Vygotskijs Sociokulturella perspektiv Flashcards
Samkonstruerad process
En process som är social där människor (ofta med ord) samspelar och förhandlar med syftet att försöka skapa förståelse eller lösa ett problem.
Kulturella redskap
Fysiska redskap (datorer, vågar, linjaler etc.) och symbolsystem (tal, språk, grafer etc.) som gör det möjligt för människor i ett samhälle att kommunicera, tänka, lösa problem och skapa KUNSKAP
Egocentriskt tal
Barns tal till sig själva som styr deras tänkande och handlingar. Dessa yttranden blir sedan omvandlat till inre.
Proximal utvecklingszon
Den fas då en individ kan behärska en uppgift om denne får hjälp och stöd. Den proximala utvecklingszonen kan man säga är utrymmet mellan barnets nuvarande utvecklingsnivå (som definieras av självständig problemlösning) och den utvecklingsnivå barnet skulle kunna uppnå ”genom vägledning från vuxna eller i samarbete med duktigare jämnåriga”
Kommunikativa stöttor (scaffolding)
Stöd för lärande och problemlösning. Detta kan vara i form av ledtrådar, påminnelser, uppmuntran, att dela upp problemet i steg, att ge exempel, eller något annat som gör det möjligt för eleven att bli mer självständig i sitt lärande.
Assisterat lärande
Hjälp under lärandets första stadier som sedan gradvis minskas då eleven blir mer självständig
Kognitivt lärlingskap
När någon i praktiken observerar hur någon annan gör och lär sig genom det (även fast lärandet i sig kanske inte är syftet, lärandet blir en biprodukt av det som ska utföras)
Legitimt perifert deltagande
Som ny medlem i en social grupp utför man oftast lättare arbetsuppgifter i ”ytterkretsen” (periferin)