Week 40: postkolonialisme Flashcards
Postkolonialisme:
Postkolonialisme is een politieke en wetenschappelijke beweging die de continuïteit van koloniale logica en koloniale praktijken die vandaag de dag nog bestaan aan de kaak stelt. Het onderzoekt daarmee de culturele en humanitaire gevolgen van kolonialisme door west-europese mogendheden
Imperialisme:
internationale machtsuitoefening van het ene land op het andere op militaire, economische en/of culturele manieren.
Oriëntalisme:
Een discour, waarin het Westen en het niet-Westen tegenovergesteld aan elkaar worden gezien. Het Westen is dan ontwikkeld, beschaafd en superieur. Het Oosten is dan onbeschaafd, onderontwikkeld en onbetrouwbaar. Denken in wij en de ‘ander’
Postkolonialiteit:
Het onderzoeken van hedendaagse condities van ongelijkheid als gevolg van het koloniale verleden. Ongelijkheid in organisaties en samenleving.
Eurocentrisme:
Het idee dat Europa of het Westen het centrum van de wereld is, waarbij eigen ideeën, theorieën en cultuur steeds benadrukt en verspreidt worden. Hierbij past de gedachte dat Europa of het Westen fundamenteel verschillend en beter zijn dan andere gebieden.
Necrokapitalisme:
De invloed van westerse staats- en marktbelangen in de context van voormalige koloniën. Deze invloed manifesteert zich in 3 vormen van management: management door extractie (van natuurlijke bronnen en menselijke arbeid), management door uitsluiting (van inwoners van het politieke proces) en management door verbanning (onteigenen grond en gedwongen verplaatsing inwoners). Necrocapitalism heeft ernstige gevolgen voor arme, inheemse bevolkingen.