Week 3: GRONDSLAGEN VAN DE LIBERALE DEMOCRATIE Flashcards

1
Q

Wat wordt door Rawls verstaan onder de basic structure?

A

Daarbij gaat het over regels die volgen uit de grootste instituties van ons land, politiek, economisch.

Basic structure = the way in which the major social institutions distribute fundamental rights and duties and determine the division of advantages from social cooperation.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wat wordt bedoeld met de original position?

A

Het gaat om een hypothetische toestand, in deze positie vertrek je vanuit neutraliteit en gelijkheden, en ga je uit van de oorspronkelijke gelijkheid tussen de leden van een samenleving. Je maakt een rationele keuze vanuit de gedachte: wat als jij degene bent die het slechtste af is. Deze keuze is ook vanuit eigen belang, omdat je er vanuit gaat dat jij wel eens degene kan zijn die in de slechtst mogelijke positie terecht komt. Dan zul je twee beginselen van rechtvaardigheid kiezen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Op welke twee beginselsen van rechtvaardigheid doelt Rawls?

A
  1. Gelijkheid in de verdeling van basisrechten en plichten (basisvrijheid).
  2. Sociale en economische gelijkheid. Maar, hij hanteert ook de difference principle: ongelijkheid mag bestaan, mits het ook ten behoeve komt van de minstbedeelde in de samenleving. En, mits posities in de samenleving waar verantwoordelijkheid en macht ligt, open staan voor iedereen.

! Op TT identificeren welk principe van toepassing is! Dus tt vraag is test om te zien wel beginsel van rechtvaardigheid van toepassing is, dus expliciet maken!

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Wanneer is er sprake van een well-ordered society?

A

Er is sprake van een well-ordered society als de sociale instituties zien op het algemene belang, op basis van beginselen die samen gekozen zijn in de original position.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Wat bedoelt Rawls met de veil of ignoracne?

A

Het gaat dan om de veil of ignorance, de sluier waarachter men moet plaatsnemen om te oordelen vanuit een nul-positie. Om dit te garanderen moeten we dus nadenken over principes vanuit een positie waarin we geen informatie hebben over sociale klassen, intelligentie, gezondheid, talenten etc maar ook het idee van het goede leven (zoals religie, hoe je je leven wil vormgeven etc).

Gedachtegoed is: denk aan een samenleving vormen waar binnen jouw vijand jouw positie bepaalt, en van daaruit moet je de rechtvaardigheidsbeginselen vormen. Daardoor zullen zelfs de minstbedeelde een goede positie in de samenleving innemen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Wat zegt Rawls over utilitarisme?

A

Rawls zegt, je weet niet in welke positie terechtkomt want wie weet kom je in de groep terecht die “geofferd” wordt ten behoeve van het grootste geluk voor de grootste groep mensen. In die zin is de theory of justice dus anders dan utilitarisme, omdat bijvoorbeeld middels slavernij welvaart maximiliseren binnen het utilitarisme wel kan en binnen de theory of justice niet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Wat is de kritiek die Mills uit op Rawls mbt het onderwerp ideal theory?

A

Rawls gaat volgens Mills uit van een ideale theorie waarbij mensen vrijwillig rechtvaardigheidsbeginselen naleven en het uitgaat van historisch en natuurlijk gunstige omstandigheden.

Full compliance is al problematisch omdat je er vanuit gaat dat mensen vrijwillig de rechtvaardigheid naleven. Maar probleem voor Mills is dat Rawls uitgaat van historische gunstige omstandigheden. Ondermijnt het feit dat er rassenongelijkheid was etc. Dus onvoldoende aanknopingspunten om met het onrecht van hier en nu om te gaan en uit te kunnen gaan van een sociaal contract.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Wat is Rawls zijn antwoord op de kritiek van Mills?

A

Rawls antwoordt hierop dat zijn theorie ongelijkheid obv ras of geslacht wél veroordeelt.
Dus, een racistische of seksistische samenleving lijkt niet uit original position te kunnen voortkomen, want je zou vanuit de original position niet een racistische systeem kiezen. TOJ bevat wel sporen van herstellende rechtvaardigheid. Ideal theory geeft punt aan de horizon volgens Rawls, waarbij tussenstappen die gezet moeten worden duidelijk kunnen worden. Volgens hem is dus eerst ideal theory nodig voordat je kunt gaan bedenken hoe voor gegeven onrechtvaardigheden vooruitgang geboekt kan worden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly