Week 3: grondslagen van het cao-recht Flashcards
HR Suk/Brabantia
Indien alleen de werknemer geen lid is van de betrokken vakbond, maar hij wel de
toepasselijkheid van de CAO wenst (art. 14 WCAO), moet de werkgever, voor zover deze
wel lid is van de werkgeversorganisatie die bij de totstandkoming van de CAO was
betrokken, de bepalingen uit de CAO toch verplicht op de arbeidsovereenkomst toepassen.
Overigens kan de werknemer (niet-lid) dit niet zelf afdwingen, maar alleen met behulp van
de betrokken vakbond.
HR Van Velden
Gaat over de reikwijdte van het begrip arbeidsvoorwaarden in de zin van artikel 1 Wet CAO, Volgens de HR moet het begrip ruim worden uitgelegd. Het gaat erom dat bepaling verband moet houden met de arbeidsvoorwaarden.
HR Boonen/Quicken
Op grond van artikel 12 Wet op de CAO is elk beding in een arbeidsovereenkomst nietig wanneer dat strijdig is met een cao waaraan partijen gebonden zijn. Dit is ook zo als het een minimum-cao is.
Pakketvergelijking niet toegestaan: de rechtbank had, nu Boonen zich erop beriep dat de cao gold, niet de bepaling in de arbeidsovereenkomst over het salaris en het overwerk als één geheel mogen beschouwen en op grond daarvan mogen besluiten dat de regeling in de arbeidsovereenkomst gunstiger is dan de cao-bepaling. Dit mocht niet, omdat het dan van het feitelijk gewerkte aantal overuren zou afhangen of de bepaling in de arbeidsovereenkomst de ene maand wel en de andere maand niet het gunstigste is voor Boonen. Dat is in strijd met de rechtszekerheid.
Teunissen & Verkerk/Welters
Partijen een hoger loon dan de cao overeengekomen, echter overeengekomen dat
overwerkvergoeding in het hogere loon is opgenomen.
Inclusief loon is toegestaan indien dit dekkend is, indien onvoldoende dekkend is dient het
verschil te worden betaald.
HR zei:
100 = overeengekomen incl overwerk
90 = loon excl. Overwerk.
Verschil = 10 de vergoeding voor overwerk.
Er moet bekeken worden of dit verschil voldoende het overwerk dekt.
Indien dat verschil bv. bij veel overwerk niet de overwerkvergoeding dekt, dan dient het verschil
te worden betaald.
Hof Transavia
Het hof overwoog dat uit de tekst van het incorporatiebeding niet kon worden afgeleid dat het beding alleen zag op de toepassing van met representatieve bonden aangegane cao’s
Afd RvS 18 december 2019 (dispensatie AVV)
De Raad van State heeft geëxpliciteerd dat voor dispensatie niet voldoende is dat een onderneming met een eigen cao aannemelijk kan maken dat de onderneming op specifieke onderdelen verschilt van bedrijven die wel onder de cao vallen. Het is volgens de Raad van State ook nodig dat vanwege die verschillen in redelijkheid niet gevergd kan worden de cao toe te passen
HR Nepluvi
De vakbond kan als contractpartij uit eigen hoofde ex art. 14 lid 2 Wet CAO nakoming van de cao-bepalingen vorderen. Hiervoor is niet vereist dat werknemers tegen handelswijze werkgever zich hebben verzet of bezwaar hebben gemaakt tegen de handelswijze van de werkgever.
Kort geding FNV/Uber
Buiten toepassing laten AVV-verklaarde cao-bepalingen zou kunnen indien beslissing minister in strijd is met (hogere) wettelijke voorschriften of algemene (ongeschreven) rechtsbeginselen (waaronder ABB). Toetsing hieraan met grote terughoudendheid i.v.m. trias politica. Geen volle toetsing door burgerlijke rechter.