor gevraagd aan zijn zorgverzekering, declaratie werd geweigerd.
HvJ: het is een dienst, dus vrij verkeer van diensten
art. 57 VWEU: omschrijving van een dienst = economische activiteit TEGEN EEN VERGOEDING
De vergoeding hoeft NIET DOOR DE GEBRUIKER zelf te worden BETAALD, kan bijvoorbeeld ook door de zorgverzekeraar worden betaald.
RULE OF REASON BIJ VESTIGING EN DIENSTVERLENING (met Van Binsbergen)
Indien rule of reason NIET mogelijk is (want er is sprake van een onderscheid) dan is VOLKSGEZONDHEID ofwel het voorkomen van een ernstige aantasting van het financiele evenwicht van het zorgstelsel een LEGITIEM DOEL in de zin die nodig is voor een verdragexceptie.
Een van de EERSTE ARRESTEN waarin het Hof diensten interpreteert!
HvJ Josemans
art. 56 en 57 VWEU: vrijheid van diensten
Voor het bepalen van een dienst is morele of politieke gevoeligheid is geen obstakel (Liga Portuguesa, Grogan) MAAR ER ZIJN GRENZEN (een van de enige arresten waarin iets niet is aangemerkt als een dienst).
Casus: Josemans heeft een coffeeshop in Maastricht. Volgens de APV van Maastricht mochten alleen Nederlanders een coffeeshop in. Duitse en Belgische toeristen verloren de toegang tot de coffeeshop. Een van de vragen die gesteld was werd of dit was TOEGESTAAN ONDER HET VRIJ VERKEER VAN DIENSTEN?
HvJ: ja, het VERBOD IS TOEGESTAAN, WANT SOFTDRUGS ZIJN IN DE EU VERBODEN (ook al worden ze door een aantal lidstaten gedoogd) en dus het verlopen van softdrugs is GEEN LEGITIEME DIENST in de zin van de VWEU.
HvJ Ullens de Schooten
par 50
art. 49 VWEU: vrijheid van VESTIGING
GEEN Z.I.S.
par 50: Hof heeft prejudiciële vraag behandeld, ook al speelden ALLE ASPECTEN ZICH BINNEN EEN LIDSTAAT AF. Dit hebben zij gedaan omdat NIET KON WORDEN UITGESLOTEN dat burgers uit andere lidstaten INTERESSE HADDEN OF ZOUDEN HEBBEN om gebruik te maken van hun vrijheid om de werkzaamheden uit te oefenen.
HvJ Sanz de Lera
par 22
art. 63 VWEU: vrijheid van KAPITAAL
AUTORISATIEPLICHT voor de uitvoer van kapitaal is een BELEMMERING.
par. 22: art. 65 VWEU [GERECHTVAARDIGDE beperkingen] ziet ook op de MAATREGELEN DIE NODIG ZIJN om bepaalde overtredingen tegen te gaan, met name doeltreffende belastingcontroles en bestrijding van illegale activiteiten, zoals belastingfraude, witwassen van geld, handel in de verdovende middelen en terrorisme
MAAR in casu was voorafgaande schriftelijke toestemming niet nodig, aangifteplicht bij de douane zou voldoende zijn
Vrijheid van kapitaal heeft RECHTSTREEKSE WERKING, wat ervoor heeft gezorgd dat de vrijheid veel meer belang kreeg.
HvJ Commissie v Duitsland (Volkswagen I)
par. 18
art. 63 VWEU: vrijheid van KAPITAAL
casus: Duitsland privatiseert Volkswagen, maar gaf de staat daarbij wel speciale rechten
- blokkeringsmogelijkheid voor aandeelhouders van meer dan 20% (zoals de staat)
- mogelijkheid om bestuurders aan te wijzen
par. 18: KAPITAAL = geen definitie, maar met name DIRECTE INVESTERINGEN en daarnaast:
- hypotheken afsluiten
- lening of krediet afsluiten
- erfenissen ontvangen
- onroerende eigendom aanschaffen
De systematische benoeming in de bijlage bij RL 88/361/EEG heeft indicatieve waarde.
DIRECTE INVESTERING = alle investeringen welke door natuurlijke of rechtspersonen worden verricht en welke gericht zijn op de vestiging of de handhaving van duurzame en directe betrekkingen tussen de kapitaalverschaffer en de onderneming waarvoor de desbetreffende middelen bestemd zijn, met het oog op de uitoefening van een economische activiteit
= aandelen
par 50-56: speciale rechten zijn een belemmering van het kapitaalverkeer
par. 66: kan directe investeerders uit andere lidstaten ontmoedigen om te investeren
par. 70-80: RECHTVAARDIGINGSGRONDEN van Duitsland (bescherming van werknemers, minderheidsaandeelhouders en beleid) GAAN NIET OP WANT DUITSLAND KAN NIET UITLEGGEN WAAROM DE MAATREGELEN GESCHIKT EN NOODZAKELIJK ZIJN.
HvJ Trijber
par 41
art. 56 VWEU: vrijheid van diensten
GRENSOVERSCHRIJDEND element bij diensten wordt RUIM GEÏNTERPRETEERD door het HvJ.
Casus: RONDVAARTBOTEN in Amsterdam, waarvan de gebruikers van de dienst (toeristen) KUNNEN UIT ANDERE LIDSTATEN KOMEN, dus aan te merken als een dienst in de zin van art. 56 VWEU.
Rondvaartboten zijn dus GEEN VERVOER, want je gaat niet echt ergens heen. Het valt onder toerisme.
HvJ Schindler
VERSCHIL tussen vrijheid van GOEDEREN en DIENSTEN
Casus: een geschil op over de invoer van buitenlandse lotto tickets in het VK. De vraag was of dat mocht op grond van het vrij verkeer van goederen of niet en indien het niet mocht, zou dat dan een belemmering zijn van het vrij verkeer van diensten. Inwoners van het VK zouden dan bijvoorbeeld niet mee kunnen doen aan een Duitse lotto
HvJ: IN BEGINSEL ONDERZOEKT HET HOF DE ZAAK VANUIT BEIDE VRIJHEDEN (goederen en diensten), TENZIJ bepaalde vrijheid in een situatie ONDERGESCHIKT is aan een andere vrijheid
……….
HvJ: inwoners van het VK mogen niet meedoen aan de Duitse lotto
HvJ Liga Portuguesa
Morele of politieke gevoeligheid is geen obstakel bij het bepalen van een dienst (art. 57 VWEU) MAAR er zijn grenzen = Josemans
HvJ Grogan
Morele of politieke gevoeligheid is geen obstakel bij het bepalen van een dienst (art. 57 VWEU) MAAR er zijn grenzen = Josemans
Casus: Ierse gezinnen gingen naar het VK om voor hun dochter een abortus te laten plegen. In Ierland is een abortus verboden, dat staat zelfs in de Ierse grondwet. In de zaak kwam de vraag op of een abortus een dienst was in de zin van het VWEU.
HvJ: Wij gaan geen morele uitspraken doen. Als Ierland een abortus verbiedt, dan moeten zij dat zo houden, maar we kunnen niet negeren dat een ABORTUS IN DE ANDERE LIDSTATEN WEL EEN REGULIERE DIENST IS. Een abortus is dus een dienst in de zin van de VWEU.
(zelfde geldt voor prostitutie en gokken)
HvJ Reyners
art. 49 VWEU: vrijheid van VESTIGING heeft RECHTSTREEKSE WERKING
Casus: Nederlandse jongen is opgegroeid in België en heeft in Brussel rechten gestudeerd. Hij werd niet toegelaten tot de Belgische orde van advocaten omdat hij de Nederlandse nationaliteit had. Dit was niet voldoende om een inbreuk te maken op zijn vrijheid van vestiging.
HvJ Van Binsbergen
RULE OF REASON BIJ VESTIGING EN DIENSTVERLENING (met Kohll)